• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LAUNCHERElektromobily 🏞️ 🛣️ 🏎️ 🚗 🚐 🚙 🚌 🚒 🚛 🔌
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: Jasne ze se v tom svezu, Xkrat jsem tu o tom psal. Je to zajimavy, ale nema mi to co nabidnout - bez Sentry a bez FSD je to pro me neprodejny. Nechci ale na to byt zly, proste jak pisu - jiny pohled.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    DOCKINEZ: HUD je věc, která by třeba ergonomii Tesly významně zachránila a nechápu, proč ho nemá.

Jinak je to samozřejmě běžná záležitost a většina dražších aut ho má, ty lepší (třeba VW a jeho značky) už mívají i "augmented reality HUD", kterej ti ještě navíc třeba ukazuje šipky navigace přímo na silnici. To je úplně boží (a třeba Enyaq to má už asi pět let).

Mimochodem, jedinej prvek výbavy, kterej bohužel chybí mýmu Buicku z roku 2002 (ne, nemám tam překlep, je to 24 let starý auto) je HUD, kterej v tom roce začali do tuctovýho rodinnýho SUV dodávat.

Akorát to tlačítko je imho zbytečnost, většina lidí má buďto furt zapnuto nebo furt vypnuto – což se týká menšiny lidí, kterým to dělá problém s ostřením a dělá se jim z HUD blbě.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    KURE: Ano, korejským značkám trvalo "etablovat se" asi 20 let od počátku jejich importů a teď jsme o dalších 20 let dál a už v mnoha ohledech vyrábějí auta srovnatelná s evropskými.

ALE!

Podívej se na jejich ceníky, respektive spíš na reálný transakční ceny (pomůžou ceny skladovek na Sautu). Ty auta jsou pořád výrazně levnější než evropský (pokud nepočítáme Stellantis a podobný zoufalosti), i když jsou stejně dobrý.

A další zásadní a přehlížená věc v automobilovým průmyslu je, že umět prodat auto levně není ve skutečnosti žádný umění, je to neúspěch.

Úspěšná automobilka se nepozná podle toho, že umí prodat auto levně, ale podle toho, že ho umí prodat draze a lidi si ho stejně koupí.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    BOBASH: Hele, a co HUD a ergonomie?

Nemám s tím žádný zkušenosti a tedy ani názor, ale vlastně mi laicky přijde představa promítnutí informací na čelní sklo docela cool a ergonomická – nemusím jak šulin šilhat někam bokem na obří „televizi“ na palubce, nemusím řešit, zda mi volant nezakrejvá údaje v tradiční kapličce, ale místo toho třeba zmáčknu dedikovaný tlačítko na volantu a ty informace mám hezky velký a přímo v zorným úhlu.

Je to velká blbost?
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LELI: Ano, tohle je často strašně přehlížená věc.

Tech nadšenci jsou zvyklí na telefony, který si koupíš, pár let používáš a pak za pár drobných prodáš, zahodíš, dáš dětem nebo chudším příbuzným, cokoliv.

A mají pocit, že auto, který bude servisovatelný jen po dobu pětiletý záruky, je vlastně v pohodě, protože ONI si kupují každých pět let nový.

Ale pomíjejí, že téměř nikdo si nemůže dovolit koupit auto na pět let s tím, že ho na konci vyhodí a půjde zase zaplatit plnou cenu novýho. Trh nových aut stojí na tom, že dáváš protiúčtem starý auta, nebo je prodáš a použiješ peníze na nový, nebo jedeš operák a prodá ho leasingovka.

I u velký automobilky jako je BYD mám velkou obavu z toho, že servisovat tu věc za 10 let bude těžký až nemožný. U menších automobilek to považuju za téměř jistotu.

A ve chvíli, kdy tohle ovlivní hodnotu pětiletýho čínskýho auta třeba o 200 tisíc, což se může snadno stát (možná i o víc), tak najednou zjistíš, že TCO u BYD Seal je srovnatelný s Mercedesem CLA a když připočítáš spotřebu, tak vyšší.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: FSD po městech nejezdí. Po městech jezdí řidiči, kteří jsou 100% času zodpovědní za auto a musí se plně věnovat řízení.

Žádná autonomní Tesla neexistuje a v dohledné době existovat nebude.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: To je otázka. Zkoušel jsi nějaký auto, co není Tesla a má moderní UX/ergonomii?

To, že něco "není jako telefon" neznamená, že to není moderní a high-tech. Jen že je to přizpůsobené tomu, kde to používáš – protože při řízení potřebuješ úplně jiný interface než u něčeho, na co se můžeš soustředit.

Zkus chvíli jezdit třeba BMW Neue Klasse, nebo novým Mercedesem, nebo ostatně i Renaultem.

Plus bych se vůbec nedivil tomu, kdyby generace tvých synů (a možná i mého syna, který je hádám o dost mladší) přišla na to, že v autě nechce gigantické displeje a vrátila se k tomu, že auto má být auto a čumět v něm na věci na displeji je věc, která přišla cool nám senilním mileniálům, protože to pro nás bylo něco nového.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    JYRKA: Přesně, to, co ukazuje W_NOICE78: je drasticky ovlivněné čínským trhem, kde lidi uvažují o autech úplně jinak než Evropani a než většina světa, který jezdí auty už dlouho.

Pohled, co na to mají LAUNCHER: a W_NOICE78: je v západních zemích vlastní technologickým nadšencům, kterých je relativně málo a už ty Tesly mají. Čína je něco úplně jinýho, protože ty auta používají úplně jinak.

A už dlouho říkám, že čínský a evropský trh se k sobě budou mít tak, jako se měl po většinu 20. století americký a evropský trh.

Američani taky dělali auta, která byla technologicky v mnohém pokročilejší, ale nesofistikovaná a neohrabaná, kdežto evropská byla sofistikovaná a skvěle vymyšlená a vyrobená, ale pro Američany malá a málo vybavená. Takže mimo luxusní značky se na opačné straně Atlantiku téměř nedala prodávat.

S Čínou to bude to samý, prostě budou auta pro Čínu a pro Evropu. Evropský automobilky budou pro Čínu dělat čínský auta, čínský pro Evropu (a zbytek západního světa) zase budou dělat evropský.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    BOBASH: A zaroven kdo to nedela jako ten telefon, uz bude mit vzdycky tezsi mi prodat auto... Natoz jednou s mymi syny. Proste jine pozadavky na tu samou vec.
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    LAUNCHER: Vnímáš to rámcově správně, až na to, že mě dokáže bavit i dobře udělaný "spotřební" auto. Jen mě neuvěřitelně irituje třeba ovládání Tesel, protože je stavěný na požadavky uživatele telefonu a ne auta. Nejenže je všechno na jednom displeji, ale ještě je to tam v hromadách textových menu, umožňuje mi to sice hrát si s tunou nastavení, který nepotřebuju, ale nenabídne mi to těch pár věcí, který chci, hned po ruce.

Takže ojetou Teslu bych si koupil jedině pokud bych měl zadání něco jako "ojeté EV do 450k", kam se vejde jen TM3. Jakmile tam začnou být elektromobily od tradičních automobilek, dám jim přednost.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    ale líbí se mi tady ten závan empatie, to jsem na internetu neviděl od roku 1994!
    BOBASH
    BOBASH --- ---
    W_NOICE78: My se možná nechápeme v tom, co myslím, když říkám, že FSD nemá reálný přínos.

To, že FSD umí hezky "jezdit samo", pokud na něj člověk 100% času dohlíží, aby někoho nezabilo, nepovažuju za naprosto žádný přínos.

Je to Level 2 ADAS, ale ještě navíc špatný, protože místo aby napravovalo chyby člověka, žádá po člověku, aby napravoval chyby co udělá FSD, což je fundamentálně blbý přístup (viz dlouhá léta zkoumání téhož u autopilotů v letadlech, je milion studií na to, že takhle to fungovat nemůže).

Aby FSD mělo slibovaný přínos, musí dosáhnout takové spolehlivosti, kdy nebude potřeba volant a pedály.

A já už roky konzistentně tvrdím, že to se stávajícím hardwarem nepůjde, ať už kvůli výpočetnímu výkonu nebo kamerám.

Za tu dobu už mi několikrát dal za pravdu sám Musk, naposledy když přiznal, že s HW3 to nikdy fungovat nebude. Můj tip je, že to takhle nejspíš nebude fungovat ani s HW4.

To "zmírnění" o kterém mluvíš, není žádné zmírnění. Odjakživa věřím tomu, že Level 5 autonomie jednou přijde. Jen tvrdím, že Tesla jí není tak blízko jak tvrdí a že ani nemusí být první, kdo plné autonomie dosáhne, protože se může ukázat, že "camera-only" to nejde. Nebo že je potřeba silnější AI.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    W_NOICE78: protože celosvětový zkreslujou situaci v Evropě - tady ty prodeje zdaleka tak nevypadají. A preference evropských zákazníků jsou jiné - není to například možnost pouštět krátká videa ma infotainmentu nebo objednávat jídlo z fastfoodu za jízdy, ale úplně normální pocit z kvality jízdy a další smyslové vjemy - například jestli auto nesmrdí.
    Velké procento lidí si do teď neumí spárovat handsfree. Žijeme v bublině.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    W_NOICE78: Jako ano, ale...

Vsimnul jsem si uz drive - domnivam se, ze obecne ja a ty na jedne strane; Bobash na strane druhe, mixujeme dva ruzne pohledy. Omlouvam se, ze ted mluvim ze Tebe a za Bobashe.

Ja a ty mame pohled obecny "Tesla a CN valcuji EV prodeje" a "na planete lide spise docenuji EV od Tesla a CN". Bobash jede mnohem vice pohled konzervativniho evropskeho zakaznika, nebo proste svuj pohled. Kdy popise "hele vadi mi X, vadi mi Y" a zaroven "to co nabizi Tesla, CN pro me neni dulezite; FSD nebavi, SW update nebavi, klicek v mobilu nebavi, Tesla sentry nebavi, 500HP akcelerace nebavi - rozhoduje pro me draha plynoveho pedalu a tlacitka, jako to bylo vzdycky".

Ten pohled se pak uplne miji a spor je zbytecny. Protoze on a my dva mluvime o necem uplne jinem a druhak i nase potreby u aut jsou uplne jinde. A jako by se on trapil v aute co bavi me, tak ja bych se trapil v aute, co bavi jeho.

Bobash omluvi, snad pochopi - Twl stary Jaguar, hodne bych dal za to, aby se mi takove smrdici nespohlive smesne pomale neergonomicke vrzajici nevycistitelne neservisovatelne zlo (v mem videni sveta) nestalo. Zaroven on si to fakt uzije vcetne vsech (zdravim Doug DeMuro) "quirks and features" - a kdyby si on potreboval koupit ojetou Teslu, az to asi udelal - jenze to by se pak asi trapil, jak ja v tom Jaguaru.

Jestli se ted v Tobe nebo v Bobashovi pletu, tak se Vam omlouvam, ale takhle to alespon vnimam :-)))
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: Tak pak moc nechápu to „Bobash měl pravdu ohledně FSD“ 😄

Protože on netvrdil jen „L5 nebude příští rok“. Roky tvrdil i to, že FSD je v podstatě k ničemu, že nemá reálnej přínos a že camera only je slepá cesta. Až časem to začal mírnit do stylu „možná to vyjde, jen není jasný kdy a jestli je to nejlepší cesta“.

A podobný je to i s Teslou a Čínou obecně. Jo, konkurence vyrostla. Ale na to, že Tesla reálně stojí hlavně na dvou modelech s původem v 3/Y platformě z 2017/2019, tak ty prodeje pořád vypadaj dost brutálně.

A u Číny je to podobný. Jasně, některý věci jsou přehypovaný TikTokem. Ale když pak vidíš celosvětový prodeje za Q1, kde jsou BYD, Xiaomi, Geely nebo Li Auto všude nahoře, tak je těžký to shodit stylem „v reálným životě to nefunguje“ 🙂

LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Ja netouzim soudit nebo se posmivat ani MobilManii z 2008, co jsem linkoval nize - za kazdou druhou vetou pri pokusech o vesteni pisu "ale nevim / ale muzu se plest" nebo dokonce "doufam ze se pletu". Pak se prece nejmene ja nemuzu nikomu "posmivat", kdyz mu predikce budoucnosti nevyjdou.

Neprijde mi, ze by tu kdokoliv zkousel rozdavat exaktni investicni rady, nebo jsem takovy pokus prehledl.

Doufam, ze se tu snazime jen diskutovat sve postrehy ohledne Elektromobilu a sem tam doplnime nejakou obavou nebo pozitivnim vyhledem do budoucna. Asi me i napada, ze co si na kom vezmu, kdyby se pletl - jak byl kdo uspesny prediktor vcera, nemusi nutne znamenat, ze bude stejne presny dneska - v jine dobe, s jinymi SWOT.
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: btw nic proti fsd, přijde mi to skvělý už dneska
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: No právě 😄 akorát to ‚jak nám ho malovali‘ se nějak průběžně posouvá podle toho, co už to reálně zvládá.
    RSZ
    RSZ --- ---
    W_NOICE78: hezky si vypustil kus toho co jsem napsal, já vidím že tam stojí " fsd (tak jak nám ho malovali) je nesmysl"
    W_NOICE78
    W_NOICE78 --- ---
    RSZ: Tak nám hlavně vysvětli, jak přesně se z ‚FSD je nesmysl‘ stalo něco, co dneska reálně jezdí po městech a řeší se jeho evropský rollout 😄
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam