• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    tak jsem guuglil jak to je ve finsku se saunama a těhotenstvím a našlo to, že mají úplně jiné problémy: "Byla jsem s chlapem v sauně, jsem těhotná?" :)
    QUIP
    QUIP --- ---
    CORNELA: Z tebe by ve svych radach mela radost i spanelska inkvizice.

    Nikdo ti tu asi nebude vyvracet "teratogenita vysokých teplot byla prokázána dávno", ale je zajimave, ze ze vsech clanku, ktere jsem na tema "saunovani v tehotenstvi" nasel a cetl, zadny neodkazoval na studii prokazujici skodlivost saunovani (obecne, ne extremni prehrivani atd.), ani zadny saunovani vylozene nezakazoval.
    Ano, pise se tam o nebezpecnosti telesne teploty nad 38.5°C, o zvysenych narocich na hygienu v tehotenstvi, o zmenach krevniho tlaku atd., ale zaroven se vsude uvadi, ze pokud zena byla zvykla se saunovat i pred tehotenstvim a je v tehotenstvi jinak zdrava, nemelo by bezne saunovani (pokud se zena citi dobre) mit zadne negativni dopady na vyvoj plodu.
    Vetsina lekaru, co na tohle tema na netu nekomu odpovidaji, nedoporucuje saunovani v prvnim trimestru, ale ve druhem a tretim za normalnich zdravotnich okolnosti nikdo neprotestuje.

    Citace z toho tveho odkazu: "Prospěšný a s minimálním rizikem je pouze kratší pobyt v sauně, maximálně však do 20 minut u žen, které pravidelně navštěvovaly saunu před otěhotněním. Při koupeli v horké lázni, respektive ve vaně by doba v ní strávená neměla přesáhnout 10 minut."

    A 20 minut teda v saune nezustavam ani ja - netehotnej. Takze vazne ze vsech tech dostupnych informaci nemam pocit, ze by saunujici se tehotna zena, co je na saunovani zvykla a pujde do sauny na 10 minut, by si zaslouzila oznacit za sobce, ktery se snad dokonce snazi zabit vlastni dite.
    Jak to tak vypada, tak je pobyt v horke vane daleko vetsim rizikem, nez saunovani.

    Z toho duvodu se mi vubec nelibi, ze bys hned ze saunujici se zeny udelala exemplarni pripad sobce, ktery by mel byt nejlepe upalen na hranici.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CORNELA: Poslyš, ty mě nutíš otřesně prokrastinovat. Tak jo, pojďme se obhadzovat studiemi.

    Hledala jsem v té tvé pasáže, kde se píše konkrétně o sauně. Našla jsem, že k přehřátí organismu může dojít i u žen, které nejsou zvyklé se saunovat, a to při delším pobytu v sauně. Délka tohoto pobytu se ale nespecifikuje. (Pokud se nějaká ženská jde poprvé v život saunovat v těhotenství, je vskutku padlá na hlavu, ale to nechme stranou.) V té záplavě zdrojů je pak uveden jeden článek, který se týká sauny, nikoliv konkrétně sauny a těhotenství.

    Můj odkaz je svodkou několika studií studie zabývajících se např. tím, zda a za jak dlouho se vnitřní tělesná teplota v sauně zvyšuje na nebezpečnou míru (o 2 stupně C), a to se zvláštním zřetelem k těhotenství. Píše se tu, že v rámci pokusné skupiny se k této nebezpečné hranici nepřiblížila žádná z žen, i když zůstaly v potírně 25 minut. Dále se tu píše o studii, z níž vyplynulo, že aby se člověku vnitřní teplota zvedla na onu nebezpečnou hranici, musí se sakra snažit. A dále se tu píše i to, že pokud jsi blbá a přeženeš to, může to pro tvé dítě mít ošklivé následky - takže saunovat ano, ale s mírou.

    A ještě bych potřetí uvedla ono kouzelné slovíčko - Finsko, a "Women in Finland regularly bathe in saunas throughout their pregnancy, but limit their time in the sauna to 6-12 minutes, and they stay away from hot saunas."
    A tím končím, protože už to asi pro netěhotné a nekojící saunisty tady bude krapet nuda.
    MICANA
    MICANA --- ---
    CORNELA: Však je fajn hlídat si v těhotenství, co kdo uzná za vhodné. Já jsem ostatně dost poslušná pacientka, ale když už jem se tenkrát musela vzdát spousty jiných věcí, které mám ráda, nechtěla jsem se jen tak vzdávat něčeho, co je mi nejen příjemné, ale očividně mi to prospívá. U nás se má za to, že těhotná by vlsatně neměla dělat nic nestandardního: "ozdrojované to sice není, ale snad to těch devět měsíců vydržíte, ne?". Při vší úctě ke kapacitám si ale spíš myslím, že se tu doktoři vlivem konkrétně sauny na těhotenství nezabývají a zakazují tyhle věci šmahem. Pokud primář od Apolináře prováděl nebo citoval nějakou studii, z níž něco směrodatného přímo ve spojení se saunou vyplynulo, tak to samozřejmě mění situaci, jinak bych se asi klidně spolehla na to Finsko :) (o zhoubném vlivu přehřátí organismu na těhotenství nediskutuju, ale to už jsem vysvětlovala níže)

    Kdyby to tu četla nějaká tápající těhotná, nechť pro začátek mrkne třeba na tohle - je to výsledek mého zcela nedbalého googlení, jeden z prvních linků, co na mě vypadl, na hlubší pátrání nemám čas.

    http://saunascape.com/2009/10/sauna-while-pregnant/
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    jj, ono se pak snadno řekne "no dneska je špatná strava a vzduch, proto je Tomášek trochu hyperaktivnější astmatik", místo aby zasloužilá matka 2. stupně přiznala, že během těhotenství hulila, chlastala, saunovala se,...
    MICANA
    MICANA --- ---
    CORNELA: Já se na tohle téma maličko rozepíšu, protože se s tímhle názorem setkávám často, ale obvykle bez dalších argumentů - tak třeba to bude nějaké zde přítomné těhotné milovnici sauny k užitku.
    Pokud jde o škodlivost saunování během těhotenství, doporučuju těhotným trochu zagooglit. U těch vysokých teplot jde o to, že by vnitřní tělesná teplota neměla dlouhodobě přesáhnout nějakých 39 stupňů (podle některých studií to vede k vyššímu výskytu rozštěpu páteře u plodu). Takže tedy třeba několikadenní vysoká horečka ublížit může, ale během desetiminutovky v potírně se takhle opravdu nerozfajrujete. Trochu jsem se tím zabývala, protože mi bylo podezřelé, že všichni u nás křičí "těhotná do sauny, jen to ne!", ale argumentačně to moc podepřené nemají, a mně pořád vrtalo hlavou, jak to sakra dělají ve Finsku (tam je mimochodem výskyt zrovna těchto vrozených abnormalit hodně nízký). Já do sauny v obou těhotenstvích chodila cca do šestého měsíce, samozřejmě jsem to brala víc piánko, nižší patra, do bazénku jsem nechodila, vycházela jsem z toho, jak je mi to subjektivně příjemné. V šestinedělí samozřejmě vynechat, pak myslím není problém - o kojení mě vůbec nenapadlo přemýšlet, naopak jsem slyšela (ale to teda nijak ověřené nemám, leda vlastní zkušeností :)), že sauna působí blahodárně na laktaci. Obě děti zdrávy, to asi nemusím dodávat.
    KALIBAN
    KALIBAN --- ---
    VALENTINA: na to jak si davaj lidi na lehatka mam tolerantni nazor presne do chvile, kdy se step zmeni na misto kde je opravdu hodne lidi, pak je zcela v klidu davam stranou a leham si tam.
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    VALENTINA: od toho by tam měli chodit nějací zřízenci ne? cena by tomu odpovídala...
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Tak včera ve Stepu hrůza už ve čtyři odpol., příště fakt půjdu na poledne, protože partička němců, chlap v sauně v plavkách atd...a nesnáším lidi, kteří vidí,že je fakt plno a na lehátka si hodí svoje věci, takže je blokují i po dobu, co jsou v sauně.
    a na terase mi včera pěkně přimrzaly nohy:)
    IF_
    IF_ --- ---
    QUIP: Zrovna v kojeni problem nevidim - ani nevim, proc by nemohly do bazenku?
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    CORNELA: Bohuzel vidam u tehotnych i horsi veci.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_99: Kojit muze klidne dva roky. Opravdu je problem "jen" ta hygiena. Znam saunujici se tehotne / kojici a nemaji s tim problem. Jen vynechavaji spolecny bazenek a resi to sprchou.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRA_99: to urcite, ja bych saunovala "na prazdno".
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    FRENNET: Aha, na ale behem kojeni je to imho taky lepsi davat bacha.
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    ONDRA_99: praveze, co jsem si cetla, tak to kojeni je v pohode (vyjadreni laktacni poradkyne), spis ta hygienicka stranka jak pise SITH:....
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    IF_: Myslim, ze po dobu kojeni by to ok byt nemuselo.
    IF_
    IF_ --- ---
    FRENNET: Myslim si že po kontrole u doktora po šestinedělí už by to mělo být v pohodě :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    SITH: Sakra! Myslela jsem si to, ale i tak diky. Pockam si teda :)
    SITH
    SITH --- ---
    FRENNET: po porodu bys mela byt opatrna na spoustu cinnosti spojene s tvou zenskou hygienou, kam imho spadá i sauna a skupinové koupání, takže si prosímtě radši počkej na příští sezonu :)
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    prosim vas, jak je to se saunou po porodu?
    Muze se saunovat, nebo radeji ne? Jak nad tim ted uvazuju, tak asi bazenek nepripada v uvahu, kvuli mozne infekci a tak, ale jsem zvedava, bo bych nejakou tu saunu jeste do kvetna, nez to u nas zase zavrou stihla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam