• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]



    Správné saunování je věda


    Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

    Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

    Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

    Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.




    rozbalit záhlaví
    COYOT
    COYOT --- ---
    MORGAIN: STEP pekný prostředí... byl jsem včera, ale ještě v 21 hodin, kdy jsme přišli mi na recepci slečna povídala, že je tam asi 120lidí.. takže docela našlapáno ale "dalo" se... ale jak tu někdo zmínil, neni to uplne nejlevnejší .. rozhodne jednou za čas doporučuju.. ještě chci zkusit ranní časy tam by to nemusel bejt tak našlapaný..

    s tím plaváním dobrej nápad... sám se nemužu dokopat .) když tak PM
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MORGAIN: je ten venkovni bazen uz opravenej?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    SARAJ: Nejsem rozhodnuta, navrhy ocenim. Teď ve středu jsem byla v Podolí, dalsi stredu asi zkusim okouknout Step.
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MORGAIN: a kam chces chodit?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    Zcela netématicky do aktuální diskuse: nechtěl by se někdo domluvit na nějakém dnu (večeru) v týdnu na pravidelném chození ideálně do bazénu plavat a následně do sauny zrelaxovat?
    Zatím vím, že nemohu v úterky, pátky a soboty, zbytek by se mohl nějak vyvrbit...
    IF_
    IF_ --- ---
    NAVARA: Samozrejme je to o plodu jako vsechny zakazy v tehotenstvi. Ale jde taky o to jak je zvykle telo matky ze ktereho plod zije. Takze zenska co do sauny nechodila predtim tak by tam nemela v tehotenstvi chodit vubec protoze jeji telo na to neni zvykle a bude to sok.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    a nejsou ty problémy spíše o plodu, než o výdrží matky?
    IF_
    IF_ --- ---
    SLUCKER: Hm jenze prave pokud jsi saunarka, jako treba ja, tak te pet az osm minut na dolni lavici fakt neuspokoji:) Takze to jsem radsi nechodila pac tenhle styl pro me neni pravy saunovani a nakladat si bezny davky mi teda vhodny neprijde at je clovek zvyklej sebevic.
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    No a svůj vstup do téhle diskuze bych zakončil tím, že pokud je někdo debil a v těhotenství vleze do sauny bez předchozí zkušenosti, nebo naopak namachrovaný s odhodláním držet krok s ostatními a saunovat se tak jak byl zvyklý dříve, bez ohledu na svůj stav, je to jeho boj s evolucí a není třeba jej řešit. Tací by se vůbec neměli rozmnožovat... ;-)))
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    MICANA: Pokud jsi klasický sauner jako asi většina z nás, tak za sebe bych řekl, že dát si i v těhotenství - pokud je samozřejmě pohodové a nijak rizikové - po těch prvních rizikových měsících, jednou za čas saunu jen tak na příjemný pocit, relax - což je dle mne těch cca 5-8 minut někde na střední/spodní lavici, nebo delší čas v některé z těch slabších saun - nic nezkazíš.. ;-)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    děcka nevěřte teploměrům v sauně, nefungujou skoro nikdy přesně, taky to závisí na vlhkosti...
    my tady házíme vodu každých zhruba 30 sec. někdy hodně, někdy málo, kolikrát je teplota nad 100 stupňů, kolikrát to je někde u 85, ale jakožto everyday-sauna-goer můžu říct, že nikdo z vás by s některýma mojima kámošema (co hážou přespříliš) 15 minut v sauně nevydržel, s některýma ani 5 :)
    MICANA
    MICANA --- ---
    Uf, díky všem za hlasy zdravého rozumu (mmch i jako zcela ploduprostá vydržím v horním patře tak nanejvýš těch deset patnáct minut, takže pokud se tu od začátku mluvilo o pětadvaceti minutách v horní polici s bubnem, tak to samozřejmě pardon a beru vše zpět)
    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    CORNELA:
    25 minut v kuse v 96° ti je po letité pauze v saunování příjemný?
    OK, jsi HC extreme master:)))
    Pokud jsem HC sauner a dobrá sauna je pro mne kolem 20-30 minut na vrchní lavici jednu rundu, je jasné, že tím plodu neprospěji, ale to přece odhadne každý soudný člověk sám!?
    Pokud jsem ale rozumný, snížím si délku pobytu na pár minut tak akorát se prohřát, ale nic navíc, a tím nic nezkazím - sobě udělám příjemně, plod o tom ani neví - tohle ale přece platí i pro cokoliv jiného - jakmile se něco začne užívat víc než je rozumná míra (a tu má každý jinde a měl by ji sám znát), tak se to stává rizikovým...

    SLUCKER
    SLUCKER --- ---
    CORNELA:
    Teda, jak tady tu sáhodlouhou diskuzi sleduji, nejsi ty nějaký ultra HC extreme master? :D
    Saunuji léta, ale neznám nikoho, kdo by šel byť po roce do sauny a dal rovnou na pohodu horní patro řádně vytopené sauny déle než 10-15 minut..
    Přesně jak říká DJFRACTAL - pomalu a s ROZUMEM, žádné soutěžení a nemůže to ublížit nikomu...
    Kdo tu tvrdí, že musí každý dělat nějaké super výkony, nebo za každou cenu lpět na doporučeném čase? Stačí klidně párkrát zopáknout 5 minut jen tak na prohřátí, s dostatečnými pauzami, a i to je příjemné a přitom neškodné..:)

    To co tu řešíte jsou plky
    - nesauner, kterého by snad nějaký extrém mohl ohrozit, do sauny v těhotenství rozhodně nezačne chodit.
    - u saunera, kterého to láká i v těhotenství, se dá předpokládat dostatečná odolnost a zkušenost na to, aby znal své rozumné meze.
    - a pokud by snad někdo zkušený v saunování chtěl i v těhotenství trhat rekordy, je to proste jeho boj v závodě o Darvinovu cenu.. ;)
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    jak tady někdo přišel na to, že běžný, tj. normální (čti né extrémní) pobyt v tradiční sauně způsobuje hypertermii, nebo jinak mění vnitřní teplotu těla a tělních tkání, by mě zajímalo...

    hypertermie by mohla nastat po velmi dlouhém saunování ve velmi horké sauně, tož žádná těhule není tak blbá aby byla ve 100°C celou hodinu, to chce cvik vůbec vydržet a normální chlap po 10 minutách už stěží dýchá a srdce mu bije oživot

    takže těhotná do tradiční sauny klidně ano, ale pomalu a s rozumem... žádné soutěžení a házení hektolitrů vody
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    Dekuji vsem saunujicim za odpovedi :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    CORNELA: to se rozporovat samozrejme neda, a ja to ani rozporovat nechci. Jenom mi proste vadi dogmaticky pristup lekaru, kteri odmitaji diskutovat. Ja teda nevim, jestli to co pises je zaver diskuse, nebo jenom narizeni. Prave proto jsem tuhle otazku hodila do plena. Tez jsem cetla o finkach a ruskach, co chodi do sauny bezne i v tehotenstvi, jak pise MICANA: a zacala jsem byt zmatena jeste vice. Jako ted v 8mym mesici, kdyz jsem tam nepachla od zacatku sezony, tam uz nepachnu ani omylem! Ale pro priste, treba. :)
    NAVARA: tak bohuzel znam astmaticke deti co se narodili vzornym matkam.
    MICANA: Diky! Urcite prectu!
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    tak jsem guuglil jak to je ve finsku se saunama a těhotenstvím a našlo to, že mají úplně jiné problémy: "Byla jsem s chlapem v sauně, jsem těhotná?" :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    CORNELA: Z tebe by ve svych radach mela radost i spanelska inkvizice.

    Nikdo ti tu asi nebude vyvracet "teratogenita vysokých teplot byla prokázána dávno", ale je zajimave, ze ze vsech clanku, ktere jsem na tema "saunovani v tehotenstvi" nasel a cetl, zadny neodkazoval na studii prokazujici skodlivost saunovani (obecne, ne extremni prehrivani atd.), ani zadny saunovani vylozene nezakazoval.
    Ano, pise se tam o nebezpecnosti telesne teploty nad 38.5°C, o zvysenych narocich na hygienu v tehotenstvi, o zmenach krevniho tlaku atd., ale zaroven se vsude uvadi, ze pokud zena byla zvykla se saunovat i pred tehotenstvim a je v tehotenstvi jinak zdrava, nemelo by bezne saunovani (pokud se zena citi dobre) mit zadne negativni dopady na vyvoj plodu.
    Vetsina lekaru, co na tohle tema na netu nekomu odpovidaji, nedoporucuje saunovani v prvnim trimestru, ale ve druhem a tretim za normalnich zdravotnich okolnosti nikdo neprotestuje.

    Citace z toho tveho odkazu: "Prospěšný a s minimálním rizikem je pouze kratší pobyt v sauně, maximálně však do 20 minut u žen, které pravidelně navštěvovaly saunu před otěhotněním. Při koupeli v horké lázni, respektive ve vaně by doba v ní strávená neměla přesáhnout 10 minut."

    A 20 minut teda v saune nezustavam ani ja - netehotnej. Takze vazne ze vsech tech dostupnych informaci nemam pocit, ze by saunujici se tehotna zena, co je na saunovani zvykla a pujde do sauny na 10 minut, by si zaslouzila oznacit za sobce, ktery se snad dokonce snazi zabit vlastni dite.
    Jak to tak vypada, tak je pobyt v horke vane daleko vetsim rizikem, nez saunovani.

    Z toho duvodu se mi vubec nelibi, ze bys hned ze saunujici se zeny udelala exemplarni pripad sobce, ktery by mel byt nejlepe upalen na hranici.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CORNELA: Poslyš, ty mě nutíš otřesně prokrastinovat. Tak jo, pojďme se obhadzovat studiemi.

    Hledala jsem v té tvé pasáže, kde se píše konkrétně o sauně. Našla jsem, že k přehřátí organismu může dojít i u žen, které nejsou zvyklé se saunovat, a to při delším pobytu v sauně. Délka tohoto pobytu se ale nespecifikuje. (Pokud se nějaká ženská jde poprvé v život saunovat v těhotenství, je vskutku padlá na hlavu, ale to nechme stranou.) V té záplavě zdrojů je pak uveden jeden článek, který se týká sauny, nikoliv konkrétně sauny a těhotenství.

    Můj odkaz je svodkou několika studií studie zabývajících se např. tím, zda a za jak dlouho se vnitřní tělesná teplota v sauně zvyšuje na nebezpečnou míru (o 2 stupně C), a to se zvláštním zřetelem k těhotenství. Píše se tu, že v rámci pokusné skupiny se k této nebezpečné hranici nepřiblížila žádná z žen, i když zůstaly v potírně 25 minut. Dále se tu píše o studii, z níž vyplynulo, že aby se člověku vnitřní teplota zvedla na onu nebezpečnou hranici, musí se sakra snažit. A dále se tu píše i to, že pokud jsi blbá a přeženeš to, může to pro tvé dítě mít ošklivé následky - takže saunovat ano, ale s mírou.

    A ještě bych potřetí uvedla ono kouzelné slovíčko - Finsko, a "Women in Finland regularly bathe in saunas throughout their pregnancy, but limit their time in the sauna to 6-12 minutes, and they stay away from hot saunas."
    A tím končím, protože už to asi pro netěhotné a nekojící saunisty tady bude krapet nuda.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CORNELA: Však je fajn hlídat si v těhotenství, co kdo uzná za vhodné. Já jsem ostatně dost poslušná pacientka, ale když už jem se tenkrát musela vzdát spousty jiných věcí, které mám ráda, nechtěla jsem se jen tak vzdávat něčeho, co je mi nejen příjemné, ale očividně mi to prospívá. U nás se má za to, že těhotná by vlsatně neměla dělat nic nestandardního: "ozdrojované to sice není, ale snad to těch devět měsíců vydržíte, ne?". Při vší úctě ke kapacitám si ale spíš myslím, že se tu doktoři vlivem konkrétně sauny na těhotenství nezabývají a zakazují tyhle věci šmahem. Pokud primář od Apolináře prováděl nebo citoval nějakou studii, z níž něco směrodatného přímo ve spojení se saunou vyplynulo, tak to samozřejmě mění situaci, jinak bych se asi klidně spolehla na to Finsko :) (o zhoubném vlivu přehřátí organismu na těhotenství nediskutuju, ale to už jsem vysvětlovala níže)

    Kdyby to tu četla nějaká tápající těhotná, nechť pro začátek mrkne třeba na tohle - je to výsledek mého zcela nedbalého googlení, jeden z prvních linků, co na mě vypadl, na hlubší pátrání nemám čas.

    http://saunascape.com/2009/10/sauna-while-pregnant/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    jj, ono se pak snadno řekne "no dneska je špatná strava a vzduch, proto je Tomášek trochu hyperaktivnější astmatik", místo aby zasloužilá matka 2. stupně přiznala, že během těhotenství hulila, chlastala, saunovala se,...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam