PETATA: Můžeš je udělat buďto víc obyčejné: jen smíchat mleté maso třeba s vejcem (nebo vejce nahradit bramborovým škrobem), případně zahustit strouhankou. Ničím jiným jsem snad ani nikdy nezahušťovala, občas to risknu tekutější a zatím žádné extra fiasko nebylo. Z koření já dávám majoránku nebo provensálské. Péct v troubě lze, tak na 180-200 cca 20 minut. Podložit pečícím papírem, blbě se to drhne z plechu.
Anebo vylepšená verze, ta teda teď boduje u nás, když je dělám, a to recepty na švédské kuličky ála IKEA. Dělám je jak do rajské omáčky, tak i s brkaší a omáčkou (výpek+vývar/voda+trocha lučiny a malinko hořčice) a obojí paráda.
Je tam zajímavá ta nastrouhaná brambora, smetanu jsem tam spíš jen kápla, rozhodně ne celý kelímek, jak se někde občas uvádí (ale já mám teda vůbec posedlost a snažím se recepty spíš dělat zdravější než jaké jsou v originální verzi).
Rajskou vařím teď nejčastěji podle Dity Pecháčkové, recept můžu poslat nebo je na webu ČT v tom jejím pořadu (aspoň teda myslím).