• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    PASH
    PASH --- ---
    jak je to vlastne s tim kokosem a kokosovym mlekem? nepamatuju si o nem nic z tech par veci, co mam nastudovane, ale tady v biokramech je to dost casto v polici s makrobiotickejma potravinama.,. ?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    delala jsem dvojbarevny kolac z toho, kdyz nemam babovka-formu.. on moc nesel mramorovat, resp. sel by, ale libi se mi, jak je tedka z jedny strany cerno-kokosovej a z druhe zlutouckej .))) jeste jsem upekla takovy ty kushiho susenky z ovesnych vlocek, jenze asi je za chvili vsecky snim a zitra na nikoho nezbude, chicht, mnam .)
    SVA
    SVA --- ---
    akorát já koláče sladím ovocem na vrch, ale nejlepší by bylo amasake..pak posypu sezamovým a lněným semínkem, do těsta hrozynky nam...

    bábovka na fotce vypada výtečně, ale pro lepší efekt bych udělala mramorovanou s carobem
    SVA
    SVA --- ---
    s jahel se dobře peče, ale můžeš dělat i dortíky, stačí to nechat zchladit, mám taky nějaké výtvory, někdy dodám
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    Jáhlová bábovka - pečená


    http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=535

    - - - zkusila jsem tuto babofku a je fakt dobra, zkouseli jste nekdo? a chutnala?
    jsem tam teda nedavala naky ingredience - citron. kuru, nemacela jsem ani v rumu ani v mirinu a pudinku jenom tak stopově :))), ale zas jsem tam soupla trochu trtitovyho cukru :B
    ale co me znepokojilo, ze jsem se bala, ze to vubec neztuhne, tesne po upeceni to bylo uvnitr blemcave, ale nakonec babovicka ztuhla, nastesti! a tedka je to moc dobry, jak to klouze do krku a neni to ani moc sladky.
    a delala jsem to teda jako kolac (nemam formu babovkovou), dvojbarevne, vymazala jsem kokosem a moukou.
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: vcetne vikendu, viz prispevek SOUTHGOER: teda! konecne nekdo .) doufam, ze se to chyti. hodne stesti preju!!! .)
    LILY
    LILY --- ---
    SOUTHGOER: A ceny? Je to přeci jen na Národní..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SOUTHGOER: mmm, to je fajn, jaka je tam otvyracka, mate aji o vikendu otevreno?
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    Prislo mi mailem od Zuzky Teresove:


    Milí příznivci makrobiotické stravování,



    Pan kavárník Sylvio Spohr, majitel CAFÉ LOUVRE (otvírací hodiny na www.cafelouvre.cz) na Národní třídě 22 v Praze (v 1.patře), měl tu odvahu a nabídl mi své prostory pro vyzkoušení mého vaření na jeho zákaznících. V praxi to znamená, že od tohoto



    čtvrtka 22.10. do středy 4.11., případně 11.11. (dle úspěšnosti akce)



    budu od rána do večera včetně víkendů vařit v Café Louvre tzv. makrobiotická jídla na malý hlad. Jídla jsem volila taková, aby bylo reálné je vařit za normálního chodu celé kavárny (k radosti všech kuchařů J) :



    - polévka – dýňový krém se zázvorem a koriandrem

    - bulgurový salát s kořenovou zeleninou, uzeným tempehem a mořskou řasou arame

    - smažená zeleninová hnízdečka s jáhlovou kaší, blanšírovanou zeleninou (fazolové lusky nebo mangold) a lehkou křenovou omáčkou

    - humus, jemně kořeněný kuskus, glazovaná mrkev s černým sezamem a blanšírovaná brokolice s hořčičnou omáčkou

    - mrkvovo/kokosový dort s jablečným přelivem



    Velmi mě potěší a pomůže vaše podpora, což jinými slovy znamená, že přijdete některou z laskominek ochutnat. Případně s sebou přivedete své přátele, rodinu, klienty, nebo jim o této akci řeknete. Je pravda, že případný zájem může pozitivně ovlivnit další osud makrobiotické jídelny v Praze J

    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    DARJEEL: jo, to by me taky zajimalo, jenze mam dojem, ze ji ofiko neod kelp li
    ty receptory jsou v cns, takze jo, v celym teleti :D

    mam strasne zravouuuuuuu!!!!! hrozny :/
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: to by chtelo clanky a ja nemam cas se hrabat v databazich, abych to nasel, resp. se mi nechce, tak sem si rikal, ze by tu treba nekdo mel acta delicti, kde je napsane, ze odklepli ofiko patou chut.
    Jinak kde je ten glutamatovy receptor? No vsude v celym tele!
    SLAUGHTER: jj, vsechno souvisi se vsim :)
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    bo jiný náhled je 5 huť gs, bo zase jiný to co říkáš ty, jakože pálivá je něco jako barva
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: 5 chutí bude buď přesvědčení, bo to bude souviset s tím obrázkem nahoře :-)..
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    ja jsem tam na tech internetech patou chut - palivou chut nenasla, internety tvrdi, ze to je pocit a ne chut, aha .)

    chut
    http://oko.yin.cz/3/chut/
    jazyk
    http://ms.gymspgs.cz:5050/bio/Sources/Textbook_Textbook.php?intSectionId=110400
    glutamat
    http://www.eufic.org/article/cs/food-safety-quality/food-additives/artid/skutecnost-glutamatu-sodnem/
    http://psych.lf1.cuni.cz/bp/3.4.htm

    tak jsem aspon objevila, kde se u zivocichu nachazi ten glutamat(CNS) .)

    pisou furt jenom o 4 chutich a umami, ta by chuti byt mohla, i kdyz mi prijde, ze si sami pisatele na tech internetech nejsou jisti..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mam na mysli tu patou chut, kdes to cetl?
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: mám své utajené zdroje :-)... co máš na mysli?
    MLIBREVIRGEA: mno mám taky za to, že i pálivá je chuť.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SLAUGHTER: mas zdroj? myslim neco jinyho nez wiki
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    SLAUGHTER: jj, to tam nekde na tech internetech psali, ze se to da prirovnat az k masove chuti.. ale nak jsem se nedocetla, kde v tele zivocichu se nachazi, jen, ze se tam nachazi.. a co treba potni zlazy? :D to uz asi mrzne, ze :D

    jsem si prave myslela, ze ai paliva chut ma receptory na jazyku..
    SLAUGHTER
    SLAUGHTER --- ---
    DARJEEL: mila má pravdu - 5ks. O glu se opravdu myslelo, že jde o další chuť. Jenže pak se přišlo na to, že se nejedná o mix chutí, ale o jakýsi zvýrazňovač-zintenzivňovač, prostě booster.


    MLIBREVIRGEA,RAPAL: brrr, to je zima....
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    MLIBREVIRGEA: paliva neni chut, to je jina "dimenze" - chuti je, pomerne nove, pet: tradicni ctyri - sladka, slana, horka, kysela a nove glutamatova, coz je svym zpusobem mix tech ctyr predtim. Jinak chut je urcovana dle chutovych receptoru a jejich rozmisteni na jazyku - pata chut byla pridana trochu jojinovsky, nebot jazyk pomerne pochopitelne ma i glutamatove receptory. Ono to neni ani takovym prekvapenim, nebot glutamatovy receptor je v tele nejrozsirenejsi ze vsech...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam