• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    PECA
    PECA --- ---
    SPIKE411: Třeba nechtěné proroctví, nebo "přání otcem myšlenky"... Holt ráno ještě bez kávy. :)
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PECA: Aha, to nebyl záměr? :)
    PECA
    PECA --- ---
    PECA: Teď zírám na můj úžasný překlep ve slově "hnutí" :D
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    PECA: SPD, Stacilo a Piratu. Jedina koalice je dnes Spolu.
    PECA
    PECA --- ---
    MAKROUSEK: Jak se ti může "nelíbit" neexistující zákon? To je právě ta demagogie SPD, kdy řvou nad koalicí a pak sami udělají společnou kandidátku bez koalice. Přitom koalice i společné kandidátky tu vždy byly jsou a budou. To se nedá zakázat. Jak ukazuje "hynutí" Stačilo!, které také nic neobchází, jen prostě sdružuje podobné zájmové útvary, samostatně nekonkurenceschopné.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GAARQ: To je presne ten nazor, ktery bych cekal od SPD, nikoli vsak od Piratu: "Protoze se mi zakony nelibi, muzu je obchazet."
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAKROUSEK: co pořád meleš o nějakém obcházení zákona? volební subjekt může dát na kandidátku kohokoliv, to není nezákonné.

nota bene předvolební koalice je formalistický útvar, nedávno nastalé úpravy hranic vstupu ukazují, že ani zákonodárci si s tím neví rady, ale nemají odvahu ho zrušit. přijde mi to jen jako dědictví benešovské národní fronty a omezování politické soutěže.

a imho jedinou tvou zásadou je vířit kal, jak si tu v různých diskuzích všímám. a zoufalá neochota přijmout, že se mýlíš.

howgh.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Jak jsem se mýlil v politice Aneb aktuální Piráti jako SPD pro lepší lidi – Tomáš Čada
    https://tomascada.org/jak-jsem-se-mylil-v-politice-aneb-aktualni-pirati-jako-spd-pro-lepsi-lidi/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NECROMAN: To je mi jasny. Akorat se mi nelibi, kdyz ti cestni zakon obchazeji. Ale kdo jsem ja? Pouhy internetovy diskuter se svymi zasadami.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    MAKROUSEK: hlavní cíl této (i té SPD) "koalice" je ten, že ostatní strany nebudou mít vlastní kandidátky na drobení hlasů.
    PECA
    PECA --- ---
    CHORCHE: Jako fakt Rychetský? Nebyli to náhodou poslanci v tehdejší vládě? Byť na popud ÚS, ale bez konkrétního doporučení. Bylo to AFAIK krátce před volbami a měnilo se i pravidlo pro rozdělení mandátů, aby bylo proporcionálnější vůči volebním výsledkům. Kdyby se tehdá ÚS vyjádřil o něco dříve, dost možná by nebyl pro Piráty a Stan důvod vytvářet koalici...
    Nicméně kdyby byly v prdeli ryby...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    MAKROUSEK: kdybys o tom aspoň něco věděl a jen nepíčoval, viď?
    strany maj na kandidátkach (nejen) nestraníky atp. vesměs stále
    ty koalice o kterých mluvíš, změnil Rychetský u 2021

Minimální procenta pro vstup do Sněmovny podle počtu stran v koalici:
    Počet stran v koalici Potřebné procento hlasů
    1 (samostatně) -5 %
    2- 8 %
    3 - 11 %
    4 a více - 15 %

Nejde o počet stran v pozadí, ale o počet subjektů uvedených v kandidátní listině jako koalice (musí být registrována u volební komise jako "koalice", jinak se bere jako jedna strana).
    PECA
    PECA --- ---
    MAKROUSEK: Nechci kopat do Slovenska, ale oni tam ani nemají senát... No nic, to jenomže někdo něco má, či nemá, dělá či nedělá, neznamená vůbec nic. Výmluva dětí "Ale Pepíček Nováků taky..." se v tzv. "tradiční rodině" považuje za důvod k pohlavku (pro ostatní to jenom není relevantní omluva).

Já osobně to také považuji za zhovadilost, pokud pro smíšené kandidátky zároveň není povinné tvořit koalice. A tak mi to přijde zbytečné. Akorát Pitomio s Burešem tvrdí, jaký je to podvod na voliče. Přitom sám Pitomio udělal ne-koalici, aby "vlastenci" zbytečně "nezahodili" svůj hlas. Jiní si založili hnutí, za které kandiduje také víc politických stran. Nemám od techto uřvaných spolků velká očekávání. Čekám, že se pohádají o peníze přidělované ze státní kasy za hlasy voličů. Speciálně u SPD, PRO a dalších co se kolem toho druží. :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GAARQ: Neni to jen u nas, viz Slovensko a PS v predchazejicich volbach.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAKROUSEK: já bych se spíš zeptal, co poslanci hulili, když ten nesmyslný zákon schvalovali.

předvolební koalice je v současném právním systému ČR pro zúčastněné střelba do vlastní nohy, za všech okolností. nikoho nechrání a ničemu nepomáhá.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    MAKROUSEK: Hehe. Ne, to tedy nemusíme.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    GAARQ: Pak ovsem jediny dopad na "deklarovani koalice" je ten zvyseny prah kvora. A musime ocenit toho, kdo s hlavou vztycenou koalici deklaruje.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    "je to offtopic, ššššš.." za 3...2...1...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MAKROUSEK: ale on nikdo žádný zákon neobchází. to jsou zase je takové ty tvoje výkřiky do tmy, abys mohl vířit prach.

jak správně cituje SPIKE411, předvolební koalici je třeba deklarovat a pokud to neudělají, tak žádná koalice není a na kandidátce libovolné strany může kandidovat kdokoliv, koho tam dotyčná strana nechá kandidovat, třeba nezávislí. podle té tvé zmatené logiky by museli nezávislí vstupovat do oné strany.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Kandidátky stran ABC s podporou strany XYZ jsou zcela běžné. Nepamatuju si, že by třeba ODS + Soukromníci byli koalice.
    ODS a Soukromníci jdou do voleb společně. Chtějí zastavit šikanu živnostníků, jejich rodin a zaměstnanců – ODS – Občanská demokratická strana
    https://www.ods.cz/clanek/13205-ods-a-soukromnici-jdou-do-voleb-spolecne-chteji-zastavit-sikanu-zivnostniku-jejich-rodin-a-zamestnancu

A teda zákon č. 247/1995 Sb. jen říká:
    za kandidátní listinu podanou koalicí se považuje ta, kterou všechny společně kandidující politické strany a politická hnutí jednoznačně na kandidátní listině jako koaliční označí, uvedou, kdo je členem koalice, a stanoví její název.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam