• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    KAREN: ja prave nemam televizi :) ale budu mit pujcenou promitacku a budem promitat pro kamarady

    zeleninove chipsy jsem delala akorat v oleji - petrzelove, susicku nemam :(
    ale dik za tipy, zkusim orisky a udelam kulicky ze suseneho ovoce
    KAREN
    KAREN --- ---
    SELLIGAN: ruzny zeleninovy "chipsy" (zn.: susicka ideal!), smesi orisku a seminek (treba je i prohrat s nejakou bylinkou narychlo nasucho na panvi), suseny ovoce, peceny müsli susenky a "cookies"vyhod televizi! ,D
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    nemáte někdy tip na malé zdravé mlsání k televizi?
    sladké i slané, nejlépe stravitelné běžnou návštěvou
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    jeeej už vidím jak se strouhám s každou tou čočkou :))

    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    YEETKA: no vida, tak to je pro mě novinka :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: šťouchadlo, ne struhadlo .))
    hmm to by se mohlo podarit)
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    KAREN: hm, hm, tak struhadlo mě ještě nenapadlo, ale myslím, že by to byla práce za trest...
    taky mlýnek na maso nemám, ale hodlám udělat výpravu po zlevněnkách, kde se takové věci dají koupit nové a levné, páč teda použitý masový mlýnek asi není úplně košer..
    KAREN
    KAREN --- ---
    YEETKA: mlynek zel bohu nemame, zadnej. nebo kdyz bude dost rozvarena, tak stouchadlem treba?? i kdyz to se asi nepodari tak dobre...
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    ona nepustí tolik vody, jako když se mixuje..
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    proč?
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    DARJEEL: no zrovna čočku se na karboše vyplatí umlet na mlýnku na maso...
    SELLIGAN
    SELLIGAN --- ---
    DARJEEL: skvělý, jsme přemýšlela právě, jak top budu upěchovávat do sedmičky přes to hrdlo :) takže hrnec taky dobrej...
    tak o víkendu se na to vrhnu a poreferuju. Mám zelí, cínské zelí, řepu, mrkev a možná přihodím i zázvor a pórek
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: .)) nam se docela osvedcilo, kdyz vezmem nejakou lusteninovo-zeleninovou smes od vcerejska, pripadne jeste se zbytkem ryze nebo jinym obilim, a vsechno to pekne pomixovat - jak je to rozlezely a chutove uz "predreseny", bejvaj to fakt moc dobry veci.)) me v tomhle bavi improvizovat) (dost chutna je taky tusim klasicka cocka se zeleninkou a zampionem, houby jsou do toho vubec dobry)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KAREN: jednou mi vznikla i nejaka hodne dobra kombinace, zapsal jsem si ze to bylo: vlocky cervena cocka brokolice petrzel mrkev cibule majoranka koriandr sojvka umeocet nori vlocky
    :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    TADEAS: jj, vlocky tam sypu taky, tak nejak projistotu)) mne fakt vznikaly kdejaky kase, ktery se rozpadaly, tak jsem to pojistovala mnoha zpusoby)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    TADEAS: vidíš to, ovesný vločky jsou taky dobrý hustidlo, podobně jako mouka a hraška...
    ale jo, jdou, ale mně to vždycky výjde matroš tak ideálně na sekanou, tak k tomu přidám strouhanej kyselej okurek, zbytky chleba apod. a narvu to jelení hřbetu ,)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DARJEEL: karbanatky s cockou jdou dobre treba z cerveny cocky a ovesnejch vlocek
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: každá luštěnina má taky svoji pojivost a "tekutost", třeba z čočky se mi většinou podaří jen sekaná, je to takové tekuté když jí rozmixuju (možná něco dělám blbě, kdyžtak budu rád za zkušenosti jiných), z fazolí a hrachu se nám karbenátky celkem daří.
    Nejsem si zcela jist čím to je, Karen se to zezačátku tak trochu rozpadalo, ale asi to chce do oka dostat nějaký poměry, nebo to jak je to tuhý/tekutý.
    Většinou rozmixuju luštěninový materiál s trochou sojovky a umeoctu a pak přidávám mouku/hrašku, až z toho dostanu takové pěkné hňácací těstíčko. Docela chutné je ještě potom vymodelovaný karbenátek oválet v samotné hrašce nebo mouce, aby se udělala "kůrčička", ale to asi většina mamin od plotny moc dobře zná :)
    Nám více vyhovují karbenátky pečené v troubě na plechu, ale když pro ušetření času, respektive třeba v zimě kdy to jde v pohodě, se dají smažit na oleji, nicméně je potom třeba to adekvátně vyvážit (čerstvá zelenina apod.), smažené je holt smažené.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ: hraška je výborné pojivo, ale když si vychytáš poměry, tak i pšeničná mouka... když si nejsi jist, tak to vajíčko taky dobře pojí, ale to už je za hranicemi makrobiotiky :) ...nicméně ne zdravé výživy, že :)

    karbanátky děláme v podstatě dvoje, buď s luštěninovým základem nebo s obilným základem a podle toho tvoří buď hlavní bílkovinný zdroj nebo je to jako příloha. Díky karbanátkům a knedlíčkům se pak dá vytvořit dlouhodobější strategie pestré stravy, respektive pestrosti zpracování surovin (kromě pestrostí použitých surovin), např.:
    1. den - Jáhlová kaše s robi
    2. den - jáhlový knedlíček s fazolovou směsí (z jáhel co zbyly z prvního dne se udělá knedlík)
    3. den - fazolové karbenátky s rýží (tam to chce ještě nějakou omáčku na vyvážení; z fazolí co zbyly ze 2.dne se udělají karbenátky
    4. den - rýžové noky s tofu a zeleninovou směsí

    atd. atd. prostě se dají takhle točit suroviny a ušetří Ti to spousta času (vaříš luštěniny a obiloviny jednou na více jídel) a navíc se vytváří potenciál pro náročné téma: "makrobiotika na cestách", protože karbenátky, knedlíčky, nočky, čočkové sekané apod. se dají dobře vozit, vydrží docela dlouho a tak se člověk nemusí o zdravé jídlo ochudit ani když cestuje a okolní gastronomické možnosti mu neumožňují si optimálně navařit...
    KAREN
    KAREN --- ---
    SCHWEPZ: hmm treba s tim falafelem je to slozitejsi, kdyz se dela doma, dost lidem se to rozpada - idealne radsi fritovat nez smazit v nizsi vrstve oleje, aby se to nerozpadalo, nebo je pak moznost hodit placicky na plech. da se tam hodit treba hraska, ale jinak se tam snad zadny specialni pojivo nedava (chce to vetsinou lehce zahustit moukou) - dneska bych tam klidne dala vejce (mame tu ted proteinovej drive-in ,D), ale to je tady lehce OT.))) jo, taky idealne nechat v chladu odlezet, at se ti to lip spoji;)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KAREN: no vida...karbenátky...to zní hodně dobře...směs do placiček a šup s tím na olej :) To určitě vyzkouším. Jaké je ideální pojivo? Dáváš tam vajíčko? Nebo stačí cizrnu rozvařit, pomixovat...a pak se tam dá dát i na jemno zeleninka ap.?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam