KOTENCE: nejlepší evidence-based je dělat to based podle evidence vlastního těla a mysli, fakt jo. Lidi jsou tak různorodí a navzájem jiní, že to prostě nejde nalajnovat ani trochu univerzálně. Možná se dá řídit doporučeními a "best practices" ale opravdu - vesměs nasrat. Řiď se podle vlastního pocitu (nezkresleného drogama, mastičkama apod. - to můžeš, ale až se naučíš znát reakce a možnosti vlastního těla).
Znám lidi, co se prostě potí úplně minimálně, lidi, co je jim zima i v léťe ve stínu, individua, co vypijou vařící čaj/kafe jakoby nic a taky ty, co do sauny nevlezou, ani pod pohrůžkou krvelačného násilí.
Pokud máš plán/osobní důvod otužovat se a saunovat se pravidelně, tak to prostě pravdidelně dělej, často, a samo si to vypracuje vlastní rutinu. To se taky bude měnit v závislosti jak je člověk unavený/hladový/kolik má energie/jakou náladu.
Já mám teď takové období, kdy na nějaké otužování úplně seru. Furt kvasím v sauně a jediné, co mě otužuje v pauzách je ledové pivo (pokud teda zrovna nejsem v sauně v práci).
Jinak můj běžný setting je horká sauna 80-90°C podle chuti a mezi tím mrazotechnokratická fakt studená sprcha s následným párminutovým pivoodpočivadlem. Někdy se ta přestávka protáhne i na deset minut, nebo déle, kdo ví. Někdy se zapomenu v sauně, když se prostě cítím dobře, a sem tam i čtvrt hodiny.
Měl by to být čas absolutního odpočinku, ne psychického vypětí se stopkama nebo budíkem.