• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý trolling a flamewars patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán a účastníkům hrozí ban. Ban hrozí i za hrubé porušení netikety (výhrůžky, apod.).
    Homepage - www.pirati.cz | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    DOCKINEZ: A ten zaujem nebol u koho? U piratskej strany, ktora mala v PSP 4 poslancov, a nebola potrebna k drzaniu koalicie? U ministerstiev ktore pirati ovladali?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XCHAOS: Tak tohle zrovna se vůbec nepovedlo. Piráti tři roky ve vládě svítili skoro ke všemu a najednou tzv. „na Babiše“ dělají, že oni nic, oni muzikant.

Můžete vybrekávat, že stát v celé slavné deagrofertizaci nikdy nezačal konat, ale to jde i za váma. Nějak jste nebyli slyšet, když se neřešilo zaklekávání a nepřátelský přebírání firem, podivný čachry za covidu atd.

Jak to, že jste nevydali Babiše ke stíhání, když jste měli v parlamentu 4 roky pohodlnou většinu?

Sorry, to je neomluvitelný.

A že se teď zkoušíte tvářit, že vlastně s tou Fialovou vládou nemáte nic společnýho. To je vyloženě trapný.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak v podstatě ano. Tak prosímtě, navrhni teď, tady, kde máme prostor pro naši Platformu či Frakci Diitální suverenity a tak, jak by měli vypadat Piráti, kteří v roce 2026 nejsou cringe.

Jaký zaujmeme postoj k AI, třeba. Jaký k sociálním sítím pro mladé - [XCHAOS @ Věci Veřejné - world edition /USA/UK/EU/AUS/CHINA/RUS]
    Jak přesně dostaneme svobodný software do státní správy - začneme nejdřív náhradou Oracle za PostgresQL, aby si úředníci ničeho na desktopech nevšimli? Nebo budeme tlačit LibreOffice a NextCloud, abychom se vyhnuli riziku, že někdo leakne citlivé státní dokumenty do Copilotu?

Trefovat se do Hřiba je laciné, je to totiž extrémně snadný cíl. My musíme udělat to složité, musím totiž vymyslet nějakou náhradu za Hřiba. Musíme vymyslet rétoriku, slogany, apod. které nebudou křeč.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Furt taky čekám až novým poslankyním ve sněmovně dojde to co došlo plno lidem už dávno.

Rychlíková: Piráti pod vedením Zdeňka Hřiba | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/komentare/pirati-zdenek-hrib-ivan-bartos-komentar_2503100630_kce
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    XCHAOS: Podle mejch informací byl ale Hřib od začátku Ivanův kůň. Takže odstoupení rozhodně dobrý, ale co se reálně změnilo? Moc ne. K moci měli po prohře vlny ve volbách a ve vládě nastoupit Piráti kteří varovali před vládou s ODS a dalšíma věcma, které se naplnily. Normální koloběh moci a frakcí. Že se to nestalo a místo toho jsou na sílu hnáni ze strany, nebo dál umlčování, je tragédie.
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Drobný postřeh. Zajímavý je, že i v té do mrtě zkažené z půlky konzervativní ODS bylo teď úplně v pořádku mluvit veřejně o strejcokracii, jak je potřeba provětrání starejch kádrů, jak už tam sedí moc dlouho Benda a podobně. Byly toho plné sociální sítě a debatovalo se úplně v klidu. Zkuste ale otevřít podobnou debatu o představitelích vlny, kteří by se už měli vystřídat. Absolutně zakázaný. Tohle rozjedete a jdete hned na blacklist. Někteří členové se na vás sesypou jak vosy na bonbón. Odska je v tomhle liberálnější než Piráti, kteří jsou poslední roky někdy autoritativní jak ODS za Václava Klause.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONCKA: mě popravdě nevyhovuje ani Zulip, ale ok. Chápu, že každá frakce chce být nezávislá na systémech Pirátské strany, ale to je takový level paranoii, který vlastně celý projekt Pirátské strany a TO činí zbytečným, když se nad tím zamyslíš. Nakonec, povídat si tady na NYXu je vlastně to samé v bleděmodrém.

Samozřejmě, privátní skupiny tady na NYXu lze zakládat, lze se do nich zvát... ale ne všichni PA Piráti mají NYX, ok. Ale co do schopnosti něco prodiskutovat mi přijde zdaleka nejlepší, třeba Zulip... no nevím, chodím tam z donucení (a stejně tam nic moc není).

Obecně celá ta věc s tím, že je to jen pro zvané, vlastně situaci moc nemění oproti situaci Nové vlny a jejích insider kanálů jen pro kámoše. Vlastně pro mě je představa, že musím pracovat s tajnými informacemi vlastně nepohodlná. Moje myšlenka frakce vždy byla, že půjde o něco relativně transparentního, no ale asi to prostě není možné.

Kdyby šlo jen o hosting Zulipu, ten by se zařídit asi dal. Já bych spíš uvítal integraci alternativců přímo do Fediverse, ne nutně Mastodon, ale víc to prolnout s tím, že by platformu používali i příznivci, a ne jen do sebe uzavřená skupina. Jenže ok, vy jste se rozhodli nějak a funguje vám to, pro dané účely, ok.

Co se využití Fediverse týče, tak lze vytvářet např. ankety "pouze pro sledující", ve kterých pak logicky můžou hlasovat pouze sledující. Tím se prakticky dá vytvářet struktura uzavřených chatů, akorát to vyžaduje nějakého moderátora, který si hlídá ty sledující a otevírá nová témata (coby diskuze pod statusy). A nebude se to všem líbit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: tak zase: poslanec je. Vláda rozhoduje o tom, kam potečou miliardy, to je zjevné. Současně není zcela stabilní a pro vyslovení nedůvěry by byla potřeba velká disciplína. Současně, v jistý moment by ale i tolerance Babiše, kdyby požadavky např. Motoristů začaly být nehorázné, mohla být důležitá. Tedy ono být poslanec, byť opoziční není taková pohodička, jak to vypadá: jak budou nebo nebudou zrovna Piráti hlasovat o vyslovení nedůvěry - až půjde do tuhého a bude fakt šance ji vyslovit - to není samozřejmé.

Dále, letos máme volby na magistrát a tam se o prachy taky hraje. Tohle naprosté zlehčování, jako že u Pirátů o nic nejde a že jen bojují o ta svoje drobná korýtka a Ivan si buduje svůj kultík osobnosti... no já vím, že zrovna ty většinu Pirátů moc nemusíš, ale faktem je, že Ivan se o něco pokusil, v mezích možností. Já ho vlastně nějak extra neznám, musím říct. On byl hodně tvář té self-promo fáze kampaně, a i já ho potkával hlavně na různých pouličních akcích, často i náhodně. Přechodem na profesionální politický marketing jeho význam klesl.

Ale nevidím ho jako negativní postavu. Otázka je, koho u Pirátů jsi vlastně ochoten vidět jako pozitivní tvář? on ten naprostý nihilismus, který některé kritiky Pirátů vyznívá, není na místě... ano, na mě je to celé moc složité, místo programových otázek, které mě bavily, se vytvořila složitá struktura formálních personálních pozic, jejichž cílem je, aby jménem Pirátů nemohl říct nebo udělat v podstatě nikdo nic...

Na rovinu říkám, že jsem nikdy neměl pocit, že nejlepší, co by Piráti mohli udělat, je sami sebe rozpustit a zrušit. Z toho asi vyplývá moje působení, i když z některých těch věcí (typu Sugar Denny, kde prostě proto, že jsem generačně jinde, mě jako influencerka úplně minula, tak jsem ani nebil na poplach), jsem na větvi. A jediné, k čemu bych asi tak mohl tíhnout, je Progresivní Alternativa, ale jediný jejich kontakt vždycky je, že mi pozvou na svůj Discord, což je spolehlivý způsob, jak mi odradit :-) Jenže jakou alternativu mám k dispozici já? Donekonečna se na NYXu hádat, že z bolševiků mi přišel zajímavý tak maximálně italský letecký konstruktér Bartini, kterého zase sral domácí fašismus, tak přešel na druhou stranu? Sebranka zbylých členů je příliš nesourodá, a anti-hřib program je stejně nedostatečný, jako ostatně předtím anti-Babiš..
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    OPERAHYPNO: Tak začni s Novou vlnou, děkujeme.

Piráti musí zaplatit pokutu 80 tisíc za porušení pravidel kampaně, rozhodl úřad – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/fiala-preda-babisovi-zpravu-o-stavu-zeme-aby-cesko-mohlo-pokracovat-bez-chaosu/r~aaa29f0f7cab617e394b3e66071b4e03/
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Piráti si v Praze vybrali koalici, ve které ale dopravu de facto neřídí. Její vedení totiž odevzdali radnímu pro finance Zdeňku Kováříkovi. Ten nyní rozhoduje o tom, které dopravní projekty se realizují, a které se o roky odloží. Přes rozpočet ovládá i dvě nejdůležitější městské firmy z hlediska dopravy – Technickou správu komunikací a Dopravní podnik,“ říká Scheinherr.
    „Přestože se ODS snaží stav pražské dopravy svádět na Zdeňka Hřiba, reálně za dopravou stojí radní z ODS,“ pokračuje Scheinherr. Sám Hřib argumentuje, že Kovářík je absolvent dopravní fakulty a je možné s ním vést diskuze na úrovni.

„Centrální mozek Prahy.“ Kdo je skutečný vládce hlavního města? — Deník N
    „Centrální mozek Prahy.“ Kdo je skutečný vládce hlavního města? — Deník N
    https://denikn.cz/1952996/centralni-mozek-prahy-kdo-je-skutecny-vladce-hlavniho-mesta/

Aha. Takže přihořívá.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    EL_TOPO: To jsem přesně nechtěl vědět :-(. Já ho skutečně mám za strašného lempla a pozera.

Mimochodem, co třeba brání Adamovi Zábranskému, aby uspořádal nějaký seminář na téma "Správa městských společností" a pozval na něj lidi z městských firem, aby už na městě konečně někdo pochopil, že současný model řízení městských firem je živná půda pro mafiánské praktiky? A to právě díky tomu, že radní pro jakoukoliv městkou společnosti nemá žádné právní nástroje, jak tuto městkou firmu řídí. Ale zároveň je každý radní pevně přesvědčen, že on je ten největší šéf té které firmy a má ve všem poslední slovo. Pak se nejrůznější koncepcní otázky řeší někde ve sklepech bez jakékoliv transparentní stopy, kdo co chtěl a prosazoval.

Nejsou tu třeba nějací piráti z Brna, kde se rozhodli pro sepsání koncernové deklarace a mají nějaké (alespoň na papíře) transparentní procesy a instituce, které jsou převodovou pákou zájmů akcionáře (=Brna) do městských firem. Dost by mne to zajímalo, jak to funguje v praxi. A hlavně, proč to (=vytvoření koncernu) kurva netlačí Piráti v Praze, vždyť je to (podle mne) ideální řešení transparentního ovládání a řízení městských firem!?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MILKMAN: Ad IT: no ale to byl spíš Ivanův image, že Piráti "rozumí IT" :-) já před těmi lety, kdy tahle podoba politického marketingu začala vystupovat do popředí oproti těm obecnějším bodům, začal instinktivně fungovat jako ten Homer Simpson nořící se pozpátku do křoví :-)

Ono to není o tom, na tom IT ze dne na den nějak "ušetřit". Spíš orientace na open source je o tom zvolit se vendor lock-inů. Ale firmy, které by uměly vysoutěžit veřejné zakázky s požadavkem na preferování open source by teprve asi musely vzniknout. Teď se orientují různým směrem, hrajou různé start-upové hry, apod.
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    NIEKT0:
    XCHAOS:
    LOPIK:
    Zkusím to shrnout nějak komplexně: Problém řízení DPP vychází primárně z toho, že představenstvo DPP volí dozorčí rada a nikoliv akcionář (=Rada HMP). Druhým problémem je, že radní pro DPP si myslím, že má DPP řídit, ačkoliv k tomu nemá podle stanov, zákona o obchodních korporacích ani zákona o HMP žádné právní nástroje. Ve skutečnosti má radní pro dopravu předkládat Radě HMP koncepční a strategické materiály, která má Rada HMP projednat a případně nějak transformovat v pokyn akcionáře, změnu stanov a pod.
    Co udělal Hřib pro to, aby se něco změnilo? Předložil nějaké návrhy na změnu stanov DPP Radě HMO nebo ZHMP? Předložil na RHMP nějaký strategický materiál k rozvoji DPP? Zaobíral se někdy úvahou, jestli by z hlediska řízení městksých společností nebylo pro Prahu lepší vytvořit koncern, jehož management by měla Rada HMP pod kontrolou? Odpověď stejná, neudělal a nepřipravil nic. Ano, je možné, že by s těmi nápady narazil (možná), ale mohl by minimálně říkat, že Piráti mají řešení pro zlepšení řízení a kontroly městkých společností, kde je ostatně jeden průser za druhým.
    Tolik k tomu, co Hřiv (ne) udělal pro zlepšení situace v DPP jaké radní.

Jako předseda DR DPP mohl iniciovat sestavení pracovní skupiny na IT, aby se alespoň sestavila nějaký materiál, který může být podkladem pro další rozpracování uvnitř Pirátů (třeba), Za druhé by výstupy této pracovní skupiny mohly být podkladem pro formulování nějakých doporučení směrem k vedení DPP. Problém totiž není v tom, že by vedení DPP něco blokovalo (minimálně ve vztahu k IT), ale že tomu nikdo nerozumí. Takže celé fungování IT a jeho rozvoj je plně v rukou šéfa IT a toho, kdo si ho tam prosadil....což mimochodem obvykle není zcela na vůli představenstva, ale odehrává se v nějakém polokryptickém výběrovém řízení s velmi intenzivními zásahy ze strany různých poradců a politických hochštaplerů. transparentnost nulová.
    Co proti tomu udělal Hříb? Samozřejmě v podstatě téměř nic. zrovna zde jsem prostě velmi spoléhal na to, že Piráti využijí toho, že mají v podstatě neomezené možnosti přístupu k informacím o IT v DP a udělají pečlivou analýzu architektury, HW a SW, identifikují venderlocky a začnou silně tlačit na přijímání řešení, která z DPP dělají eldorádo externích IT společností....
    Jak říká klasik: Hic Rhodoos, Hic Salta...
    Takže mne trochu rozladí, když tu čtu různé omluvy a výmluvy, proč se nedaří na úrovni Prahy udělat něco s IT (což považuji za Pirátskou kompetenci číslo 1), když speciálně na DPP k tomu byly a jsou všechny předpoklady....
    MILKMAN
    MILKMAN --- ---
    XCHAOS: Ať už to ví nebo neví, tak to nijak neřeší podstatu problému - Piráti mají exkluzivní možnost něco udělat s IT v největší městské společnosti v ČR (a 10 největší společnosti v ČR podle počtu zaměstnanců vůbec) a nedělají vůbec nic - přitom mohli z DPP za vytvořit vlajkovou loď veřejného zadávání nebo úspor oblasti IT. K pláči.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STAROJDA: první věc, kterou ji vyčítám je, že nám ten Orlen trochu zatajila:
    Tereza Nislerová | Lidé a týmy
    https://lide.pirati.cz/osoba/3078/

Pokud se někdo honosí "mezinárodními zkušenostmi", měla by to trochu rozvést. Pokud to byly dotace na zelený vodík, tak by to měla umět prezentovat a dokázat, že nešlo jen o greenwashing, jak ji obviňují aktivisté...

Když se hlasovalo o lídrovi v Praze, tak jsem hlas odevzdat nestačil, protože o dosavadních výsledcích Adama Zábranského jsem měl jisté pochybnosti (možná neoprávněné, ale to je to: chybí objektivní zpětná vazba) a další kandidáty a kandidátky jsem tolik neznal, a než jsem si prošel jejich kandidátské řeči a zanalyzoval poděkování a tak, tak lhůta pro odevzdání hlasu uplynula (ten můj jeden hlas by výsledek nezvrátil, ale kolik nás dalších se nestihlo rozhodnout?)
    EL_TOPO
    EL_TOPO --- ---
    Vím že fórum je mrtvé, ale kdyby někdo odpovědný z Prahy chtěl zareagovat...

PRAHA - matka zájmů a peněz? - Fórum Pirátské strany
    https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=70047
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    EL_TOPO: já si myslím, že Piráti teď hledají spíš sponzory, než voliče ;-)
    SADY
    SADY --- ---
    fascinujici

Manažerka Orlenu primátorkou Prahy? Piráti mají co vysvětlovat
    https://denikreferendum.cz/clanek/238480-manazerka-orlenu-primatorkou-prahy-pirati-maji-co-vysvetlovat
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    STAROJDA: "tlacit" a mat nieco v programe su 2 rozne veci. Tym ze to mastermindi pre terajsie volby uplne vyhodili z programu stratili celu tuto povodne jadrovu komunitu ludi. A tych veci ktorymi sa teraz pirati lisia od "tradicnej" strany moc nezostalo:/
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    XCHAOS:
    - "našel se způsob, jak naopak na ignorování copyrightu profitovat a všichni najednou mlčí" Jak toto chceš přenést do české politiky, do kampaně? Vždy to má smysl řešit jen globálně. Takže jak říkám - téma do EU voleb. Ale dávám ti za pravdu - Piráti to teď nemají ani v dlouhodobém programu.

- "ignorování voličského jádra" no nevím, to by chtělo analýzu. Např. já se považuju za voličské jádro a vypuštění open source mi nevadí. Vidím jiné priority. Piráti přeci nemůžou být stranou jednoho tématu, mají jich víc. Digitalizace, transparentnost, efektivita, progresivní, sociální, bez korupce,...

- prostě tohle není "nosné téma". Není to ani TOP 5 téma. Jestli někde, tak to má být v dlouhodobém programu (tam to není) a má to být v záloze, když přijde na řadu diskuze o platformách, IT ve státní správě atd (to uvidíme, jestli to někdo zmíní - já si toho určitě všimnu a dám vědět ;) ).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam