BONDA: Tenhle koncept mě pobavil. Pro mě je komickej, protože kdyby neplatil Jung a místo psychiky by nám Bůh do mozku naordinoval zmíněnou bipolaritu, pak by se každej jedinec musel rozhodovat, zda bude - buď milostně milující a milovanej, přítomnej, svobodnej - a nebo uchopující dlouhodobé vize, třímající je v rukou, jdoucí ostatním příkladem stále jasným směrem.
Což je legrační koncept - buď synové, nebo otcové. Zákaz dozrávání syna do otce. Nesměl by existovat duch, duchovno. Legrační koncept!
Tyhle dva opačné principy (P versus J) podle mě neřeší Jung (MBTI), ale tantra - pojmenovává je jako Šivu a jeho Shakti, ale tantra jim místo odcizení předkládá smysl toho zdánlivého "P versus J", a to, že chlap se ženou se mohou milovat. Nebo se tomu dozrávání do umění milovat také myslím říka Yin-Yang. (Být Synem i Otcem dohromady, celistvě.)
_BENNY:
BONDA:
Dík za diskusi, za vaše rozdílné zkušenosti/pohledy. Díky tomu kontrastu teď chápu obojí.
Znám, jak INTP zbledne, když je "napadena" jeho racionalita. Chybí mu data pro zadaný úkol a on nemůže použít (Ni), aby data online dočerpal. Musí i nadále rozhodovat jen nad daty, která má teď - výsledek mu vychází opět stejně. Ta "nejistota" je hmatatelná, přitom ale samozřejmě i jeho koncept je vynikající. Mám zkušenost, že je INTP novým datům otevřený, že se sám zeptá, že nestojí o nelogická řešení. Ale zároveň platí, že nová data, ať už jsou jakkoli komplexní, musí zaznít během 1 minuty. To je otázka, zda tohle lze nebo nelze považovat za skutečný zájem o odlišná vstupní data.
Stejně tak si umím představit, že INTP se neděsí rozbití svých systémů, protože se na žádné systémy citově neváže. Pro něj jsou všechno jen "kalkulace", předměty sloužící pro život, nikoli život sám, nikoli vize jak žít život. INTJ kalkulačky nezajímají, teda nějak zvlášť. Zato vize, principy, jak věci fungují, jak je všechno to žití provázané - když by se kterákoli vize opravdu zhroutila, INTJ nemá velkou jistotu, že se tím nevypne celej VeSmír. A jestli by mu za ten malér nepřišla složenka za elektřinu, že jo...