• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    MEMNON666: Novovlnní Piráti jsou transparentní? To je po včerejším Fialově prohlášení o čisté ODS hned druhé krajně pozoruhodné tvrzení tento týden.

Trumfne to svým plácáním Andrej Babiš?
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    EL_TOPO: "Otevřenost je nejlepším lékem na všudypřítomnou korupci a plýtvání. Moderní technologie nám daly jedinečnou možnost státní hospodaření dokonale zprůhlednit. Piráti prosazují bezodkladné nasazení modelu transparentní organizace, který sami úspěšně používají a který vrací do veřejného života důvěru."
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HONCKA: Ale v tom se s tebou nepřu, to samozřejmě dává smysl že sugar denny je vhodnej panák pro určitou část obyvatelstva - mě jde o to zda má cenu se na tuhle část voličů nějak víc soustředit, jakej má potenciál? Má tahle část voličů větší potenciál než ostatní skupiny pro který zbyl už jenom cringe a starý dobrý "koukejte koukejte jak jsme edgy, koukejte!!!"

Jasný, TEĎ je to třeba ještě nějak udržitelný protože piráti zas tak moc kampaň řešit nemusí a lidi je zatím volí ze setrvačnosti jak jsem psal, ale tohle není nekonečný.

Co až dojde na lámíní chleba? Myslíš že tu velkou část """tradičních"""" pirátskejch voličů uzdrží atomovej cringe a sjíždění řeky s influencerkou která plošně sníží hladinu IQ obyvatelstva jenom tím že promluví?

Co až se naskytne nějaká schůdná alternativa? Co až začnou bejt tradiční voliči pirátů vybíravý?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HONCKA: ale to jsou takový nic neříkající poučky pane kolego, realita je taková že se musíš soustředit na alespon potencionální voliče

piráti jsou jedna z mála stran kterou už delší dobu volí lidi ze setrvačnosti (včetně mě), takže věci výše ZAS TAK moc řešit nemusí, ale už se IMHO hodně blížíme do doby, kdy setrvačnost stačit nebude

Mě přijde že je to jak kdyby někdo na schůzi KDU-ČSL řešil, jakej doprovod vzít na předvolební tour po moravských kostelech a vybrali kapelu "satanovo sperma penetrující mrtvé jeptišky" která hraje na obrácený krucifixy pouze v trenkách a zdůvodnovali si to meziu sebou tím, že "i satanisti maj přece volební právo, nechecme je nechat přece konkurenci".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ADAMIRA: tak většina jich je v tom věku, kdy si ještě neuvědomujou, že už zestárli. Piráti existujou 16 let sakra. To je polovina produktivního věku. A ne všichni do toho šli hned po gymplu... myslet si, že jsou pořád "strana pro mladý" by byla ta největší chyba, kterou můžou dělat. Nikdo nebude celý život "strana pro mladý"....
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KEDRIGERN: naprosto souhlasím že na ně piráti míří kampaň, to tady kritizuju, to je můj point pane :)

GAARQ: ano tady se dostáváme k jádru pudla, spousta lidí u pirátů (a to IMHO mnohem mladších než 50+) si myslí že "mladý lidi" jsou nějakej spojitej blop kterej brouzda po interentch, poslouchá justina biebra, neví co je to pnemuatika a furt říkaj skibidi, tímhle způsobem se z nich (pirátů) pomalu stáva Steve Buscemi co přišel na základku se skejtem na zádach a zdraví tam všechny "fellow kids" a následnej logickej krok je sehnat "nějakýho toho influencera".

Ok, jakože o něco lepší než ta ghost busters show s vapakama (u sugar denny se člověku protáčej cringem prsty jenom o 50%), ale púorád imho totální ztráta času.

HONCKA: nesouhlasím :)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    HONCKA: Ale já netvrdím že má kampaň cílit na rozhodnuté voliče (i když teda upřímě řečeno piráti jsou ted v situaci kdy by se IMHO mělo pomalu ale jistě spíš začít přesouvat do modu "udržet si současný voliče") - ale zrovna tahle influencerka má follow kterej se buď o politiku absolutně nezajímá (nepujdou volit) nebo z vod "uprchlíky a bruseli mi berou pivo" - kde je pravděpodobnost že budou volit Piráty v podstatě nulová.

Já netvrdím že vyloženě uškodí, ale že by se volební kampaň měla vést s cílem nalákat voliče, já hrozně moc chápu že v podstatě celej "špíl" pirátů je v tom od rána do večera šaškovat a jejich kampaně podle toho vypadaj, ale to je věc která byla tak nějak udržitelná a fungující ve chvíli kdy to byli rebelové, teď jsou "vládní strana" a hlavně chtěj bejt vládní strana, IMHO si prostě musíš vybrat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEDRIGERN: ano, oni to z nějakého důvodu potřebují demonstrativně zazdít, ale Piráti ohledně toho nedělají žádné pí-ár, které by to obhajovalo. Jako by se předem rozhodlo, že prostě uznáme, že se to nepovedlo....
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    DOCKINEZ: neprotiřečíš si trochu, když jedním dechem onviňuješ piráty, že s tím navrhem nic nedělají, a hned vzápětí zpochybňuješ, že na to vůbec mají? navíc jim opravdu vkladáš do úst tvrzení (sklapneme podpatky), které prostě nevíš, jestli je vůbec reálné.

bavme se reálně, co s tím piráti můžou dělat (imho je to jejich agenda a čekám od nich nějaké reakce), ale divoké spekulace bych si odpustil.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Ako "kapituluju"? V EP je momentalne jediny MEP za piratov, Marketa Gregorova, a tam sa ti viem zarucit ze pre to hlasovat nebude. (a je aj aktivne proti). Ze to aj tak prejde, to je bohuzial mozne, ale tam neviem co by sa dalo robit, jedine si na jednanie obliect palestinsku vestu alebo co.

Co sa da robit v CR, tak je vytvarat tlak, aby pozicia CR bola negativna, aktualne je neutralna. (Co je inak dosledok prave posobenia piratov, kde sme boli proti, ale zase vnitro a Rakusan to chcu). Teraz ako pirati nie su vo vlade, tak zostava len medialny/spolocensky tlak.
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: Tak zase, zrovna u chatcontrol pirati skutocne vzdy boli proti, a to pomerne aktivne. (ivanek osobne nijak zvlast, ale ani to nesabotoval)

Tam su problemy inde, napr. DIA a neschopnost ju uriadit (co ide do velkej miery za starymi zmluvami z vnitra/nakitu, ale stale), co potom vedie k tomu ze name zdrojaky od aplikacie na obcianku v mobile, je tam googlie sledovanie, atd.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    NIEKT0: mně se líbí ta teze, že piráti nebrojí proti zelené úmluvě, a obecně ekoproblémům, a proti euru a EU, a tím fikaně nechávají ty ostatní bojovat o tu stejnou kohortu voličů, co jsou proti, a jsou tak jedineční (nevím, je-li STAN v tomto konkurentem).

také jsem někde četl, že progresivně populustická kampaň by stírala rozdíly mezi voliči z velkých měst a venkova + malých měst.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak ono je otázka, jestli řeším, co je dobrý pro Piráty, které beru jako účelový spolek, nebo co je dobrý pro tuhle zemi, že jo.

Demokracie potřebuje podle mě poměrné zastoupení, systém "vítěz bere vše", který nutí formovat stále bizarnější těsné většiny skrze stále rozporuplnější koalice, mi nepřijde jako cesta kupředu. Proudů, které vnitřně ještě dokáží být nějak soudržné, aniž by se témata neopakovala, podle mě může být kolik... 5, 6, 7? Piráti podle mě suplují politiku, v těchto volbách, kterou měli dělat reální sociální demokraté. Ti se místo toho spojili s protizápadními, protievropskými silami a vyslali do té koalice navíc ty problematičtější ze svých řad - [XCHAOS @ Věci Veřejné - Nabízím vážný vztah s kvalitním vzděláním a poctivou prací rukama.]

PIráti zabírají prostor, který dávno mohla zaujmout koalice příčetnějších, prodemokratických soc-dem se Zelenými. Procentuálně by to dávalo smysl, pořád věřím, že lidi jako Dienstbier ml. byli přijatelnější pro větší část společnosti, než Zao a Maláčová, kteří směřují nevynutelně k nějakému 1% podporu. Víceméně Piráti letos působí v prostoru klasických labour-témat (bydlení, MHD...), která mainstreamové strany vyklidily ve jménu populistických pseudotémat.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Hlavně už nejsou Piráti ve vládě s ODS. Modlete se ať Fiala nesestaví vládu a půjde jet čtyři roky kampaň proti Babišovi z opozice. Jinak RIP.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Piráti nečekaně obživli a důvod je překvapivě jednoduchý. Našli díru na politickém trhu, na kterou všichni ostatní zapomněli | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://archiv.hn.cz/c1-67776010-pirati-necekane-obzivli-a-duvod-je-prekvapive-jednoduchy-nasli-diru-na-politickem-trhu-na-kterou-vsichni-ostatni-zapomneli
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Piráti strmě rostou. Co to znamená pro Fialovy šance na úspěch? — Deník N
    https://denikn.cz/1813218/pirati-strme-rostou-co-to-znamena-pro-fialovy-sance-na-uspech/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @ZdenekHrib
    Piráti hlasovali PROTI zdražení jednorázových jízdenek MHD v Praze nad jejich náklady, které dnes prosadilo SPOLU a STAN. Ti porovnávají cenu jízdného se zahraničními příklady - třeba s Německem. O německé ceně jízdenek v MHD se můžeme bavit, až tady budeme mít německé platy.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Piráti chtějí prodloužit všechny tři linky metra. Nakreslili v Praze nová sídliště pro statisíce lidí - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/pirati-chteji-prodlouzit-vsechny-tri-linky-metra-nakreslili-v-praze-nova-sidliste-pro-statisice-lidi-254109/
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    Co Piráti vybojovali proti OSA a podobným ve vládě:

1/ Konec šikany drobných podnikatelů - V malých podnicích jako je železářství, se nemusí platit poplatek OSA za rádio a televizi, pokud tam není za účelem výdělku.

2/ Konec hlášení hudby - Hudebníci nemusí předem hlásit svůj koncert OSA, pokud hrajou vlastní hudbu nebo hudbu, kde uplynul copyright.

3/ Zastavili jsme nápady, aby vznikly nové podobné organizace, které budou vybírat poplatky například za náhledy článků na internetu.

4/ Vybojovali jsme co nejmírnější úpravu blokování a filtrů webových stránek, kterou EU umožňuje, aby lidem nebyl cenzurován internet.

5/ Postavili jsme se proti zavedení poplatku OSA za paměť v mobilech. Ministr to ode mně dostal jak osobně ústně, tak na plénu veřejně, tak skrze písemně interpelaci.

Jsme jediní, kdo proti téhle lobby soustavně bojuje.

https://x.com/JakubMichalek19/status/1879830782279114752
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam