• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SOUTHGOER
    SOUTHGOER --- ---
    ANDNOWSOMEINTEL: To proto, ze jejich strava byla dost jang, samozrejme mimo jine.. Treba v Kushiho mb ceste je ve vsech receptech uvadena sojova omacka tamari, ktera ale na bezne pouzivani neni vhodna... I mb se casem vyviji.
    Jinak k tomu poradu. ja mam teda pocit, ze tihle lidi se snad ani za makrobiotiky povazovat nedaj. Pro me osobne mb znamena vedet jak ktere potraviny a jine vlivy na cloveka pusobi a podle toho si poskladat jidelnicek/harmonogram/whatever tak aby se clovek citil dobre a vyrovnane a minimalizoval extremni vlivy okoli. A kdyz se nekdo takhle zarputile vymezuje vuci cemukoli, spis si tim skodi imho. Tzn Missed the point..
    Znam par vpohode, vyrovnanych makrobiotiku, kteri rozhodne nejsou podvyziveni, naopak na prvni pohled vypadaji zdrave fyzicky i psychicky. Ale je fakt, ze jich neni mnoho...
    Popravde i ja tak nejak porad hledam tu hranici, aby mi mb slouzila ku prospechu, nikoli abych se ja stala jejim otrokem. Ale ted jsem na cestach v zahranici bez vlastni kuchyne, tak to asi budu brat dost easy.:-)
    ANDNOWSOMEINTEL
    ANDNOWSOMEINTEL --- ---
    btw zena Kushiho zemrela v 60. letech veku na rakovinu.. pozde na to prisli, nelecila se modernimi leky od zacatku.
    ANDNOWSOMEINTEL
    ANDNOWSOMEINTEL --- ---
    to byste ale mely vedet mile deti.. zvolani ka-tsu je hned vedle signalu čuk-pi nejdulezitejsi..
    SVA
    SVA --- ---
    LILY: i mne...
    LILY
    LILY --- ---
    AIM_FREEMAN: ..by mě taky zajímalo..
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    DARJEEL: ctj KACU??8-))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: KACU! a už žádné výmluvy :o)
    IVQ
    IVQ --- ---
    vhodnych sklinek dam za odvoz mnozstvi temer nelimitovane! posta:)
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    vhodných sklinek jsou plný kontejnery
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: jj, tak to jo, klasika :-))) tak rychle dopotřebovat sladěnku, třeba mužíčkovi upéct buchtu a pak šup šup na pickles :)))
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: Já jsem tudle do všech narvala rýži, vločky, mouku, hrozinky apod., páč se nám doma vyrojili moli.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: Tak omniovku nějakou najdeš, ne? :)))
    LILY
    LILY --- ---
    YEETKA: Kuju, tak já to vyzkouším, ledva někde seženu sklenici.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: je jedno jaké zelí použiješ, rozdíl je v délce kvašení.. tomu červenému to trvá déle..
    zeleninu smícháš, prosolíš a pak ve sklenici vytváříš vrstvy, které jsou ponořeny ve šťávě..
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: No jo, ale budu to muset eště prostudovat, abych si spíš neuškodila. Hodil by se mi nějaký stručný návod v pár odstavcích, co jíst a co ne,a le to si holt asi představuju moc jednoduše. :)
    YEETKA: Díky! Já už jsem ten postup právě zapomněla. Tu zeleninu smíchám nebo dávám postupně? A zelí bílé nebo červené?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    LILY: ještě bych doplnila, že můžeš nastrouhat mrkev (2-3) a důležitou součástí je cibule (2-3), pokrájená na jemňoučko.
    pak to zelí, mrkev a cibulku promícháš společně s cca 4 lžičkami soli..
    vše se pak postupně pěchuje do vymyté sklenice.. každá vrstva, kterou pěstí vytlačíš by měla být ponořena ve vlastní šťávě...
    nakonec pickles zakreješ listem zelí a zatížíš.. sklenici umístíš do nějaké nádoby, až začne obsah pracovat, tak šťáva vytéká ven... a do tepla, baštit se dá už po týdnu..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    LILY: no zkusit to můžeš, rozhodně tím nic nezkazíš, navíc tak na 6 - 8 týdnu je to moc fajn detoxikační kůra pro kohokoliv..
    Pickles si vyrábíme, rozhodně doporučuju, základ je jednoduchý, pokročilý level docela věda (viz. například u Lužné: Nemoc není nepřítel), ale skvělé na tom je, že prostě narkouháš, zasolíš pořádně pomuckáš, napěchuješ do nádoby a za pár dní máš hromadu kvašené zeleniny. Jen pozor na to kolik jí jíš, přílišné uživání vede k měknutí kostí.
    LILY
    LILY --- ---
    DARJEEL: To abych se dala na makrobiotiku. Nějak se po porodu nemohu vrátit na svoji původní váhu. :))

    YEETKA: Vyrábíš doma pickles? Vzpomínám si, že jsem to za starých dobrých časů ještě na Helfertce jednou zkoušela, ale nebyla jsem s tím výsledkem úplně spokojena.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: úbytek váhy, pak to chvíli zůstane a pak to naroste :) U Tebe by to ale nemělo být tak velký, vzhledem k Tvé tělesné konstituci.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    NYA: při přechodu na makrobiotiku jde váha dost drasticky dolů, mělo by se to časem upravit, ale mě se to nějak dostat do normálu dlouho nedařilo.. ( začala jsem konečně přibírat až v poslední době, kdy je má strava víceméně nemakro:)
    a je faktem, že většina ortodoxních makroušů je dost vychrtlých...
    NYA
    NYA --- ---
    no ale když už je oo tom řeč, zeptám se - jak je to s úbytkem váhy při přechodu na makrobiotiku? nebo je to předsudek?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam