• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCCHADětská kniha
    MASOUMEH
    MASOUMEH --- ---
    Čítal niekto Pokrok nezastavíš, čéče? https://www.databazeknih.cz/knihy/pokrok-nezastavis-cece-512983
    Metro je u nás veľký hit. Aké je toto?
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    LENORE: Jonáš a Nenáš? To je velmi o tom, jak mají dva přátelé každý vlastní hlavu, každý je nějakým způsobem extrémní, ale báječně se doplňují:)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: Taky to miluju, ale zrovna veverka je vzor totální submisivnosti:)
    JUTA
    JUTA --- ---
    LENORE: a co Emušáci? Je to o emocích a různých situacích které dítě samo nebo v kolektivu zaživá.
    LENORE
    LENORE --- ---
    HOJ_TY_STEDRY:
    OKULTICH:
    Diky, zkusím je. Kdyby ještě nekoho něco napadlo, budu ráda. Vlastně ani nevím jak to popsat, něco ve smyslu: nenechám se sikanovat, nemusím vše opakovat po ostatních, mám také svoji hlavu, nejsem jen poslušně stenatko.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    LENORE: Na téma kamarádství mám ráda Slon a Mravenec od Daisy Mrazkovy.
    I když podle popisu asi hledáš něco víc názornýho.
    LENORE
    LENORE --- ---
    Ahoj. Nenapadá vás nějaký titul srozumitelný pro dítě (4. roky), který je o kamarádství? Dcera je hodně submisivni, nechá si od ostatních děti hodle líbit (podle slov učitelek). Sebevědomí jí buduju, vypravíme si o těch situacích, ale kniha by se hodila, jen se mi nepodařilo nic najít. Lelu a Kiku máme.
    FIFI
    FIFI --- ---
    Kéž by se k tomu celému vyjádřil někdo z Paseky (a ano, jsou na nyxu).
    Kéž by dávali předem vědět, pro jaké staré děti to je, pak by třeba vzorků tříd viz. GOLDBERRY: bylo více. Předem znamená předem, při dávání knihy dalším.
    Kéž by předem dávali vědět, že je to komiks.
    Kéž by ukázky dávali i jinam, než na svůj web :-( A když je už dávají na svůj web, tak kéž by je rozeslali všem...

    atd...
    ORTWORKA
    ORTWORKA --- ---
    ALONSIA: My jsme měli rádi Dagmar Hilarovou a taky Veselou zadrádku od Suchého.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    TL DR: dobre udelanou zanrovku s historizujicim svetem povazuju za vhodnou pro deti ne kvuli archaickemu jazyku, ale kvuli jednoduchosti toho sveta ve srovnani s digitalni soucasnosti. Archaicky jazyk pritahuje asi stejne, jako plamen louce nebo petrolejky: pusobi to romanticky jako ozdoba, ale pouzivat to jako jediny zdroj svetla by chtel malokdo.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    JANISKA: ani ne, ja se to snazil zobecnit.

    Sherlock Holmes mi obecne prijde jako dobry text pro deti, protoze ma dana jasna pravidla: Holmes vse vyresi, vzdy logicky, vzdy podle klicu ktere ctenar nema sanci postrehnout, vzdy je kladny (i pres zlozvyky typu koureni a uzivani drog - ktere v detskych adaptacich chybi). Zlocinec je vzdy spatny, a pokud by se snad vyskytlo moralni dilema, bude predlozeno az po skonceni vysetrovani. A svet funguje jednoduseji: auta jsou pomala a extremne vzacna, drozky jsou jeste pomalejsi, dalkova komunikace sestava z telegramu, chybi zmateni moderni doby spocivajici v tom, ze kdokoli kdykoli muze vedet cokoli a vyskytnout se kdekoli. Ten prvek nejistoty, ktery se vetsina fantasy a sci-fi snazi eliminovat dodatecnymi pravidly (typu "teleport je drahy" , "portaly je tezke otevirat" , "cteni myslenek vyzaduje magicky talent a fyzicky kontakt" , atp.).

    BBC adaptaci Sherlocka mam rad, a ocenuju, ze ty pribehy prenesla do moderni doby v podstate dokonale, ale prave proto ji za vhodnou pro deti nepovazuju: moderni svet, ve kterem se odehravaji, je dost realisticky chaoticky, dospely ho bude mit problem usledovat na prvni dobrou, protoze nevstreba dost podnetu dost rychle; a deti je sice zvladnou uvnimat, ale zase nebudou schopne k nim priradit vyznamy. Si myslim. (Starsi, pubertaci, asi jo.)
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    CERNYRYBIZ: Abych doplnila svoji záplavu otazníků: moderní holmesovsky adaptace zpravidla počítají a tím, že děti znají z pretextů spíš různý další adaptace (jako tu z BBC třeba) než originál. Nároky textu na intertextovou vybavenost tam podle mě nejsou enormní.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    CERNYRYBIZ: rozumím, co říkáš. Zní to logicky (nutno vyjít ze známého a pak twist)

    Nicméně na doplnění, naše dítě má 10 a miluje věci typu Podkin Jednoousko (Middle earth for middle graders), zatímco Boříkovy lapálie a pod ho nezajímají. Bude to dítě od dítěte
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    CERNYRYBIZ: Bavíme se ještě pořád o současný (!) komiksový (!) adaptaci (!) žánrovky?
    Maggie psala, jestli tomu dobře rozumím, že V hlavě Sherlocka Holmese už možná bude pro dnešní čtenáře obskurní (ale že o vizuální složku nejde). Mě by zajímalo, jak to myslí, víc v detailu.
    CERNYRYBIZ
    CERNYRYBIZ --- ---
    JANISKA: ...ve skutecnosti snadna srozumitelnost prostredi je vnimana atraktivne. A ta se nachazi hlavne ve starsich knihach, a v zanrovych vecech. Archaicky jazyk - je-li pouzit rozsahleji, nez jen jako patina - spis prekazi; viz Vylety pana Broucka nebo Mistr Kampanus. Ale stare detektivky v modernim prekladu maji vsechny predpoklady dopadnout dobre (starym prekladum, rekneme pred 1980, uz ale doporucim se vyhnout).

    Moderni svet je zmateny a tezky na orientaci i pro dospele, navic rada z nich (vcetne spisovatelu) je v nem prilis emocne zainteresovana na to, aby byla schopna zjednoduseni dost velkych, aby usnadnila cteni (ie. ti-a-ti jsou zli...), ale zaroven dost malych, aby to pribeh neposkodilo (...ale ne vsichni). Cele je to vlastne o tom napred stanovit pevne a zretelne hranice, a pak je prekrocit. V modernim svete nas media krmi tim, ze pevne hranice neexistuji, coz muze byt pravda, ale pro pribeh je to pravda zhoubna. Nejsou-li hranice prekracovany, pribeh je nudny, i kdyz text muze presto fascinovat jinak, treba vykreslenim prostredi (viz Zolovy romany), praci s jazykem, nebo tak nejak... Ale pribehy se vypraveji o vyjimkach; ktere vyniknou, jen jsou-li doopravdy vyjimkami a je zjevne, ze normalne to chodi jinak. Vrazda je velka udalost na anglickem venkove nebo mezi honoraci prave proto, ze normalne se tam nevrazdi, a v prostredich, kde ano (jako je treba 87. revir) nikoho nezajima vrazda sama, ale az jeji okolnosti. No a neexistuji-li hranice vubec, pribeh je matouci, a udrzeni orientace vyzaduje znacny um na strane spisovatele i ctenare (dokazali to treba Zelazny nebo Dick, takze nemozne to neni, ale neni to pro kazdeho); a pribeh, ktery nema hranice a zaroven se je snazi prekrocit obvykle vyzni hloupe, v nejlepsim pripade absurdne...

    ...eh, odpustte "starci", ze se rozkecal. Point is, stare knizky v modernim jazykovem havu maji vetsi sanci uspet, protoze pritazliva je struktura, ne jazyk sam.

    A jestli je to moc dlouhe, tak to smazte.
    JANISKA
    JANISKA --- ---
    MAGGIE: Proč myslíš, že to bude mimo obsahově? Historismus je podle mojí zkušenosti naopak u řady dětí vnímanej jako atraktivní prvek, někdy i vyloženě motivace ke čtení.

    Jinak mně se ta knížka z listování líbí, není to nějaký opus magnum, ale řemeslně hodně dobře udělaná žánrovka. Paseka dlouhodobě komiksy umí, musím říct.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    MAGGIE: Detektivky od Doyla a Christie jsou skoro jediná klasika, kterou dnešní puboši čtou sami a ochotně. Vyzkoušeno teda zatím na vzorku 2 tříd.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    MAGGIE: Aha, tak o obsah se taky nebojím. Proč myslíš, že by to nemělo děti oslovit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam