• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    Vitejte v boardu Elektromobily!

    Prosim dodrzujme stejna rules*, jako napriklad v obdobnych subreddits na Redditu.

    1) Zadne vulgarity.
    2) Toto je SFW board.
    3) Bez ICE prosim, na to jsou na Nyxu vhodnejsi boardy.
    4) Toto neni vhodny board pro napr. vase culture wars proti EV.
    5) Board je urceny primarne pro majitele EV a zajemce o nakup EV. Omladina "az mi bude 18+" tez vitana, fandim vam.
    6) Idealne drzme diskuzi v pratelskem duchu.
    7) Mit nazor na CN automobilky, Elona Muska, temnou minulost nekterych DE a IT automobilek, Henryho Forda I atd, muzete. Ale prosim snazte se neprekrocit bod 6, nebo dokonce bod 1. Pro tyto ucely prosim vyhledejte boardy vhodne pro ostrou socialni nebo politickou kritiku.

    Diky za pochopeni 🤦‍♂️ Pozor, druhé varování může být za 7 dnů RO i hůře.

    Prejeme prijemnou zabavu 🚗🔋 a hlavne bezpecne kilometry za volantem / s autopilotem.

    * Work in progress
    rozbalit záhlaví
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    OMNIHASH: Jediná výhoda aktuální situace: Nikomu nepřijde divný obličej zakrytý nějakým filtrem...
    Člověku se hned lépe dýchá...
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MINER: právě u generace, která zažila uhelný prázdniny (chvíle, kdy už byl vzduch ve městě tak toxickej, že se v něm nedalo ani bydlet), mě tohle přehlížení reality, kde se mě nehodí, fascinuje. I blbá Plzeňská byla ještě na přelomu tisíciletí zamořená tak, že vyject po ní nahoru na kole byl neřešitelnej úkol, ten domácí smrádek, když si přejel zvenova do Prahy, si pamatuju taky. Opravenej činžák tam do pětiletky změnil barvu na černou, ale všechno bylo jinak sluníčkový, než nás začala buzerovat EU s dotacema na elektromobilitu.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: ja sa chudym skladam na skoly, zdravotnictvo a dalsie veci, aby sa o nich stat postaral a neremcam a dokonca z toho ostane aj babisovi na rozkradnutie, ale zle su elektromobily, lebo par podnikatelom, ktori urcite vykoristuju svojich zamestnancov, na to idu dotace
    to ze su chudi je primarne ich vina, myslia si ze o ich blaho sa ma postarat stat, lebo su tak nauceni este od komara a zo svojho neuspechu obvinuju tych bohatych, ktori do toho rozpoctu platia na daniach nasobne viac, ale to ti chudobni cez svoje komunisticke zmyslanie nevidia
    navyse cele toto uz je na CR neaplikovatelne, kedze fyzicka osoba ziadnu dotaci nedostane, viz. tabulka na konci clanku :)

    Dotace na elektromobily 2021: Dočkají se i soukromé osoby?
    https://www.elektrina.cz/dotace-na-elektromobily-2021

    MINER: mali by ludia zacat viac chodit po meste peso, aby videli tie rozdiely v znecistovani ovzdusia v meste, ja denne prejdem do prace a z prace cca 9km popri ceste a spolahlivo poznam kedy okolo mna prefrci smradlavy diesel s adblue a ked prejde stara tatrovka, ktorej idu z komina cierne saze, tak tam zadrzujem dych, aby som to nemusel dychat :)
    MINER
    MINER --- ---
    OMNIHASH: Já myslím, že je tu několik důvodů:
    a) někdo neví, jaký dopad a setrvačnost má CO2, který pereme do atmosféry (těch už je snad menšina), ale:
    b) nikdo neukazuje kolik z toho dělaj auta
    c) málo se mluví o tom, že největším znečištěním měst s dopadem na zdraví lidí jsou fosily, i pokud neřešíme CO2

    Tohle je vina autorit, které se snaží prosazovat ty regulace, i médií, která by měla zprostředkovávat ověřené a srozumitelné informace.

    Pak to někteří rozporují, protože nevěří, že ty regulace a dotace dávaj smysl, protože nikdo nechce věnovat čas tomu, aby si to hledal sám.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BOBASH: tenhle generační střed je fascinující. Z druhý strany můžu říct, že chápu, proč chcete jezdit na dinosaury, ale fascinuje mě, že jste ochotný tuhle pohodlnost nadřadit nad budoucnost lidstva. Neřeknu, kdyby byla jediná alternativa jít do toho Chorvatska pěšky, ale ve chvíli, kdy je to celý o tom, že já na odpočívadle půl hodin na nabíjení čekat nebudu, to mi hlava nebere.
    Realisticky stejně víme, že spalovací motory skončily a max. budou ještě jednu dvě pětiletky dobíhat, než přijdou z koal ven, ale to kopání okolo...
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Neříkám, že mu to zaplatí celý. Ale jde to I Z JEJÍCH DANÍ.

    Což je třeba důvod, proč vzbuzuje elektromobilita ve společnosti tak obrovskou nevoli (kterou vy na svém obláčku asi nevidíte, ale lidí, kteří považujou elektromobilitu za zlo a diktát zlé EU, nebo dokonce považujou EU za zlou kvůli elektromobilitě, je fakt hodně).

    To, aby se všichni lidi skládali bohatým lidem na jejich auta je prostě nefér, amorální a především to vypadá blbě, takže potom lidi nasereš a jak psal KEB, půjdou to hodit Okamurovi nebo VKml, protože ty jim řeknou, že je zachráněj před zlými ekoteroristy, co jim chtějí sebrat tédéíčka kvůli konspiraci Sorose s Gatesem na ovládnutí světa elektromobilitou.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    Jo lebo zrovna prodavacka na daniach odvedie do rozpoctu na daniach kazdy mesiac 5-ciferne sumy zejo
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KEB: Přesně tak...
    KEB
    KEB --- ---
    BOBASH: a to nezapomeň že on s tím taycanem nemusí platit dálniční známku, má slevu na palivo/elektřinu a může parkovat gratis v bezemisnich zonach

    Zatímco prodavačka na El auto nedosáhne ani a dotací, nejspíš bydlí na sídlišti, kde nabíječky nejdou a ani hned tak nebudou.

    A její starý obouchany spalovak platí daně jak mourovaty a bude hůř, aby ji to motivovalo koupit si bev.

    A nasrana na všechny ekology to hodí okamurovi nebo místní alternativě
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Spousta lidí nekupuje elektrický auto proto, že na ně nejsou nabíječky. Když postavíš nabíječky ve městě, kde se jinak elektrický auto provozovat pořádně nedá (není kde nabíjet), tak je šance, že to ovlivní lidi v jeho nákupu.

    Kdežto když stejnou dotací dosáhneš toho, že zlevníš Teslu o 10 procent, tak tím utratíš spoustu peněz a stejně to auto nedostaneš přes "breaking point". To bys musel ty dotace mít takový, aby elektromobil poslaly cenou pod cenu ICE, což je neefektivní (musel bys utratit hrozně peněz).

    A kromě toho to prostě spoustě lidí přijde nespravedlivý a nemorální, protože elektromobily si kupujou téměř výhradně relativně bohatý lidi, kdežto daně platí všichni. Takže ve výsledku prostě skončíš u toho, že prodavačka v supermarketu dotuje někomu Taycana.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    no ale nabijacka ti ten rozbeh vyroby elektromobilov nepodpori, lebo co z toho ze postavia nabijacku, na ktoru nebudu jazdit auta, ktore sa nebudu kupovat, lebo na ne nie su dotace?

    kazdy si povie, kupim radsej fosila, pockam kym to zlevni, lenze ked to nebude nikto kupovat (zrovna ti prachaci), tak to automobilky nebudu chciet vyrabat, aby mali nejake skladove lezaky, nedojde k masovej vyrobe a nikdy to nezlevni, to je taky zacarovany kruh, niekde a niekedy to zacat musi
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: O tom dost pochybuju.

    V každým případě je lepší, než jednomu týpkovi zadotovat auto, postavit za ty peníze třeba nabíječku v lampě veřejnýho osvětlení.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    BOBASH: mozno si povedal, ze hm tak kupim si panameru alebo tuto mi daju slevicku na taycana, takze ma to vyjde stejne, ale navyse budem setrit emisie a bum dalsich 200g/co2/km usetrenych
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DZODZO: Jestli je to cash pobídky nebo tax credit je ve výsledku úplně jedno. Furt vezmeš peníze z daní všech (včetně chudejch) a dáš je někomu, kdo má 50 tisíc dolarů na auto.

    Nebo případně 120 tisíc dolarů na Taycana.

    Způsobí dotace na Taycana to, že si někdo koupí Taycana, když by si ho jinak nekoupil? Ne, nejspíš tu dotaci použije na to, že si do toho Taycana objedná příplatkový sedačky nebo něco.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    DZODZO: tam obecne tyhle dotace jsou tax credit, i FVE nebo tepelne cerpadlo. Mne se ten system vracenych dani libi
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    este teda v US to mali nastavene lepsie ako tax credit, t.j. nie priamo dotacia, ale uleva na dani co je podla mna lepsie riesenie:

    "The amount of the credit available has nothing to do with a vehicle’s range, price, or performance. It's dependent on the capacity of the vehicle's battery pack, measured in kilowatt-hours. In other words, the $100,000-plus Porsche Taycan in your neighbor’s driveway is eligible for the same tax credit as the $31,600 2020 Nissan Leaf in yours."
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    HOLAKAC: Spíš opravit, infrastruktura z dob těžkého strojírenství, posílená tak, aby odolala německým větrníkům, je postačující...

    A taky si tipnu, že náklady se budou řešit spíš přes jističe, než přes distribuční poplatky.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Jeden z největších problémů autonomních aut vyřešilo malé dítě!

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    BOBASH: ty dotace v Nemecku jsou imo do 50k euro. Ano, je to furt luxusni auto, ale neni to zase ve stylu - nakupte si Taycany za 100 tisic eur, spodina vam to zatahne :)
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: tady ti odpověděl
    BOBASH:

    Prostě dotovat někomu Ev má smysl pouze v okamžiku, kdy to auto najezdí mrak kilometrů.

    U nás se dotují Ev firmám a tudíž to dává i smysl. I když nám to dotuje EU čili zase z daní akorát ne těch našich.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    BOBASH: Naroste ti cena provozu kvůli malymu % uživatelů. Neboli ti i uklízečka ze svy faktury na elektřinu bude přispívat, aby si někdo nabyl svuj elektromobil (kdo to ma jako druhý /treti auto a zas tak moc finance neřeší).

    Stejně jako my vsichni prispivame par tisicum OZE podnikatelu, který si na pole dali par panelů.

    Ano dotovat nakup eauta je blbost. Za me obecne dotovat skoro cokoli je blbost. Ale zadotovat vystavbu sítě, jejiz provoz zaplatime vsichni, aby si velmi maly procento lidi s eautama mohlo nabijet vsude, mi neprijde úplně koser. Rozhodne ne ted.

    Je to zacarovanej kruh. Vybudujes to brzo a nebude to moc lidi používat, protoze elekteomobily jsou malo rozšířený, nebo je to argument proč nekoupit elektromobil - nejsou rozšířený nabíječky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam