BONGI: Tak ale já předpokládám, že tady je většina "mlade mestske inteligence". :) Proto taky ta argumentace taková, jaká je. Když mluvím s jinými lidmi, mluvím jinak.
Pak nevím, jestli tě dobře chápu - používáš slovo liberál v klasickém kontinentálním smyslu ve smyslu klasický liberál nebo anglický a US význam toho slova?
Ono libertariánství se rovná klasickému liberalismu. Anarchokapitalistů je mezi libertariány/klasickými liberály minimum. Většina jich je minarchisty. Takže spousta voličů ODS možná i TOP 09 jsou libertariáni neboli klasičtí liberálové. Také těmto stranám neberu, že mají v programu některé věci, které vychází z libertariánství/klasického liberalismu. Mohu kritizovat jejich jednání, které zrovna tyto části programu moc neplní, ale v programu to mají. Např. ale snížení DPP právnických osob ČSSD kolem roku 2004 bylo libertariánské, Římanovo zjednodušení řízení na živnostenských úřadech rovněž. Ono např. ještě v roce 2006 byly volby o ideích - Topolánek a Paroubek a jejich diskuse o zavedení rovné daně apod. Říman, Tlustý apod. byli libertariány a chtěli prosazovat hodně z libertariánství. To bylo ale naposled. Po těchto volbách v roce 2006 už z ODS libertariáni/klasičtí liberálové mizeli. Např. Bednář, Payne odešli ke Svobodným, další odešli z politiky úplně. Tlustý byl odejit údajně kvůli politické neschopnosti, co mi kolegové na financích říkali - já tam byl za Kalouska.
Já jsem skeptik, zda jde přesvědčit většinového voliče volit Svobodné. UKIP má nosné téma a tou je imigrace, nikdo jim s tímto tématem nemůže konkurovat, bo řešením je jen vystoupení z EU. Jejich libertariánství je ale jen velmi opatrné co se týče národní politiky, kde jsou možná ještě vlažnějšími libertariány než Svobodní.