• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GANBOYAno šéfe / Na Nože--- Polerich Polerich uber ales
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    CORIOLANUS: čiže to nie je pravda?

    lokálpatriotizmus začína byť zábavný až tak od 50m obyvateľov, khemo, dovtedy je len veľmi trápny.
    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    CLAVEN: Svetovú haute cuisine? Proč to, probůh, hned ženeš do extrému? Aby se ti líp argumentovalo? Nikdo se tu nebavil o specialitách za tisíce, ale o tom, že by si česká kuchyně měla brát inspiraci všude možně v zahraničí. Četl jsi ten rozhovor vůbec, nebo tě jen baví rýpat? Navíc, pokud si dobře pamatuju, byl i v restauracích v rámci Prahy.

    A vůbec, nic to nemění na faktu, že si protiřečí. V těch restauracích totiž neříkal nic v duchu "sice ta česká kuchyně stojí za vyliž prdel, ale dejte na mě a jděte do ní, protože vám to přinese ekonomickou prosperitu". Čím dál víc si myslím, že se chce akorát zviditelnit.. a udělá pro to cokoliv..
    CORIOLANUS
    CORIOLANUS --- ---
    CLAVEN: jeste vtipnejsi, nez kdyz na cechy nadavaji cesi, je kdyz na ne nadavaji slovaci, co ziji v cechach :)))
    PANTAREI
    PANTAREI --- ---
    CLUBEER: A já měla za to, že se to původně jmenovalo svíčková pečeně na smetaně?

    Jinak moje Rettigová nic takového nezná, našla jsem jen recept na svíčkovou pečeni, kde se maso nakládalo do octa s kořením, a pak se mělo péci jako zajíc a podlévat kyselou smetanou :)
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    STEPNI_VLK: no neviem, v ČR sú nejaké fakt ekonomicky silné oblasti pripravené na svetovú haute cuisine okrem Prahy? Mne pripadá celkom logické odporúčať vo Svitavách alebo v nejakej hospode pri diaľnici skôr českú kuchyňu ako ľahko osmahnuté predkožky z jednorožcov sypané hviezdnym prachom.

    Že Pohlreich potom osobne nemá rád českú kuchyňu, to s tým nemá nič spoločné a popravde sa mu ani nedivím.
    CLAVEN
    CLAVEN --- ---
    MUTHA: v Cechach nejsou takovy nemakacenka, co travej poledni siestou pulku pracovni doby

    Tuším žijeme v nejakých iných Čechách. Daj ešte nejaké info z alternatívneho vesmíru.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    CLUBEER: Ale dává, třeba v Savoyi. Ale tam ji pak pochopiteně nedusí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CLUBEER: já to vím. ALe přijde mi, že polovina domácích kuchařek nikoli.
    CLUBEER
    CLUBEER --- ---
    MAR_TINA: svickova se do toho nikde nedava. kdyz uz tak falesna svickova. jmenuje se to podle barvy svicky ne podle masa

    STEPNI_VLK
    STEPNI_VLK --- ---
    Jo, to je ten duch moderní doby. Se vším starým pokud možno skončit. Moderní materiály musí nahradit ty staré, osvědčené (a mnohdy mnohem lepší). Furt všude (někdy až přehnaný) důraz na zdravou výživu a zdraví obecně. Neopravuje se, ale vyměňuje nebo vyhazuje a kupuje nové. Nikdo nesmí vypadat staře. Nic nesmí zůstat příliš dlouho stejné. A tak dále a tak podobně. Nemám z toho radost, fakt ne. Netvrdím, že je všechno špatně, ale z některých věcí je mi smutno..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORIOLANUS: To se oklikou dostáváš téměř zpátky k původní receptuře. :)(Krom celozrnných knedlíků). Odedávna se používá libové maso vhodné na dušení - já mám nejradši loupanou plec. Nevím, který chytrák do toho začal cpát sval jménem svíčková, ale je to vražda i masa i omáčky.
    A teď celý název : hovězí pečeně na zelenině se smetanovou omáčkou. A starší kuchařské knihy doporučují to smetanou jen zjemnit, tedy v množství od pár lžic do cca 1/4 l maximálně a to bývá rozpočet na 6 porcí. Stejně tak byla myšlena nejspíš smetana na vaření, tj. pod 20%, ta 33 % se používala na šlehání a označovala slovem šlehačka.

    Svíčková je sakra moderní jídlo, jen se musí přestat prznit. Jen netuším, proč to neví Pohlreich. No asi ví, ale rád remcá proti Čechům, jak je to tu hrozný. Jak je libo, pane, hranice jsou otevřené, stačí koupit letenku a zmizet.
    CORIOLANUS
    CORIOLANUS --- ---
    JUNIOR: neskoncila, jen se delaji jinak.. i svickova jde zmodernizovat.. pokud to budes nazyvat pecena hovezi panenka s kremovym prelivem z korenove zeleniny, podavana s houskovymi nocky, zni to jinak nez "svickova se sesti" a taky to muze byt jiny.. knedliky udelas mensi a s podilem celozrnne mouky a do omacky nenacpes hladkou mouku, ale pouze rozmixujes notnou davku zeleniny a smetanou jen dotahnes, misto toho aby tam bylo bylo pul litru slehacky.. no a na zaver naaranzujes na talir, aby to vypadalo a mas moderni zdrave jidlo, kteremu neni co vytknout..
    EDERA
    EDERA --- ---
    JUNIOR: Opravdu podobná jídla jinde skončila? Když přijedu do Tyrol, tak se tam jídelní lístky v hospodách hemží jídly, která byla vymyšelná pro těžce pracujícího horala a člověk dnešního typu by si při jejich pravidelné konzumaci přivodil předávkování cholesterolem. V Norimberských hospodách by se zas nevzdávají klobásek apod.
    Osobně mám ke svíčkové vřelý vztah a přijde mi, že to je jedno z jídel, na kterém se pozná dobrý kuchař. Překvapivě vymazlit ji umí i náš kuchař v závodce. A protože si ji nedávám se šesti, ale se dvěma, tak pak dokážu i odpoledne pracovat a moje váha je prakticky stabilní od té doby, kdy mi bylo patnáct. Což už je teda opravdu dlouho!
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    Jestli se mohu vložit do diskuze s vlastní ztkušeností... pracuji již několikátým rokem ve Švýcarsku jako umělecký kovář (takže většinou na dílně, ale také docela dost montujeme, takže jídlo po hospodách) a máme dohromady skoro dvě hodiny pauzu na oběd a ještě jednu krátkou (30 minut) pauzu na kafe a svačinu (Znüni). Pracovní doba přes zimní čas 7:30 - 17:15. Ze začátku mne to docela štvalo, ale časem jsem si na to tempo uvykl. O produktivitě práce se snad zmiňovat nemusím. A přesně jak tuším PAN_SPRCHA psal - všechno se probere při obědě, do hospody se po práci nechodí vůbec, takže on ten čas strávenej v tý pracovní době je v podstatě úplně stejnej jako jsem měl v čechách - v tom samém oboru - protože jsme potom chodili na pívo, nebo jsem melouchařil.. Aspoň si toho volného času člověk váží více.

    Jinak jídlo a polední meníčka jsem VŽDY zažil jako polévku, hlavní jídlo, salát nebo desert a kávu a předkrmy většinou byli nějaké pomazánky s pečivem apod. Opravdu nikdy jsem to jinak nezažil. A ještě postřeh že v 90% všechna menu obsahovala též vegetariánské volby. I obyčejné dělnické hospy. A úplně v pohodě se to dá všechno stihnout za tu hodinu a půl.

    Ad Pohlreich a svíčková. Pohlreicha jsem dříve docela žral, ale klesnul u mě hodně hluboko zvláště v tom jaká je to mediální mrdka a prodejná děvka. Ale na jeho obranu bych se k jeho názoru přiklonil, protože podobná jídla už dávno ve světě skončila a ať se to někomu líbí nebo ne food bussines jde s trendama. Určitě to nemyslel tak jak to vyznělo z toho článku. Jen to podle mě chce nahradit něčím "modernějším", poplatné dnešní době.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    QUORRA: Jsi mladá, to se projeví časem :)
    I když ty jsi tady doktor, tak to musíš vědět líp :)

    Já když musím z nějakého důvodu jíst rychle, tak je mi potom blbě a tu klávesnici/pacienta/stavbu bych akorát tak pozvracela :)
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    "Já jsem měla teďka tříhodinovou pauzu, pane Novák, tak ten bypass spíchnem za čtvrt hodinku!"

    Asi jsem nikdy v životě neměla půlhodinovou pauzu na oběd, resp. naposledy ve školce, a nijak se to na mém zdraví neprojevilo. Jestli to ono není trochu přehnaný s tím démonizováním.
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MUTHA: Osobní zkušenosti jsou úplně opačné. Francouzi a Italové(pravda ti s kterýma dělám jsou ze severu) se kterýma dělám makaj docela slušně, španělé taky. Rozhodně je nasazení a pracovní produktivita o dost vyšší než v český pobočce, kde se stojí fronta ve tři u píchaček.
    DUCK
    DUCK --- ---
    ALONSY: a nebo ho prejede auto cestou do restaurace a budou se smat oni ;)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    PAN_SPRCHA: Ať si - oni chcípnou v padesáti na infarkt a ty se budeš smát :-))
    PAN_SPRCHA
    PAN_SPRCHA --- ---
    MUTHA: já už jsem na to alergickej. Tady v práci je nás pár co chodíme na dlouhej oběd do slušnější restaurace a pak tady posloucháme: "nojo, to asi máte míň práce, když si můžete dovolit chodit do restaurace a ne do kantýny" (to že se nám to do pracovní doby stejně nepočítá, takže tu musíme být o to dýl, jim vůbec nedochází, prostě jsme ty nemakačenka na siestě)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam