• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: upřímně nevěřím tomu, že by ODS šla do koalice z TOPkou či KDU. To dávám větší šanci vzniku nějaké varianty magistrátních Spojených sil pro Prahu/Česko, případně Čižinský bude kandidovat s novou platformou "Česko sobě" a přetáhne zajímavé osobnosti z různých ministran.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jen čistě pro pobavení dodávám, že já svůj hlas v anketě před několika týdny změnil z původního "spíše ano" na "nevím" :-) ale není to tak, že nevím=nezajímá mi to, nevím názor... ale spíš je to fakt ve stavu "hodit si korunou". Výhody a nevýhody jsou zhruba na stejné úrovni závažnosti.

    Ještě argumenty:

    - pokud by STAN nakonec nechtěli do party s nikým jiným, hrozí zcela reálně ztráta asi 5% hlasů (samostatně by se kolem té hranice pohybovali velmi těsně)
    - pokud by STAN šli do čtyřkoalice demokratického bloku, jsou výsledky zcela nepředvídatelné, ale pro Piráty nejspíše neutrální (solidní třetí místo a záchrana hlasů voličů malých stran, místo Pyrrhova vítězství v opozičním fightu, tzn. 2.místo celkově, ale pravděpodobný propad opozice díky propadu některé ze stran pod 5%)
    - spojení KDU-ČSL+STAN bylo odpískáno už jednou, tradiční spojení TOP09+STAN funguje spíš v Praze, mohlo by asi pomoci, kdyby mimo Prahu prostě bylo inzerované jako STAN s podporou TOP09 :) nejpravděpodobnější pro demokratický blok vidím: nás Piráty nakonec opět jako samostatné pro voliče typu "proti všem", dále Čechy: ODS s podporou KDU-ČSL, Morava: KDU-ČSL s podporou ODS, Praha: TOP09 s podprou STAN a Zelených, mimo-Praha: STAN s podporou TOP09 a raději asi bez Zelených. Jak si ty kandidátky pojmenujou a jak vyřeší, že celorepublikově musí mít 5% nevím, ale když to budou inzerovat takhle, mají asi lepší šance, a tím má lepší šance i nějaká "ČR bez Babiše"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti stále dráždí svými zvyklostmi, vyjednávání o předvolební koalici s hnutím STAN by to však ohrozit nemělo – Forum24
    https://www.forum24.cz/...vyjednavani-o-predvolebni-koalici-s-hnutim-stan-by-to-vsak-ohrozit-nemelo/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A ještě asi nejzjevnější riziko - společná kandidátka "demokratického bloku" vč. STAN je pro Piráty poměrně riziková varianta (i když přináší i příležitosti, např. nasbírat hlasy zarytých odpůrců kterékoliv z těch stran). Varianta 3:2 je vyváženější (i když je možné, že TOPku nakonec nebude chtít nikdo a skončí to 2:2)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN:
    LEON_KOWALSKI:
    HONCKA:

    Já to vidím tak, že umístění samotných Pirátů na 2.místě by pro opozici bylo nešťastné. Pro některé voliče zejména asi ODS je koalice s Piráty ještě méně průchodná, než koalice ODS s Babišem, takže by se mohlo snadno stát, že ODS prostě jen převezme roli ČSSD v budoucí koalici typu "všechno je lepší, než ANO s podporou SPD a KSČM současně", a ANO se tak
    stane vlastně jen novou formou opomlouvy... nakonec, navzdory obrazu zarytého nepřátelství v médích je agenda ANO a ODS dost podobná - od EU pokud možno spíš brát, než do ní dávat, mít na koho svádět svoje chyby, podpora tradičního automobilismu a dálnic, apod. .. ve skutečnosti jejich budoucí dohoda je spíš než co jiného pravděpodobná.

    Pokud by ODS mediálně zabrala, případně šla do koapice s TOP09 nebo případně KDU-ČSL, tak může Piráty nakonec přeskákat a aspirovat tak na jmenování premiéra. Což by pro prosazování pirátského programu v koalici nebyla úplně dobrá výchozí pozice: jistě, Ivan Bartoš ministrem školství ve vládě profesora Fialy by jistě nebyl pro ČR nejhorší scénář - ale tlak na to, že antibabiš koalici musíme za každou cenu podpořit by byl velký a vedl by vlastně k anulování klíčových bodů našeho programu.

    Koalice STAN a Pirátů může být více než rovnocenným soupeřem budoucí koalice ODS+něco, a hlavně tato koalice bude mít svůj koaliční program, se kterým pak bude při sestování koalice bez Babiše a ANO v lepší pozici, než samotní Piráti.

    Samozřejmě - tak jak průzkumy vychází, tzn. kdyby Piráti byli první, se taková pozice pro prosazení programu jeví nejvýhodnější. Od toho se teď čeká na ty krajské volby, jestli to na Olomoucku dopadne opravdu pro koalici Pirátů+STAN jako dostatečně prokazatelný součet hlasů spíš než jako nějaký průnik. Mezi rizika patří větší kroužkovací aktivita voličů STAN (i když někeří matadoři Pirátů, s počty preferenčních hlasů v řádech přes deset tisíc, se myslím v tomhle směru nemusí moc obávat...)
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    NECROMAN: To je salam:) RV bude zatial afaik prejednavat iba ci podpori vypracovanie analyzy moznosti koalicie, samotna koalicia na stole este nie je.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    RV bude projednávat možnou koalici se STANem a připraví analýzu možných scénářů
    RV 34/2020 Žádosti o projednání podpory pro analytické práce k volbám 2021 - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=248&t=53158
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NECROMAN: je to hra wabank, mělo by to smysl, v případě, že by zustali mimo sněmovnu aspoň 3 partičky ze skupiny komouši, vklm, pitomio, socani, aby se Bureš dal odstavit od moci, jinak nás to spíš poškodí.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    HONCKA: O tom vim, tam jsem i hlasoval. Řeší se to i na různých FB skupinách a není na to jasný názor.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    NECROMAN: Jestli tě to zajímá, tak tady si o tom asi nejlíp přečteš, ale imho to neprojde přes CF
    Podpořili byste vznik volební koalice se STANem do sněmovních voleb 2021? - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=637&t=52982
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    NECROMAN: samostatně. Do voleb samostatně. Piráty volím pravidelně, koalici bych nevolil.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Otázka na místní, dávalo by podle vás smysl jít do voleb za rok v koalici se STAN, nebo raději samostatně?
    Oboje má své výhody - koalice je o kompromisech a nutnosti zkousnout třeba i ne příliš kompatibilní kandidáty v některých krajích, ale také díky současnému přepočtu na mandáty by byla šance v koalici získat výrazně více poslanců.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/Mikiferjencik/status/1281243861654872066
    Mám prosbu na členy a voliče ODS. Obraťte se prosím na své poslance, jestli by mohli chodit na mimořádné schůze sněmovny. Když se jich hlasování o usneseních zúčastní 10 z 23, tak potom tu vládu těžko přehlasujeme i v případě, kdy seženeme pár koaličních hlasů :-(.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    JOHNSILVER: IMHO je to Kantar, který si nechávají dělat OVM. Tenhle je z minulé neděle. Kromě celkových čísel, které se dostanou do televize je i plný soubor, kde je rozložení po krajích apod.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    XCHAOS: docela mi tam chybí údaj o TOPce, která má v Praze stále(?) docela silnou baštu.
    JOHNSILVER
    JOHNSILVER --- ---
    XCHAOS: Nějaké informace o tomhle průzkumu? Snažil jsem se to dohledat někde jinde a mimo té stránky na Twiteru nic.
    Celostátně jsou Piráti na 17%, ANO na 31,5% a ODS na 13,5%.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/sssirda/status/1272961401552805897
    Největší změna v průzkumech za poslední rok?
    Piráti ovládli Prahu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam