• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: Smutná pravda! Ideálně lze výchovně působit na jedno dítě, které člověk může upozorňovat na různé zajímavosti. Jakmile jich je víc pohromadě, začne se projevovat dosti otřesná skupinová dynamika - ale to zase souvisí s tím, že dnešní děti jsou hrozně nevylítané, ze všeho nejvíc by potřebovaly víc pohybu a vlastně je špatné tuhle jejich potřebu frustrovat. Nebo třeba poznávání kytek - k tomu všemu, co si děti musí nacpat do hlavy ve škole, jim člověk ještě přidává různé bizarní názvy, které mnohdy nebudou v životě k ničemu potřebovat. Pak je tu ještě skutečnost, že svět v počítači je samozřejmě daleko barvitější a dramatičtější než to, co člověk při krátké povrchní návštěvě může pozorovat v lese (viz nedávné zprávy, že "překrásná" - ve skutečnosti příšerně kýčovitá - počítačově vymodelovaná příroda ve filmu Avatar přiměla dokonce nějaké fanynky filmu k sebevraždě, protože tento náš skutečný svět je příliš šedivý). - Já jsem třeba v dětství strašně ráda pozorovala různé hmyzíky, vodní živočichy apod., kteří jsou ve skutečnosti daleko zajímavější než počítačoví mimozemšťani, jenomže k tomu musíte být aspoň trochu v klidu, nedupat, nehlučet, čekat a soustředit se. Nebo když se podíváte na návody ke skautským hrám z první republiky - tam děti třeba hledají značky v podobě šipek sestavených z větviček apod. - tohle na dnešní děti absolutně nefunguje, ty se kolem šipek proženou a podupají je. Je to strašná škoda, že většinová populace nikdy nenahlédne a nepocítí na vlastní kůži, jak je příroda fascinující, složitá, obdivuhodná, božská... tihle lidé pak nemají šanci pochopit, proč by někdo neměl třeba postavit dálnici přes rezervaci, a je jim to srdečně fuk. Ach jo...
    LALINA
    LALINA --- ---
    dnešní děti by, zkráceně řečeno, potřebovaly v lese McDonald párty, disko z repráků a střílet do všeho, co se pohne..pokud už se vůbec nechají do toho lesa vyštvyt... dnešní městský děti les nepotřebujou... a taky se tam ani neumej chovat...stejne jako jejich rodiče. Takový lidi lákat do lesa je zcestny a nebezpečný.
    Jelikož se tam buransky nebavej, spíš se tam štítěj, ani je nenapadne přírodu chránit, jedine ji budou naschvál ničit, (pokud byly neceny do lesa chodit) a když uslyšej, že jí má bejt kus změněnej na dalnici, ani nehnou brvou a budou s tím naprosto souhlasit....

základ vidím v kořeni věci: jinak vychovávat děti ..celkove jinak. A to vlastním příkladem hlavně....
    ANNA
    ANNA --- ---
    JAGA: nevím, nakolik se děti různí mezi sebou i mezi generacemi, ale přijde mi, že naučné cedule nejsou zrovna spásné, pamatuju si, že mě v dětském věku moc nezajímaly, jako bytost menšího vzrůstu jsem na ně moc neviděla a číst zdlouhavý text se mi taky nechtělo, protože všude okolo bylo to, co ta nástěnka zachytávala jen ve zlomku, tedy příroda. že mládí je bujné a často hlučné mi přijde normální a primární roli by měli hrát rodiče, co se týče osvěty (jo, je to ideál, vzhledem k tomu, že většina populace je imho nablblá a necitlivá), popřípadě jiní lidé.
    pochopila bych, že se děti budou nudit v naturparku, kde se nesmí sejít z cesty a ničeho dotýkat, ale v lese je všude spousta věcí na zabavení se... chápala bych třeba, kdyby součástí nějaké lesní stezky byly nějaké dřevěné skulptury, po kterých se dá i lézt... a nevím, jak moc ovlivní lidské chování, že si někde na ceduli přečte, nebo spíše někdo mu přečte v případě dětí, že je třeba chránit X, pokud s tím jinde nepřijde do kontaktu.
    průsvitná cedule mi přijde jako podivné polovičaté řešení bůhvíčeho, nakonec si stejně myslím, že někdo dohodil kšeft známé nebo vlastní firmě, popřípadě musel na něčem vykázat výdaje.
    JAGA
    JAGA --- ---
    LALINA: šmarjá, ty první dvě fotky jsou fakt hrůza! Kdyby ty cedule byly provedené jinak (zvlášť stojící dřevěné tabule např.), tak by mi ale nevadily, protože si za svůj dlouhý život moc dobře pamatuju, jak se děti a mladí lidé (o dospělých už ani nemluvím, ale mladí jsou dejme tomu tvární a lze je ovlivnit ve prospěch přírody) v lese v podstatě nudí a chtějí pořád nějaké podněty a nějakou akci. Takže taková naučná stezka, nejlépe s různými kvízy, zajímavostmi apod., je může pomoci zaujmout, aby pozorovali přírodu kolem sebe, protože jinak bývá bohužel prvním a převažujícím impulzem lítat, řvát, lámat, rozkopávat a podobně - a to říkám jako bývalá vedoucí kroužku mladých ochránců přírody!
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: přesně tak.... musíme zavést ty lidi do lesa... hele, les, cum, hrej si, bav se... no jako v ZOO, ted už jenom čekám, kdy zavedou vstupný :-[[

btw: ta průhlednost je debilní, protože se to strasně leskne, upoutá to i oko, který se tam nedívá...
    ale PROC? ukazujou na tom, jak jsou velky některý kytky! Copak k tomu informačnímu panelu, kterej stojí u cesty, nemohli dát teda kus prkna, kde by tu výšku ukázali, když už někdo měl ten geniální nápad, ukázat to "tem debílkům" názorně?
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: ten strom s cedulema je tristní:/... obávám se, že tou průhledností cedulek chtěli dosáhnout sladění pěsti a oka... hodnotím to jenom dle pohanského citu pro ducha místa teda...
    kdyby radši vrazili někam k cestě pěkně tabuli pod stříškou, ve starém stylu, nemůžu si pomoct, myslím, že se snaží ze všeho udělat atrakce... prales by si přece občani tak neužili, kdyby je na něj neupozorňoval neonovej poutač "prales, čum a bav se".

je to pár let zpátky, co mi známý povídal o tom, jak bylo na dovolené v Bavorsku a s poněkud bolestným úsměvem říkal, že les už není les, ale Naturpark...
    LALINA
    LALINA --- ---
    myslela jsem, že honitba byla jen v Satalicích...bažantnice.
    Nojo, doslova jistě ne, ale i tak - kde už dneska lze videt aspon pidiukázku takovýho divokýho lesa? já to tam znám a přesto, když jsem tam po 4 letech znovu vesla, tak me to vzalo, bylo to jako v nějakým lese z fantazy... a to byl jenom slabej odvar... je mi líto dětí a lidí, kteří to nikdy neuvidí....
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    LALINA: Mno, bude trvat ještě pár desítek (nebo stovek) let, než se ten les bude podobat původnímu pralesu. Většina těch vzrostlejších stromů byla ještě zasazena člověkem, býval to totiž šlechtický park / honitba.
    LALINA
    LALINA --- ---
    Tak VINOŘ:
    http://lalina4.rajce.idnes.cz/2010_04_04_Vinor/
    místo valem ztrácí na své magičnosti, odpoledka tam pribyly cedule s informacema - to je strašlivá epidemie tohecto... mor.
    Zamořovat lesy cedulema... a s jednou věcí me teda ale fakticky nakrkli, to muselo spáchat leda nějaký obzvláště tupý hovado. Je to hned na prvních dvou fotkách.
    taková nádherná fotogenická brána světla, mystika sama, něco jako oltář...artefakt překrásnej, a oni z toho udělali prachsporstej nosič cedulek, který ozřejmují (asi dementním) návštěvníkům lesa, jak je velikej bolševník... to by jeden brečel..

jinak k rybníčku jsem až nedošla, nechtela jsem si kazit dojem, jenom zdáli jsem viděla nějakou udesnou hradbu z kamení - kostek, to má být asi hráz rybníka? vypadalo to strasně i na dálku.

Cesta sama až k ohybu u pramene je takový jakoby úzký proužek divočiny. jakoby to byla nějaká expozice , ukázka středoevropského pralesa někde v botanické zahradě... sevřené příměstskou civilizací, která sem odevšad nakukuje je to takovej poslední ubohej zbyteček. Abych tam mohla zavést dětičky a říct jim: tak děti, takhle nějak dřív vypadaly divoké lesy, které se táhly na desítky kilometrů.... takové jsou ještě možná někde ve Švédsku....
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: no, na druhou stranu, indiáni rýžujou z jedné necitlivé stavby, zatímco "bílý muž" obsadil úplně celou zemi, takže vyčítat jim něco asi není fér :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: Tady je strašně zajímavé to, že nativní Američané (Indiáni), kterým Grand Canyon patří, si chtějí přivydělat peníze... je to v rozporu s obvyklou představou domorodců spjatých se svou krajinou. Samozřejmě chápu, že vlivy bělošské civilizace tady vykonaly své. Ale stejně je to drásající.
    LALINA
    LALINA --- ---
    musím bejt slušná?;-)
    LALINA
    LALINA --- ---
    JAGA: a abych si přihřála polívčičku, tak v mým klubu
    [ LOHAS -Lifestyles of Health and Sustainability - LOHAS ]
    je naopak všechno shrnuto pod jednu střechu a diskutuje se tam o všem, právě kromě ochrany přírody - kde vhodně doplnil díru Patislav tímhle klubem, protože samo o sobě je mohutný a specifický téma.
    Čili jak žít jinak ve všech směrech a myslitelných oblastech, jak jinak i myslet je LOHAS, bojem, záchranou a ochranou se zabývají tady a taky například tady
    [ Obrana občana ]
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: při ochraně přírody bychom bezpochyby měli začít u sebe, takže v přiměřené míře můžeme diskutovat i o tom, jak "správně" žít, ale nepřehánět prosím :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    SCHWEPZ: Rozkoukávám se tu správně a známe se z permakulturního kurzu? Bude se tahle diskuse týkat i různých snah žít tak, abychom ubližovali přírodě a vyčerpávali přírodní zdroje co nejméně, čili dobrovolné skromnosti (dle Hany Librové), zmíněné permakultury, samozásobitelství, systémů barteru (LETS) a dalších podobných věcí?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ:
    KEIKIN: Jojo, Cílek je borec. Je to snad jediný člověk, jehož přednášku vydržím pozorně poslouchat ať je jakoliv dlouhá.. :-)

SCHWEPZ: Tohle je ovšem dost smutný.. Myslím, že by se teď neměli vrtat v zásadních věcech a počkat až jak po volbách. Je logický, že zemědělec bude prosazovat spíš své zájmy a naopak, ale neměl by zneužívat toho, že zájmy druhé skupiny nemá kdo hájit.. Toto rovnou mohli převést pod ministerstvo průmyslu a obchodu a "byl by klid"..
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    TAMARIX: teĎ to čtu. jsem u krajiny vnější. Hezky popisuje rozdíl čechy a Moraváky v návaznosti na geologické podloží.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam