• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    KAREN: dekuju, no ja myslela, ze makrobiotika a mlecne vyrobky se moc ne-e...

    precetla jsem hodne clanku a tak a tam vsude se mluvi o jangovych upravach a prilis jingovych surovinach...jak zjsitim jestli jsem momentalne jang nebo jing? co mam vyrovnavat?

    moc dekuju vsem za trpelivost :)
    jdu shanet nejake dobre knizky, at vim vic
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: proc "tvaroh :(" - chutnal ti, ne?)

    pickles jdou vyrobit podle me kdekoli, kdyz je chut a vule)
    a jinak zkus nejakyty makrobio kucharky a knihy, vsechno se tam dozvis;) viz napr. odpovedi na [ ZIKE @ Makrobiotika - neprožívám, zajímám se ] (hint: napr. Schwepz hazel linky na knizky ke stazeni zdarma)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    YEETKA: jo tak to mam podobne, ja mam hodne prekyseleny zaludek a snazim se to vyrovnavat treba cervenou cockou, pohankou, pak ale bohuzel dochazi k nadymani :) takze neco je spatne..
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    delate si vlastni pickles? jde to i v panelaku?
    kde shanite cela zrna obili na vareni?
    nebo jak upravujete vetsinou obili?

    diky za rady

    mam dnes za sebou nakup ras a misa a jinych veci...700 jen tak plesklo. Holt neni to levna zalezitost :) ale myslim, ze se to casem podda, navic nektere suroviny vydrzi dlouho
    chci se do toho nejak vic pustit a ne jen obcas. Ano, treba vcera jsem mela tvaroh :(

    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SELLIGAN: pro mě je makrobio hlavně o vyrovnávání ph..
    za ten čas, co takhle vařím jsem si už zažila jisté principy a už to tak nějak jde samo..
    z toho usuzuji, že znát zákládní zákonitosti a používat je znamená, že přejdou do krve automaticky.. vaření se pak stává dalším cvičením bdělosti:))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SELLIGAN: ja teda nepouzivam zdaleka nic striktne, ale takova ta mistni relaxovana makrobiotika, vareni ze zakladnich surovin, jidla ve slozeni hlavne obili mensi podil lustenin, nejaka zelenina plus pickles atd, to mi skutecne vyhovuje. ajurvedu do toho zakomponovavam tim, ze respektuju, ktery potraviny podporujou nebo zmirnou pitta, vata, kapha a pouzivam je k vyrovnani nerovnovahy. u me hlavne pitta :)

    // btw moje nazvoslovi: pitta - preteplenost, kapha - vykyslost, vata - rozevlatost. je nejaky pouzivany cesky? :)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: pro me je to spis teoreticke spojeni. Obcas to nejde zkloubit uplne, treba dle ayurvedy bych rano mela jist jen suche veci a pritom makrobiotika je zastancem kasi a obilovin.
    Ale nejsem zadnej vseznalek. Ted jsem byla 2 dny nemocna a procetla jsem si uplne vse co bylo na nastence a dalsi odkazy abych premyslela nad tim co jak je a jak to zvladnu varit dal. Protoze jist porad pohanku, tofu a hokkaido taky neni umeni


    ja zatim nekde neco najdu a zkombinuju to, ale ze bych se najk drzela 5ti elementu? ano, snazim se nejsit urcite veci v urcitych obdobich, ale kdyz si vezmu do ruky hrnec a varecku tak si nerikam -tak a ted jedu na 5 elementu a nevytahuju tabulky..proste kombinuju asi i veci co nemam...

    jak konkretne treby ty pristupujes k tomu vareni?
    chci se naucit vic..
    lide na prednaskach si casto protireci, jeden rika jedno, druhy ono
    LILY
    LILY --- ---
    SELLIGAN: ..je to chuti nevšední.. :)))
    TAJAK
    TAJAK --- ---
    ...a jinak končí léto, ideální čas baštit hokkaidovky...mňam! :-P :)

    Říká se, že kdo jí dýně, má slunce v duši, i když je venku ošklivo...


    Hokkaido

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: jasně, dle receptu bych tak soudil, ale otázka na sojovku mě zmátla :o)
    Jasně, jasně, já mám takovou soukromou všeobjímající teorii, že muži obecně inklinují ke zdravé stravě méně a jedna ze záslužných úloh žen je trpělivě a s pochopením je k této stravě přivádět a také udržovat.
    makrobiotika s ayurvédou, to je zajímavá kombinace, makrobiotika vychází spíše z principů pěti elementů... jak to vlastně kombinuješ, nebo to je jen teoretické spojení?

    Jasně, improvizace je nejlepší ,)
    hezky jsi to napsala, kdyby to tak všichni považovali za jeden ze základů vzdělání... a oni kolikrát i velmi vzdělaní lidé jedí hrozný blbosti.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: jo to jo, nejsem zas totalni novacek, na strankach makrobiotiky jsem porad :) jen manzel s makrobiotikou zacina (ne uplne rad :) a ja se snazim...obcas holt ztroskota me snazeni na cokolade a tak
    ze vsech moznych stravovacich systemu mi makrobiotika (spolu s ayurvedou ) prijdou proste nejblizsi

    ja hodne improvizuju, nerada varim dle receptu, ale zakladni veci si planuju postupne doplnovat ve vzdelani
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SELLIGAN: sojovka je v pohodě, i ten recept na tofu kuličky je moc pěkný... jinak doporučuju si o mb aspoň něco málo zjistit, je to velmi inspirativní... na nástěnce najdeš spoustu informací! :o)
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---

    AIM_FREEMAN: to zas jako na sojovku ja si potrpim a mam ji z biopotravin z fermentovanych bobu. Je hodne silna a je ji potreba mene
    AIM_FREEMAN
    AIM_FREEMAN --- ---
    SELLIGAN: Makrobiotika na sojovku říká jedno velké umírněné ano. Pokud se jedná o sojovku opravdovou fermentovanou z bobů (hledej shoyu, tamari) a ne nějaké vitana knorr shity.
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    tak se mi podařilo manželovi propašovat čistě zeleninové improvizované jídlo
    TOFU ZELENINOVE KULICKY
    kuličky z rozmixované nad párou vařené zeleniny - mrkev, brokolice, květák, patizon,pak přidán libeček, pórek čerstvý, a kostka tofu.
    Vše rozmixovat, případně dochutit (nevím co říka makrobiotika na sojovku :) a udělat kuličky, které jsem obalila v hrašce a osmahla.

    Podávala jsem to s bramborama (v páře), červenou řepou a smaženou cibulkou

    manžel k tomu dostal omeletu z vajíčka, zas tolik zdravé stravy by nepřežil takhle naráz :)
    ale říkal, že je to výborné.
    většinou na cokoliv řekne "je to chuti nevšední" takže vím, že mu to nechutná
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: diiky!.)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: našla jsem ještě tenhle recept:) místo cukru můžeš dát med, místo pektogelu agar...bezinky by neměly přijít do kontaktu s kovem!!!lisovat se dá v látce, plastu

    Bezinková povidla:


    Užíváme 3-4 lžíce denně po dobu 1-2 týdnů při všech

    neuralgiích,

    ischiasu,

    zánětu trojklaného nervu,

    zánětu mezižeberního nervu ,

    neuralgických bolestech hlavy ,

    revmatizmu

    a proti zácpě.

    Očištěné vyzrálé plody dobře rozvaříme s vodou na kaši. Necháme vychladnout, prolisujeme, přidáme cukr (1/2 kg na litr šťávy), trochu pektogelu a svaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Pozor aby se povidla nepřipálila - zhořknou a nedají se jíst! Ukládáme do malých skleniček, převážeme dvojitým celofánem. Po otevření brzy spotřebujeme, neboť snadno plesnivějí, hlavně ve vlhkém prostředí.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: aha... no kdyby se to dělalo z ořechu nebo semen, tak bych ten olej pochopil, ale takhle mi příjde, že se to musí vyrábět z děsně velkého množství, oleje v těch plodech asi moc nebude.
    No ale thumb up za pokus :o)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: přidala bych tam ještě celou skořici nebo hřebíček, bezinky maji typickou pachuť...
    AKAM
    AKAM --- ---
    DARJEEL: Dík, a jak pravdivá :)

    Vím jenom tohle:

    Zralé rozmačkané černé bobule se daly pomalu vařit. Během varu z nich vystupovaly olejnaté látky, které se postupně odebíraly. Když tato mastnota vychladla a ztuhla, měla barvu i tvárnost, která se podobá máslu.

    ...chtěl jsem to jenom vyzkoušet.

    Na netu jsem to našel jen na té stránce, co jsem sem dával včera, a pak tady: http://www.sav.sk/journals/nar/full/sn397c.pdf , odkud to zjevně opsaly všechny ostatní výskyty na Googlu. Uvádí to ještě Zentrich ve Věčně zelených nadějích, ale taky jen takhle stručně, a už to tam asi nenajdu.

    Takže buď se to dělá z červeného bezu, nebo je to blbost :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKAM: ahoj, dobrá ikonka ,)
    jen technická, jaký tuk by měl vyplavat, když povaříš plody bezinek ve vodě? Kde by se ten tuk měl vzít? :o)
    počítal bych, že bezinkové máslo půjde vyrobit třeba z přepuštěného másla, vařeno asi na vodní lázni bo páře? Máš někde ten postup po ruce?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam