• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEmateřské školy
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    NIENNA: To je hrozný. Vždyť ten rodič má být dítěti oporou právě tím, že z něj bude vyzařovat dojem "to je v pořádku, takhle to má být". A ne že bude vysílat na všechny strany "je to hrozný, ale my to spolu nějak zvládnem, když to jinak nejde".
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    U nás tohle "zvykání" nevedou, právě kvůli těm ostatním dětem, které tam maminky nemají a těžce to potom nesou. Rodiče tam s dětmi mohou být odpoledne, když je vyzvedávají, přímo jsou k tomu vybízeni, že pokud mají chuť, mohou si tam s dětmi pohrát. Myslím si, že pokud by nějaké dítě mělo problém a maminku se spoustou času, mohli by spolu klidně chodit jen odpoledne, přidat se k dětem na zahradě nebo zůstat sami v herně, aby mělo dítě čas si prostor osahat, s někým se seznámit a zvyknout si. Odpoledne už bývají děti klidné, cizí rodiče je nerozhodí. Rána mohou být těžká i pro děti, které jsou na školku zvyklé - dnes jsem třeba viděla holčičku, která chodila už celý loňský rok, jak mamince křečovitě visí na noze...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ILLUZE: P.S. Tipuji, že jsi to konečně rozsekla a ostatní tě brzy vděčně následovali :-)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    NIENNA: Tak u nás dneska spousta slz a zásek už v autě - včera dorazila se šlicem pod okem a dnes se odmítá družit. Hodinu jsem tam zůstala. Hrály jsme si a malovaly, ale jak se tam objevily další děti a jedna holčička tam začala potajnu slzet, když nás viděla, vycouvala jsem.
    Nic moc pocit...
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    NIENNA: Tak si dneska připadám... divně - jsem doma bez dítěte a to je ve školce... :-) Hrozně zvláštní pocit... jako, že je veliká....a šla sama do světa... :-)

Jinak domluva - dneska děti do oběda, v šatně jen vybraných pár jedinců, jejichž děti to nedávají, v případě krize se volá telefonem (učitelky nám ne naopak).... Tak co myslíte - šatna PLNÁ rodičů.... A jedna blonďatá hrozně chytrá maminka tam do telefonu vysvětlovala, že ONA ROZHODNĚ NIKAM NEJDE a že to bude v pohodě, protože tam zůstávají všichni... Tak jsem hodně nahlas řekla naschledanou a šla jsem... a předpokládám, že mě tam zústávající rodiče zdrbnou...
    Nejsem sama kdo šel pryč...ale těch, co zůstávají je mrak... :-S

Nicméně předání proběhlo, jak jsem čekala - tj. suveréně učitelkám nahlásila, co má za značku, že máma bude doma, ona jde domů po obědě a pusu jsem dostala jen proto, že jsem si o ni řekla a vlastně jsem si ji urvala... no...
    Jsem na ni pyšná... Snad ji moc nerozhodí ty rodiče v šatně...
    Navíc mi zvládla říct, že půjdou dneska na zahradu, tak jsem tam dotáhla všechno potřebné vybavení (oblečení, boty). Jsem myslela, že mám spoustu času, když celý týden budou chodit po sváče... ;-)

V zásadě mi to nepřijde jako špatný systém adaptace... Bere to v potaz i zmiňované děti, co se potřebují hodinu tulit v šatně a pak jsou OK... hrozný je, že když to využívají rodiče, kteří mají se separací problém, tak to rozhazuje zbylé děti, které by jinak byly v pohodě...

Jsem zvědavá, kolik rodičů školku vzdá...
    Opravdový problém tam má asi 5 šmudlů (fakt malé děti) a rodičů tak tři čtvrtiny (si fandím).
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    TRISSIE: Bylo to nové dítě, loni nechodilo. Nic víc o něm nevím, takže těžko soudit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Dneska ráno přinejmenším neprotestoval :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ráno nechce tam a večer domů? :-) to taky znám!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TORUVIEL: Pavel měl loni po Vánocích tyhle stavy, totální hysterie už pomalu při nastupování do auta, strašlivý řev po cestě, od auta ke školce jsem ho vlekla způsobem, že bych na sebe snad volala sociálku... ještě při obouvání bačkor byl řev, ovšem jakmile se za mnou zaklaply dveře, tak těžká pohoda, rozběhl se za kamarádama a začal si hrát.

Zvenku to působilo asi dost krutě, nebylo mi z toho dobře, ale zlomilo se to po dvou týdnech. A bylo to samozřejmě proto, že ač před vánočníma prázdninama byl ve školce už zvyklý, tak prostě nedal tu změnu zpátky hned (což bude dost možná i případ onoho dítěte).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Tak na větu "Nééé, já ještě nechci jít domůůůů" došlo přesně druhý den :D Se z něj zblázním.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    EDERA: Možná, konkrétní situaci jsem neviděla. Ale věřím, že ne vždy to dopadne dokonale, ne vždy se rodič naladí na dítě, ne vždy mu vyjde vstříc, ne vždy chápe, co dítě potřebuje...Mně se to taky nedaří vždy, tak je možný, že to podělal i onen otec. Ale možná to jen vypadalo tragicky, ale ve skutečnosti nebylo, máš pravdu.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TORUVIEL: Až na tu poslední větu - do kamene tesat. On možná i ten otec, co táhl hystericky řvoucí dítě, dobře věděl, co dělá.
    TORUVIEL
    TORUVIEL --- ---
    ORIKA: Tak ono je to individuální. Osobně si myslím, že své dceři naslouchám a vnímám, co cítí a kdybych viděla, že má s adaptací problémy, nějak bych to řešila. Osvědčilo se mi ji připravit na školku, aby se na ni těšila (že si tam bude hrát, pozná nové lidi atd.). Hodně má na ni vliv moje nálada, vím, že kdybych "chtěla", dokážu jí tu školku zfleku znechutit, že tam nebude chtít vkročit, nebo dokážu v ní vyvolat úzkost z té školky, úzkost ze změny. Má to opravdu velký vliv, jak rodič s dítětem o tom mluví, co cítí, co tomu dítěti předává. Alespoň já to teda vnímám velmi. Když dávám dceru do školky, věřím jí, že je na to připravená, věřím, že to zvládne. Kdybych zaváhala a ptala se jí třeba, jestli tam s ní nemám zůstat, tak vím, že to ze mě vycítí, a nebude chtít, abych odešla. Bebera třeba zas zná svého syna a ví, že na něj funguje něco jiného. A není to o tom, že by ten rodič, co tam dítě nechá a odejde, byl méně citlivý. Spíš že ví, jak se svým dítětem vycházet. A někdo je třeba necitlivý a neví to, třeba ten dotyčný otec, co táhl své dítě do školky s řevem...
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    BEBERA: děkuju ti, žes to napsala..už jsem si tu začínala připadat jako tupá přecitlivělá pipina, která se s dítětem moc páře..resp. párala, když začínal chodit do školky...průběh to u nás mělo v podstatě stejný jako u vás...takže díky, že v tom nejsem sama :)
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    TAPINA: tak tak... já jsem se rozhodla, že mu prostě věřím, že to dá a že si najde nový kamarády a prozkoumá, co mají ve školce za nový hračky, to jsem mu i řekla, i to, že mu věřím, že i beze mě si tam pohraje a že kdyby něco, má říct paní učitelce... zatím to vypadá, že dobrý. Dnes ráno všechny ostatní děti brečely, Bertík na ně udiveně koukal a šel sám od sebe v klidu za paní učitelkou a zaplul do třídy.
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TRISSIE: V zásadě jsi to trefila... :-) Po dnešním rozhovoru v šatně... spousta lidí po mateřské bez práce... prvorození stejně jako benjamínci... a cítí se tam využití nebo co...
    Ale sezení v šatně nebavilo snad nikoho (až na mikro skupinku pod oknem).

TRISSIE: Asi tak...trávím čas tím, že vysvětluju, že sice jsem tam první den byla, ale že to byla výjimka... a že to opravdu, ale opravdu nejde dál...
    KATIA
    KATIA --- ---
    TAPINA: naše dítě se vůbec nelouci, vidí hračky a kamarády a razuje za nima... zato se hezky vítá, když se nám vrátí :-)
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TAPINA: NINGEN: Cítím to stejně... :-)
    NINGEN
    NINGEN --- ---
    NIENNA: Tak to jsem Herodes a krkavčí matka taky. Naše školka tohle nabízí, ale využívá to minimum rodičů, nakonec mi to přijde i kontraproduktivní, takové "prodlužování agonie". Místo aby si učitelky a děti mohly od začátku vytvořit svou vlastní rutinu, tak jim do toho i nechtěně zasahují rodiče, navíc to, že Janička tam má maminku a já ne, je další komplikace. Syn zatím bude chodit dopoledne, to je pro něj akorát a včera, když jsme ho tam vedli, tak samozřejmě při našem odchodu začal smutnit a chtěl jít s námi pryč, ale učitelka sama nám bokem řekla, ať jdeme, že prodlužování to jen zhorší a měla pravdu, máme vyzkoušeno od babiček, že po našem odchodu nás srdceryvně shání pět minut a pak si na nás dalších deset hodin ani nevzpomene :).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Když ty matky jsou samy nešťastné, že tam musí drobečka nechat, tak je jasné, že dítě přebírá pocity neštěstí od nich. Ono je to zase stejné, jako se psama :D Mně bylo včera trošku smutno, že jsme se ani nerozloučili, prostě jsem vymizela, ale dneska už to proběhlo normálně - pusa, rozloučení a odchod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam