• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALEFČeská pirátská strana - Pirátský přístav na Nyxu
    Piráti.czprosíme účastníky debaty, aby se zdrželi osobních útoků (alespoň na úrovni slušnějších klubů tady na NYXu)
    Veškerý gaychat patří do druhého klubu [ Piráti.cz (unofficial) ] zde bude smazán.
    homepage - www.pirati.cz | twitter - 
    @PiratskaStrana | toto je polooficiální odborný klub pro nyx-aktivní členy, kandidáty, příznivce a potenciální voliče - ne [ oficiální fórum ] | pokud hledáte na NYXu spíše obecnou diskuzi o autorském právu, zkuste [ Piráti nebo novodobí misionáři kultury? ] | pokud chcete obecně tlachat o nově vznikajících politických stranách a hnutích, zkuste [ Politické alternativy a jejich příznivci ] | pokud chcete Piráty obecně nemoderovaně poloodborně zdrbnout, jsou tu pro vás [ Piráti.cz (unofficial) ] | povolební priority [ 20 nejdůležitějších bodů pirátského programu ]

Automaticky detekované klikatelné hashtagy pro lepší organizaci obsahu jsou v tomto klubu vítány - příklady: #praha #volby #koalice #privacy #media apod.
    rozbalit záhlaví
    CHORCHE
    CHORCHE --- ---
    PALEONTOLOG: tohle si vysvětluju tak, že Wagenknecht byl Praha... jak si doplnil. tam asi stačilo ject socky a liberálů tam je víc, najdou si. plus obhajoval a už byl známý

u nás v tom našem bastardím sudetským Domažlickým obvodu č.11 to dopadlo takhle:
    Jan Janda, Piráti, 43 let, oční asistent, Sušice 1 679 hl. 5,88 % - 8. předposlední - nikdo mimo Sušici o něm neměl páru - sic pěkný web, jednou to hodil na náš FB Naše Klatovy. těžký... tady by ti nepomohla ani kampaň, ani svěcená voda (hodil sem mu to)
    vysvětlení - senát tu měli vždy socani, teď jedno období zbytečný Vilímec (ODS) z vlny antibabiš (plus KT, Sušice a další obce tu mají často ODS starosty x období), teď je tam zpět marnej Látka (ex socan, nově ANO)

ale souběžně si k tomu přilož Krajské - z 99 obhájil pirát jen 3 zastupitele. náš Plzeňský kraj (Špoták z Domažlic, ex hejtman; Hais ze Sušice a třetího z Plzně neznám, zapomněl jsem)

imho čím dál od krajských měst, tím to má pirát těžší... služby a problémy jsou tady jiné (x lidí to radši hodí dízlům)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: jde jen o příjmy Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ a je fajn, že je jeden z těch členů, kteří tuto hru hraje. To není pro začátek nejhorší.... sice ano, pod Hřibem se nevydáváme tím směrem "protikorupčního populismu", který by reprezentoval Wagenknecht, ale přesto by bylo fajn, kdyby zrovna tohle pravidlo se nezrušilo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HONZA09: do jisté míry, ale zase Babiš byl na ČSSD závislý, ODS na nás ne. V podstatě kdybychom nešli do vlády, tak bychom zase byli zbytečná opozice, co nenasbírala vůbec žádné zkušenosti ani po 15 letech. Já jsem do jisté míry zbyttečný člen, protože celorepublikově se mi prorazit nepodařilo (nebyl jsem tolik známý), ale zase jsem pohrdl sbíráním drobných politických zkušeností v komunále.

Paradoxem je, že problémem Pirátů je, že se strašně zabývají svými vlastními vnitřními problémy, je to taková skupinová terapie, všichni si tam řešej, koho nesnášej, koho by nejdradši vyrazili (ale v souladu se stanovama nemůžou)... ale maj řešit problémy voličů, ať už v jakékoliv rovině: pro někoho je to marketingová záležitost, jakýsi průzkum veřejného mínění, boj o hlasy bez sebemenší odpovědnosti za to, jestli sliby dokáží naplnit nebo jestli vůbec prosazují něco v souladu s programem... pro jiného je to evoluční záležitost, je mu jasné, že aby mohl sliby plnit, musela by společnost nebo stát fungovat lehce či více jinak, než dnes, a pro někoho je politika snaha o revoluci, prostě překopat co jde, hlava nehlava ve jménu bůhvíčeho.

Faktem je, že ten antikorupční rozměr PIrátů je časovaná bomba, protože sice řeší důležitý bug, že firmy napojené na vládní penězovody mohou přežívat i s produkty, se kterými by na spotřebním, konkurenčním trhu neuspěly, ale neřeší základní antisystémový rozměr boje proti tomuto (viz Wagenknecht a debaty, jestli jeho přezkum muniční iniciativy Ukrajině ublížila nebo mohla pomoci... takhle to je totiž okolo korupce téměř se vším, je to složitý ekosystém, ale nemáme bezprostředně připravené řešení "jak to udělat jinak")

No a když přijde někdo, kdo to chce dělat jina a zabývat se voliči, tak v duchu nejlepších Pirátských tradic... opět začne přepisováním vnitřních pravidel, které zneakceschopněj to málo, co ještě dodávalo straně jakousi dynamiku a nádech mírné nepředvídatelnosti :-) To je asi stejné, jako když wannabe-autoritáře Trumpa ve skutečnosti demokraticky zvolili redneckové, kterým zdražil benzín a kteří vlastně předvedli hlavní slabinu demokracie v praxi (tedy hrozba, že krátkodobé zájmy zvítězí nad těmi státotvornými, ale marketingově to bylo pojaté celé obráceně, prostě protože Amerika je země neomezených možností).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NECROMAN: takhle, v jistý moment, když se pokládáš za rovnocennou osobnost, nechceš do funkce, kde budeš přehlasovaný a budeš v podstatě manageovaná osobnost. (Tam ti hrozí to, co se stalo Ivanovi na MMR... dostaneš nesplnitelné zadání a končíš). Pravděpodobně složení RP, kde by 3 lidi přehlasovali 1+Hřiba není reálné.

Ta situace není dobrá celkově... ani Wagenknecht (neúspěšný kandidát do Senátu) ani Hřib (nejasné, jak interpretovat jeho předsedání dozorčí radě DPP, na začátku byly nakousnuty ty dozorčí rady jeho i Wagenknechtovy a není se moc čím chlubit... vysvětlení "není dost hlasů" neobstojí, z informacemi se má nějak pracovat, apod.)

Vlastně když to sleduju, tak lituju těch svých různých řečnických cvičení na fóru. Lidi skutečně trápí jiné problémy, hlavní problém ale je, že korupce je trochu systémová (odstoupím z dozorčí rady = přijdu o placené místo, apod.) a že jsme ve fázi obsahu s konsentem (vlastně se hraje o to neprodat se příliš lacino).

Není žádná "levicová" frakce, která by se dokázala postavit takové té technokracii moci... je jenom lidé, kteří spoléhají na systém demokracie tak nějak sami o sobě (že vynese správnou osobu na správnou pozici, sama od sebe) a jsou lidé, kteří jsou právě... technokrati moci. Bez těch druhých to taky nejde, asi. Situace se vlastně opakuje, řešili jsme to s Jakubem Michálkem před už asi 15 lety a vlastně se to vrací v kruhu.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Wagenknecht odstoupil z volby do místopředsednictva, když nebyl zvolen předsedou. Smutný takový přístup.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---

Předseda

33 hlasy od 33 respondentů

DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Hřib, Šípová, nebo Wagenknecht? Piráti zvolí nového předsedu
    https://denikreferendum.cz/clanek/36848-hrib-sipova-nebo-wagenknecht-pirati-zvoli-noveho-predsedu
    ICARUS
    ICARUS --- ---
    SKY_MAX: Pokus o zviditelnění se před volbami, když zpochybňoval českou muniční iniciativu tvrzením, že nějaké jednotky procent dodávek, které platilo Německo, byly předražené. Šel s tím do médií bez konzultace s ostatními účastníky iniciativy a ve výsledku z toho byla hybridně dezinformační akce, za kterou by se nemusel stydět ani Okamura. Tvrdil, že má důkazy, ale nikdy je nepředložil a nějakým médiím i řekl, že mu důkazy zakázala předložit tisková mluvčí Pirátů, která to samozřejmě popřela. Wagenknechtovu verzi ostatní účastníci odmítali, sám Wagenknecht pak na schůzku výboru, kde se toto mělo řešit ani nepřišel.

Tady je třeba nějaké stručné shrnutí: https://plus.rozhlas.cz/jiri-leschtina-podivny-vylet-senatora-wagenknechta-do-nitra-municni-iniciativy-9312299.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PULNOC: Adéa Šípová má velmi malou podporu, mj. proto, že byla dlouho nezávislá a k Pirátům vstoupila až dodatečně. Je dobře, že k nám vstoupila, což o to. Ale předsedkyní se asi nestane. Pro mě by byla přijatelná, ale má to svá úskalí. Např. lobbuje za genderové tapetování na kandidátkách, což je složitá otázka. Mě by vyhovovalo mít vyrovnaný počet leadryň, a řešil bych to losem - na vylosovaném počtu kandidátních listin by přeskočila nejvýše zvolená žena v primárkách na první místo, aby kandidátní listiny vedl zhruba stejný počet mužů a žen. (akorát si nejsem jistý, jestli by ten přeskok měl být shuffle nebo swap). Stejně je to poměrně citlivé téma, mj. i proto, že není automatické, že zrovna voličky víc důvěřují političkám, apod. - je to složitá věc. Ale mít předsedkyni by byl dobrý start a Markéta Gregorová to z Bruselu moc dělat nemůže.

K tomu ostatnímu... no Wagenknecht mi přijde, že má nějaké šance, a u něj je vymezení se vůči Babišovi aspoň osobní a autentické. Hřiba nás nemusí víc, bohužel by asi byl dobrá tvář pro řadové voliče, protože byl hodně vidět jako primátor, ale to je asi jediný argument. Podmiňuje to stejně transformací strany k více autoritářskému stylu a když mu to neprojde, možná z volby radši odstoupí, aby měl důvod neprohrát.

Nejde přehlédnout, že si fanynka Ivana Bartoše, ale otázka je, zda prostě už nesestřelil. Já si myslím, že mohl vést stranu v roce 2025 do voleb, kdyby se byl soustředil na to MMR i za cenu, že odstoupí z pozice předsedy, protože podle mě v krajských volbách nešlo být současně ve vládě a současně se vůči ní vymezovat a regiony chtěly to vymezování se, zjevně. Zapomínáš, že nevolí jen Praha, a že mimo Prahu jsou kostky rozdané jinak.
    PULNOC
    PULNOC --- ---
    XCHAOS: ja chci Adelu Sipovou. protoze ma nejlepsi jmeno. vystudovala prava, coz zvladne jen obsesivni clovek, to je taky dobre.

zni sice jako strasna konzerva ale to ceskym volicum vadit nebude. dokud nejsem v cele strany ja, musime jistou nedokonalost pripustit.

Wagenknecht: "Mezi další priority pak řadí i „ochranu klimatu s rozumem“, efektivní dopravu, dostupnou energetiku, minimum regulace nebo kvalitní vzdělávání a zdravotnictví. "

Staci si napsat Jeziskovi, Luky!! A klidne chtej i neco vic, treba platicko estrogenu, to dneska kluci maji v oblibe.

Ovsem, rodice jsou konzervy, takze se pak nediv, kdyz to vsechno nevyjde. A volici uz taky neco zazili a vi ze sliby casto koreluji s chybami.

K Hribovi se ani vyjadrovat nebudu, ten si asi udelal MBA a nedoslo mu, ze to je jen pro srandu a vyssi plat ale zacal to brat vazne.

Je to bida s nouzi, nebo, lepe recene, nouze s bidou. I think it's over, friends.

Ivan Bartos si doufam zalozi novou stranu, myslim ze by dostal...kolik ze to maji ted % pirati?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Wagenknecht byl prvním náměstkem ministra financí od února 2014 do června 2015, kdy ho Babiš odvolal
    Babiš se musí omluvit senátorovi Wagenknechtovi za označení udavač. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/zaloba-babis-wagenknecht_2303011550_krp
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NIEKT0: mě to tak taky přijde, ale to znamená, že Jakub Michálek a Lukáš Wagenknecht jsou se svými protikorupčními strategiemi ve vzájemné opozici?

No, je jasné, že autoritáři to nechtějí prezentovat jako autoritářství, ale jako "modernizaci", to ano. Na druhou stranu, nějaká minimální akceschopnost v exekutivních funkcích je nutná, volení zástupci, kteří jsou spíše "mluvčími", se z podstaty věci hodí spíš pro opoziční politiku, než pro vládnutí. Je to složité, ve vysledku je to spíš dělení na "troufáme si vládnout" a na "netroufáme si vládnout" (což může mít řadu důvodů, často je to právě dost rozumu na to, aby člověk chápal, že prosazuje ideje, které v dané situaci prostě nejde jednodušše implementovat, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DOCKINEZ: no ano, ty frakce se seskupily ne nějak jako levice a pravice, ale spíš je tam jakási "vize modernizace společnosti" - to je všechna ta "digitalizace" a tak - a tam se točí jména jako Hlavenka, Hřib a další, přesně tak. Olga Richterová je trochu překvapením, v tomhle proudu, ale budiž. Prostě nějaké ty digitalizované VRT tramvaje na Václaváku. A proti tomu stojí cosi jako "protikorupční populismus", kde by mohli najít společnou řeč Michálek, Wagenknecht a další možná s tou "levicovou" (či spíše sociálně-liberálně-zelenou) frakcí (protože boj proti korupci ve společnosti realizuje daleko víc, než menšinová témata). Protože nakonec nějaký fungující nezadlužený stát v důsledku potřebuje každý liberál (aby mu exekutoři neobstavili budovu parlamentu nad hlavou). Problém protikorupčního populismu je v tom, že s velkou pravděpodobností budou jen nástrojem, pomocí kterého se budou velké ryby zbavovat nepoddajných malých ryb; kdyby do toho šli úplně natvrdo, tak ovšem systém zcela rozvrátí (což si podle mě ani neuvědomují, v čemž spočívá krása toho Fialova výroku, že "Ivan Bartoš si ani neuvědomuje, co vlastně dělá", protože ve mě zbylo dost mladistvého anarchisty, abych viděl korupci za každým detailem toho, co dekadentní, čtyřikrát rebrandované pozůstatky Bachova absolutismu u nás vlastně provozují :-) )

Věc je složitější a nakousl s to tady s tou Čínou: učinit každého občana závislého na appkách na smartphonech, které se nejen v ČR, ale už ani v EU jako v celku ani nevyrábí... what could possibly go wrong. To je asi stejné, jak učinit životní styl závislý na autech, která pálí ropu, která sE nejen v ČR, ale v EU jako celku netěží v dostatečné míře, aby byla zajištěná soběstačnost. Ona trocha toho čučche v úplně nejzákladnějších věcech občas nemusí být od věci... v tomto ohledu jsem ale jako "eko-technologický-prepper" u Pirátů v naprosto nepochopené menšině... ostatní se chtějí hádat o detailech zapojení penězovodné vzduchotechniky, která v důsledku akorát nafukuje realitní bublinu (ostatně: co jiného jsou ta stavební řízení) a udržitelnost (opravitelnost, otevřenou dokumentaci, whatever) vidí jako téma pro pár paranoidní nerdů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lukáše Wagenknecht má větší podporu nominace, než Zdeněk Hřib.
    BUGAS
    BUGAS --- ---
    Náměstek primátora Prahy Zdeněk Hřib bude kandidovat na předsedu Pirátů. Chce, aby Piráti byli liberální středovou stranou.

Chce, aby Piráti byli liberální středovou stranou a prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí. Chce prosadit také vnitřní reformu strany, jejíž součástí by bylo například uzavření pirátského diskusního fóra pro veřejnost nebo zpřísnění pravidel pro odvolávání. Už dříve kandidaturu na šéfa Pirátů oznámil končící senátor Lukáš Wagenknecht.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    NECROMAN: no já vám nevím, Wagenknecht mi přijde celkem schopný, ale nepřijde mi politicky strategické volit na předsedu někoho, kdo před nedávnem selhal o obhajobě mandátu.
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Wagenknecht přijal nominaci na předsedu
    Rozhodl jsem se přijmout... - Lukáš Wagenknecht - váš senátor
    https://www.facebook.com/share/z2xP5fhbiVibPaBb/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jo a samozřejmě:

Lukáš Wagenknecht PRO 184 (77%)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAMAHL: senátoři jsou trochu overrated, v systému hrají spíš doplňkovou roli a Wagenknecht byl speciální případ :-) já sám jsem se do toho hrnul zamlada stylem "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se", ale takhle politika nefunguje. Je důležité vyhrát - ale ne omylem, je potřeba vědět proč to dělám a jak s vítězstvím naložím. Nějaká mediální strategie je dobrá, ale já jsem od začátku byl skeptický k tomu, že v dnešním světě si Piráti udrží mediální obraz své strany a svých osobností pod kontrolou. Je legrační předpokládat, že na to stačí zaplatit si nějaké profesionály, nějakého vlastního Marka Prchala... protistrana si zaplatí lepší profesionály s větším rozpočtem... a dál co?

Podle mě jsme od začátku měli větší důraz klást na teorii nezávislých médií (v podstatě nových Nových médií - dnešní nová média jsou už dávno stará velká etablovaná velká média, Musk, Zuckerberg, Tiktok...)
    NECROMAN
    NECROMAN --- ---
    Sám Wagenknecht nechce svou možnou kandidaturu blíže komentovat. Seznam Zprávám pouze řekl, že to nevylučuje.

Jeho největší nevýhodou by byl fakt, že o víkendu nedokázal obhájit senátorský post. Jak ale kousavě poznamenal jeden ze zdrojů Seznam Zpráv: „Moc lidí, kteří by neprohráli volby, teď ve straně nemáme.“
    U Pirátů se objevují první jména Bartošova nástupce
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-u-piratu-se-objevuji-prvni-jmena-bartosova-nastupce-261252
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam