SCHWEPZ: hraška je výborné pojivo, ale když si vychytáš poměry, tak i pšeničná mouka... když si nejsi jist, tak to vajíčko taky dobře pojí, ale to už je za hranicemi makrobiotiky :) ...nicméně ne zdravé výživy, že :)
karbanátky děláme v podstatě dvoje, buď s luštěninovým základem nebo s obilným základem a podle toho tvoří buď hlavní bílkovinný zdroj nebo je to jako příloha. Díky karbanátkům a knedlíčkům se pak dá vytvořit dlouhodobější strategie pestré stravy, respektive pestrosti zpracování surovin (kromě pestrostí použitých surovin), např.:
1. den - Jáhlová kaše s robi
2. den - jáhlový knedlíček s fazolovou směsí (z jáhel co zbyly z prvního dne se udělá knedlík)
3. den - fazolové karbenátky s rýží (tam to chce ještě nějakou omáčku na vyvážení; z fazolí co zbyly ze 2.dne se udělají karbenátky
4. den - rýžové noky s tofu a zeleninovou směsí
atd. atd. prostě se dají takhle točit suroviny a ušetří Ti to spousta času (vaříš luštěniny a obiloviny jednou na více jídel) a navíc se vytváří potenciál pro náročné téma: "makrobiotika na cestách", protože karbenátky, knedlíčky, nočky, čočkové sekané apod. se dají dobře vozit, vydrží docela dlouho a tak se člověk nemusí o zdravé jídlo ochudit ani když cestuje a okolní gastronomické možnosti mu neumožňují si optimálně navařit...