• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DARJEELMakrobiotika a výživa podle pěti elementů




    Tenhle klub není pro ortodoxní a zapálený makrobiotiky, kteří by tu chtěli dělat celosvětovou osvětu, ale pro lidi, kteří si položili otázku:
    "Co ještě pro sebe můžu udělat, abych se cítil dobře?"
    Je prostě pro všechny, kteří chápou, že zdravé a kvalitní jídlo je základ, ale nešílí z toho :)


    makrobiotická zkušenost- kerrayuv čtivý report
    rozbalit záhlaví
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    DARJEEL: Mám za sebou asi 3 půlroční kurzy na TCM škole v Ósace, od května budu zas pokračovat. Můj hlavní učitel je Korejec narozený v Japonsku, výborný chlapík se spoustou klinických zkušeností. Taky jsem chodila na kurz o výživě k jedné Číňance.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SUNRISE: máš učitele na tčm?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: noo, makrobiotika a tčm to mají s jin a yang jinak, každopádně zemská energie je ženská, tedy jin :))

    SUNRISE: jojo, taky jsem na to koukal, ale věřil jsem těm internetům... v tom delším článku co je jen odkazem píší, že kyselá podporuje játra, ale není to jednorozměrná věc. Musí se dávat pozor, aby játra neměli moc jangu (mimochodem častý disbalanc v rámci západní civilizace, sám na to dost trpím, otec ještě víc), a důležité je doplňovat jejich jinovou složku, což právě dělá kyselá chuť. Já to chápu tak, že je třeba podpořit játra, ale držet je na uzdě, aby generál moc nešikanoval ostatní orgány (hlavně kancléře, jak píšeš... a to opatrně je v textu zmíněno: A small amount of the sour flavour is essential for a balanced Liver, but too much will make the Liver too strong and cause imbalance between the organs.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    DARJEEL: Zajímavé, můj učitel říkal, že na jaře se má s kyselou chutí opatrně, jednak proto, že je "stahujíci" (pohyb směrem dovnitř, ale na jaře se chceme spíš otevřít), jednak aby energie jater nebyla příliš silná a neublížila plicím (odtud jarní alergie). Proto je dobré zaměřit se sekundárně i na podporu plic.
    SUNRISE
    SUNRISE --- ---
    ITCHYHEAD: Jangizující mi přijde dost mimo. Aspoň teda v TCM "jangizující" (radši bych zvolila termín doplňující jang) strava dodává teplo, pohyb atd. Uzemňující (což tedy není z terminologie TCM, spíš z ájurvédy) naopak uklidňuje, pomáhá se zbavit přebytečného pohybu (těkání).
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    A Chinese Medicine Perspective on Diet & Lifestyle for the Spring

    In preparing for Spring it is important to begin with an understanding of how each season affects every other. Our sense of balance, as we go into the Spring, is intricately connected to whether or not we took the time to rest in the winter (restore, be still, and go inward).

    Spring is associated with new growth and expansion--the time when the seeds begin to sprout and push upward to the sun with force. Likewise, there may be escalated agitation in individuals as the springtime inspires the urge to move forward and grow after the encapsulation of winter.

    New growth is dependent upon the rejuvenation of our deeper sources that occurred in the winter. Spring is associated with the liver in Chinese Medicine and with the emotion anger. The liver energy, when balanced, smooths our emotional energy. The autumn is the time of letting go. If a person was not able to let go of outmoded beliefs or emotions in the Fall it can show up in the Spring as congestion.

    This may be expressed as emotional outbursts, increased agitation, or emotional stagnation. The growth that occurs in the Spring effects summer and late summer in the same way that a plant grows and produces fruits, flowers and seed. Likewise, a person is able to bring the budding energies that arise in the Spring to their full potential by living in harmony with the seasons.

    Spring Lifestyle

    The energy of Spring is expansive and outward moving. It is time to start exercising and sweating more. Begin cooking and eating lighter meals. In wintertime we would tend to bake our food to more deeply warm our bodies. In the Spring steaming and stir-frying is more appropriate. It is beneficial to eat more leafy greens (kale, dandelion, collards, mint).

    The sour flavor incorporated into the diet will help to balance the liver energy. Try to be conscious to include good oils into your meals (flax oil, sesame oil, olive oil). It is best to add these oils to already cooked food to preserve the quality. Eat what is locally grown and in season, as much as possible. It is important to be emotionally calm when eating, as well as to breathe deeply and thoroughly chewing our food. Drink lots of fluids (lemon can be added to water). The Spring is a great time of year to receive bodywork or acupuncture, in order to to facilitate the body in opening and relaxing.

    Do your best to avoid toxicity in your foods and environment. Some things to avoid are: chemicals, drugs and alcohol; as well as refined sugars, processed foods, caffeine, large portions of meat, greasy and rich foods. Avoid stress! All of these are toxicities can impact and congest the liver.

    Liver Patterns

    When the liver energy is in balance we are able to make decisions and follow through with our creative visions. This is a great time of year to begin new projects. When the liver energy is deficient we may lack the ability to make decisions or follow through with them. On the contrary, when this energy is excessive we may become "work-aholics," so determined to accomplish our goals that we neglect our needs or our personal relationships.

    Physically, this is a time to assess the health of our nails, tendons and eyes. Nails should be strong and smooth with good color; not brittle or grooved. Tendons should be supple, flexible and strong. The eyes should be clear and bright, without yellow or red in the whites. Emotionally we can assess our health by witnessing if we are able to express our emotions in a healthy way, especially anger.

    Spring Treatment

    When spring arises, if you begin to feel out of balance, it may be a good time to seek a Chinese Medicine treatment. A person may experience a variety of symptoms, such as: foggy thinking or forgetfulness; tendon tightness; blurry, red, or dry eyes; lethargy; dry skin, skin itch, or rash. In addition, a person can have rib-side pain (especially after eating while emotional), abdomen distention, diarrhea, or constipation. Emotionally the imbalance can often come as outbursts of anger or increased frustration.

    Through harmonizing with the springs energy we begin to feel energized, light and open. With tendons supple and strong we can move easily through our day. With eyes clear and bright we can appreciate the beauty of spring. Enjoy your health and clarity this spring!

    References

    Pitchford, Paul, "Healing with Whole Foods," North Atlanta Books (Pub), 2002
    Haas, Elson M., "Staying Healthy with the Seasons," Celestial Arts (Pub), 2003
    Five Branches University education
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    DARJEEL: ahoj! ano chapu to tak. na zaklade toho, ze jang je zemska energie, jin vesmirna. jsem na spatne stope?
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ITCHYHEAD: jangizující nemusí být nutně uzemňující a vice versa.. nebo to tak vnímáš?
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    ZUZKAOU: napada me jen uzemnujici anebo jangizujici.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: to vypadá pěkně :) koukám, že miliony mazlíčků na věčné časy ,-)

    přeju ať to dobře odsejpá :)))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DARJEEL: Wild fermentation. (mělo by být před prázdninama. Teda pokud stihnu termíny).

    Ale ta OK, dám na vás a nechám to tam.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ZUZKAOU: uzemňující strava je pro mě osobně pěkný pojem .) navíc návaznost na uzemnění jako terminus technicus, stejné slovo v angličtině, proč to měnit?

    Co překládáš? .)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na to uz tak zvykla, ze asi nic alternativniho nevymyslim - vsude narazim prave na tenhle vyraz...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: když mně se nelíbí. V hrubé verzi překladu jako je, ale kdyby se našlo něco lepšího...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: mne to "uzemneni" prijde zvlast v posledni dobe dost omilany i v pomerne popularni literature... a z kontextu to jiste vyplyne ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    pěkně prosím, existuje nějaké pěkné synonymum k "uzemňující stravě" překládám cosi, kde se mluví o grounding food, ale nechci aby tam bylo to uzemnění ve smyslu " uzemnil ho - poslal ho do háje" a teda ještě aby to bylo srozumitelné pro běžného čtenáře.

    Jsem si říkala, že byste mohli mít nějaké pěkné, české výrazy v zásobě.

    děkuji.
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, připomínám náš Velikonoční workshop vaření, který povede Voda a který se uskuteční 18.-21.4. ve Vísce.
    Cena celého workshopu(ubytování, jídlo) bude v rozmezí 1000-1200 KČ, dle počtu lidí.

    A tady už plánovaný obsah a program našeho workshopu nazvaného Strava jako přirozená prevence nemoci.

    Teoretická část
    - Energetická kvalita potravin (jin a jang potravin)
    - Autodiagnostika (co nás ochlazuje, co nás otepluje, hledání středu)
    - Domácí příprava (kuchyňské náčiní, představení základních surovin, obecná doporučení)
    - Přírodní léky (léky na bázi čaje bancha, mořských řas, umeboshi, misa, zeleniny atd.)
    Praktická část
    - Společná příprava jídel (snídaně, oběda, večeře, dezertů, koření, zálivek)
    - Jak zužitkovat zbytky (příprava rychlých svačin, co si vzít na cesty)
    - Společná příprava domácích léků (čaj z řasy kombu, ume-sho-kuzu, ume-sho-ban atd.)
    - Kvásek (uchování, pečení chleba)
    - Pickles (postupy přípravy a ochutnávka)
    - Důležité body akupresury (lokalizace na těle, pokyny ke stimulaci)
    Orientační program
    7:30 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    8:30 společná příprava snídaně
    10:00 teorie a praxe energetické medicíny
    12:00 společná příprava oběda/oběd/relaxace
    14:00 teorie a praxe výroby pickles, kváskového chleba, dezertů, bylinkových preparátů
    16:00 společné cvičení a meditace (dobrovolně)
    17:00 společná příprava večeře/večeře/relaxace/socializace

    Pojeďte, neváhejte, už máme jen 4 volná místa! Přihlášky prosím do pošty.

    Těšíme se na vás*
    _AGATA_
    _AGATA_ --- ---
    Ahoj, zvu vás tímto na prodloužený víkend vaření s Vodou, který se uskuteční o Velikonocích, a to přesně v termínu pá-po 18-21.4. Konat se bude v krásné Vísce http://www.viska.eu/CzeViska/Vitejte.html . Bližší info k obsahu víkendu bude již brzy, program pilně připravujeme:)
    Prosím pište mi do pošty kdo byste měl zájem. Díky a těšíme se*
    ITCHYHEAD
    ITCHYHEAD --- ---
    VODA: zajimavy pan, byli jste u neho nekdo na shiatsu?

    Btw Citat z jeho stranek:

    Eutanazie
    Včera jsme s ženou vedli trochu hlubší rozhovor o různých životních situacích.

    Přišla řeč na eutanazii.

    K tomuto citlivému tématu
    o volbě mezi životem a smrtí jsem poznamenal:

    „Nechci, abys mě nechala žít
    v takovém stavu, kdy bych byl závislý na přístrojích a živený tekutou stravou z nějaké lahve. Kdybys mě někdy takhle viděla, vypni ty mašiny, co mě drží naživu!“

    Ona vstala, vypnula televizi, počítač i ledničku a vylila mi pivo do záchodu.

    No neni divná?
    VODA
    VODA --- ---
    návody na přípravu léků z běžných MB surovin a jiné zajímavé texty
    Ke stažení :: Bob Dvořák
    http://www.bobdvorak.cz/ke-stazeni/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam