• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů
    VODA
    VODA --- ---
    DARJEEL: tak to chodí:))
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    VODA: shodou okolností jsem si dnes ráno četl text ze Tří svícnů za budouctnost (Vlašínová) o jedlých rostlinách a "plevelech" :))
    VODA
    VODA --- ---
    Jedlé rostliny – podrobný přehled | Slunečný život
    http://slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    Zpráva pro Brňáky co mají rádi houby)

    Tradelin, kde externě pracuju a co zaměstnává v Brně a okolí desítky handicapovanýchm před měsícem otevřel za Tuřany u Dvorska hlívárnu a teď mají první plodnice, se kterými zatím moc neví co by dělali, nestihli si včas zajistit pravidelné odběry u zdravek, restaurací apod. a roste jim to jako z vody :-) teda vlastně jako ze slámy :)

    Včera měli první sklizeň asi 15 kg čerstvých hlív, dnes už 20 kg a bude to už asi jen přibývat - pokud máte tip a doporučení kde byste chtěli aby se pravidelně hlíva objevovala (znáte zdravku, restauraci, stánek s ovocem-zeleninou atd.) napište mi a já to hned přepošlu majiteli který bude mít určitě radost :o).

    Hledá se teprve vhodný obchodní model, náměty vítány.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: nebylo - neni to zas tak dlouho co jsem to vyhrabal na netu a upnul na youtube. Krasnej dokumentik
    VODA
    VODA --- ---
    asi už to tu bylo
    Jak se žije těm, kteří vědí, co jedí (makrobiotika) - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=PPgrGO5VqAI
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: dík za informace, to jsem nevěděl, paráda že se to takhle dá i v tak vysokých nadmořských výškách. je vidět že už máš něco odpěstováno.)
    VODA
    VODA --- ---
    VODA: No a venku potom můžeš udělat vyvýšený záhony nebo německý kopy, který se vystýlají organickým materiálem, hnojem. Rozklad uvolňuje teplo a záhony jsou vytápěný. Dá se takto ohřívat i voda. Můžešeš docílit až 70 stupňu. Holzer na vyvýšených záhonech pěstuje ve 2000 n.m.v
    VODA
    VODA --- ---
    VRINDAVAN: Určitě by to šlo. Vždyť pařeníky si lidi budovali v sudetech a vůbec ve vyšších polohách. Když budeš mít dobrý světlo, to ostatní si reguluješ sám - množství hnoje, kvalitu zeminy. Tohle je tzv. teplé pařeniště, kde se o vytápění půdy stará 50 cm mocná vrstva koňskýho hnoje, na které je 10 - 15cm kvalitní zeminy, to musí fungovat i na Sněžce:) Skla se při velkým mrazech přikrývají slámou nebo rohoží/kobercem. Dobrý je udělat bytelný rantly, až 100cm do hloubky. Na zahradě máme betonový pařeniště, se stěnou tlustou 15cm, široky 1,2 a dlouhý 4m. V létě ho využíváš jako otevřený záhon. Když ho na podzim vybereš, můžeš v něm uskladnit zeleninu.
    VRINDAVAN
    VRINDAVAN --- ---
    VODA: myslíš že by šlo takhle pěstovat i v chladnějších a méně urodných částech ČR, třeba na Českomoravské vrchovině nebo v horských oblastech?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: tak to je luxus! ty jsi fakt moc sikovna pestitelka!.)))
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: podle mě už se zásadně neochladí a na zmrzlý to přikryješ textilií. Loni jsem nasadila hokaida a rajčata už v dubnu, pak to přikryla na zmrzlý, nepomrzlo nic a měla jsem rajčata na konci června:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: zkusim vycet svych dosavadnich experimentu, presny nakres mam na chate ["docpavala" jsem zahony necim z trojice mangold (zeleny a cerveny) - repa salatova - vodnice a sazenice salatu nekolika typu a 2 kedluben, tak v tom mam hokej]: na jednom dole karotka s cibuli a kopr, vedle hrasek lusk a dren a k tomu salat, kedluben a naka ta "docpavka"; nad tim na jednom mensim budou divoky rajcata, zatim jsem tam vysela spenat a mozna i mesicek (?); pak na jednom petrzel na zkousku s necim... nevim daaal,D na dalsim ceka misto na fazuli (mam od nekoho z Gengelu sparglovku tyckovou a kerickovou) a vedle toho je mix z vyse uvedeneho. a nahore budou na jednom hokaido (k tomu asi pak pohanku a jinej medonos) a na druhym mam salaty + kedlubny a zasetyho neco z tech "docpavek". plus sem tam radek ci par radku redkvicek, jak se mi to tak pozdavalo... zapomnela/nestihla jsem v tom zemedelskem rausi natahnout netkanou txtilii, tak to dozenu nejspis v tydnu.

    no zni to jako hroznej maglajz, na tom nakresu v tom mam jakejsi Svuj System!.))) a jela jsem vic na radky a obcas to narusovala tema sazenicema a zasetejma ruznostma.) mezi to vysypat trochu kopru, mesicku, lichorerisnice - ale zvlast s tema dvema poslednima to chci doplnit jeste pozdeji. plus jeste potrebuju tenhle tyden zalozit predpest par bylinek (krome rajcatek a hokaido) a divnorostlin typu povijnice kamsi na pnuti, lampionek oranzovy a jeste tu mam lebedu z toho zdroje pres Gengel... fotky asi pozdeji, az to povykukuje.) jsem zvedava, jestli jsem neco z toho krapet neuspechala, ale kdyz dam netkanku, pevne verim, ze to zvladnem;)
    VODA
    VODA --- ---
    KAREN: tak tak, z pařeňáku. To je panečku vynález. Kdybych ho měla vyhloubený už od podzimu, mohlo by tam růst zelený už v únoru. Za chvíli budou i kedlubny a kopr, za měsíc karotka. Co jsi všechno zasela? A nemáš fotku vaší zahonové realizace?:)
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: wow! z parenaku?.)) ja sila a sazela az vcera, tak se tesim na plody.)
    VODA
    VODA --- ---
    první skílzení (hlavkový salát, ředkvičky, cibule nať, kopřivy, bršlice, fialky a sedmikrásky a lichořeřišnice:) jaro už je tady!!!!

    fialky, ty pravé a voňavé, je možno naložit do umeocta nebo z nich udělat sirup (vstva květů/vrstva hnědýho cukru), nádherně voní, je dobrej na zakusky jako lehký přeliv...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    STAROJDA: takhle komplikovaně vypadá kdejaký mb jídlo, ale ve výsledku, když to uděláš jako Voda, tak Ti to zabere jako jakýkoliv jiný vaření...
    VODA
    VODA --- ---
    STAROJDA: 40 minut i s vařením krup v papiňáku. Zatím co se vaří obilí, je na všechno dost času. Ve troše vody podusit daikon a tofu trvá 5 minut, kapustový listy se spaří, pak se to do něho naláduje a asi 10 minut napařuje. Salát si připravuji prvně a nechám zatížený odležet. Smíchat ingredience na omáčku zabere minutu. Je to právě rychlý, ale musí se to dobře časovat. Mezi vařením si rovnou umývám nádobí, většinou ani není potřeba jar, není to mastný, stačí opláchnout. Netrávím v kuchyni hodně času:)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    VODA: jak dlouho trvala priprava? ;) Vypada to trochu "komplikovane".
    VODA
    VODA --- ---
    Včerejší jarní oběd: ječné kroupy, napařený kapustový zámotek s daikonem a bílým tofu, lisovaný salátik ze zelí a pickles, lichořeřičnice (pořád se drží, v chladné místnosti celou zimu pomalu přirůstala), omáčka:miso shiro, hořčice, tahiny, citron...i když venku pořád kosa, už játýrkům ulevuji od tuků, smažení, pečení a taky soli, ale i tak se dá pochutnat:)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    VODA: nit je dulezita, jeste lepsi jsou mezizubni kartacky :)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    DARJEEL: dik....tak to je dobrej tip....pytlicky s cukrem maji i v ruznejch stancich s obcerstvenim, cibuli vetsinou nikoliv ;-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    co dodat! hlavne ze chutna:)
    zkusim si stim cukrem nekdy posypat ranu, to me zajima, jestli bude chladit
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    AKI4CE: já používám cukr odjakživa na bodnutí včelou, smíchat s trochou vody (udělat kašičku), namatlat a ani to nenapuchne ,)
    AKI4CE
    AKI4CE --- ---
    ITCHYHEAD: taky bych si rekla, ze cukr na rany neni to prave...ale nedavno probehlo ceskymi medii tohle:

    Cukr zahojí otevřené rány lépe než antibiotika – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zena/zdravi/293484-cukr-zahoji-otevrene-rany-lepe-nez-antibiotika.html

    za pravdivost nerucim, dal jsem po tom nepatrala :-)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    KAREN: mel jsem od tehle firmy zubni pastu a byl jsem moc spokojen. ted jsem serozhodl jit do vetsiho "minimalismu" a to prave do te smesi prazeneho lilku se soli, aka dentie powder (vyrabi mitoku, prodava sunfood). myslim, ze cisti paradne, ale nejsem si uplne jist jak zakryva pachy.

    Pricina zapachu z ust je prave jedna z veci, kterych nas vlastni makrobioticka strava snad zbavi. to ovsem trva a ja musim chodit na pracovni schuzky v kapitalistickem svete a tak jeste kombinuju s pastou se soli, ale asi se vratim k te bylinne. I kdyz bylinky nejsou ta ultraecht makrobiotika, jelikoz jsou hodne jin.

    myslim, ze dentie prasek a pravidelne masirovani dasni kartackem ve smeru od dasne k zubum je to co dasnim pomuze opet prekryvat citlovou cast zubu a navic dasne zpevni a usta desinfikuje. pokud vam dentie prijde moc, tak neco se soli+bylinky na rano a vecer dentie.

    sul stahuje, je silne jang. kazdy si asi predstavi ten slastny palivy (jang) pocit pri posypani soli krvave rany (jin). take se ovsem rana rychle zatahne (jang). nezkousel jsem, ale posypani cukrem by asi zpusobilo jeji dalsi krvaceni a mokvani (jin).

    VODA: diky, nebyl jsem schopny to formulovat, ted uz mi to snad docvaklo!
    KAREN
    KAREN --- ---
    VODA: ok, jasne.) ja zas testuju ajurvedskej



    Vicco Vajradanti ayurvédský bylinný prášek na zuby 25g | HappyHemp.cz
    http://www.happyhemp.cz/dle-znacky/vicco-vajradanti-ayurvedsky-bylinny-prasek-na-zuby-25g/
    VODA
    VODA --- ---
    SCHWEPZ: Měla jsem na mysli ranní kaši. Obilí si vždycky uvařím víc, používám je ten den jako přilohu, do polívky, buchty adt. no a co zůstane, ráno smíchám s ovesnýma vločkama a znovu povařím. Sladím marmeládou nebo pyréčkem z ovoce/hlavně jablek - v troše vody povařím, rozmixuju, přidám tahiny, kapku tamary, skořici...
    KAREN: Základ je dobrá imunita, kondice všech orgánů. Vyvážená, pestrá strava, pohoda a trpělivost, jak píše itchyhead, jsou jejím základem:) To ostatní jsou způsoby zmírnění symptomů nebo podpůrné preventivní opatření a jsou jich kvanta. Mě taky dost zlepšilo stav dásní, že jsem začala pravidelně používat dentální nit + si sem tam udělám ústní vodu a kloktám - hřebíček, šalvěj a chystám se na plody zlatice - prý jsou hodně desinfekční.
    ITCHYHEAD: Sůl asi hlavně kvůli desinfekci a stahujícímu efektu, že?
    KAREN
    KAREN --- ---
    k tem dasnim: ty prostredky, ktery zminujete, jsou, ke zpomaleni/zmirneni ustupovani, nebo ne? (polo)obnazenej krcek se uz zakryt nepodari, nebo... ?? neco z toho mi prijde spis jako desinfekcni, cistici, treba i proti krvaceni... no proste, muzete to nak vic specifikovat, prosim?.)
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    Celkove bych se ridil pravidlem neutralni kushi diety a byl trpelivy. Cyklus obnovy tela je sest let. Ale nerikam, ze prokladat to obcasnymi detoxi/lecbami je na skodu. Jen si myslim, ze nejdulezitejsi je aby nam chutnalo a telu jsme dodavali zlatou stredni cestu.

    Umeboshi: to baleni je po deseti kilech, ja mam 1.7kg sklenici a vydrzi tak rok. ja take docela cato chodim na pivo, takze asi proto:) hlavne se clovek nemusi bat, ze se skazi. imho v peti lidech/parech by se to mohlo dat rozdelit celkem v klidu. kdo by mel zajem do posty.

    Rozpraskane koutky: to ja ted resim taky. presne od te doby( cca mesic,dva) co jsem si zacal pict chleba mi to zaclo.. schvalne jsem to nemazal infadolanem, protoze me zajima jestli na to prijdu proc to je. ke me se zas doneslo, ze je to z prilis suche stravy. jenze muj chleba je peceno/parenej a kazdej krajic poctive pred snedenim naparuju. tak nevim. mozna fakt ten vitamin b.

    Dasne: na to mi vzdy pomohlo kloktani slanou vodou, pripadne cistit dentie praskem ci jinou pastou se soli. jako nejvetsi pricina, se mi zda prilisna konzumace cukru (rafinovany, slady, sirupy, pivo).

    kroupy: ackoliv maji takovou "detoxikacni chut" je to genialni priloha a mam po jidle opravdu zdravy pocit. doporucuji varit v papinaku. daji se take potom namlit v mlynku na maso, smichat s cockou a v hrnci ofritovat jako krokety, ale psst at kushi neslysi:P

    MILLY: umeoctu mas u me kanistr, kuzu taky, vedle prodejny archa je velkosklad countrylife, takze zkusenosti bohate.
    VODA: uaaaa!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam