• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BOBASH: Můžeš, po většině civilizované Evropy ti imho stačí to u nás a to Německý. Na přenosný bomby ti stačí myslím 3 redukce. Efektivně je tohle menší zátěž než řešit, jaká je v cílové oblasti legislativa ohledně camperů a na jaký oblíbený místní druh kriminality se máš připravit.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BASIK: Jo, to zní jako scénář, kdy to může dávat smysl – a pro půjčovnu to může dávat smysl i ekonomicky, protože to je ten výjimečnej případ, kdy camper najede hodně kilometrů. I když bych se vsadil, že tam v tom budou mít roli nějaký dotace.

    Ale typický evropský použití camperu je právě "jedu do Chorvatska a chci mít svobodu bejt tam kde se mi zrovna líbí". A na to je EV camper horší snad ve všem.
    BASIK
    BASIK --- ---
    BOBASH: Pred dvema rokama sem tam par mesicu po kempech stravil a obcas tam v tom lidi byli videt. Pro to zelandsky cestovani je to totiz naprosto v pohode, tam tech 100 km denne a parkovani ve vybavenym kempu je standard pro velkou vetsinu turistu... Na severnim ostrove jsou nabijecky na mistech, kde se nedala sehnat ani normalni benzinka :) a videl jsem tam jak tyhle maly NV200, tak i ty klasicky velky. Nerikam, ze je to aktualne pro ty pujcovny super ekonomicky, jen ze naprosto nevidim ty problemy s pouzitelnosti.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BASIK: Ok, už jsem nějaký našel. Třeba upravenej Nissan NV200 s dojezdem ani ne 200 km.... fakt to někdo někde reálně a běžně používá? Věřím, že to má nějaká půjčovna jako ukázku svojí pokrokovosti, možná to může v nějakým specifickým scénáři (jezdím jen mezi kempama a do 100 km) může fungovat, ale jako běžný řešení?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    BASIK: On existuje nějakej EV camper? Máš link?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Pokud bude vedro tak klima, pokud bude zima tak topení. Ano, pokud nebudeš topit nebo klimatizovat, tak vydrží dýl.

    ALE TO POŘÁD NEPOČÍTÁŠ S TÍM, ŽE TAM MUSÍŠ DOJET.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Ne, to znamená, že se nesmíš vzdálit víc než pár set kilometrů od infrastruktury, protože topit můžeš plynem. A můžeš výzt naftu v kanystrech.

    A navíc se tu bavíme o obytnejch autech, těma se nejezdí na výpravy napříč Afrikou, ale může se ti stát, že kempuješ 20 kilometrů od nejbližší benzínky.

    Naopak s elektrickým camperem jsi úplně v prdeli, protože jsi omezenej víceméně výhradně na kempy s přípojkou elektřiny. Jakmile jsi mimo kemp, tak bys měl se 100 kWh baterií energii tak možná na tři dny fungování (vaření, topení atd.).

    Ale to do toho NEPOČÍTÁM JEŽDĚNÍ. Tedy na ty tři dny (možná čtyři) to v zimě vystačí, když na místo kempování přijedeš plně nabitej a nemáš žádnou rezervu na odjezd.

    Pokud vezmeš camper se 100 kWh baterií a dojedeš na místo 100 km od Prahy, tak i bez jakýkoliv rezervy spotřebuješ 60% baterie na cestu tam a zpátky. Zbývá ti 40 kWh, což by ti umožnilo topit 40 hodin, kdyby ti topení žralo 1000 wattů. Ale ono bude žrát tak třikrát tolik, plus potřebuješ svítit, vařit etc.

    Takže realisticky ti camper se 100 kWh baterií (eTransit má 76 kWh, tohle znamená baterii z Tesly Model S), kterej bude kvůli tý baterii a související technologii stát cca o milion víc než normální camper, bude stačit na to, abys dojel na Mácháč a byl tam den.

    Zatímco s naftovým karavanem, kterej stojí milion a půl novej, dojedeš i s nejmenší 60 l nádrží na jeden zátah 500 km daleko bez tankování a libovolně daleko s tankováním, topení na naftu nebo plyn ti vystačí tak na tejden a elektřinu buďto pořešíš solárem nebo máš kdykoliv možnost nastartovat motor a vyrobit jí.

    Co ti pořád nedochází na tom, že je to stupidní myšlenka?
    BASIK
    BASIK --- ---
    Jen tak btw, na zelandu se EV campery normalne pouzivaj. Infrastruktura je nulovej problem, nabijeci sit je uplne v pohode a to uziti je prave idealni. Nikdo tam nejezdi tisice kilometru najednou. Jsou to cuky po sto kilometrech... V malym camperu je navic skateboardova platforma docela velky pozitivum kvuli dalsimu vyuzitelnymu prostoru. Navic dynamika starejch naftovejch a benzinovejch dodavek nebejva valna... A v pujcovnach jsou, takze ekonomickej smysl to nejakej mit musi.
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH: 100 kWh baterie vyplácaná za 3 dny...?

    Tj. 1300 W nepřetržitě...?

    Jakože bys měl na té pláži non-stop klimošku...?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    BOBASH, KEB: Což reálně znamená, že v naftovém camperu se nesmíš vzdálit víc než nějakých ~150km od naftové infrastruktury, která je mnohem slabší, než infrastruktura elektrická...
    (Proto některé offroad výpravy doprovází cisterna s palivem, i když nevím jak teď, myslím, že v Rumunsku, Bulharsku i na Ukrajině už offroad výlety zakázali někdy v 2010)

    Což většině uživatelů asi nevadí, protože řada z nich beztak dojede jen někam do kempu a přepnou na elektriku ze zásuvky.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    AXTHEB: Aha. No ale furt můžeš mít ty redukce.

    A výměnný bomby se dají na benzínce normálně koupit. Nemluvě o tom, že můžeš vozit nějakou náhradní.

    Oboje mi pořád přijde o něco snáz řešitelný problém než "kempoval jsem na pláži 5 kilometrů od nejbližší pořádný silnice, 50 kilometrů od nejbližší nabíječky, a topením jsem za tři dny vybil 100 kWh baterii která pohání auto, a abych se dostal na tu nabíječku, potřebuju aspoň tak 30 kWh, což mi by mi z normální zásuvky trvalo asi tak 3 dny a z elektrocentrály tak tejden (a barel nafty)".
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    BOBASH: LPG má jiný plnicí hrdlo v Čechách a Německu. S tím že v na německých pumpách mají běžně asi 6 různých redukcí, které ti můžou půjčit, takže to s tou jednotností moc žhavý nebude.
    Bomba (výměnná) nesmí mít hrdlo na stojanovou pistoli nikde v Evropě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Jen ještě takovej detail – Tesla Semi by údajně měla stát 150 tisíc dolarů, což je ale Muskův slib, takže násobíme klasickým koeficientem a bude stát v základní verzi tak 200 tisíc. To je na našem trhu s daněma cca tak 6 milionů. Za samotnej truck. S prodloužením, přestavbou, nástavbou, s tím, že na tohle budeš chtít větší baterky... myslím, že je reálný postavit na tom camper s finální cenovkou tak 15-20 milionů korun.

    A ano, v týhle kategorii to bude patrně konkurenceschopnej stroj, prostě proto, že to už cílí na lidi, kterým jsou peníze naprosto jedno a koupěj si jakoukoliv píčovinu, kterou ještě nikdo nemá.

    Pro lidi, který kupujou Campery jako ta Riviera, co jsem dával níže (cena novýho včetně DPH cca 1,5 milionu korun) je elektrika pořád naprosto mimo.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Očividně nechápeš, jak funguje aerodynamika.

    1) Bugatti Chiron má z principu svojí existence naprosto gigantickej koeficient aerodynamickýho odporu. Proč? Protože musí umět jezdit 400 a musí u toho umět zatáčet. Takže potřebuje přítlak. A taky potřebuje spoustu chlazení a přívody vzduchu k chladičům mají odpor jako svině. Třeba Dodge Ram má taky nižší odpor než to Bugatti (necelých 0,36).



    2) Aerodynamický odpor je daný čelní plochou násobenou tím koeficientem. I když máš docela rozumný Cd, tak u obytňáku (i u toho postavenýho z dodávky a ne z gigantickýho trucku) máš odpor násobně vyšší, protože máš čelní plochu jako kráva.

    Průměrný osobní auto má něco jako 1,8 metru na šířku a 1,5 metru na výšku. Obytný auto má něco jako 2,3 metru na šířku a 3 na výšku. Takže třeba 3x větší plochu. Plus mnohem větší koeficient (normální moderní auto má tak 0,25-0,30).

    I eCrafter bez obytný nástavby žere kvůli aerodynamice při pomalý jízdě po dálnici 2-3x víc než osobní auto.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    SHEFIK: Téměř každej camper je dodávka. Většinou to není nacpaný do původní kastle, ale je to řešený nástavbou, viz to, čím jsem jezdil naposledy já:



    Potom jsou ty vychytanější, co už z tý dodávky nemají přední část kastle, ale technika je furt z tý dodávky. Třeba Hymer je na technice Mercedesu Sprinter:



    Tesla Semi jako základ pro camper je šílenost. Respektive je to použitelnej základ na takovej ten megacamper co se používají v Americe a co stojí od půl milionu dolarů vejš. V Evropě na to budeš potřebovat papíry na kamion, nikam se to nevejde, bude to mít gigantickou spotřebu všeho. Je to totální overkill.
    KEB
    KEB --- ---
    COMODOR_FALKON: no s tím taborakem nevím nevím. Kolik těch panelů si sebou povezes? A jestli je spotřeba pásového vozidla na elektriku obdobná tomu Na naftu, tak to bude zatraceně dlouhý táborák.

    Ale jo, pokud ti dojde šťáva tak z panelů něco málo dobijes a časem do civilizace doskaces.

    Nejsem si jistý kolik obytnaky žerou nafty ale dvacet litrů v kanystru by na 100km stačit mohlo. To už by mělo stačit i k nalezení civilizace.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Cože? :)))

    Naftovýmu obytňáku nedojde nafta, pokud nejsi debil. Naftovej obytňák klidně může ujet na nádrž třeba 1 000 kilometrů, aniž by musela bejt nějak extrémně obří. Pro případ, že ti dojde nafta tím, že jsi zapomněl vypnout topení, ti stačí mít v nákladovým prostoru jeden 20 l kanystr, se kterým průměrný obytný auto dojede tak 150 kilometrů daleko a jeho dolití trvá pět minut.

    Zároveň všechno to, co sis sliboval od solárního panelu (živení spotřebičů a tak) může živit solární panel na naftovým obytňáku.

    Rozdíl je v tom, že ten elektrickej obytňák nemá z čeho topit, protože solární panel přes celou střechu nebude mít ani kilowatt ani v době největšího světla.

    A když budeš chtít topit na elektřinu, tak spotřebuješ plnou baterku tak za 3 dny. Možná za tejden, když bude 200 kWh, která by stála jako celej dnešní obytňák.

    Což ale trošku nepočítá s tím, že bys na ní taky jezdil.

    A nabíjet karavan panelama na střeše, abys někam dojel? To ti už ale reálně hrozí, že mezi tím chcípneš hlady...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    BOBASH: fajn. jinak ja nikdy nemyslel obytnakem prestavenou elektrickou dodavku, mel sem na mysli regulerni campery, od zakladu navrzeny jako elektro.

    kdyz si vezmu, ze zakladem camperu Tesly ma bejt Semi:

    Tesla Semi Unveiled: 500+ mile range, Bugatti-beating aero, 2019 production | TESLARATI
    https://www.teslarati.com/tesla-semi-unveiled-coming-2019-500-mile-range/amp/

    podle clanku ma lepsi drag coefficient nez Bugatti :)

    In addition, the Tesla Semi has a .36 drag coefficient, compared to the standard of .65-.70. Musk compared it to a Bugatti, noting that the semi-truck beats the supercar’s .38 drag

    a ty baterky na 500mil ti do camperu taky moc zasahovat nebudou imho v tomhle Semi konceptu
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    NBOBASH, BOBASH: Naftovýmu obytňáku panel na střeše nepomůže - když mu dojde nafta, tak zůstane stát na místě, dokud mu někdo v 10 kanystrech nedoveze dost nafty na návrat někam ke specializované infrastruktuře, na které je závislý...

    EV obytňák oproti tomu jen rozloží solární panely a u táboráku si počká na dobití baterie...

    A pokud bude mít místo kol pásy, tak může vyrazit doslova kamkoliv, bez ohledu na jakoukoliv infrastrukturu - a ty možnosti se budou zlepšovat tím víc, čím lepší baterie budou dostupné...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    COMODOR_FALKON: Komfort jednoho média právě není komfort, ale průser. U obytňáku docela dost chceš mít na vybranou. Topení naftou od motoru/plynem/elektrikou z vnější zásuvky (topení ze soláru je blbost, to doufám chápeš), spotřebiče živený elektřinou zvenku nebo tím, že od motoru nabiješ baterie, ohřev vody na plyn nebo na elektřinu. A k tomu všemu obrovská nádrž na naftu, se kterou vždycky dojedeš někam, kde je další nafta.

    A i když se to všechno posere, tak v nejhorším dojdeš někam do civilizace a někoho ukecáš ať ti doveze kanystr nafty a odjedeš.

    Když s elektrickým karavanem vybiješ baterky někde v přírodě, tak jsi s vysokou pravděpodobností dokonale v hajzlu.

    Teda jasně, můžeš si zavolat náklaďák s obřím dieselgenerátorem, ale bohužel v tomhle vesmíru zatím nic takovýho neexistuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam