• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PETER_PAN: Ad akcie a energetika – hele, já tam vidím furt spíš hype než reálný odhady.

    Solar City sice nějak funguje, ale ve světě solárních panelů to není zdaleka takovej hit jako Tesla. Pravděpodobně proto, co už jsem tu zmiňoval. Soláry si koupíš od toho, kdo ti dodá ty nejvýkonnější za nejmíň peněz, ne od toho, kdo je má sexy. Tady Muskovy sexy sklěnený tašky prostě nemaj ten efekt jako jeho sexy auta. Viz:

    https://www.cnbc.com/...14/tesla-is-under-pressure-to-revitalize-its-solar-and-storage-business.html

    A co tam máme dál?

    Tesla prodává úložiště Powerwall. To samý budou dělat i ostatní automobilky, protože to bude nejlepší způsob, jak "recyklovat" vyřazený baterie co budou mít pod 80 % původní kapacity. A je vcelku jedno, jestli to budou dělat napřímo nebo přes další firmy.

    Co nám zbývá?

    Superchargery.

    V tuhle chvíli masivní konkurenční výhoda, která vydrží ještě tak 2-3 roky než třeba Ionity doroste do stejný hustoty. A že poroste sakra rychle, protože za ním stojí mnohem větší a bohatší automobilky než Tesla.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    BOBASH: Jak tady TUHO poznamenal (a ja pred casem).
    Tesla bude uspesna protoze jeji primarni byznys bude energetika jako takova. Soucasna cena akcii Tesly neni dana jen hypem kolem cool auticek, ale profesionalni investori co maji vlastni analyzy si mysli ze Tesla bude novej Apple, protoze sazi na next-gen energetiku a je v tom nejdal a brutalne expanduje. Aplikacne nejdal, podivej se na titany jako Siemens - porad jedou teze jak z 80. let s tim ze teda kvuli extremni poptavce udelaj R&D a produkci technologii vetrnych elektraren ale sami ten obor nepretvari.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jenomže to je právě ten problém.

    Vy, ať už jste ajťáci povoláním nebo přístupem, máte představu, že se automotive bude vyvíjet stejně rychle jako ostatní technologický obory. Protože když to šlo s telefonama nebo operačníma systémama, tak proč ne s autama.

    Toho jsou ukázkou tvoje neustálý kecy o tom, jak elektrický auto nebude jezdit do servisu.

    Samozřejmě že bude, elektrický auto se sice vyhne výměně motorovýho oleje, nějakejch filtrů a podobnejch věcí, ale pořád je v něm kvantum věcí, který se servisovat budou.

    Ale především je ty auta potřeba vyrobit.

    Musk dokázal neuvěřitelnou věc, vybudoval za cca deset let funkční, byť malinkatou, automobilku.

    A měl 8 let náskoku v EV technologiích.

    Ale ten mu teď končí, protože normální automobilky začínají vyrábět auta odpovídajících parametrů - některý už je dělají (Kia, Hyundai), některý je uvedou na trh co nevidět (VW).

    Teď to bude o tom, že Tesla umí líp možná líp vyrobit baterku (ale to už je taky otázka), ale nemá naprosto žádnou zkušenost s tím, vyrobit 10 milionů aut ročně.

    A co je těžší? Jít ze 300 tisíc na 10 milionů ročně (což by mimochodem stále z Tesly neudělalo tu "dominantní sílu na trhu", kterou si představujete, ale jen jednu z cca top 3 největších automobilek), nebo těch 10 milionů ročně začít postupně převádět na EV?

    To je to, co se vám celou dobu snažím vysvětlit, že auto není telefon nebo software, kde se dá škálovat tak, že si zaplatíš víc čínskejch fabrik a rozjedeš výrobu za dva měsíce.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Můžeš bejt autistickej ajťák i když jsi třeba sociální pracovník :)
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Já Teslu na běžný poměry lidí v automotive bublině mám velmi rád. V automobilovejch debatách ji naopak dost obhajuju.

    Ale tady panuje nekritický až sektářský nadšení jak pro Teslu (novej byznysmode, všechno bude jinak), tak pro elektromobily a autonomii (za pět let všichni v EV, autonomní taxíky pro každýho!).

    A já jen přispívám trochou racionálního pohledu. Tesla bude úspěšná, ale ne tak, jak si tady muskofilové představují.
    MINER
    MINER --- ---
    SHEFIK: 9x:)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    DZODZO: hele, ja ti muzu odpovedet za nej: "ty si autistickej ITak zijici ve svy bubline, takhle jednoduchy to neni"

    tohle tu bylo za posledni mesic asi 30x, aniz by vedel kdo kde pracuje

    ...sorry, jen uz mi to trochu leze krkem.
    KEB
    KEB --- ---
    JIMIQ: škodovky jsou pod vw?

    Jestli jsou to prodaný auta za July, tak vw ztrácí na Teslu s jejím super sexy portfoliem jen něco přes 50% a to má na trhu jen pár modelů. Ty hlavní modely schopný Tesle konkurovat teprve přijdou. Tres se Elone! :-D
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    nemyslim ze tu znacku nema rad, skor sa na to diva konvencnym pohladom toho ako sa auta vyrabali dodnes, lenze cely ten priemysel sa posuva dalej, nestagnuje, takze to ako funguju veci dnes neznamena, ze to tak bude o 10 rokov
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: hele o autech toho vis dost, ale o brandu a ne-auto vyrobcich Tesla temer nic... ten tvuj emocionalni trolling je evidentni, proste nemas tu znacku rad, at uz z jakyhokoliv osobniho duvodu. navic se s tebou nikdo nehada a ty stejne presvedcujes vsechny o svy pravde :))
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: tu nedovtipnost iba hras alebo ti naozaj na prvy pohlad nedoslo ze je to tabulka EV? :) preco byt tam inak bolo napr NIO?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JIMIQ: A to je prosím tabulka čeho? Rozhodně to nebude tabulka počtu aut, který ty značky prodaly, protože Volkswagen jich v červenci prodal 885 700.

    Což je mimochodem víc než dvakrát tolik než kolik kdy dokázala Tesla vyrobit ZA ROK.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---


    jak to bude vypadat za rok? Tesla 400k, VW 250k?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Ano, protože 8 let byla jediná, kdo uměl udělat elektrický auto, který rozumně funguje (tzn. má použitelný dojezd).

    Ale to neznamená, že budou všichni kopírovat i její údajně úplně jinej byznysmodel, kterej navíc tak docela neexistuje – ta firma pořád primárně prodává auta. A úspěch, kterej má, je díky tomu, že dokázala nabídnout lepší elektrický auta než konkurence, ne díky nějakým kravinám okolo (s výjimkou Superchargerů, což je ale věc, kterou už ostatní automobilky mají taky).

    Ostatní automobilky by navíc stejně s elektromobilitou musely začít, protože je k tomu nutí regulace.

    Takže ano, Tesla je obrovskej úspěch, je to jediná nová automobilka za posledních asi 40 let, který se podařilo rozjet, která vypadá životaschopně a která má dokonce šanci být třeba jednou z top 10 na světě, možná i z top 5.

    Ale vy jí tady srovnáváte s Applem, kterej měl svýho času na trhu se smartphonama podíl v desítkách procent. To je nesmysl.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ale vsak ona uz ten svet automotive meni, nakopla ten celosvetovy trend elektromobility u vsetkych automobiliek, inak by sa kazde nove chystane EV od konvencnej automobilky neoznacovalo "The next Tesla-killer?" ale napr. "The next Nissan Leaf-killer"
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    MINER: Jo, autonomie bude určitě větší skok než elektro. Ale nikdo moc neví kdy ta "opravdová" (level 5) bude.

    A co to může zpomalit mnohem víc než bezpečnostní mindset automobilek, je bezpečnostní mindset zákonodárců. Aby měla autonomie skutečně převratnej efekt, musí bejt legální aby auto jezdilo samo.

    Dokud nebude realizovatelná a legální level 5 autonomie, tak mezi současným Level 2 a třeba Level 4 pořád není moc rozdílu – furt v tom autě musí někdo sedět, takže nepřináší žádnou z těch opravdu velkých výhod, jako je možnost fungovat jako autonomní taxík.

    A ano, hodnota Tesly je určitě minimálně z části založená na tvrzeních Muska o tom, jak do pár měsíců bude mít "Full Self-Driving capability" a jak si z Tesly budeš moct udělat taxík, kterej si na sebe bude sám vydělávat, a jak to všechno půjde už s dnešním hardware. Což je s vysokou pravděpodobností bullshit.
    KEB
    KEB --- ---
    COWBOY: až budu potkávat za volantem BMW klidné a vyrovnané řidiče místo namachrovanych blbecku nebezpečných pro všechny kolem, uverim, že je to jak říkáš.
    MINER
    MINER --- ---
    DAN_F: Nebo ještě lépe: BRZDA!
    Než začne někdo komentovat autonomii, poslechněte si nejdřív všechny talky těch, co to dělají: https://www.youtube.com/playlist?list=PLrAXtmErZgOeY0lkVCIVafdGFOTi45amq
    A jestli to i tak budete chít komentovat, tak jedině s daty, ze kterých vycházíte, protože zatím to relevantně nedokáže odhadnout ani nikdo z těch, kdo to opravdu dělají (když nepočítám nesmyslná marketingová prohlášení).
    BRZDA!
    MINER
    MINER --- ---
    DAN_F: To už tu bylo? Počkejte, jdu si pro popcorn.
    DAN_F
    DAN_F --- ---
    MINER: Not again. Teď tu zas pojede 500 postů o tom, jak tu autonomie nikdy nebude / bude za dva měsíce :D
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: ta pravá legrace teprv přijde s autonomními auty. Tam se zamíchá kartami.
    Elektro tranzici automobilky asi ustojí, ale vůbec neumí dělat software, a díky svému safety mindsetu není jisté, které ten přechod vůbec ustojí (nebude to dřív než za 10 let IMO).
    Tesla, Waymo, Mobileye (BMW/Fiat Chrysler) jsou v autonomii tak 5 let před ostatními.
    Cruise (GM) je v těsném závěsu.
    Pak dlouho dlouho nic.
    A pak se teprv tvoří startovní pole:
    Zoox (Amazon), Aurora (VW+Hyundai), Voyage (Fiat Chrysler), Aptiv/Motional (Hyundai), Argo (Ford & VW), NVIDIA (Mercedes), Uber.

    PS: nezapomeň že Tesla poroste S křivkou. Sice to nepřeválcuje, ale určitě neporoste lineárně… A ty přepálený akcie jsou IMO kvůli očekávání z autonomie, ne jen elektra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam