• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUÚstav pro dokumentaci a nápravu zločinů školních jídelen

    František Brückner
    Jídelna

    Macaté válce ruk, vlasová síťka
    Obrovský šufan a hradba prs

    Lepkavé tácy, vrzavé lino
    Zoubkaté durytky, učitelský stůl
    Sladké úterky a hliník vidličky

    Dvě vlny obědů, stravenka na rtu
    Nahnědlá omáčka a dozor u dveří
    Muškáty na okně, várnice čaje

    A zbytky v kýblu
    Rytmicky chlístají
    Na rámu řídítek

    Školní jídelny, podivné tetičky a nebo špatné hospody spáchaly a páchají zločiny na spoustě skvělých jídel.
    Pojďme zdokumentovat oběti a zkusit najít takovou úpravu, aby to bylo nejen poživatelné, ale i dobré.





    Kandidáti na průzkum:

    šišky s mákem
    rýžový nákyp
    nudle s mákem
    vařené hovězí
    zapečené těstoviny/šunkofleky
    haše
    sýrová omáčka s těstovinami
    krupicová kaše
    mléková polévka.
    francouzské brambory
    rajská s tvrdým masem
    rozbalit záhlaví
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Já vím, že je to aktuální číslo, ale nemohu ho sehnat. Ale kyž tam není nic zajímavého, tak asi nic :). A rozhovor se Zdéňou tam není, když už je na obálce?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUORRA: no to je aktuální reflex a jsou tam dva články, z čeho jeden od Michopolu... Nejzajímavější část jsou fakt ty fotky na netu.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Mimochodem,to mi připomíná - beznadějně nemohu sehnat to číslo Reflexu, které bylo celé tématicky o blafech a mělo to na obálce Zdéňu, neskenoval ho někdo náhodou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Reflex.cz - Příval blafů z restaurací a kantýn nebere konce. Přinášíme další nášup
    http://www.reflex.cz/clanek/zpravy/44272/prival-blafu-z-restauraci-a-kantyn-nebere-konce-prinasime-dalsi-nasup.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z reflexovských blafů. Archetyp jídelnových zločinů
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    ZUZKAOU: Mně náhodou i v jídelně UHO vždycky chutnalo,měloto alespoň nějakou chuť :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Tak jsem k obědu udělala UHO a zjistila jsem, že bylo skvělé. Respektive zkoušela jsem poutine (kanadský junk food - hranolky, uho/gravy a sýr.) Kombinace to není špatná, ale teda vzhledem k tomu, že to ty hranolky rozblemcá, tak nic. Ale do zbylého uha jsem zavařila mražený hrášek a bylo to skvělé.

    Máslo, lžíce mouky - udělat tmavší jíšku, přidat půl litru kuřecího vývaru (z krků a ani nevím, jestli jsem v tom vyvářela i zeleninu), 30 minut rozvářet s otevřenou pokličkou (vyvaří se to tak na dvě deci omáčky), pak podle chuti trošku dosolit.

    Jako na maso bych si to asi nelila bez dalšího dochucení (a teda hlavně preferuju šťávu bez mouky) ale jako obalovadlo k tomu hrášku a nebo k jiné zelenině to bylo fakt skvělé.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Recepty z Indie II.: Obed v indickej skole
    http://ssalonis2.blogspot.com/2011/11/obed-v-indickej-skole.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Nostalgia For Soviet Canteens | English Russia
    http://englishrussia.com/2011/11/07/nostalgia-for-soviet-canteens/
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ZUZKAOU: Tak tohle mi taky nijak nepomohlo. Já mrkev ráda, ale prakticky výhradně v syrovém stavu nebo maximálně lehce spařenou. Výrazněji tepelně upravenou snesu jen v rizotu. Ale za to mrvový salát s jablkem nebo ananasem, zakápnutý kapkou citronové šťávy, to je dobrota.

    ZUZKAOU: Co je k prozkoumávání na šiškách s mákem? To bylo jedno z mála jídel, které jsem si chodila přidávat. Zato na krupicovou kaši jsem se několik let nemohla ani podívat, potom co mě vychovatelka v družině donutila do sebe nacpat celý talíř, který byl prostě tenkrát nad mé síly a já ještě v jídelně hodila šavli. :-/ Ještě ve dvaceti se mi jen z pohledu na krupicovou kaši navalovalo. Přitom mi vždycky chutnala :-( Podmíněné reflexy jsou svině. Naštěstí to postupně nějak vymizelo a už ji zase jíst můžu, zrovna dneska jsem měla naprosto výbornou od své sestry k snídani.

    Koprovka mi dlouho nechutnala, kolem dvaceti jsme jí konečně přišla na chuť, ale nedávno jsem bohužel zjistila, že jsem na kopr alergická :-( Takže zase nic. Ani tzatziki, ani kyselé okurky s koprem v nálevu a spousta dalších věcí :-(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Michal Hromas - Hospodaření a příprava jídel: inspirováno našimi předky | TEDxBrno
    http://www.tedxbrno.cz/tedxbrno-2010/zaznamy-vystoupeni/michal-hromas-hospodareni-a-priprava-jidel-inspirovano-nasimi-predky/

    pán je tady vodsud http://www.souk.cz/
    MALEJNOREK
    MALEJNOREK --- ---
    ZUZKAOU: já do Písku chodil a jako žádná sláva to menza je o něčem jinym
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    díky moc.o) Pokud chcete, hodím sem pak odkaz na tuto anketu.o)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Ahoj, chci jen napsat, že se inspiruji silně vašimi kandidáty na průzkum. Potřebuji vytvořit anketu k článku o tom jak se vaří ve školních jídelnách.o)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Něco k řepě - polévka z řepy a hrušek.
    beetroot and pear soup | Souvlaki For The Soul
    http://souvlakiforthesoul.com/beetroot-and-pear-soup

    Na tenhle víkend sice bude boršč, ale hned při příští příležitosti to vyzkouším....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Áno, šéfe!: Áno, šéfe! - PREMIÉROVÉ ČASTI 20.10. 2011 | JOJ.sk - Televízia JOJ
    http://anosefe.joj.sk/anosefe-epizody/2011-10-20-ano-sefe-premierove-casti.html

    Slovenské ano šéfe ze školní jídelny.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    IKA: hele, zkoušela jsem, dokonce rýži vařenou v plnotučném mléku, spousta žloutků, meruňky, skořice, vanilka a tak, prostě nepozřu
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    do nákypu přeci, destilované ovšem kdykoli
    EDERA
    EDERA --- ---
    NAMATHUR: Nebo destilované:-)
    NAMATHUR
    NAMATHUR --- ---
    pokud švestky, tak sušené.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam