• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    WIPER
    WIPER --- ---
    XCHAOS: On ten system hodnoceni "demokracie" v teto tabulce je dost pofiredni, kdyz Svycarsko zikalo jen 9.09.

    Zrejmne se do "influence of foreign powers on government" v pripade evropskych zemi si asi namlouvaji ze EU funguje stale na konsezu statu a nereflektuji do hodnoceni Lisabonskou smlouvu... A co delaji staty s konstitucni monarchi na zebricku vedene jako "plna demokracie"? Precijenom je to produkt soukrome US. spolecnosti Economist Intelligence Unit. Z jejich hlediska kdyz je stat politickym "vazalem" USA, tak to neni nikterak negativni jev ktery by snizoval hodnoceni.


    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WIPER: no mě spíš zaujalo, kdo všechno papouškoval, že jsme na 16. místě - aniž by si dal tu práci najít odkaz na úplný seznam a zveřejnit ten odkaz.

    dnešní "elektronické verze kamenných médií" jsou fakt katastrofa...
    WIPER
    WIPER --- ---
    XCHAOS: skoda ze tam je 9-10 spojene jen do jedne barvy. Kdyby tam byla 10ka samostatne, tak by tam nejspis byl jen jeden stat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TSCHIKO: plný seznam zde:
    Democracy Index - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
    (iHned se pochopitelně neobtěžují zahrnout do článku jakýkoliv odkaz... jak typické, pro nejen česká "online-kamenná" média...)
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    Česko je úplná demokracie. Jediná z postkomunistické Evropy | HN.IHNED.CZ - svět
    http://hn.ihned.cz/c1-48853370-cesko-je-uplna-demokracie-jedina-z-postkomunisticke-evropy
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Burmese journalists barred from UN press conference | Asian Correspondent
    http://asiancorrespondent.com/uzinlinn/no-space-to-practice-freedom-of-expression-in-burma
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BBC News - Burma releases pro-democracy leader Aung San Suu Kyi
    http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-11749661
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Barmský vojenský režim propustil prodemokratickou aktivistku
    http://blisty.cz/art/55464.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Volbami do Kongresu míchá Tea Party, ale už teď je roztříštěná | Zahranicni.iHNed.cz -
    http://zahranicni.ihned.cz/c1-47414380-tea-party-micha-volbami-do-kongresu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ministr Drobil zakázal, aby vyhrál film Auto*Mat - Deník Referendum
    http://www.denikreferendum.cz/clanek/6314-ministr-drobil-zakazal-aby-vyhral-film-auto-mat

    jestli je to pravda, tak je to čůrák.
    TSCHIKO
    TSCHIKO --- ---
    Denikpolitika.cz Blog: Jak maximálně využít svůj volební hlas?
    http://blog.denikpolitika.cz/2010/09/jak-maximalne-vyuzit-svuj-volebni-hlas.html
    POMOTRON
    POMOTRON --- ---
    XCHAOS: Mám pocit, že každý hovoříme o něčem úplně jiném, ale je to naprosto fuk, protože by to stejně nikam nevedlo. Nevím už ani, proč jsem si ten původní komentář neodpustil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POMOTRON: celé je to jen zmatení pojmů - rovnost _práv_ ještě neznamená rovnost úplně ve všem. těch nerovností tam popravdě zůstává víc než dost - i po přiznání rovnosti v základních právech.

    o "důstojnosti" nebudu diskutovat, protože to je podle mě dost subjektivní a relativní veličina, a co jednomu v jedné době přijde jako důstojné, to někomu dalšímu a nebo v jiné době může připadat jako směšné. takže ať si klidně někdo mluví o "rozdílu v důstojnosti" - protože pro mě je to stejně dost absurdní kategorie - ale rozdíl v právech je už poměrně dobře měřitelný. práva sice nemají charakter přírodních zákonů - ale je to jejich nejbližší aproximace, o kterou se společnost snaží, svými mechanismy. a jsou měřitelná.

    ve skutečnosti, takhle postavený ten rozpor vypadá dost nabitý emocemi - jenže daleko častěji nepůjde o bezdomovce vs. o "chirurga" (dost vyjímečný příklad celoživotně vzdělávaného a sebezdokonalovaného jednotlivce, na kterém navíc závisí životy ostatních).

    daleko častěji budeme řešit práva dejme tomu spekulanta na burze vs. práva dříve pacujícího, dnes nezaměstnaného zaměstnance, který je právě na konci období,během kterého má nárok na podporu v nezaměstnanosti. toto je si tak 1000x častější situace, než onen citovaný extrémní případ: a zde je situace opačná - rozdíl v právech a důstojnosti je daleko větší, než by podle většiny intuitivně smýšlejících pozorovatelů měl být...
    POMOTRON
    POMOTRON --- ---
    XCHAOS: To, že je celá moderní společnost postavena na rovnosti práv mezi bezdomovcem a chirurgem, je právě přesně to, co on kritizuje, a říká, že je to "nepřirozené" (ať už to znamená cokoliv), zatímco ty neříkáš nic jiného, než že "tak to prostě je".
    Rovnost v právech a důstojnosti není vůbec samozřejmá, protože důstojnost a práva jsou vynálezy společnosti, to nejsou žádné měřitelné fyzikální veličiny. Stejně tak je ovšem lidským výmyslem i nerovnost v právech a důstojnosti. Oba jen konstatujete svá přesvědčení, která jsou shodou okolností v protikladu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    POMOTRON: no protože prostě ta nerovnost, kterou on vidí, se týká obrovského množství atributů člověka - seberealizace, přínosu pro společnost, nároku na odměnu za tento přínos, nároku podílet se na organizaci společnosti apod. - tedy, okrajově by se tohoto mohl týkat i pojem důstojnost, dejme tomu - ale v otázce _práv_ ke celá moderní společnost postavena skutečně právě na rovnosti práv mezi bezdomovcem a "špičkovým chirurgem" (ve skutečnosti: těmhle pravičákům vždycky více leží na srdci někdo jako oni sami - tedy vychcaní makléři, apod. - spíše než ti chirurgové, ale to je nepodstatný detail).

    "smrdutý bezdomovec" v centru Prahy mě nakonec mimochodem reálně omezuje mojí vlastní svobodu méně, než smrdutý automobilista, který do centra Prahy zajíždí autem: smrdí více, dělá větší rámus, nárokuje si větší prostor (čím větší rychlost, tím větší brzdná dráha) a bezprostředně mě ohrožuje na životě. bezdomovce mohu ignorovat daleko snáze, než automobilistu (a právě tato ignorace mimochodem bezdomovce nutí k určitému druhu evoluce a změny svého přístupu - zatímco automobilsté jsou vůči mé ignoraci daleko imunější a mají prostě převahu)
    POMOTRON
    POMOTRON --- ---
    XCHAOS: Proč by mu měla unikat definice těch pojmů? Já s ním sice také nesouhlasím, ale nevidím důvod, proč by nemohl věřit, že si lidé nejsou rovni v důstojnosti a právech.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LONESTAR: ... striktně odmítám myšlenku, že smrdutý bezdomovec válející se v podchodu metra je v důstojnosti i právech rovný například chirurgovi, který denně u operačního stolu zachraňuje lidské životy. ... njn, odpad, co se taky dá od těchto blogerů čekat.

    samozřejmě že je "rovný v důstojnosti a právech". toto samozřejmě není jediný aspekt... je zde spousta dalších atributů, jako sociální postavení, odměna, apod. kdo má problém s tou "důstojností a právy", tak mu jaksi uniká definice těchto pojmů.

    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    Demokracie jako náboženství. Blog - Peter Nešvara (blog.iDNES.cz)
    http://nesvara.blog.idnes.cz/c/152828/Demokracie-jako-nabozenstvi.html
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---

    Pirátské Noviny - Do příštích voleb Strana Járy Cimrmana?

    http://piratskenoviny.cz/?c_id=32310
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam