• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    TADEAS: Za vybrzďování bys měl odevzdat papíry na 10 let a pokud tím způsobíš nehodu, jít sedět.

    Je samozřejmě blbě problikávat auto, který nemá kam uhnout, ale kreténů, co dělaj něco takovýho, je fakt málo. Pokud tě někdo problikává proto, že MÁŠ KAM UHNOUT, tak jsi kretén ty, protože předpisy ti říkají, že máš uhnout rychlejšímu autu a jet v levým pruhu jen při předjíždění. Je jedno kolik jedeš ty a kolik ten za tebou.

    BLOWUP: Vybrzďování není infantilní, je to mnohem horší. Je to de facto použití auta jako zbraně.

    Je to ještě o něco horší než lepení se na prdel.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    TADEAS: Jestli záměrně vybržďuješ.
    Tak jsi úplně normální krypl.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    PSYCHO: Pokud jsi ve 140 chytnul aquaplaning a roznesl jsi to, tak jsi prokázal, že neumíš přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky ani v legálním rozmezí.

    Stejně tak pokud máš pocit, že když někdo jezdí za určitých situací 160-180, tak prostě jede 180 hlava-nehlava a nekouká před sebe, tak to spíš vypovídá něco o tobě a schopnosti vnímat provoz.

    Když jedu rychle, tak je poměrně logický (a ve společnosti lidí, co aspoň malinko umí řídit, bych to nemusel speciálně zdůrazňovat), že prostě čumím co se na tý dálnici děje. Neproletím třeba 180 kolem osobáku, kterej se blíží v pravým za náklaďák – protože musím předpokládat, že nejenže mě nikdo přede mnou nevidí, ale že se mě všichni aktivně snaží zabít.

    Proto je pro mě ve výsledku pohodlnější a BEZPEČNĚJŠÍ jet po tý dálnici 160-180, protože všechny potenciální původce krizovek mám před sebou a můžu na ně snáz reagovat.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PETER_PAN: To vybrzdovani je dost infantilni zvyk, jako ostatne veskery jednani typu "nekoho musim poucit". Kdyz me nekdo dojede v rychlym pruhu, kde jedu nejvyssi povolenou rychlosti plus marze radarovejch kamer, tak ho - pokud mam v pravym misto - rad pustim. Pokud me teda ale nekdo zacne v hustym provozu kde je celej levej pruh plnej aut jedoucich stejnou rychlosti na tempomat problikavat a vubec se nejak ztrapnovat, tak ho taky rad pustim, akorat se muze stat ze to trva dyl a ze se to stane sto metru pred stacionarnim radarem.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Vybrzdovat nesmis, branit rychlejsim autum take nesmis. To ze nekdo jede nad 130 neni tvuj problem a nemas nikoho vychovavat. Za vybrzdovani je rozhodne o nekolik radu nebezpecnejsi nez prekroceni rychlosti na dalnici o par desitek procent.
    MINER
    MINER --- ---
    PSYCHO: Já jsem vyvrátil námitky, že v Německu si značkama stejně omezovanej všude, a vyšší rychlost na dálnici je nebezpečnější, pro což máme legální data jen z Německa.

    Já si nemyslim, že dává smysl řešit rychlost v diskuzi o elektromobilech, ani mě nezajímaj pocity a dojmy o tom, jestli někdo jezdí rychle nebo pomalu. Ale když někdo šíří nepravdy, ke kterým mám fakta, tak někdy reaguji.

    Pojďme se věnovat tlačítkům!
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: nema tesla na toto nejaky adaptivny tempomat zozadu? videl som na par videach, ze unikla narazu tym, ze detekovala vozidlo bliziace sa zozadu, ktore nestihalo ubrzdit a tak sa posunula dopredu
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PSYCHO: resi se nemecko aby si nekteri obhajili ze na 130 jezdej 160-180. pro debily co jezdej timhle stylem a pak me jedouciho 130 problikavaj mam specialni lekci vybrzdovani. drzej se pak zpatky jako pejsci
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    MINER: A proc v CR resime Nemecko? Ja ac ziju v NL, taky po nikom nechci, aby ve spickach jezdil max 100 km/h (na dalnici)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ELIJEN: U Tesly nemá smysl se bavit o generacích, to auto je prostě každý měsíc nebo tak něco trošku jiné a žádné výrazné předěly tam nejsou.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    BOBASH: Oficialne zadne generace nejsou. To je jedine, v cem mas pravdu. Jinak krom zakladniho tvaru karoserie je v tom aute VSECHNO uplne jine. Co by se muselo zmenit, abys tomu rikal 2. generace?
    MINER
    MINER --- ---
    PSYCHO: Pojďme si zkalibrovat, co myslíme „omezovanej značkama skoro všude“.

    Zde, jak se jezdí v Německu:
    ZEIT ONLINE | Lesen Sie zeit.de mit Werbung oder im PUR-Abo. Sie haben die Wahl.
    https://www.zeit.de/mobilitaet/2019-02/autobahnen-geschwindigkeit-tempo-schnelligkeit-raser-verkehr?

    Průměrná rychlost, a kde 10 % lidí jezdí přes 180 km/h.

    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    MINER: Afaik je Nemecko jedina zeme, kde to omezeni vicemene neplati (v realu jsi omezovanej znackama skoro vsude). Jinak jsi rad za tech 130 a pokud to tak je, tak tak mas jet.

    Jestli si to vzal osobne, tak mne to mrzi, narazim spis na lidi jako Bobash, kterej rika, ze prumerne na dalnici smazi 160.

    Ja to vnimam trosku jinak, protoze jsem si to uzil z obou stran - vymetl jsem skoro 200m svodidel ve 140 kvuli aqua planingu a jet vic, tak jsem na srac a jet spravne, tak to bylo jen 100, a stejne tak mne v centru Prahy na Francouzsky sestril frajer v 80km/h (jako chodce) a muzu bejt rad, ze jsem to prezil. Takze na ty rychlosti jsem trosku haklivejsi nez jini.
    MINER
    MINER --- ---
    BOBASH: Jedinej důvod, proč ostatní mění design auta, je, že změny prodávaj. Lidi chtěj mít furt to nejnovější, nejlepší, takže je tim ‚nutí‘ měnit auto častěji.

    Nadčasový auto, který jenom nejede na módních trendech, nepotřebuje redesign, pokud se furt prodává dobře.
    MINER
    MINER --- ---
    PSYCHO: Já jsem tu porušování předpisů neobhajoval. Psal jsem o legální rychlosti v Německu cestou do Alp.

    Opět se uchyluješ ke své neúplné teorii.

    Buď uveď data, nebo se pojďme zase věnovat tlačítkům.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    MINER: Mmch. Ja nemam nic proti tomu, kdyz lidi jedou 130 +/- 10, ale obhajovat porusovani predpisu tim, ze jinde je to i rychlejs v pohode je trochu chucpe.
    Mame 130 v CR, v NL kde jsem je to 100-120 podle toho jestli sviti slunicko (/h), ale pokud je max 130 a jedes 180, tak si debil.

    Uz jen z toho duvodu co si napsal, pojedu nekde s tim, ze pocitam ze kdyz to nekdo posere, tak to posere ve 140, ale ne ve 180. Kdyz te uvidim za sebou, tak budu predpokladat, ze jedes 140 a zvladnes zastavit, kdyz neco poseru ja, ne, ze mne rozjebes na sracku protoze sis myslel, ze to zvladnes a brzdna draha byla trochu delsi.
    MINER
    MINER --- ---
    PSYCHO: Jenže jsi na dálnici, která je pro to dělaná a necháš si větší rozestup a jsi víc ve střehu. O to je potřeba doplnit tvou teorii.

    Pojďme si zkalibrovat, co znamená „dost problém“.

    Uveď data/studii, která prokazuje vyšší množství fatalit na dálnicích s vyšším provozem.

    Spoiler alert: taková data nejsou. Přestože úseků s rychlým provozem je v Německu spousta a jezdí se tam rychle.
    PSYCHO
    PSYCHO --- ---
    MINER: To ze 160 od 130 nepoznas neznamena, ze tam neni velkej rozdil. To je celkem dost ten problem. Reakcni doba ve 130 je cca 24m (zhruba ctvrt vteriny) a brzdna draha 100m.
    Ve 160 mas min jak petinu vteriny a brzdis asi 140m.
    To je dost podstatny.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    CRAZY_IVAN: Munra jsem přestal brát vážně od tý doby, co se z něj stalo externí PR oddělení Tesly.

    Ale jinak si můžeš vygooglit třeba "2nd generation Tesla Model S" a uvidíš, že ti to najde akorát teorie o budoucím modelu.

    Jinak k těm změnám – podívej se třeba na svýho bejvalýho Chargera. Proti předchozí verzi to mělo jinou převodovku, částečně jiný motory, úplně jinej interiér etc., a furt je to facelift. Dtto třeba čtyřoká vs. dvouoká Octavia 3 nebo tak něco.

    Model S je furt jen jeden, to auto je furt příliš stejný na to, aby se mu dalo říkat nová generace.
    CRAZY_IVAN
    CRAZY_IVAN --- ---
    BOBASH: https://www.youtube.com/watch?v=LeZzEg3GIcg&list=PLkiDlGyJnpre4-WM5f-m_0bCp7O9osTYs

    už si přesně nepamatuju kde a jak to řiká, ale myslim, že sám munro to komentuje někde v téhle sérii, tak můžeš nastudovat :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam