PULNOC: taky ty hry o hierarchii se hrajou i ve "většinové" společnosi... jiná věc to, že si to každý spojuje s tím, co zrovna sám je (různé menšiny s tím, že jsou menšiny, neurodivergentní lidi se svojí jinak pojatou menšinovostí, ženy s tím, že jsou ženy, apod.). Ale děje se to všem. Věcí, které se netolerují, je víc... já to třeba schytávám, že se tvářím málo optimisticky mezi lidmi, apod. Chápu, že existují více a méně naléhavé problémy, já jsem osobně ekonomicky nějak v suchu, ale situace v téhle zemi je celkově blbá a když člověk srovnává mzdy a nájmy, tak je jasné, že spousta lidí přežívá díky neoficiální ekonomice, nějak mimo rámec systému (konkrétně asi jak kdo).
Obecně ale tlak na podřízení se je velký a není to tím, že jsi freak. To, že jsi freak, spíš souvisí s tím, že to vůbec vnímáš jako problém, protože spousta lidí si v tom najde nějaké svoje místo, skrz to, jak vycházejí s lidmi a usmívají se na sebe (i když to třeba nemá vůbec žádný obsah). Ostatně, současný Piráti taky zčásti hrajou o to, jak budou vypadat na videu, i když šíření se očekává víc na socsítích, než třeba v televizních pořadech.
Ale na NYXu to není úplně o "podřízení se". Tady se baví lidi jako ty, kteří se v reálném životě neusmívají pořád a deterministicky, kteří si hledají nějaká zákoutí, kde se nemusí podřizovat. Tady jde spíš o to podřídit se struktuře, že v každém klubu se lidi baví na nějaké téma, ale ty většinou někam vtrhneš, že to téma je nanic, protože ty máš úplně jiné problémy... tak si prostě budeš muset najít nebo založit klub, který bude o tom, jak to vidíš ty. Protože politika nevím, jak ti v tomhle přesně pomůže. Není žádný zázračný trik, že někoho zvolíš a tvůj život se zlepší. (Maximum, v co jsem doufal, že někoho zvolím a lidé v mém okolí přestanou být nějak šikanovaní, dostávat za něco pokuty, apod. ale teď se to posunulo a i když reálná očekávání jsou v lidech vytvářená vysoká, jde fakticky o to, aby se nějací lidi udrželi nějaká místa, která stejně musí někdo obsadit... a třeba tam nebudou dělat úplný blbost, můžeme jen doufat...)
PULNOC