• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRISKontaktní rodičovství - attachment parenting
    aktuálně: sdilime tipy a triky a rozšiřujeme nástěnku

    téma: bonding - těhotenství, porod, šestinedělí

    rozbalit záhlaví
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    INUSHKA: reálně jsem jí zažila , protože jsem chodila s dcerou na nějaké cvičení a tahle osoba tam potom měla nějaký kurz čili jsem jí každý týden viděla a při oblíkání pozorovala část jejího kurzu (byla tam skleněná stěna)....ta ženská má úsměv na hubu snad přišitý....nevěřím jí ani dobrý den......a knihu o správném polohování jsem s první holkou vyfasovala na plavání na půjčení a když jsem se tam (už jako aktivní nosička) dočetla o případu, kdy se dítě i rodič po nošení v šátku ocitli v důsledku této činnosti v nemocnici, tak jsem zaklapla a odevzdala....fanatiky fakt nedávám.....
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    OXIS: tak to jsem vubec netusila, ze je u babyvaku nejake potencialni riziko uduseni
    INUSHKA: tak prvni syn nechtel byt ani v babyvaku ani v satku, takze uz coby male miminko putoval do manduky..druhy syn naopak sve prvni 3 mesice stravil temer nonstop v babyvaku, obcas jsem to prolozila satkem, ale ten jsem zacala vice pouzivat az po ctvrtem mesici
    s nazorem na Kiedronovou naprosty souhlas!
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    INUSHKA: jak tak mlaskavě říká "péřová peřinka", že jo? Docela blééé :-D
    INUSHKA
    INUSHKA --- ---
    ORIKA: Já mám dojem, že oni všichni tihle odpůrci šátků vychází z předpokladu, že když někdo nosí v šátku, tak to znamená, že tam to dítě má uvázané 24 hodin denně, takže to pak nemá možnost se motoricky rozvíjet. Proto si myslím, že babyvaky jim často tolik nevadí, protože to už i jim musí být jasné, že v to slouží spíš jako podpora při chování na ruce a déle než pár minut se v tom skutečně nosit nedá, neb by nosiči upadla záda.

    Jinak teda, já před prvním porodem shlédla jakési video od téhle paní, konstatovala, že kdybych měla mimino přebalovat tak, jak ona tam ukazuje, tak budu moct svoje oblečení následně rovnou hodit do pračky, a usoudila, že další její rady si nechám ujít. Je mi strašně protivná, takový ten přeslazený sluníčkový typ.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    OXIS: No kámoška mi dala tu její knihu, jí teda pomohla, protože měla nedonošená dvojčata. Já se podle té knížky naučila správně zvedat a obracet novorozence, docela dobré grify na to, aby se nepřetěžovala krční páteř atd.
    Ale to s tím baby vakem taky nechápu, některé děti to vyloženě nesnášejí, nechtějí být stočené. Třeba můj syn. Ten babyvak i úvaz na kolíbku fakt nesnesl. Zato šátek "na stojáka" nebo manducu měl moc rád. Hlavu držel už hodně brzo, chtěl koukat.
    Oni někteří lékaři a fyzioterapeuti asi nemají úplně rádi soustavný pobyt dětí v šátku, protože dítě pak může mít motorické potíže. Vím, že děti kamarádek, které byly v šátku permanentně, měly často potíže s motorikou a lezly později. Jenže tytéž potíže mají i děti, které jsou furt v kočárku, sedačce nebo lehátku, jen s tím rozdílem, že navíc přicházejí o kontakt s matkou.
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    ORIKA: to jo. Přitom šátek na stojáka je pro záda určitě lepší
    OXIS
    OXIS --- ---
    ORIKA: nechápu, proti tomu zas jsou moje dvě známé - lektorky vázání šátků, protože tam opravdu je ta možnost, že se dítě udusí (protože si hlavičku položí na hrudníček a tím se mu špatně dýchá, proto ani nedoporučují úvaz kolébka, že je strašně těžký ho uvázat správně)

    LISTICKA: mě tenhle mimořádně zpátečnickej názor dost šokoval, z toho (mála, přiznávám), co o ní vím, mám pocit, že ona má pocit, že jsou děti snad křišťálové lustry nebo čínské vázy z desátého století, jestli mi rozumíte! .) Přínos pro rodiče nedonošenců nedovedu ocenit.

    ANNAWA: moji mámu to taky mrzelo, když zjistila, jak je to super nosit si vnoučka :))).

    A je to HPNP (Hnutí pro nepřirozený porod, kdybyste ještě neznaly.)
    ANNAWA
    ANNAWA --- ---
    OXIS: Evka Peřinka?!
    Mě u noseni děti v satku mrzí jedina věc, že jsem to neznala i u nejstaršího.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    OXIS: zajimavy je, ze treba babyvak doporucuje
    LISTICKA
    LISTICKA --- ---
    OXIS: Ona má Kiedroňová dobrou metodiku na zvedání a polohování dětí, hlavně nedonošených, a takových, které potřebují rehabilitaci. Ale tohle je fakt haluz. Vždyť šátek nebo nosítko je ohromně praktická věc i pro matku, která nechce dítě nosit celý den. A na tu péřovou peřinku je teda vyloženě ujetá.
    OXIS
    OXIS --- ---
    Tohle prostě musím sdílet!! Ze skupiny HNHP. Uf uf uf.

    Poradna u Evky Peřinky Kiedroňové:
    Dobrý den paní Kiedroňová,
    v červnu čekáme s manželem druhé dítě. S prvním synem jsem postupovala podle vašich dvou knih a plánuji je znovu otevřít. Byly tou nejlepší investicí! Chtěla jsem se zeptat na Váš názor ohledně šátkování. Přemýšlela jsem o tom, jestli to nezkusit, ale pořád mám o tom trochu pochyby, jestli je to dobré pro celkový vývoj dítěte, jestli mu tím nemůžu ublížit. Přeci jenom pohodlí na pevné podložce - kočárek nebo postýlka mi přijde vhodnější.
    Děkuji za Váš názor. a také za Vaši práci, kterou děláte.
    S pozdravem
    Martina
    Eva Kiedroňová reaguje :
    13.5.2013 (10:07)X
    Milá Martinko
    Vidíte to velmi moudře.
    Pokud to nebude nutné, tak šátek ani nekupujte. Daleko větší význam pro Vás i pro dítě bude mít aktivní komunikace s dítětem a okolím, aktivní pohyb na podložce i v náručí a pohodlí při odpočinku na pevné podložce a péřovém polštářku.
    Přeji Vám hodně štěstí a lásky a těším se na jakýkoliv další kontakt s Vámi.
    Eva K
    KLEVKA
    KLEVKA --- ---
    Ahoj vespolek, byl jste někdo na kurzu bezplenkove komunikacni metody v brane k detem? stoji to za ty dve stovky? dalo vam to neco ? byli prijemni? srozumitelni? dali se jejich rady uvest do reality? byl tam nekdo s mimcem-jako navstevnik kurzu?
    konec hlaseni , dekuju za pozornost (+:
    RACHEL
    RACHEL --- ---
    Proč kontaktní rodičovství nefunguje na sto procent
    http://www.prosimspinkej.cz/proc-kontaktni-rodicovstvi-nefunguje-na-sto-procent/
    DALEEN
    DALEEN --- ---
    MEDVED007: Takhle neslavně jsem dopadla se synem a zavinovačkou. Načetla jsem si jak mají miminka ráda pocit zavinutí, pořídila jsem si zavinovačku, péřovou, krásnou.... a syn ji od narození bojkotoval. Takže ve výsledku spal na zavinovačce, přikrytý peřinkou a ručičky roztažené do široka. Pokus o zavinutí jsem učinila dvakrát a pokaždé jsem se setkala s velmi hlasitými projevy nesouhlasu.
    Jsem docela zvědavá jak to bude s holčičkou až se v květnu narodí :)
    MEDVED007
    MEDVED007 --- ---
    MALA_MISIA: já bych řekla, že nošení je hlavně o dítěti...starší holka byla (a je) hodně kontaktní typ a nosila jsem jí denně hluboko za roční narozeniny a oběma nám to vyhovovalo....u druhého dítěte jsem se těšíla hlavně na šátek, protože to byla jedna z mála věcí, která mě na maminkovství u mimin fakt bavila a mladší holka ho dost bojkotovala...nosila jsem jí tak do tří čtyř měsíců a pak míň a míň a od půl roka už to nešlo vůbec, protože se z šátku naučila vysvlíkat a vylejzat....prostě nesnášela to omezení osobní svobody....a to nejen v šátku, ale i v jakémkoliv ukurtovaném zařízení ala autosedačka, cyklosedačka, jídelní židle, cokoliv.....

    takže za mě, ty si můžeš 100x říkat, že chceš nosit, mít takový nebo makový režim, ale ono často plno věcí tak nějak vyplyne ze situace.....
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ORIKA: jo, to asi jo. Obe maj zahradu, takze to uz by vubec nebyl problem. Jen jsou holt zasekly na ty postylce.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: a doma v kočárku by usnula? mě když hlídali rodiče staršího tak do určitého věku ho prostě doma uvozili v kočáru...a od určitého věku si s ním lehli do postele a taky si dáchli :)
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    EWICZZZKA: jo, usne. V satku, v kocare i pritulena. Jen ony jsou z toho nervozni, ze dite preci musi spat v postylce, ze z velky postele spadne a blabla... vlastne jejich hlavni argument je "proste musi". Od ledna by mela kazda z nich hlidat jedno odpoledne v tydnu, takze to zacinaj hrotit, kupovat postylky a tak :-)
    Asi to parkrat nejak nenasilne zkusim a uvidime. Myslim, ze to treba u babicek pujde lip, protoze tam je vsechno jinak nez doma.
    EWICZZZKA
    EWICZZZKA --- ---
    KOTENCE: A s babickama by neusnul? V satku, v posteli? Nase babicky hlidat chtely moc a tak to vzaly jako fakt, ze je treba proste unosit nebo si spolecne lehnout a pockat, az usne.

    Ja jsem byla hlavne v urcite chvili rozhodnuta, ze takhle uz ne, uz me to vycerpavalo a stvalo. Nevim, jestli by to melo stejny uspech, kdybych to zkusila delat kvuli babickam. Navic jsem uz si byla jista, ze dcera vsemu rozumi a muze to zvladnout. Dva dny jsem ji o tom hodne povidala. Ze jsem z toho unavena, ze uz by to mohla zvladnout sama a i pro ni to bude pohodlnejsi a rychlejsi. Porad dokola jsem ji opakovala, jak to udelame, krok po kroku. Precteme pohadku, zazpivame, pohladime, dame pusu a odejdeme. Fakt jsem ji to rekla stokrat. No a pak jsem to jeden vecer takhle udelala, ona lehla a usnula.

    Ale nepochybne v tom hraje roli model.ditete + plus dobre odhadnuta chvile, kdy to pujde.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    JESTERKA_NA_ZDI: já jsem byla na nějakém kontaktním kurzu a celý kurz šel do prčič hlavně kvůli tomu, že lektorka měla 1 dítě a my posluchači 2-3 děti. Tzn. totálně rozdílné světy.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    EWICZZZKA: a muzu se zeptat, jak jsi ucila samostatny usinani? Mne zatim vyhovuje, ze spi dopoledne v satku na prochazce a odpoledne mi i celkem bodne se s ni na dvacet minut natahnout nez usne. Ale tlacej na me obe babicky, ze nemuzou hlidat, kdyz dite neumi usnout samo... Rada, at si daj po obede zdravotni prochazku s kocarem, zabira jen castecne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam