• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: no ja to vidim tak ze pokud clovek pije az kdyz ma zizen, je pozde a stejne tak to vidim i s chutemi ktere mohou prijit po delsi dobe deficitu nejakeho prvku, taky pozde, ale na druhou stranu jak to delaly ty moudre babicky kdyz nebyl internet..imho zily blize prirode a mely lepsi instinky, coz neni v dnesni dobe tak snadne...

v kterych databazich si hledal? koukla jsem jen na scincedirect letmo, ale asi se mi nechce tim brouzdat je to na dlouho...mozna jindy
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    mimochodem výborná ukázka obecného nebezpečí internetu je projet si jednotlivé stránky a sledovat třeba jen jednu větu s vybranými klíčovými slovy. Já zadal "macrobiotics" a "scientificaly" a nestačím se divit. Jedna stránka říká: "There is extensively proven, that macrobiotics leads to malnutrion" a další říká: "There is great scientific interest in macrobiotical nutrion" a další: "There are no studies proving effect of macrobiotic diet" atd. atd. Takže internet dobrý, ale jsem čím dál tím rád na jedné straně za názory svých blízkých, kteří poctivě zkoumají taje těla i ducha a na druhé straně za vědeckou práci, která je v podstatě postavená tak, aby se v ní nedalo moc lhát a vymýšlet si. :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jj, to je právě to prý... ono dokonce i když bude někdo mávat papírama s hlavičkou elsevieru, tak to není důkaz, to chce ty studie pečlivě ohledat a kdo na to má čas a znalosti, žejo...

Jinak letmý průzkum internetu a databází mě naprosto nenechává na pochybách, že vědecké podložení makrobiotiky je válka memů par excellence. Žádný pořádný studie, který by poctivě zkoumaly efekt makrobiotiky (upřímně se nedivím, metodologicky a finančně je to z mnoha důvodů takřka neudělatelné), jen klasický proargumenty typu blablabla, že zakladatelem makrobiotiky je Hippokrates (lolz:) a nebo naopak protiargumenty založené na klasické výživové teorii počátku 20. století, jejíž počítání toho, jestli všeho je dost, naráží na dnes zmiňovanou biologickou dostupnost. Nehledě na to, že spousta protiagrumentů začíná stylem "je široké množství studií dokazujících nedostatečnost makrobiotiky pro výživu" a v závěru článku jsou odkazy na 3!! studie, z nichž dvě se věnují výživě dětí a jedna je nějaký dodatek výroční zprávy z US atd. atd.
    Takže to vypadá, že se budeme muset spolehnout na moudrost vlastního těla. Já právě dojedl pozdní oběd: jáhličky, kaše z fazolí mungo s mrkví a cibulí, pickles a salátek z daikonu a čínského zelí... nevím, nevím, ale bylo to moc dobré jídlo!
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: no taky jsem zas zvlast nehledala, ale pry jen v anglictine, teda podle Luzne...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jj, no to je tak u všeho.. jenže já mám dojem, že makrobiotika není podložená vědeckými fakty, respektive jsem na takové studie nějak nenarazil (i když, pravda, jsem nijak zvlášť nehledal). Ono obecně i "empiricky podložené" výživové systémy jsou úplně v plínkách a moc to nedávají (nebo nedej bože, když se bavím s nějakým poradcem pro výživu - takovejch je teď jak hub po dešti a sami by kolikrát kážou vodu a pijou víno), takže v tomhle bych spíš dal na osobní radu a zkušenost daného člověka, prostě "jak mu to funguje". No uvidíme, třebas se někdo ozve, já to zatím řeším zvýšeným příjmem ryb, většíma porcema a občas sáhnu nemakrobiotickému jídlu s vysokým obsahem bílkovin.
    SVA
    SVA --- ---
    Jen chci rict, ze mi samotna problematika prijde hodne slozita a samotne se v ni spatne orientuji, pro mne by by bylo o hodne jednodusi mit kvalitni zdroj kde je bran zretel na dalsi faktory, a je to podlozene vedeckymi fakty. Samozrejeme se to clovek musi pak brat s jistym nadhledem..
    SVA
    SVA --- ---
    SVA: to se samozrejme tyka i mineralu...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: jo samozrejme je jich vice, urcite je dobre zabrat vice faktoru, jako prave co s cim jak kooperuje, takze potencialne by ten prijem mnel odpovidat pokud v tomhle budeme mit dostatecnou znalost
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: jenže esenciálních je 7 (nebo 9?) a navíc tady to počítání stojí a padá na jednom metodologicky dost nepodchytitelným problému (kvůli kterému je myslím i celý vitariánství dost na vodě.. heh, nezamýšlený fórek :) a to je biologická dostupnost. Protože si sice nakrásně můžeš spočítát kolik čeho máš ve stravě, ale když toho potom půlku tělo nedokáže zpracovat, tak ty výpočty prostě padají. A biologická dostupnost je odvislá do hromady faktorů, množství tuku a soli v jídle, způsob zpracování, doba vaření atd. prostě úplnej blázinec na nějaký jednoduchý počty...
    Mně šlo třeba i o to, jak nakládat s minerálama apod. ty bílkoviny jsou jen jedna z věcí, co teďka řeším...
    SVA
    SVA --- ---
    SVA: takovy vlastni postreh, ze mi prestali sedet kombinace sacharidu a bilkovin, je to zrejme zpusobene, tim ze v zaludku zacina stepeni bilkovin, ktere je ukoncene v tenke strevu, zatimco stepeni cukru zacina v ustech a je ukoncene ve streve, kde se produkuje mirne zasadita stava narozdil od kyselych zaludecnich stav, ktere se promichaji a posunou do dvanactniku, takze pak v t. streve spotrebovava vice energie na odbourani HCl, na ukor toho se mene vstrebavaji vitaminy, no jednoduse receno traveni bilkovin a sacharidu je dopravezene jinymi enyzymi, procesy,.. samozrejem si s tim telo poradi, ale zbytecne ho namahame...
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: Ted moc nesportuji, me se moc zamlouva jak to beres vazne, ja resim soucasne to ze ma strava je z 90 per. rostlinna, tak ze veganska, pokud teda zrovna netrevluji, ale vestsinu roku to tak neni, takze sem do toho zapojila i tohle stanovisko...s temi bilkovinami tezko rict, esencialni aminokyselina lysin je vice obsazen v sojovych bilkovinach, nez v obilovinach, a to az o 50 per. takze mozna zvysit prijem soji nabo fazoli, soudim teda jen podle
    Vegetariánská strava
    Vegetariánská strava
    http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
    Urcite se muze najit i jina alternativa, zjistit kolik lysinu je treba a ktere potraviny jsou vhodne mimo tu soju, jaka je spotreba u sportovce, a porovnat...
    Me by treba zajimalo jestli soucasne vubec existuje nejaka literatura v mb rezimu, ktera by se tim zabyvala vice do hloubky..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SVA: díky, to je taková undercover inspirace :)))

Poslední dobou se zabývám takovým lehce okrajovým tématem: co makrobiotika a sportování? Nemám na mysli to, když si jde člověk jednou týdně zahrát fotbal s kamarádama nebo chodí na aerobik, ale fakt 1 - 2x denně poctivý cvičení/trénink, u kterého se třeba zapotí, vydá hodně tekutin a minerálů. Cvičíte někdo takhle intezivně a stravujete se u toho makrobioticky? Nemáte potřebu vyšších porcí, většího množství řas, bílkovin whateva? Já tak nějak pořád pluju v tom, jestli teda ty bílkoviny jsou pořeba nebo ne (viz protein myth) a tak nějak jsem v tomhle pořád konzervativní. Vzhledem k tomu mě napadá, že sportovec bude potřebovat vyšší množství bílkovin, nějakých 10dkg tofu na oběd přece nemůže stačit! Nebo ano? Co vy na to?
    SVA
    SVA --- ---
    DARJEEL: ty jo to si moc hezky napsal..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL: btw. co se týče kombinací, tak se lze částečně přiučit i v Nyou zmíněné závodní kuchyni. Takové saláty, ať již pozdně letní rajčatový s cibulí (ten je teda na mb dost pikantní), okurkový, ředkvičkový a nakonec i mrkový jsou dobrou inspirací, kromě toho je fajn činské zelí s ředkvičkami, kedlubnový salát nebo třeba mrkvový s citrónem a medem. Místo majonézy se vždy dá použít tofunéza a žádnou zeleninu neurazí standardní kombinace umeocet a olej. Přílohy většinou vaříme jen s kouskem kombu řasy, ale takové kroupy se sekanými madlemi, rýže se slunečnicí (u koho jsem to jen viděl?) nebo jáhly zjemněné tofunézkou či provamelem jistě potěší oko i bříško o něco více. Variací na klasické zeleninové směsi máme spoustu, takže kromě klasického základu z mrkve a cibule občas sáhneme i k petrželi a celeru, občas přidáme pórek, nezapomínáme k žádnému jídlu listovou zeleninu a jednou denně polévkovou lžící pickles. Květak, brokolice a dýně jsou příjemným a častým zpestřením jinak zemitých zeleninových chutí, užíváme jich s mírou, ale o to pravidelněji (i když ke každému jídlu nejsou nutností). Zdroje bílkovin střídáme střídmě, nezapomínáme dávat odmočit luštěniny den předem, klidně i více, může zbýt na pozdějí, sóju jíme co nejméně, i když je svými možnostmi přípravy a chuťovými vlastnostmi velmi lákavá. Nezapomínáme na seitan a další obilné bilkoviny, nicméně je dobré jich užívat opravdu jen občas. Kdo chce a může, dá si s chutí párkrát do týdne rybičku a když už nevíme, co bysme ten den vařili... tak si přece můžeme dát půst, ne? ;)

A samozřejmě platí zlaté pravidlo: polévka je GRUNT!!!
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---

DARJEEL: mam ji taky doma a mohu doporučit!
    SVA
    SVA --- ---
    NYA: Myslim ze i tohle stoji za precteni, sice to neni ryze Mb, ale na mnohych strankach mb se nedoctes vic nez jen ze nektera zelenina obsahuje to a ono, popr. jin ci jang, coz muze byt subjektivne zabarvene, to fakt nastaci...hlavne pokud chces veganstvi vzit vazne, treba to nepujde hned, ale mela by si eticky myslet i na sebe, muzes si totiz pekne zadelat na zdravi....klicove jsou kombinace, tady plati jedine imho, a to v jednoduchosti je sila, tim nehci rist ze by jidlo behem dne nemelo byt pestre, ale samotne chody bych moc radeji nenakobinovavala pokud nemas prehled o tom jak co s cim souvisi...
    Vegetariánská strava
    http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    a moc fajn je i nedělní makrobiotické vaření od Dagmar Lužné, je to i hodně inspirativní knížka. Kombinací je fůra, vlastně skoro nekonečno bych řekl, to chce si načíst, zkoušet, načíst a zkoušet a zkoušet :)

NYA: nedělám, nedělám, hlásím se k Tobě!
    VODA
    VODA --- ---
    NYA: dovolím si doporučit pro začátek

http://www.pknihy.cz/knihy/017518/Makrobioticka-cesta.html

shrnutí základních bodů

http://www.prirodnivyziva.cz/

tady přes filtry se dá najít spousta receptů plus je tam i nějaké povídání

http://makrobiotika.aspone.cz/

plus

http://www.makrobiotika.info/

nebo tady jsou video kurzy vaření

http://www.cestyksobe.cz/serialy/makrobiotika.html
    NYA
    NYA --- ---
    slaughter: tobě taky dík
    NYA
    NYA --- ---
    DARJEEL: dík za oddpověď :) máš recht, že po závodní jídelně se na makro ze dne na den přejít nedá, ale ... nedělej že mě neznáš :)

nemohl bys mi prosím poradit trochu s těmi kombinacemi? která zelenina se hodí dohromady atp?
    pak je tu záhadná otázka studený-teplý, mokrý-suchý, ale to si snad nechám na jindy už zase..

DARJEEL: diamond lion od vietnamců, teďka

Karen, Voda, Ink_flo, Kerray, Sva : dik za odpověď :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam