• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Mně přijde trochu škoda, že se z politiky vytrácí vědomí toho, že jde o boj. Místo toho někteří skoro až naznačují, že jsme ve společnosti všichni vzájemně kámoši, takže si o tom v klidu popovídáme, vyhraje nejlepší technokratické řešení, poražení se smíří s tím, že budou mít zas o něco posranější životy (pozdější odchod do důchodu, vyšší daně), zatímco vítězové se budou mít zas o něco líp (státní zakázky, dotace na Tesličku...)

Pohoda, ne? No ani ne.

Fialova vláda zbabělců a mafiánů se hojí na zaměstnancích a osvč, protože na „velký kluky“ typu Meta, Google apod. si netroufne. Ti tu neplatí nic.

V takovým nastavení není moc prostor pro kultivovanou salónní debatu. A je to tak, myslím, správně – ta loajalita totiž musí být obousměrná. Těžko může vláda od občanů čekat loajalitu, když ona sama k občanům loajální není a systematicky s nimi vymrdává tzv. „na Babiše“.

(A ani nezmiňuju, že pro samý vymrdávání s poddanými nemá Fialova vláda tak nějak čas a prostor na řešení koncepčních dlouhodobých věcí typu ochrana životního prostředí, podpora vědy a vzdělávání atd.)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: nope, ty jsi právě odbočil od jádra diskuze k nějakému zobecnění, co nic neřeší a je to jen plkání. Ten zákon řeší autorskou odměnu. Pokud jako piráti chcete podporu části společnosti, musíte porozumět co řeší. Ano sebrat OSA výběr za prázdné nosiče je cajk, ale co uděláte proto, abyste autorům normálně pomohli? Máš to tu přímo napsaný, malý autoři chtějí taky zastoupení, nechtějí řešit vedlejší OSVČ a úvodní voser kolem toho. Takže zbavte povinnost mít OSVČ pro zastoupení v OSA a uděláte pěkný pravicový krok vedle zrušení daně z médií. OSA tím teda přibude jen víc práce. A teda po čtení Lopíka tady, mám vzhledem k způsobu vnitřní organizace OSA, mnohem lepší pocit. A je lepší když si to autoři pořeši sami bez nějaký politický lobby.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAWERICK: OSA nepošlou, protože je nezastupují:-) Od toho je INTEGRAM.

Služba dodána OSA umělcům je správná. Problém je jen to vylobbování daně za GB a celý ten mechanismus distribuce autorům - který je v rukách OSA. Mě to jako forma zdanění přijde OK, ale chtěl bych to mít jako nástroj podpory kultury, kde bude komise a budou se tím podporovat okrajové umění. Nebo vedle koncesionářských poplatků pro rádio a televizi, udělat kulturní daň;-) Ale to je blbost, rádio a televize jsou instituce, kultura v celé šíři není. Je ale zajímavý, že OSA je furt správcem tak obrovského toku peněz a sama se rozhoduje, jaký budou pravidla jejich využití. Jsem rád, že hudba někoho dokáže uživit, protože Spotify, iTunes ani Tidal tohle nedokáží. Nicméně, tohle nedokáže ani OSA. Takže platí jen TOP komerční tvůrce, který imho mají jiné prostředky výdělku. Ale kdo ví. Z druhý strany v USA spoust muzikantů slavných písní umřelo v chudobě, ačkoliv se hrají masově desítky let poté. Neexistuje tam žádná správa autorských děl, která by jim posílala peníze a nahrávací společnosti jim zaplatili gáži.

Mě to přijde jako zajímavý problém, ale je potřeba podchytit jinak, než v době, kdy neexistoval trh se streamovacími službami.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    PULNOC: byla jsi na Antibabiš Letné? Já jo, stejně jako každý 42 občan ČR. My jsme to od Pirátů chtěli.

Akorát jsme si představovali, že Stan bude ten menší partner v dané koalici... A nevšimli jsme si, že pod vlivem mediálních útoků se nálada mezi voliči téhle koalice tak moc vychýlila, takže zatímco my jsme kroužkovali pro radost (osobnost na 30. místě, ženy z obou stran, profese), ti druzí šli cíleně proti Pirátům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Měl jsem super politickou debatu se svojí matkou. Echt pravicová volička, "cokoliv je lepšího, než komunisti", apod. "Akorát ty chátrající baráky na Újezdě, kdybyste donutili majitele, aby opravili a pronajali".... absolutně se mi nedařilo vysvětlit, jak je vlastně ultralevicový požadavek majitele domů k něčemu nutit. Zvýšení daně z nemovitosti, třeba ve vybraných lokalitách, které by v nich neumožňovalo spekulativně držet nepronajatý dům? Komunismus!

A takhle to je se všemi těmi pravicovými voliči, na které jsou Piráti moc "doleva": ve skutečnosti vůbec neexistuje dobré povědomí o tom, jakými prostředky ještě vůbec v rámci právního státu lze vládnout ostatním (např. v Berlíně město prohrálo snahu regulovat developery u Ústavního soudu...)... a pokud ano, tak mají lidi jen mlhavé ponětí, co z toho je "levicové" a co "pravicové".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No možná je na čase tu otevřít debatu k údajné "levicovosti" Pirátů... toto je nejčastější argument od voličů koalice Spolu nebo kandidátky STAN, kteří ale nakonec bez ohledu na cokoliv stejně budou taktizovat a volit tyto strany (někdy dokonce jako první volbu, a pouze z Pirátů potřebují udělat "vhodného koaličního partnera", názorově).

Některé typicky levicové požadavky/policies:

- progresivní zdanění (teoreticky ultrabohatých, ale v praxi obvykle dopadne na střední vzdělanostní třídu)
    - regulace cen (zejména nájmů, ale někdy zahrnuje i regulaci maloobchodních cen)
    - masivní státní investice do průmyslu a tvorby pracovních míst (těžký průmysl, "montovny", ....)
    - masivní investice do infrastruktury

Ultralevicové požadavky:

- 100% mezní sazba daně z příjmu ("zastropování" příjmu bohatých a ultrabohatých)
    - vyvlastňování, znárodňování, zestátňování... (ve skutečnosti, stát hospodařit neumí, takže moderní levice preferuje výběr daní)
    - "pomsta" bohatým (kam spadá i "climate justice"), trestání za úspěch...

Mírně levicové, dejme tomu středolevé požadavky:

- podpora hromadné dopravy (v ČR: podporuje EU a obecně téměř všechny strany)
    - obecní bydlení (obecní byty z pr
    - s předchozími body souhlasí deprivatizace (výkup spekulativně držených nemovitostí a pozemků za účelem obecního podnikání - nezaměňovat se "znárodňováním")
    - zdanění některých druhů luxusu s velkou mírou negativních externalit (obří SUV registrované jako osobní vozy a ne jako náklaďáky, soukromé tryskáče, jejich palivo je osvobozené od spotřební daně...)
    - řešení negativních externalit některých druhů podnikání obecně (bohatnutí skrze řetězce energií z fosilních paliv - motivace může být gepolitická nebo environmentální, ale výsledné ekonomické policies a regulace působí "levicově")

Ať se na Piráty koukám jak chci, tak prostě ultralevicové požadavky nevím ani u jejich "levého křídla" (které fakticky ani neexistuje, ne jako ucelená frakce... je to spíš taková chiméra, jsou to jednotlivci, neschopní se koordinovat, nominovat konsensuální kandidáty, apod... typičtí anarchisté, v podstatě :-). Přesto tyto hlasy pořád zaznívají. Kdo je šíře?
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    ICARUS: No to nie je bohuzial "podruzne", strana je tvorena prave tymi predpismi a ludmi. A kym nie su konflikty, ludia sa dohodnu, dovtedy ok. Ale v momente ked zacne ist o funkcie/peniaze/bublifuky, tak potrebujes mat jasne a dopredu dane pravidla, co ano a co uz nie. Zrovna v telese ako politicka strana, kde dobry politik sa pozna okrem ineho podla toho, ze ti vie vykecat dieru do hlavy. A porusovat vlastne predpisy je fakt no-no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: mě to tak taky přijde, ale to znamená, že Jakub Michálek a Lukáš Wagenknecht jsou se svými protikorupčními strategiemi ve vzájemné opozici?

No, je jasné, že autoritáři to nechtějí prezentovat jako autoritářství, ale jako "modernizaci", to ano. Na druhou stranu, nějaká minimální akceschopnost v exekutivních funkcích je nutná, volení zástupci, kteří jsou spíše "mluvčími", se z podstaty věci hodí spíš pro opoziční politiku, než pro vládnutí. Je to složité, ve vysledku je to spíš dělení na "troufáme si vládnout" a na "netroufáme si vládnout" (což může mít řadu důvodů, často je to právě dost rozumu na to, aby člověk chápal, že prosazuje ideje, které v dané situaci prostě nejde jednodušše implementovat, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mě by fakt přišlo zajímavé více se zaměřit na to dezinfo, které právě šíří "anti-woke" bubliny. Zajímalo by mě, jestli je umělé, nebo fakt generované médií fosilních oligarchů... ale ani oni podle mě nemají zájem na tom šířit snadno vyvratitelné bludy, které jim poškozují image, takže mezi lidmi některé strachy kolují prostě proto, že se lidi rádi bojí.

Příkladem může být Green Deal a energetické štíty: ano, potřebujete ji k prodeji nemovitosti, ale většina lidí si chalupu po babičce chce nechat v rodině a ne ji prodávat, tak proč vlastně je kolem toho taková panika? Dostalo se ke mě, že energetické štítky budou mít vliv na výši daně z nemovitosti: když jsem to googlil, našel jsem jen odkazy na články, které to vyvrací jako fámu, ale to nic neznamená, protože když se toho někdo bojí, tak se prostě bojí a paranoia nemůže být vyvrácena, jen potvrzena.

Ovšem samozřejmě: můj původní předpoklad, že přirozenými koaličními partnery Priátů (např. v komunále) budou Zelení, dostává od začátku facky ze všech stran: nejdřív v těch začátcích nad námi Zelení např. v Praze ohrnovali nos, protože si zvykli, že jsou jediní sběrači hlasů, které nechtějí volit parlamentní strany a my byli nějací divní, menšinoví exoti. Jenže později, když jsme přestali být marginální, tak se Piráti z regionů naprosto zděsili, protože se pokládají za div ne protestní hlas vůči právě Zeleným.

Takže otázka toho, jací členové a proč v průběhu času nalezli k Pirátům a jací nás volili, je rozhodně zajímavá. Zajímavé je, že i když veřejnost má pocit, že za všechny jejich problémy může progresivismus, woke agenda, Zelení a já nevím kdo všechno další (Kocáb, Soroš atakdál? možná Mikuláš Peksa, nově? už musí najít někoho nového, až Soroš umře, jestli teda ještě neumřel...), tak zase lidí, ochotných zajít tak daleko, že by kvůli tomuhle strachu volili ODS, ANO, nebo Motoristy není až tolik oni chtějí někoho jiného... ale chtějí aby říkal to samé (?). Takže budeme mít politické spektrum, kde bude 8 různých stran říkat víceméně to samé a strašit Green Dealem, apod... fakt voliči chtějí tohle?
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    PULNOC: "Woke" problematika je těžká. Jak asi víte sám jsem několik takových témat uchopil. Problém je, že lidé nemají a nechtějí mít kontext.

Mám kamaráda, který je gay a jeho coming out na vesnici nedopadl vůbec dobře. Fakt byl ostrakizován a 3-4 roky byl mimo. Pak zkusil návrat. Najednou si vesnici uvědomila: "Jéé to je náš Petr! A má dítě, to je hezké." Od té doby není výrazný problém. Ale je to o té naprosto osobní zkušenosti "náš Petr", kdyby jim to někdo sebelépe vykládal v TV, tak by to byla vždy ta prvotní negativní reakce. No a například u trans lidí je toto hodně složité, protože ty se pochopitelně svěří jen lidem, kteří jsou ok a většina nemá kde nabrat pozitivní zkušenost.

Když jsem připravoval úpravu na volitelnost koncovky -ová u ženských jmen, tak jsem řešil s Olgou. A nakonec jsme se dohodli, že bude lepší, když to téma ponesu sám, protože od ženy to někteří nepřijmou... a nejspíš jsme měly pravdu. Stejně tak nejlepe fungoval argument mezinárodním prostředím firem... Argument individuální svobody, který mi připadá nejdůležitější prostě nerezonoval.

Určitě je potřeba taková témata nepřehnat a dobře zaměřit výklad pro dané publikum. A populismus je fakt velkým nepřítelem citlivých témat. Jenže bez těhle témat nebudeme mít hezké věci a budeme se dál otáčet desítky až stovky let zpátky, namísto postupu vpřed.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: Ano, já jsem pravičák, nechci platit ideálně žádné daně, už vůbec ne za zděděný byt po babičce a chalupu po dědečkovi, ale chci aby mi stát zainvestoval dálnici a pak aby zainvestoval VRT, aby mi socky se svými Fabiemi na té dálnici nepřekážely a já se mohl prohánět 150 km/h, město ať postaví MHD zasvoje, ať mi socky nevytvářej dopravní zácpy v centru, cyklisti ať se nikde moc nemotaj a nebrzdí mě, mezi mou garáží na předměstí, supermarketem, kanclem v centru a dovolenými v Chorvatsku a v Alpách nesmí stát moc překážek a nafta musí být levná, ale současně se to musí stát nějak magicky skrze stát nevybírající daně.

Faktem je, že i tti, kdo by byli přirození voliči levice v Evropě, u nás sami sebe vidí jako nějaké zhrzené milionáře, kteří jen spiknutí levice, ekologů, státních úředníků a já nevím koho (poslední léta i Pirátů) nějak nutí uskromňovat se a daleko radši by děti posílali do soukromých škol a byli něco lepšího, jenom prostě NĚKDO může za to, že jsou jen jedni z mnoha a něco lepšího nejsou... zkrátka "zbavte se komoušů a budete v pohodě", hmm, hmm. Jenže odvolávat se 35 let po roce 1989 na komouše je asi stejné, jako když se komunisté předtím ještě 40 let odvolávali na to, jak země úpěla pod nacismem a oni to jakože léta dávali znovu dohromady.

Úpěli jsme pod Habskburgy a pod Rakouskem-Uherskem, úpěli jsme pod Němci, úpěli jsme pod komunisty a pak přímo pod Rusáky... a jsme v tom úpění už za ta léta fakt dobří :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEB: hele... zrovna Peksa neměl málo preferenčních hlasů, i když nakonec propadl.

no,"levičáctví" je v ČR nálepka, která je častěji přisuzována, než aby se k tomu někdo hlásil (a když se přihlásí, tak propadne). Je to až kuriozní, protože zatímco na Západě se jako levice snaží prezentovat kde kdo (je to druhá forma populismu, kromě toho pravicového), tak u nás je to nálepka, kterou se háže i po centristech a liberálech¨

Někdy si nastuduj skutečné levicové nápady např. Mélenchona ve Francii. 100% mezní sazba daně z příjmu a takové lahůdky. Proti tomu jsou všichni u nás, včetně Zelených a Pirátů, naprostí ekonomičtí liberálové.... strašně se tu ty pojmy míchaj.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    XCHAOS: To není přesné. Jako ministr, náměstek, poslanec apod. nemáš přiliš velké možnosti uplatnění manažerských schopností. Protože politický systém je nastaven pro "šlechtu". Předpokládá se, že jsi již dost bohatý, že si zajistíš zdroje sám (a v pozadí nejspíš zhodnotíš majetek jinak).

Extrémním případem jsem třeba já. Náměstek člena vlády bez jediného podřízeného a bez rozpočtu na agendu. Čili mohu vykonávat koordinaci a spolupracovat. Ale čistě sám nemohu moc nic. Na druhé staně statutární symboly tu jsou. Mohu si objednat auto s řidičem, mám rozpočet na občerstvení... ale nedej bože, že bych si sám chtěl zadat analýzu, najmout si někoho či něco podobného, mít nestandardní vybavení (třeba 4K monitor jako má každý stavební úřad) - nemohu. Stejně tak s prezentací. Prosím neberte to jako fňukání. Jen z první ruky předávám jak moc je náš stát nastavený tak, že nemůže fungovat jak by měl. Informoval o tom třeba i Jakub Drbohlav, který pracoval na MŠMT.

Ministři jsou na tom pochopitelně lépe. Ale třeba na MMR byli i poradci pod státní službou. Čili když tam Ivan Bartoš přišel, tak tam neměl místa pro své poradce a musel řešit tuto situaci. Blbost, ale hned to zdrží nástup plnohodnotného týmu třeba o 2-3 měsíce. A čas tiká. V mediích se samozřejmě řekne: "Jste tam 2 měsíce jaktože jste ještě neaktualizoval tuto vyhlášku" a v praxi váš expert na dané téma to buďto bude dělat zadarmo, anebo čeká na nástup...

Dalším šíleným faktorem jsou media. V dnešním světě musí mít před vším přednost. Čili máte domluvené jednání s úředníkem, který zaštituje danou agendu, ale vy mu ho musíte 2x zrušit, protože se zrovna někdo vyjádřil naprosto lživě, ale vy musíte reagovat hned. Následně v pracovní době čas nenajdete... a opět agenda trpí.
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Jak se tvoří mediální realita?

Novinář napíše sérii článků na dané téma, má ale jen jeden zdroj, navíc politicky angažovaný. Pro běžného čtenáře to ale působí, že stížnosti jdou od mnoha úředníků. Že jsou si ale jednotliví úředníci podezřele podobní není s odstupem mezi články snadné odhalit. Co říct? Zdá se, že o takové úředníky je alespoň u pana Jana Nováka ze Seznam Zprávy, nouze.

Jednoduchým vysvětlením by snad mohla být obyčejná lenost, nicméně ani to není zrovna dobrá vizitka kvality daného média.

KEB
    KEB --- ---
    NECROMAN: Gregorová je imho pozitivní deviace. Výrazná osoba jejíž levicovost je podle mě vedlejší. Kdyby to bylo o progresivní levici, tak by se dostala nejen ona, ale i Peksa.

Pro mě osobně je tady tahle ta progresivní levicovost dost problém.

A piráti by si měli ujasnit jestli jsou teda levý střed nebo progresivní levice. Tady tohle to lavírování odezdi ke zdi je přesně ten důvod, proč jdete jako strana do p*****. Tam je autentičnost a nedůslednost v dané kategorii znamená, že jste nedůvěryhodni pro obě skupiny
    KEB
    KEB --- ---
    NIEKT0: security magazín není úplně korektní medium

A celkově to na mě působí trochu podivně. Kecy jako v dané době obvyklá cena je kokotina. Tohle není rohlík.

A a taky stav skladové munice může být velmi rozdílný. Například jsem zachytil, že od nějakých dodavatelů je potřeba nová roznětka, protože stará je nekompatibilní atd.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    MAWERICK: No, měly. :-))
    A udělaly to? Ne, neudělaly - často i z politických důvodů, pokud jsou na dané radnici odpůrci Bartoše.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    OTZ: Pokud vím, tak to dělá nějaký výherce výběrového řízení na zakázku.
    Tedy ministerstvo nemá žádné pravomoci určovat, kdo přesně to smí programovat a kdo ne, pokud to nebylo součástí zadávacích podmínek, je to interní věcí firmy, která za to nese (nebo taky občas nenese, když je blbá smlouva) odpovědnost.
    Co si budeme říkat, výběrka ve státní správě se vyhrávají nejnižší cenou, ne kvalitou, nelze čekat, že na tom budou pracovat ti nejlepší programátoři v republice (nebo v dané firmě).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVMLOK: no já nemyslím jen mezigenerační privilegia (ta jsou nakonec spojena s odpovědností a já to nekritizuju). já mluvím obecně o principu, že výhra ve spekulaci odehrávající se uvnitř růstových bublin je výhrou v loterii. Ti lidé často nevymysleli nebo neudělali nic zásadního: prostě jen ve správný moment přijali jazyk a kulturu nějaké komunity, nastoupili na loď, vezli a ve správný moment vystoupili a teď mají pocit "zásluh".

Máš v podstatě tři způsoby, jak se do tržního procesu fungování (nabídka/poptávka, výnosy/náklady) promítá něčí osobní zájem: mzdy, zisk, daně. Je legrační, jak jednotlivé komunity (ano, jsou tři - tripartita- není to jen černobílé levice vs. pravice) navzájem dovedou obviňovat, že zrovna ten jejich zájem je nelegitimní. Pro echt pravičáka je nelegitimní zájem státu/komunity (daň), ale má pocit, že správný poměr mezi zájmem svým (zisk) a zájmem pracovní síly (mzda) se nějak zjeví magicky spravedlivě bez jakéhokoliv bolestivého procesu smlouvání a nátlaku, apod. Stejně tak pro echt levičáka je nelegitimní zisk, ale zato zóna mezi daní a mzdou se nějak magicky vyřeší, protože prostě otázku zda poctivě pracující chce, aby 75% MHD bylo hrazeno z daní a pracující tak měli k dispozici větší část mzdy na to, aby jí propili, je dílem nějakých osvícených úředníků a základem vyššího dobra sociální koheze a smíru (a ostatně, já nejsem proti tomu, jak jsem nastínil ve zdejší debatě o Elonu Muskovi - nepatřím k příznivcům urychlení rozkladu západní civilizace...)

No a teď se dostáváme ještě k tomu, že ze zisku, daní i mezd lze ještě navíc investovat! V ekonomice existuje pojem úspor, coby odložené spotřeby, ale v konzumní společnosti se ten, kdo nekonzumuje, ale šetří, stává div ne nepřítelem lidu - v konzumní společnosti je vše postavené na úvěry a nikoliv na "odložené spotřebě".

Někdy si říkám, že bych měl napsat nějakou knihu o ekonomice a dál debatovat jen s těmi, kdo si ji přečetli a chtějí se pak o tom se mnou hádat :-)
    KEB
    KEB --- ---
    KEDRIGERN: nebylo o schopnosti, ale i vůli.

Vem si jen ten kokotistan kolem daně na vino
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam