• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VASUCEKSaunování - [ sauny, parní, suché, infra...saunujete taky? ]

Správné saunování je věda

Tento klub by měl sloužit k získání různých informací, rad a tipů. Na nástěnce můžete najít pár odkazů věnovaných této proceduře. Cennější však mnohdy budou názory a rady jednotlivců tady v diskuzi. Saunu známe hlavně jako zařízení, které má blahodárné účinky na zdraví člověka, především výborný preventivní účinek. Pravidelné saunování posiluje obranné schopnosti lidského organismu a snižuje výskyt různých onemocnění. Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

Byl bych rád, kdyby alespoň něco z toho posloužilo byť jen jedinému člověku, a na základě tohodle auditka by se rozhodl saunu zkusit. Zjistil jsem totiž, že je v mém okolí mnoho lidí, kteří nemají ani ponětí o tom, jak blahodárné účinky sauna má.

Napadlo mě, že by nebylo od věci, kdybyste sem linkovali sauny, které navštěvujete, nebo ve kterých jste alespoň jednou byli a napsali, zda jste byli spokojeni, či ne (rozlišit, jestli se jedná o spokojenost s obsluhou, s prostředím nebo cenama, samozřejmě i negativní zkušenosti) časem bych to nějak vimplantoval na nástěnku aby v tom byl pro případné zájemce v daných lokalitách přehled. Časem by mohla vziknout nějaká tabulka, kde by byl výběr saun v určitém městě doplněný referencema spokojených/nespokojených uživatelů.

Nevím však, jestli bych měl na to, to nějak přehledně a jednoduše udělat. Kdyby byl proto nějaký zájem o spolusprávcovství a případnou pomoc s tímhletím, ozvěte se mi pls do pošty.

rozbalit záhlaví
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    GLOBETROTTER: Pry zalezi na tom jak je teplotne stabilni (jsou ruzne typy). Ale tohle mam od chemika, ja tomu moc nerozumim
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GLOBETROTTER: Lepší je vlna, si myslím. Z plastu se v té teplotě může něco uvolňovat. Ale nevím, já su jen prostý sekáček trávy.
    DJFRACTAL: To je hroznej zážitek. Fuj.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Když jsme u těch teplot, viděl jsem v japonském řetězci Daiso (věci do domácnosti za nízké ceny) saunovou čepici a překvapilo mě, že je z polyesteru. Nepřijde mi OK mít na hlavě ve 100 stupních polyester, ale možná kde jen o předsudek?
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SMOKY: Shoda. Pokud si pořídím novej kus, nebudu ho v sauně trápit.
    OT: Když střídáte hodinky, zapisuje se stav do Conectu jak?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: starší hodinky mívají méně výkonný procesor a proto nehrozí roztavení z přehřátí z velkého výkonu v horku.
    Novější mají megaprocesory, které by se rozvařily, tak proto je tam vypnutí v horku, stejně jako u telefonu.

Aspoň v létě v autě někdo pozná dřív než já, že jde o život, a vypne se :)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    SITH: do sauny nosím starý Vivoactive 3 už pár let a pořád fungují, nový venu 3 s OLED displejem radši neriskuju
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SITH: Stejně tak říkají, že nejsou určeny na potápění a máme je opakovaně ozkoušené v 50m+, spolehlivě měřící hloubku, sestupy,… jen tlačítka na to nejsou stavěná a nesmí se používat.
    SITH
    SITH --- ---
    KOCHANSKA_CH: wow a jak dlouho je mas? Chlap v obchodě říkal že hodinky do sauny radši ne a to mám top řadu fenixů
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    MAR_TINA: Moje odřený Garminy drží aj ve 106°C.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KOCHANSKA_CH: ve stovce mi do 3 minut vypinají hodinky, že jsou přehřátý
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DJFRACTAL: Preferuju teplotu aspoň kolem stovky. Čas nehlídám, vodítkem prohřátí je pro mě tepová frekvence. Když dosáhne 120 za minutu, tak vím, že už jsem propečená akorát. A valím do studené vody. Sprcha nestačí, potřebuju se ponořit.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: Ještě tu jsem.
    Je to takové… komunitní. Všichni se tu znají. Už si tu taky tykám. :)
    SITH
    SITH --- ---
    SPIKE411: a jaký to bylo?
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SPIKE411: Uf, nešlapal jsem 17 km zbytečně.

SICKBOY4000
    SICKBOY4000 --- ---
    DJFRACTAL: Typický finský přístup a ti něco o saunách vědí. Absolutní souhlas, dělám to stejně. Stopky mám jen orientační, protože ten kotel někdy jede v sauně více a někdy méně nebo si sednu/lehnu na chladnější místo a jindy zase na více horké, když je jediné volné. Až mi tělo zavelí, vyběhnu.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KOTENCE: nejlepší evidence-based je dělat to based podle evidence vlastního těla a mysli, fakt jo. Lidi jsou tak různorodí a navzájem jiní, že to prostě nejde nalajnovat ani trochu univerzálně. Možná se dá řídit doporučeními a "best practices" ale opravdu - vesměs nasrat. Řiď se podle vlastního pocitu (nezkresleného drogama, mastičkama apod. - to můžeš, ale až se naučíš znát reakce a možnosti vlastního těla).

Znám lidi, co se prostě potí úplně minimálně, lidi, co je jim zima i v léťe ve stínu, individua, co vypijou vařící čaj/kafe jakoby nic a taky ty, co do sauny nevlezou, ani pod pohrůžkou krvelačného násilí.

Pokud máš plán/osobní důvod otužovat se a saunovat se pravidelně, tak to prostě pravdidelně dělej, často, a samo si to vypracuje vlastní rutinu. To se taky bude měnit v závislosti jak je člověk unavený/hladový/kolik má energie/jakou náladu.

Já mám teď takové období, kdy na nějaké otužování úplně seru. Furt kvasím v sauně a jediné, co mě otužuje v pauzách je ledové pivo (pokud teda zrovna nejsem v sauně v práci).

Jinak můj běžný setting je horká sauna 80-90°C podle chuti a mezi tím mrazotechnokratická fakt studená sprcha s následným párminutovým pivoodpočivadlem. Někdy se ta přestávka protáhne i na deset minut, nebo déle, kdo ví. Někdy se zapomenu v sauně, když se prostě cítím dobře, a sem tam i čtvrt hodiny.

Měl by to být čas absolutního odpočinku, ne psychického vypětí se stopkama nebo budíkem.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Sháním prostěradlo, nejlíp tak 200x100 cm, kam zajít v Praze? Myslel jsem, že zajdu někam do ložního textilu pro úplně nejobyčejnější bílé bavlněné prostěradlo, ale na postel to úplně rozměr není.
    Tady po mně chtějí 6 ks, kdybych to chtěl objednat, mně by stačily dva:
    Prostěradla na wellness | Textilkvalitně
    https://www.textilkvalitne.cz/prosteradla-na-wellness/

Už mě štve, že mnohde mají prostěradla příliš krátká (mám 190 cm), nebo z nepříjemného materiálu (Radotín) a/nebo za to ještě chtějí extra 30 kaček.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOTENCE: Bývám ve studeném tak dlouho, jak dlouho je mi to příjemné :) U nechlazeného studeného tak pět+ minut po 15 min sauně, odpočinout a ještě dvakrát.
    XARGH
    XARGH --- ---
    KOTENCE: kdybych se chtel zacit otuzovat, tak to bude doma ve sprse, postupnym zvysovanim expozice a snizovanim teploty.
    v saune jedu cykly: sauna -> studena sprcha nebo bazenek (kdyz to neni ekl) 20-120s -> relax cast (cokoliv od nehybne savasany po zewl a usrkavani neceho typu voda nebo nealko pivo)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    THAIGRR:
    "ptali se mě, jestli chci nějaký info k otužování a tak"
    Já bych chtěla a všude se ptám, ale jsem akorát frustrovaná, že každý říká/píše něco jinýho.

Momentálně řeším, jak je to s otužováním a saunou. Jedni tvrdí, že po otužování (v řádu minut, desitek minut) se do sauny nemá, že je to moc horko. Ale ze sauny se leze do ledový vody a nikde jsem nenašla žádný limit, kolik se tam má nejdýl zůstat. U sauny všude píšou, že se nemá překračovat těch 15 minut, ale u bazénku nic.
    Jedna známá tvrdí, že prej 2 minuty jsou optimální, což zní rozumně, ale zdroj nevím.

Zdroje na toto téma jsou fakt hodně špatný. Zamořený kecama o wim hoffovi a nadšenejma osobníma zkušenostma jednotlivců, co lezou v kulichu do škopku a píšou o tom blog :-/

Kdybyste k tomu něco evidence-based měli, budu ráda.
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    a teď teprve koukám, že jsem neposlal nějakej bližší odkaz...
    Já na to narazil na FB tady:
    Open Doors Weekend at Metronome Recovery
    https://www.facebook.com/events/582183094477710/

a přihlašování tady:
    Calendly - Štěpán Trnka
    https://calendly.com/metronome-recovery/open-weekend

je to na hodinu, ale nebylo plno, tak mi říkali, ať zůstanu jak dlouho chci
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    THAIGRR: tak jako nebylo to špatný...
    - celej prostor je spíš menší, pro 6 lidí (6 skříněk, 6 křesel v odpočívárně)
    - nějaký drobnosti ještě nemaj vychytaný - chybí přesýpací hodiny v sauně, nejsou kelímky/skleničky na pití, ale o všem ví a řeší
    - sauna 2x3 metry, dvě patra lavic, 6 lidí by se tam asi vešlo - teplota odhaduju cca 90° (teploměr ukazoval 108°, ale to fakt nebylo)
    - parní komora 2x2 metry - momentálně nefunguje parní generátor, ale je to v procesu
    - 3x sprcha teplá i studená
    - dvě nerezový vany s chlazenou vodou, chlazení nastaveno na 5° a 8°, voda má skutečně o cca 1-2 stupně víc
    - asi největší mínus za mě bylo, že ty vany jsou v podstatě v odpočívárně a když se spustí chlazení, tak to dělá hroznej rámus

NAVARA: ano, tak to ve výsledku bylo... speciálně jsem se ptal, jaký je rozdíl mezi "kontrastní terapií" a saunou s ochlazováním a prý je to o hodně studené vodě, že lidi se často nechladí tak moc jako tady... na moje chlazení ve Vltavě i v zimě neměli moc co říct

GLOBETROTTER: plavky jsou vopruz, prej protože tam můžou chodit lidi z fitka... byl jsem tam na dvě kolečka sám, tak jsem plavky sundal a neřešil

ZUZKAOU: ptali se mě, jestli chci nějaký info k otužování a tak, ale když jsem řekl, že do sauny chodím pravidelně a samostatné otužování mě moc nezajímá, tak mi to netlačili
    v odpočívárně měli mini knihovničku a Wim Hof tam samozřejmě byl

MARIPOSA: asi všechno viz výše
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam