• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi vulgarit a osobních útoků alespoň na úrovni některých slušnějších klubů tady na NYXu (nereagujte na ID DANYSEK a VYHULENY_UFO jsou to trolové)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu, zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]
     
    Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    XCHAOS: já myslím, že se nám tady popletlo několik témat dohromady. Jednak zablokování dezinformačních webů a druhak první postihy pro šiřitele prokremelských narativů

    co se týče zablokování dezinformačních webů, myslím si, že iniciativa měla přijít jako první od ministerstva vnitra, ale určitě bylo lepším krokem zablokovat než nezablokovat. Myslím si, že by to měl celé dodatečně posvětit soud, ať se prostě pohybujeme v mezích právního státu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VENDULKA: naštěstí toto je zcela neformální klub a každý má právo sem nepsat a nesledovat. neřídí se to tady žádnou formální zákonnou regulací. (Naopak - poskytoval jsem zde léta obrovské množství prostoru i názorům k Pirátům kritickým...)

    Co se týče toho odstranění z TLD .cz, tak to není cenzura: jednoduše, TLD cz je nějaká forma evidence obsahu, který se hlásí být přítomen ve veřejném prostoru České republiky. Nanejvýš mají nárok na vrácení registračního poplatku na aktuální rok, to by jim soud měl přiznat. Jinak se můžou klidně zaregistrovat jako .ru a ty stránky jim budou fungovat dál a nikdo je nebude blokovat.

    Demokracie má právo určitým způsobem chránit sama sebe. Svoboda projevu je nejvyšší v USA, v evropských zemích bývá výrazněji blokována (ano, to je ten zlý "socialismus EU", ke kterému se po zralé úvaze a po dvaceti letech pozorování, cestování po světě, apod.). Ale i za 2.světové války byla v USA svoboda projevu určitým způsobem omezena, jakkoliv se to po válce dlouze diskutovalo. Svoboda projevu v řadě zemí, které pokládáme za svobodné, je regulována daleko dramatičtěji - třeba v Thajsku je možné jít sedět na dlouhá leta i doživotí za "hanobení krále", což ti můžou přišít za ledacos (a sám král tam proti zneužívání tohoto paragrafu protestuje).

    V současnosti nevíme, kde je přesně pravda - to jednou napíší historici - ale otevřením zadních vrátek kremelské válečné propagandě situaci rozhodně nezlepšíme. A zrovna na nefornálním poli, jako je přístup do moderovaných diskuzních for nebo unfollow na sociálních sítích, je možné dát najevo, že Rusko ztratilo pozice, které dlouhé desítky let od konce studené války budovalo - a posledních 8 let se rozhodlo, že už je zřejmě nepotřebuje.

    Piráti tu byli proti politické monokultuře, kde hrozila polarizace politické scény ve smyslu "konzervativci vs. socani", kdy každý volič bude vědět, kde je jeho místo a protistrana je nepřítel na život a na smrt. Vadil mi balík názorů takový, jaký byl prezentovaný starou ODS před rokem 2009, před vznikem Pirátů: podpora automobilismu ve městech, popírání globálního oteplování, prezentace úspěchných čerpačů veřejných zakázek jako úspěšných podniikatelů, apod. stejně tak mi vadil poslanec severa v TOP09, vadila mi zoufalá rozpolcenost a nefunkčnost Strany Zelených, vadili mi někteří lidé u soc-dem (a po letech se ukázalo, že oprávněně). Piráti vznikli proto, aby lidi, co se o politiku zajímali trochu víc do hloubky, než jen o barvu kravaty, měli koho volit a nemuseli házet prázdnou obálku. (a proces profilování Pirátů nebyl úplně jednoduchý...)

    Nicméně, v současné době je prostě potřeba se chovat nějak pohotově. Ostatně, i těch 14 dnů spíš diskutujeme. Dokud se ruské tanky přibližujou hranicím EU - a já se pokládám za občana EU - tak prostě nuance svobody projevu, v tom rozsahu a podobě, v jaké jsme ji tady měli posledních 33 let, půjdo dočasně stranou.

    "Speciální mediální operace", nikoliv cenzura.. možná až Putin přizná, že válka je válka, já přiznám, že cenzura je cenzura....
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS:
    "v souladu se zákony ČR." je naprostej blabol... ukaz mi obvineni, ukaz mi vystreovaci spis, ukaz mi rozhodnuti soudu. Neco. cokoliv. Fakt. Cokoliv kde je nejaky "oficalni kulaty razitko"

    Tady v ramci nyxu who cares.. ale "venku"? to je jina pisnicka...

    Mozna ze kdyby tam nekdo myslel hlavou tak si najde nejakeho "svolenho" soudce (a ze by to urcite nebyl problem) aby jim to razitko dal... ata debata by okamzite diametralne zmenila narativ...
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    VENDULKA: v tom asi v rozporu nejsme si myslim...
    ale se zpusobem zavedeni teda zadani problem mam...
    "vsichni" kdo "mluvi pro" rikaji "ale my ttady mame na tohle zakony"... No jasne mame... ale tohle nikdo na zaklade zadneho zakona neudelal, nebylo vysterovani, nebylo obvineni, nebyl soud. neexistuje rozsudek... nic...

    to proste neni v demokratickem state normalni... neni...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: v souladu se zákony ČR. a podpora ruského narativu jednoznačně znamená schvalování agrese. Nezlob se, ale nechtěj, abych dal ban třeba na 3 dny i tobě... ty jsi jiný případ, ty občas někde diskutuješ, u toho Johnnyho nejde ani vypočítat počet klubů na NYXu, kde má ban už léta.

    Nezlob se, ale třeba s covidioty a antivaxery jsme trpělivě debatovali léta, protože co už... kvůli jejich kecům jenom umřelo pár desítek tisíc důchodců, co by stejně za pár let umřeli - je to smutný, stalo se ty, ty lidi neměli sebereflexi, že by se třeba za to omluvili.... no ale banů bylo minimum. Dokonce my Piráti měli máslo na hlavě, že jsme si tyhle lidi neulídali.

    Ale tohle postupuje trochu rychleji, než vlny covidu a já tu Rusy fakt nechci. A je potřeba jim ukázat, že tu nejsou vítání. Ano, máme spoustu problémů. Ale ruský vojska na Ukrajině je fakt nezlepšujou. A kremleboti mi pili krev už léta a musel jsem se ovládat...
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    MAWERICK: já tedy nejsem Pirát, takže nemůžu mluvit za Piráty, ale vidím tady dvě roviny. Jedna z nich je svobodný přístup k informacím a druhá z nich je využití (dez)informací jako součást strategie cizí moci, která sleduje cíle, které jsou pro nás hrozbou

    HONCKA: souhlasím, tu blokaci měl v nejlepším případě posvětit soud
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS:
    XCHAOS:
    Tak prestante (prestan) klickovat a rekni "Ano, podporujeme/aplikujeme/schvalujeme cenzuru podle toho co a jak se nam nelibi/stve nas"
    protoze to je fakticky presne to co delas (delate)

    "ve válce je pravda první obětí. " to mas pravdu... takze provadite zhora uvedene aby jste ji dorazili a nemela nahodou nejakou, bit mizivou, sanci na preziti... skvele. vazne super :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KRAMERIUS: Mě tenhle člověk opravdu štval už léta. A já jsem Piráty zakládal kvůli kultivaci mediálního prostředí a občanské společnosti v době míru. To co se děje, je naprosto bezprecedentní a za 14 dní si snad mohl názor udělat každý. Ano, nevěřím ani všem oficiálně proklamovaným válečným úspěchům UA a tak, o to tady nejde... ve válce je pravda první obětí.

    Ale zkrátka tyhlety psyops ruské válečné propagandy jsme tu trpěli, dokud se jejich armáda držela zpátky, ale ted' to nejde. Prostě je tu nechceme a tyhle lidi to musí pocítit. Nic jiného než síla, v tomhle případě ban, na ně neplatí. Diskuze se tu vedla 20 let.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: ale houby "vězení"... naopak ho před reálným soudem a vězením chráním, je to pro jeho dobro. a jak tak kokám na minusky, dostane i zákaz čtení.

    prosímtě klid, tenhle týpek má ve většině klubů na NYXu ban už léta, štve chronicky všechny. Tady to bylo pouze pod jeho rozlišovací schopností a přitom jde o klub relativně lukrativní z hlediska počtu sledujících.

    Každopádně je potřeba zdůraznit Putinovi, kremlebotům i obyčejným debilům, že tenktokrát je to fakt přes čáru. O svobodě projevu si promluvíme, až se Rusko stáhne od našich hranic (= hranice EU, hranice NATO). Do té doby... ústavní článek 23. Kremleboti at si emigrujou do Ruska a hlásej se Putinovi na frontu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    Jako bysme si té cenzury v minulosti užili málo.
    Prokazatelně nepravdivé informace řešené být určitě mají - ať už upozorněním autora, smazáním, nebo v krajních případech trestním stíháním.
    Ale trestat na názor, který je odlišný od většinového názoru, je totalitní praktika.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    HONCKA: to je ale politka v praxi... Takhle to poravdu spada do XCHAOSovi "specialni medialni operace".... "To my nic.,. to sami provideri. JE to ciste soukroma akce, my jako stat nic necenzurujeme"... Kdezto kdyz by to slo tou legalni a spravnou cestou tak tam bude zainteresovanych hodne "razitek", bude to videt a muselo by se to vysvetlovat a zduvodnovat...
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Já třeba s blokací na úrovni providerů a cznicu nesouhlasím, protože je to celkem měkký řešení a víceméně ta odpovědnost je hozená na soukromé subjekty, pokud ty weby jeli činnost, která je proti naším ústavněprávním principům, tak je měl aktivně sestřelit útvar informačních a kybernetických sil. Bylo by to účinější řešení, musel by být pod tím podepsaný konkrétní člověk a navíc tohle řešení jenom tak nepůjde použít na kohokoli salámovou metodou
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: XCHAOS: hm... na tohle asi vazne nemam odpoved :) aspon ne takhle rychle :) protoze opet... vezeni za polozeni otazky?
    Uvedomujes si vubec ze presne tyhle "manyry" ktere tu predvadis znamena ze se na uroven toho Ruska a Putina dostavame? ze nersime dezinfo pravidivyma a duveryhodnyhma informacema ale zakazama... krasa :)

    VENDULKA: no... vzhledem k tomu ze jednim ze zakladnich kamenu programu piratu uz od zacatku byla svodoba pristupu k inforamcim, "volny internet" a podobne tak schvalovani nebo aspon mlcenlivy souhlas s cenzurou z jejich strany je naproste popreni uvedeneho...
    Takze ne... za vsechno nemuzou... ale tohle je dlasi nemaly kiks...
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    Mě tedy přijde, že si v roce 2022 někdo najednou všiml, že Česká republika má ve své legislativě zakotvenu řadu nástrojů militantní demokracie. A hele! Tyto nástroje jsou také využívány. Většina z nich tam je už od 90. let a mají svá opodstatnění (přeci jen máme jistou zkušenosti s totalitou). Teď si najednou někdo všiml, že se tyto nástroje uplatňují v praxi a za všechno můžou Piráti, že ano...
    Každopádně doporučuji také prostudovat pojem "hybridní válka"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAWERICK: Putin a jeho kremleboti si z nás dělají akorát legraci, jak jsmě měkký. Může být rád, že nedostane 15 let vězení, jako v Rusku...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: zablokování tvého účtu v tomhle klubu není cenzura, ale "speciální mediální operace". S tím se smiř.
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: and here we go :) tohle je totiz presne to o cem mluvim...
    staci pomerne validni otazka a uz je tu vyhrozovani...

    dokazujes "muj point" naprosto skvele. jen tak dal
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    XCHAOS: Brzdi, začíná se ti to vymykat. Nikdo tu nic neschvaluje, pouze pokládám otázky. Jsem si jist, že nepříjemné a konfrontační.
    Zeptám se tedy ještě jednou, už to bude potřetí na tento tvůj výrok XCHAOS: jejda, u nás je válečný nebo nějaký jiný nemírový stav?
    **takže právo platí, jen když se to hodí?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: máme zákon proti schvalování agrese. v dané situaci zkrátka stačí. a tebe čeká za chvíli ban, který ti ušetří spoustu starostí s vysvětlováním na policii... bud za něj rád.
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    XCHAOS: děkuji za další dodatečná "vysvětlení". Mohl bys prosím odpovědět na otázku ohledně vytírání si zadku právem? zde
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    XCHAOS: coz je ovsem srovnani v prinejmensim pochybne protoze my nejsme ani jedna ze stran ktere se primo ucastni konfliktu a styejne tak se dost zmenily zpusoby sireni informaci...

    a ze to jinak nejde? Ale jde... ale neni to jednoduchy a znamenalo by to ze by politici a mainstream media musela mit vic duvery nez maji...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam