• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Ivan Bartoš
    ·
    Ministr Stanjura kašle na lidi z náročných profesí. Zase. ⬇️

Přes 100 tisíc lidí z náročných profesí hodila vláda přes palubu, když jim odepřela nárok na předčasný důchod. Přitom když se důchodová reforma projednávala mezi koaličními stranami, byla shoda na tom, že ten nárok mít budou. Pak se ale ve Sněmovně ODS a TOP 09 blokly a na tyhle lidi se jednoduše vykašlaly. A zbytek koalice opil ministr financí rohlíkem.

Stanjura tehdy slíbil, že zajistí povinný příspěvek firem na důchodové připojištění lidí v rizikových profesích. Jak to dopadlo? Podívejte se sami... 👎

🔗 Celý článek házím do komentářů

Stanjura nedodržel slib. Návrh na připojištění rizikových profesí má zpoždění - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-stanjura-nedodrzel-slib-navrh-na-pripojisteni-rizikovych-profesi-ma-zpozdeni-40502905
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KEDRIGERN: to jim ale měl zadat nejpozději v létě Ivan coby místopředseda vlády... Zajíček ve vládě žádnou ofiko funkci nemá;)
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Možná jsem to sem už někam házel, tadyhle to s tím tlakem na Fialu je. Všechno se to řešilo celý srpen poloveřejně v médiích a na sockách, žádné konspirativní schůzky. Důvody vyhození Ivana byly i vnitrostranické boje v ODS a snaha Fialu sejmout. Plus samozřejmě ta kampaň proti DSŘ, to byla ale taky páka i proti Fialovi.

V usnesení jsme vyzvali jen k ideové konferenci, zní z ODS | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dopis-fialovi-revoluci-nechystame-vyzvali-jsme-jen-k-ideove-konferenci-zni-z_2409251355_pik

Jak Fiala přebil vlastní výprask. ODS teď musí pokračovat ve stávajícím kurzu a doufat v zázrak | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/petr-fiala-ods-volby-ivan-bartos-zazrak-vlada-premier.A240927_130909_ln_nazory_rkj
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    KEDRIGERN: to si nerozumíme. Mám tím na mysli to, že Fiala chtěl i přes problémy s DSŘ Ivana a Piráty ve vládě asi udržet. Jiná klika ODS útočila na Piráty a DSŘ a tlačila na Fialu, ať Piráty vyhodí a dá DSŘ Kupkovi a spol. Hrozilo se vyvoláním předčasného kongresu ODS.
    Ivan pak postupoval vůči Fialovi netakticky a možná i zbytečně arogantně. Na tiskovce po odvolání Ivana jste pak zaútočili zrovna na člověka, který vám imho spíš kryl záda proti jiným ODS frakcím, a vymysleli jste si zřejmě neexistující schůzkou lidí z ODS z vzájemně nepřátelských frakcí:)). Jako jinak samozřejmě jo, Fiala je pořád ODS a nese za leccos spoluodpovědnost, o tom žádná.
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    LEON_KOWALSKI: nebezpečné vyhrožování, volám policii :))
    CHORCHE: sorry, Ivan mi přijde už mimo realitu. Asi jako s řešením věcí kolem DSŘ a následným předkládáním ultimátních požadavků Fialovi, který ho nejspíš chtěl ve vládě podržet proti Zajíčkům, moravskoslezské klice a jim podobným.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LEON_KOWALSKI: Bingo. Tohle totiž byl ten hnací motiv, který na začátku vedl k počáteční "kondenzaci" nesourodých skupinek, které vytvořili Piráty: huliči a venkovští metaláci, co vlastně nemaj až tak rádi alkohol, jak české prostředí velí, linuxáci, co nemají až tak ráidi Microsoft, Facebook, apod., křesťané, co vlastně nemají zas tak rádi katolíky a lidovce a už vůbec nechtěli obnovovat Mariánský sloup na Staromáku, no a různí umělci a čajovníci, co zase nemaj až tak moc rádi OSA. (Já zkusil nesměle přihodit cyklisty, co kolo vnímají jako dopravní a ne sportovní prostředek... vzešel z toho zajímavý proud, včetně různých ekoaktivistů, kteří se nechtějí nechat nechat omezit chronickým neúspěchem Zelených, a jejichž nepravděpodobným spojencem jsou developeři, kteří přišli s tezí, že Praha nemá být jedno velké parkoviště... jenže někteří piráti jsou NIMBY a s tím se developeři budou spojovat těžko a odtud možná i vane vítr té větší centralizace...). Jo a šotouši - velká neznámá. Jenže současně regiony děsí nejvíc ze všeho "grýndýl" (ústav pro jazyk český bude tenhle zápis muset brzo zřejmě kodifikovat) a tím pádem protihejt proti Pirátům na sebe nenechal dlouho čekat.

Zase nerad bych, aby to působilo, že Piráti vznikli kolem hejtu, to ne... jenom prostě šlo o skupiny, které se cítily nezastoupeny. Ivan Bartoš s Lydií měli svatbu v husitském kostele a tak. Takové drobné detaily. Roztříštěné skupiny, které ale v české prostředí dohromady tvoří vlastně většinu, a které (dost paradoxně) dostaly od médií vlastněnych uhlobarony nálepku "komouši". Ale situace je jako obvykle složitější.

Myslím, že historicky se nesourodost skupinek, které se dohodly na brandsharingu Piráti, ještě bude nějak zkoumat. Vlastně jsme byli takové Občanské Fórum 2.0, nálepka "liberalismus" byla zjednodušující, ve skutečnosti se jako nejlepší lepidlo ukázal takový ten "antikorupční populismus", jenže ten se hraje na rozdíl od těch dílčích témat dost složitě, zvlášť od okamžiku, kdy se už nějaký lidi na odpovědných pozicích vyskytnou....

Spousta Pirátlů léta řeší hlavolam, z jakých pozic by vlastně šlo vystoupit do pozice lídra tohohle všeho, jenže to nebyla ani ta OSA, ani to hulení, ani ten opensouce, který se ze sloganu "digitalizace všeho" nakonec úplně vytratil, vysokou hru se pokusila hrát antikorupce, Zandl možná dostane svojí tramvaj do Brandýsa :-)

Můj nápad, že cílem je vlastně obnovit nezávislost Internetu na Facebooku, Googlu a Xitteru a vybudovat Fediverse, sice Piráti přijali neskutečně brzo (mastodon.pirati.cz existuje od roku 2018!!!), ale lepidlem členů a voličů se tenhle ve skutečnosti asi nejdrzejší pokus o vlastní médium zatím nestal. "Nová normalita" uživatelů Mastodonu stojí hodně mimo to, co dokáže považovat za zábavné většinová společnost, je to zatím takové hnízdo nerdů.
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    Ivan Bartoš bilancoval rok 2024

Jak jsme nejen v roce 2024 posouvali hranice možného – i nemožného - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/ivan-bartos-jak-jsme-nejen-v-roce-2024-posouvali-hranice-mozneho-i-nemozneho-109912
    YBUKO
    YBUKO --- ---
    Mimochodem jsem to teď dohledal, citát IB ještě z roku 2018. Škoda že se toho Piráti nedrželi...

Koncept levice a pravice je podle mě už přežitý, říká předseda Pirátů - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ivan-bartos-rozhovor-piratska-strana-mfd.A181027_435592_domaci_zaz
    "Koncept levice a pravice je podle mě už přežitý."
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    btw. Matěj Holan

Tento rozhovor se nebude líbit ani Petru Fialovi, ale ani Ivanu Bartošovi.

Pro TÝDEN s Honza Palička mluvím nejen o dnes již hodně propraném selhání Fialy, který navzdory žádostí a proseb snad úplně všech ignoroval potřeby všech rodičů, jejichž děti uvázly v sítích sociálních sítí, potřeby zoufalých žen, který si prošly domácím a sexuálním násilím, ale stát jim žádnou pomoc nenabízí.

Mluvím i o naprostém selhání Ivana Bartoše osobně při řešení regulace konopí. Situace s racionálním přístupem ke konopí by byla totiž o dost radostnější, kdyby Ivan Bartoš třeba jednu minutu svého ministerského času této agendě věnoval, ale bohužel si ve svém nabitém programu za tři roky, co byl ve vládě, ani tu minutu nenašel. Poprvé, kdy Bartoš začal řešit, že by bylo dobré udělat skutečně kvalitní regulaci, bylo den po té, co byl vyhozen z vlády. Tehdy začal obvolávat mé kolegy, jestli náhodou nemají ten návrh zákona o regulaci konopí, který Jindřich Vobořil vypracoval a za nejž se při jeho vyštvání z vlády ani slovem nepostavil, že by to předložil.

Spolu s Jindřich Vobořil jsem naopak přesvědčený, že záměrem Ivana Bartoše bylo, aby zde regulovaný trh vzniknout nemohl, protože činil veškeré kroky, aby tomu házel klacky pod nohy.

Takže co se týče prevence a léčby, selhání jde jednoznačně za premiérem, konopí je ale vlajková loď Pirátů. A zde jednali proti tomu, aby se něco kloudného podařilo.

“Abych použil slova pana premiéra, který tvrdí, že se jim podařilo naplnit 93 % programového prohlášení, tak v této oblasti se 93 % naplnit nepodařilo.”

Celé zde: https://www.tyden.cz/fiala-zradil-programove-prohlaseni-vlady-prevence-zavislosti-zustava-na-dne-rika-hollan
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    Ivan Bartos
    ·
    Můj předseda Zdeněk Hřib šel na 1v1 s premiérem Fialou a potvrdil, že Česká pirátská strana i z opozice bude prosazovat klíčové změny. Digitalizace, podpora bydlení a zrychlení veřejných investic jsou kroky, které rozhýbou českou ekonomiku a zajistí lepší budoucnost pro všechny. ❤️🏴‍☠️🇨🇿🖖

--- z toho si moc nevemu. ale nevíte, jestli se dostali třeba ke zrušení min. školství nebo k fialové křižovatce vzdělanosti? to bych v tom pvp modu 1vs1 i rád odposlech ;)
    o prosazování klíčových změn z opozici nevím vůbec, co si myslet - jako třeba legalizace, jo?
    tohle natírání trávy na růžovo, nebo na fialovo, mě nebaví od nikoho, natož od piráta
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: kontinuita místopředsednictví (podle mě už byl, ne?). Hele, já to sleduju vždycky spíš nárazově. Paradoxně, jsou tu i případy, že nám voliči vyčítali i věci, které se nestaly: např. Ivan nestihl centrální registr ubytovaných vůbec implementovat, ale naši voliči to brali jako hotovou věc, že jsme to podpořili.

Ten problém je hlubší. Spoustu voličů znechucovala změna směrování už v předchozích letech. Kroužkovací stand-off mezi našimi dvěma Mikuláši ve volbách EP vůbec nevyznívá tak, že by Ferjenčík měl být místopředsedou a "levice" (ehm, ehm) by měla jít do prdele. Peksa je především matfyzák a věci, které říká, má rozhodně něčím podložené. Ferjenčík je ve srovnání s ním především prostě blbec, což zezačátku nikomu nepřipadalo jako problém, protože jsme byli tak trochu blbci všichni, když Piráti začínali.

To, že účast na hlasování v takhle zásadních změnách byla relativně nízká, vůči celkové velikosti členské základny, to znamená, že řada členů to členství bere ještě méně vážně, než já. Většinou jsme vyvázli s nějakým kompromisem. Tím by v tuhle chvíli bylo jen zvolení chybějícího místopředsedy, který by to celé vyvážil, ale po vlně masových ukončení členství mi to přijde málo pravděpodobné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: voliči ODS to viděj takhle:

Ivan mluví za voliče Pirátů. ODSáci ne. To je celý.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: omg, ty už za vším vidíš nějakou strategii jak něco má fungovat na někoho.

Jsme jen lidl. Ivan momentálně prostě glosuje z nějakého odstupu, který si může dovolit. O něco se pokusil, nevyšlo mu to, ale to neznamená, že zaleze a bude zbytek života mlčet (to bych podle některých zdejších expertů třeba měl zalézt a zbytek života mlčet i já, že jo...)

Proboha, co tím politici ODS sledujou, těma řečma, že by volili Trump? Sázej na jeho vítězství a podbízejí se mu? bojej se, že to někdo bude po volbách zkoumat? voliči ODS rozhodně v tomhle mají jasno, drtivá většina by volila Harris. Takže tihle politici jdou i proti preferencím svých voličů, když takhle vystupujou...
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PROČ?!?

Ivan Bartoš
    @PiratIvanBartos
    Poslanci ANO, SPD a ODS by volili Trumpa. U prvních dvou mě to nepřekvapuje. Ale jak si ODS chce obhájit člověka, který má komunikaci založenou na konspiračních teoriích a může za útok na kapitol, kde zemřeli lidé? Člověka, který vyhrožuje importními cly, jejichž důsledkem by české firmy vyvážely do USA méně a za horších podmínek? Trump je takový americký Babiš vynásobený 100. Fakt mi hlava nebere, že lidem z ODS imponuje.

https://twitter.com/PiratIvanBartos/status/1853386947516829783

je to k téhle tabulce

[HWLLFFRDD @ Věci Veřejné - Díky přijatým opatřením plníme už letos maastrichtská kritéria.]

jako sorry, ho fakt překvapuje, že lidi jako Vondra a spol. se přiklánějí k Trumpovi? je tady novej?
    komu je ten post vlastně určenej? jako dlouholetej volič Piráta žasnu. oponenti se po něm vozí s úsměvem. přijdeme mi to jako... chci mít obsah, i když už x týdnů žádný nemám a točit DSŘ a ODSÁNO do haleluja taky nejde

laicky bych si dovolil tipnout, že je to ve stylu konzervativci vs liberálové. no nic, další
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHORCHE: pokud by ses zajímal, co Pirátům říkám, tak to, že jsou zaujatí vlastními problémy a měli by právě řešit, jak to celé vnímá veřejnost. Vymezovat se proti ODS a ANO současně povede k tomu, že se veřejnost masově vymezí vůči nim (jak ostatně předvádíš ty, když si myslíš, že politika je jen o to, zaplatit si nějaký "experty na komunikaci"... experte :-)

měl jsem tam iniciativu s omluvou za ten centrální registr ubytovaných, jenže to vyšumělo, protože já vlastně ani nevím, jestli to Ivan stihl realizovat... on to obhajoval, ale asi se to teprve mělo implementovat
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: kdyby tu funkci předsedy složil ve chvíli, kdy se stal ministrem koaliční vlády, ve které měl tak menšinovou roli, že byl de-facto Fialovým zaměstnancem (jinak to prostě charakterizovat nešlo), tak se mohly věci vyvíjet jinak. Nevím, jestli lépe, možná hůře. Prostě se to nestalo a tím vznikla iluze, že MMR "ovládají Piráti" - což ale je naprostá iluze, Piráti neovládali nic, plnili prostě vládní program dle koaliční smlouvy, bez pořádného rozpočtu, navzdory házení klacků pod nohy... ovšem to je právě ten moment, proč to Ivan podle mě zkusit měl (kvůli té zkušenosti), ale měl si dát pauzu od předsedování. Odstoupil už příliš pozdě, to už nebylo taktizování, ale uznání porážky...

Ano, PirSTAN koalice a účast ve vládě i bez schopnosti ji svými poslanci položit - to byly dvě velké chyby. Popravdě, pro obě jsem jako člen hlasoval. Potřetí tu stejnou chybu neudělám a nebudu hlasovat pro "reformní baťoh".

PULNOC: Ferjenčík byl vidět až moc, a popravdě, je to jedna z mála věcí, na které se Piráti všech frakcí shodnou. Je to až humorné, on nemusel být vysloveně ve všem špatný, ale je zástupce takového toho mainstreamu.. Hřib si chce všechno dekretovat a diktovat, on zase jako vedoucí MO prostě chtěl nakupovat billboardy, ber kde ber, chtěl vidět svoje favority na billboardech, protože takhle se přece vyhrávají volby, neasi. (ale u Pirátů bylo od začátku spousta i horších mamlasů, tak co).

Ferjenčík nebyl původně nějak ultra-zlý, prostě udělal tu chybu, že vidět bylo velmi málo lidí (a až extrémní to bylo v těch volbách 2021) - a on vždycky byl jedním z nich :-) Piráti mu přisuzují odpovědnost za to, že rozhodl, kteří členové Pirátů budou mediálně viditelní a kteří totálně neviditelní (mimo stranu a její kanály).

Nicméně, na volební neúspěch každá zdravá a sebe si vážící politická strana reaguje tak, že do médií a do voleb vyšle nové tváře. Není přijatelné, aby stávající tváře prohlásili, že za vše může "vnitřní nepřítel" a že je třeba se zaměřit na boj s vnitřním nepřítelem a ne na to nabídnout voličům nové tváře. To je nepochopení principu liberální demokracie. Hlasatelé Nové vlny (zatím) nejsou žádnými vlastníky Pirátské strany. Oni jsou ti, které Piráti vynesli vzhůru - ne vice versa.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: neni pravda ze mne zaujal tim ze byl videt. videt byl i Ferjencik, a dalsi ktere nejmenuji z empatickych duvodu.

mne bylo docela brzy jasne, ze Pirati jsou strana extremnich nerds + Ivan Bartos, a doufala jsem, ze to dopadne tak, ze ti extremiste trosku zjihnou. bohuzel, presto ze IB ma charisma velke, nedopadlo to :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Ivan je fajn, jasně, proto taky nakonec vždy toho předsedu obhájil. Jenže právě proto, že je aktivista, se vlastně moc nehodil na řadového ministra vlády. Od úředníků nemohl očekávat stejnou nadšenou součinnost, jako od členů strany a dobrovolníků.

Jinak, pochopil jsem, že jsi o něco mladší.... víš, prostě si ho minimálně 10 let vídala v médiích a oblíbila si ho. Žádný jiný opoziční politik, když nepočítám stálici Pitomia, neměl takovou kontinuitu v médiích, jako on. Být takhle dlouho viděn a současně nebýt spojován s výkonem moci, neušpinit se... to byla jistá výsada.

Nechci být vůči Ivanovi extrémně kritický, ale to co předvádíš, je self-fulfilling prophecy. Prostě tě zaujal, protože byl vidět. Z těch, kdo vidět nebyli, sis nevybírala. Byl to tvůj oblíbený nejlepší opoziční politik z nabídky... no, zhruba jednoho přijatelného opozičního politika. (teď se o podobnou univerzální osobnost budou snažit Motoristé s Turkem, ale tam je záměr jasný: vyrobit z něj koaličního partnera pro Babiše, za rok... to nebude tak na dlouhou trať... ovšem akorát nevím, jak bude současně europoslancovat a koalovat, ale možná tomu dá jen předvolební xicht a neušpiní se přímo ve vládě, kdo ví)
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: ja chci Adelu Sipovou. protoze ma nejlepsi jmeno. vystudovala prava, coz zvladne jen obsesivni clovek, to je taky dobre.

zni sice jako strasna konzerva ale to ceskym volicum vadit nebude. dokud nejsem v cele strany ja, musime jistou nedokonalost pripustit.

Wagenknecht: "Mezi další priority pak řadí i „ochranu klimatu s rozumem“, efektivní dopravu, dostupnou energetiku, minimum regulace nebo kvalitní vzdělávání a zdravotnictví. "

Staci si napsat Jeziskovi, Luky!! A klidne chtej i neco vic, treba platicko estrogenu, to dneska kluci maji v oblibe.

Ovsem, rodice jsou konzervy, takze se pak nediv, kdyz to vsechno nevyjde. A volici uz taky neco zazili a vi ze sliby casto koreluji s chybami.

K Hribovi se ani vyjadrovat nebudu, ten si asi udelal MBA a nedoslo mu, ze to je jen pro srandu a vyssi plat ale zacal to brat vazne.

Je to bida s nouzi, nebo, lepe recene, nouze s bidou. I think it's over, friends.

Ivan Bartos si doufam zalozi novou stranu, myslim ze by dostal...kolik ze to maji ted % pirati?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    HONCKA: tak proč by měl volič volit je a ne třeba STAN?

Přesně tahle otázka je tu od roku 2021, resp. od pirstanu. Sami Piráti tenkrát vysílali signály, že jako „pokud vám Ivan přijde divnej a vadí vám legalizace trávy, tak to fklidu hoďte tudle STAN a.k.a. malýmu ANO, hlavně že zastavíme Babiše“.

No a voliči ty signály vyslyšeli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam