• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    BOSSORKA: raději mu zavolej, když je o to takový zájem..
    BOSSORKA
    BOSSORKA --- ---
    SVA: Jee diky za info, tak to ja tam napisu :)
    SVA
    SVA --- ---
    BROZKEFF: jestli není sám šílený:)

jinak mně kushi pro začátečnické mb příjde uspokojivé, ale třeba za ty tři roky s ním mrsknu o zem, jenže nakonec bych to stejně neudělala..., protože to je můj prvopočátek ...pořad se totiž jedná o dobrý základ na kterém se dá stavět

když jsem četla od otčenáška makrobiotickou kuchařku, tak je taky zastarala, ne všecno se s ní dá použít, a tak si s ní vemu co se mi líby, jinak nechám se tím inspirovat..není to přece jediná kniha co se mi dostane do ruky..
    mám takový plan, až budu mít více času tak se do toho opřu trochu více, udělam nějaké překlady... udělat si tvětší obrázek, bo uvidímeee

chci tím říct, že všude se najde moucha a co "za tím je" mně taky zajimá...

bosorka: mám pro tebe prima zprávíčku, byla jsem předevčírem na do-in ve vitalitě a paráda, dneska jsem si dála solovku a doufám, že nezůstane u jednoho mávacího rána, zátím nemám v plánu se k ním přidat do skupiny, počkám až na venkovní doin, ale pro tebe je to možnost obsadit tam místečko
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    YMLADRIS: IMO anglická wikipedie shrnuje celkem v přijatelné kvalitě, nicméně i to brát s rezervou (viz Talk page a problém neutrality článku.))

--

Jinak osobně v MB vidím docela málo nějaké "esence" a docela nepřiměřeně hodně ideologie až dogmatismu. Mám jedinou Kushiho knihu "Potraviny lék náš vezdejší" a předmluva překladatelky (paní Průchové) je z mého pohledu na hranici brainwashingu.

Představuju si MB jako živý systém, který reflektuje nejmodernější výzkumy a dietetické poznatky, a případně dělá syntézu tohoto s řekněme s těmi živlovými korespondencemi, jinem a jangem atd... nicméně z pár článků v recenz. časopisech jsem spíš poznal tu rigidní stranu MB s desítky let zastaralými a mylnými informacemi, nepružností ke změně, programovým ignorováním výsledků odborných studií a takřka sektářskou ideologií. Tolik jen k pocitům, které mám z pročtených dišputací "ortodoxní makrobiotici vs někteří lékaři aj. na vědu zaměření pracovníci"

... ale berte mě s rezervou, tu Kushiho knížku jsem opravdu ještě "3x nepřečetl a nestravuji se MB 3 roky, abych pochopil že to o čem se tam píše tak fakt je" (zhruba parafrázuji předmluvu překladatelky ;))
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    snažím se teď vykomunikovat (vydolovat) nějaké info z takového trochu "zvláštního" makrobiotika, konkr. Oty Reisse, pokud vám někomu to jméno něco říká. Vystupuje velmi tvrdě proti Kushimu, Průchové a spol., s tím, že od něj stále čekám na to, aby mi dodal podklady v nějaké seriózní podobě, kde v tom má Kushi a spol. fatal flaws a co je teda potřeba dělat jinak, aby nebylo makrobio hazard se zdravím. Bohužel tento p. Reiss se mnou po mailu komunikuje docela zvláštně, ačkoli jej už asi potřetí žádám o nějaké konkrétní praktické informace, tak mě stále aguje a odpovídá na něco jiného, resp. mě přesvědčuje o tom, jaké šílené praktiky Průchová, celá Dobruška i celý Kushiho institut provádějí ...

pokud z té komunikace nakonec přece jenom něco smysluplného a užitečného vyleze, tak se tu s tím ještě ozvu
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    i OMG ...

PASH: daji se tedy makro pravidla nejak shrnout?

se ptam cas od casu zatim sem to nepochopila
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER: I oni...
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: i my...
    LILY
    LILY --- ---
    SLAUGHTER:,VRINDAVAN: I vy :)))))
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: i ty...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: i já. :)
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: svým způsobem máš pravdu. :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: mno a ja to myslel tak, ze svym zpusobem zvivota to dopracovali tam kde jsme a my v tom zdarne pokracujeme. Spolecnost neni o jednom volu :-). Ale dost ot, uz mlcim...
    LILY
    LILY --- ---
    VRINDAVAN: Mno já mám taky takovou utkvělou představu, že byli víc v kontaktu sami se sebou..
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    SLAUGHTER: toš,vola najdeš všude v každé době v každé společnosti,kultuře,subkultuře,;o) spíše jsem to myslel tak že,byli více spjati s přírodou,žili přirozenější a zdravější život než žijeme my.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    VRINDAVAN: byli stejne blbi jako my - podivej kam to dotahli a kam to zeneme my :-)...
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    LILY: přesně, ghí je fajn. říkám si co je vlastně v dnešní době zdravé? vnečištěný vzduch,voda,hluk,různá záření z techniky.i ta voda z petlahve je skodlivá. naši předkové nebyli blbí.
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DITKA: Isola bio spaldovy, ci jahelny napoj rulezz!
    DITKA
    DITKA --- ---
    tak všem díky za inspiraci - už se těším, až nakoupím všechna ta obilná mléka a budu testovat :-)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    LILY: tusim, ze to bude souviset s navazanim nekterych latek na tuky...
    BROZKEFF: cukr neni ot :-)?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam