• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: no a co teda bude misto toho? koleje, vzduch, voda..? porad to cargo (osobni si vzdycky cestu najde, toho bych se nebal) bude potreba nejak prepravit...i kdyz to bude nejdriv za 100 let, takze mi to muze bejt jedno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OTZ: hele, je to složitější problém. např. elektromobily mají výraznější úspory ve spotřebě při nižší rychlosti, než auta se spalovacími motory.... tzn. motivace k rychlosti může klesat, třeba u delších tras, kdy o to dýl budeš dobíjet. ale to by samo o sobě dálnice nezrušilo, ale je tam milion faktorů, třeba že ekonomicky dálnice region, který protnou, ne vždy pozvednou. pozemek přímo podél dálnice prodáš možná na logistický centrum (když je blízko existu), ale na bydlení už nikdy. tzn. diskutabilně zhodnocujou nějak pás, co je tak tak asi 2-10 km podél dálnice, to jo, ale znehodnocujou co je těsně podél nic, a tím, že všechna doprava jen prosviští, tak mizí veškerá ekonomická aktivita, která souvisela s dopravním ruchem: v době těsně před dálniční třeba benzínové pumpy, autoservisy, motorosty, ještě ve starší době před tím do ekonomiky patřily zájezdní hostince apod.

    fakticky zrovna v tomhe klubu je docela tabu to řešit, ale dálnice fakt nejsou univerzální řešení budoucnosti dopravy. samozřejmě, že tu nějaký čas s námi budou, ale podle mě u nás se budou dokončovat až v době, kdy v Západní Evropě ty první už místo oprav začnou rušit...
    OTZ
    OTZ --- ---
    JIRIX: jedno po druhym, nejdriv spaceX, potom starlink, potom se uvidi.. :D
    OTZ
    OTZ --- ---
    XCHAOS: nejak si nedovedu predstavit moment, kdy budou dalnice out. jako az bude vsude hyperloop? :))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: dokonce si myslím, že si zopakujeme Stalinův pomník - tedy dodělat něco zrovna ve chvíli, kdy to už bude skutečně out. Asi dálnice a asi další JE..
    KEB
    KEB --- ---
    OTZ: ne to dopadne tak jako všude jinde, až po deseti letech navíc a dvojnásobně předřazeným rozpočtu upoceni dostavime nový blok, bude to nejdražší výrobna El. V Evropě
    OTZ
    OTZ --- ---
    KEB: mno a mezitim..

    Jaderná fúze – budoucnost energetiky
    https://youtu.be/cW2VZQuQtC0


    at si u sousedu postavi vetrniku a solarnich panelu treba pres pul plochy statu. ja doufam, ze tady se s koncem uhli zacnou stavet tokamaky (i kdyz realne se sotva zacne kopat Dukovany IV.).
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    The Pirate Party: Could They Win in the Czech Republic & Across Europe? - TLDR News
    https://www.youtube.com/watch?v=9uU8mr4j-q0
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    KEB:
    KEB
    KEB --- ---
    KRAMERIUS: obrovský množství elektřiny vyvážíme, ale levná tu není. To že tahle země nemá nic co by připomínalo energetickou koncepci pro 21. Století rozhodně není chyba pirátů.

    Všichni kolem nás budují oze, ale mi budeme stavět jádro. Až se zase probereme z letargie, bude už pozdě jako vždycky. Říká se tomu česká Cesta.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    KRAMERIUS: problem je, ze s sucasnym energetickym mixom ides "na dlh". Moze to vyzerat lacno na prvy pohlad (kolko zaplatis teraz), ale v skutocnosti ta to vide pekne draho, ked zapocitas vsetky naklady/externality.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    XCHAOS: Ale v tomhle má předseda pravdu.
    Hlavním důvodem zdražování elektřiny je "zelená" politika EU, jejímž zastáncem jsou zrovna Piráti.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: Akorát tam chudákovi Ivanovi dali fotku, kde možná ještě nebyl ani plnoletej :P
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady je příklad kvalitního stranického mediálního výstupu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS: ... ehm, tam mi z jednoho souvětí vypadla polovina, to o té demokracii. Tady vidíte, že stárnoucí straničtí páprdové potřebují stranický tisk, aby za ně ty příspěvky nejdřív četly nějaké mladé redaktorky a upozorňovaly je na bláboly :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nezávislá média a demokracie. Projev Vojtěcha Pikala k boji o Český rozhlas v srpnu 1968 - Pirátské listy
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-3997-nezavisla-media-a-demokracie-projev-vojtecha-pikala-k-boji-o-cesky-rozhlas-v-srpnu-1968
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přečtěte si Koaliční listy Pirátů a Starostů online: VRAŤME ZEMI BUDOUCNOST - Pirátské listy
    https://www.piratskelisty.cz/clanek-3967-prectete-si-koalicni-listy-piratu-a-starostu-online-vratme-zemi-budoucnost
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ICARUS: ale to je pointa. před 100 lety původním smyslem politických stran bylo mj. i zajistit financování vlastních stanických novin, které podávaly informace z pohledu členské základny té strany. Demokracie, ve které polovinu médií vlastní jeden oligarcha, shodou okolností předseda vlády a druhou polovinu médií skupina kolem předního uhlobarona. ODS paběrkuje s nějakým tím svým ucho24, ale jinak vlastně už žádné straně žádná stranická média nezbyla.

    Piráti v tomto ohledu používají sociální sítě a Internet tak, jak byl původně zamýšlen stranický tisk. To, že se ke všemu vyjadřujeme, není bug, ale feature - takhle byla demokracie myšlena... ne, že si názory voličů někdo koupí od pí-ár expertů...
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    XCHAOS: No ty určitě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIRIX: Piráti, to jsou sekta. Cokoliv o nich řekneš, to oni okomentujou :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam