REDGUY: jinak že "chci udělat systém" je zase strawman fallacy jak svině - já se sice kolem politiky motám, ale rozhodně ne s programem nějakých zásadních převratných změn - spíše jde o program zmírnování určitých státních represí tam, kde určité zájmové skupiny poptávají naopak jejich přitvrzování, apod.
co se mých názorů na "hrstku bohatých" týče, tak především kopu za střední třídu - jde o to, aby střední třída kooptovala co nejvíce těch, co se pokládají za chudáky nebo naopak za elity, a ne aby sama sebe pokládala za "budoucí elitu": jde o to přijít se zábavnějším a více naplnujícím lifestylem, než je "myslím si o sobě, že patřím mezi elity". to především.
otázka "kdo bude za koho platit", je pak složitější - spíše mi jde o to, aby bohatství nešlo jednoduše konvertovat v politickou moc - tedy, pozemek si sice můžeš oplotit, ale postavit si na něm strážní věže s kulometnými hnízdy a kamerami monitorujícími na kilometry daleko vše okolo, to je už trochu příliš, že ano: víceméně uznávám vlastnictví vycházející ze společenského konsensu a sociální smlouvy a nikoliv vlastnictví vycházející z represe vůči těm, kdo by ho náhodou nechtěli uznat (v tomto jsem opět pro konzervy levičák a pro radikální levičáky nudný liberál)
otázka "bohatství" je dále přímo spojena s otázkou "zbohatnutí" - není to statický stav, který by mě nějak trápil, je to spíše otázka toho, jakým procesem dochází ke zbohatnutí. Jistě se shodneme, že příjmy z prodeje např. tvrdých drog chronicky závislým (nebavíme se o prodeji heroinu nemocným v terminálním stadiu rakoviny), zbraní, nájemných vražd... ale třeba i prodeje alkoholu chronickým alkoholikům, apod. ... nejsou prostě nic pěkného. Paradoxně praní špinavých peněz je dnes rafinovaně strukturováno - např. pokud prodáváš zbraně do Afriky, budeš mít tendenci předstírat, že jsi "jenom" majitelem prosperující sítě náleven a heren v nějaké sociálně vyloučené oblasti, apod. :-)