• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    LAANIMETH: děkuju moc,,určitě rady využiju.
    DARJEEL:.)
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    DARJEEL: muhehe:))tu berevnou cast muzes pouzit jako barvivo treba do polev..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SANDRI: jasne, chapu, mas jenom jeden pokus :)
    LAANIMETH: sem si rikal, ze vzdycky sedis v pozadi a koukas se, co se deje, ale ze tohle uz ti neda a poradis... :)


    mimochodem sem tedka experimentoval s ceresem a podarilo se mi oddelit dve slozky - repovy olej a ztuzeny palmovy tu - jedno je tekute, druhe tuhe... mate s tim nekdo zkusenosti, vyuzivate toho nejak?
    LAANIMETH
    LAANIMETH --- ---
    SANDRI: na korpus bych doporucila pouzit vice mouky..nakombinovat spaldovou s psenicnou,spetka soli,kypridlo a treba nejake korenicko..nejdrive tedy suche komponenty..pote sladenku a h2o cca salek..zalezi na mnozstvi mouky,melo by vzniknout testo hutnejsi konzistence,ale presto lehce tekute..melo by se snadno prelit do pekacku.. zasadni je tuk..opravdu se mi osvedcil ceres..cca ctvrtku kostky rozpustit v hrnci a nalit do testa klidne teple a zapracovat..dulezita u peceni korpusu je teplota v predehrate troube..min 170,30 az 40 min..lze take pridat treba predem oprazene a rozemlete orisky atp..mas li mixer muzes misto amasake udelat napln z ryze, sladu a orechu..treba oloupane mandle..lupnout do trouby,dokud se mandle neorosi,pak supnout do mixeru (sklenena nadoba) a pridat naberacku sladenky banca caj asi pul salku a ryzi..bancu pridavat dle potreby..tohle je zaklad na vyrobu makro kremu..da se pridat i trochu tuku..


    SANDRI
    SANDRI --- ---
    DARJEEL: to jo,,představu mám jasnou,,ale zatim sem pekla jen nějaký koláče,,což je fakt,,že bez receptu a vždycky to dopadlo dobře,,ale to o nic nešlo.Tak se děsim,,že když to dám všecko od oka a podle chuti a nepoužiju recept,,tak hrozí,,že se korpus rozláme ještě na pekáči,krém bude třeba nepoužitelný konzistence a sušenky budou jak kámen:-))
    Tak hledám nějaký záruky toho,,že to nepo.... a dcera nezůstane o narozkách bez dortu.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SANDRI: mne teda prijde, ze mas dost jasnou predstavu o tom, jaky ten dort by mel byt... tak proste "standardni" suroviny nahrad alternativnima, pohraj si s pomerama a je to.... :)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    KAREN: našla sem prave ty od phushi,,super inspirace.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SANDRI: phushi, lepek nebo snad sarkalina mely nejaky "alternativni" recepty
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    KAREN: něco už jsem tam i objevila.Nádherný recepy.Většina je teda s cukrem,,budu muset nahradit sladem no,,ale použít se to asi dá.
    KAREN
    KAREN --- ---
    SANDRI: nz, snad ti tam poradej i neco makrobio (pamatuju se i na nejakej vitarianskej recept)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    KAREN: dík,projedu to
    KAREN
    KAREN --- ---
    SANDRI: kdyby ses nedopatrala tady, zkus to i tady [ CUKRÁRNA aneb DORTY..peču..pečeš..pečeme..oni pečou.. ] - objevujou se tam i napr. vegansky recepty a tipy na nahrazovani ingredienci ;)
    SANDRI
    SANDRI --- ---
    Prosím nemáte někdo nápad,,nebo přímo recept na dort??Pro upřesnění,,budu péct příští týden narozeninový dort pro dceru (2 roky).Mám představu kombinaci korpusu z rýže,jahel,obilného mléka,sladu (nejspíš dva pláty)a potřené a pospojované amasaké,,mám doma i marmeládu bez cukru a na ozdobu ovoce a na boky dortu bych ráda nalepila sušenky vykrájené do tvaru zvířátek,,bo srdíček.
    Prostě ak nějak by se mi to líbilo,,ale jestli máte někdo jakýkoliv recept na dobrý korpus,sušenky,,nebo jiný nápad na dort,,budu vděčná.
    Důležitý pro mě je,,aby byl dort bezlepkový,bez cukru,vajec a mléka.Nahrazuji sladem a obilným mlékem
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    vcerejsi prednaska se presouva z phy do statlu -

    bob carr, v rubinku,

    vic info na http://www.makrobioklub.cz/carr/
    jako prednaska byla docela mastna, mam ten dojem, nastesti v ramci obcanskeho sdruzeni, ci co, to bylo zdarma .)
    kdzp. docela zajimave to bylo .))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: dobre dobre! sirit stravovaci osvetu, to je parada ;) jinak id PETRITO, souhlas, moc sikula :)
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    dneska je na narodce makrobio povidani, vite, kde presne?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    VODA: zkus id PETRITO
    VODA
    VODA --- ---
    chci se zeptat!neznáte vyučenýho kuchaře schopnýho vařit makrobioticky, který by pomohl zavést provoz menčí restaurace v olomouci?
    MLIBREVIRGEA
    MLIBREVIRGEA --- ---
    naparovali jste nekdo? tim nemyslim takove to naparovani kapusty treba.. jsem jeste nezkousela tuhleten princip upravy napr. pro buchtu a tak.. a nejak si nejsem jista s postupem, ktery jsem cetla na webu.
    - parak do hrnce s vodou, naparovat podle potreby..?
    viz tady treba - http://makrobiotika.aspone.cz/usr/ReceptDetail.aspx?ReceptID=743
    MARTIN_KOHOUT
    MARTIN_KOHOUT --- ---
    MLIBREVIRGEA: lol. nevim oc ti jde a radci bych se vazne dozvedel odpoved na to, na co jdem se ptal zde: [ PASH @ Makrobiotika - neprožívám, zajímám se ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam