• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    Z4IKVČELAŘSTVÍ
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    KUATO: jak dlouho ti vydrží medovina uskladněná?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: hele, na kvaseni je tady special klub, kde jsou urcite mnohem vic experti nez ja, poucenej laik :) [ Kvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků ] .
    k uplne puvodni otazce... v medu ti porad zustanou ruzny mineraly, stopovy prvky, silice.
    brzdit kvaseni (v pripade, ze med neprevarime) bude IMHO zejmena antibiotikalni vlastnost medu - to by bylo jeste ok, bilkoviny a enzymy se ale zacnou rozkladat a zpusobej jinej prubeh kvaseni (tzn. zbrzdej ty pozadovany kvasinky, protoze se tam premnozej jiny).
    u dzemu a marmelad se taky sbira pena z cukernyho roztoku.

    proste potrebujes co nejcistsi surovinu bez nezadoucich primesi - a to v pripade konzervace cukrem bilkoviny a enzymy jsou

    jinak se omlouvam, ale potravinarskou chemii ani nic podobnyho vystudovanyho nemam :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: no hlavne se medovina z nepřevařovaného medu nechce vyčeřovat. u převařovaného medu je celkem vyřeřená za měsíc nebo dva po dokvašení, u nepřevařovaného medu po půl roce je furt kalná.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: já syrupy nedělám:) navíc tedy mám pocit,že bílkoviny( a jiné ltáky z medu) mají ten kvas brzdit.. nebo mne prosím oprav..případně to zkus rozvést do více než do holé věty končící otazníkem :)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: tobe syrup nikdy ve spizi nevykvasil nebo nevybouchnul? :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: & MRTS: zkoumám zkoumám...v souvislosti medoviny a bílkovin v medu jde o kvas, ne?
    Jak to souvisi s tím syrupem?
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: v medu je spousta latek, vcetne zejmena bilkovin, ktery maji tendenci se kazit. treba jako kdyz delas normalne varenou medovinu... :)
    MRTS
    MRTS --- ---
    EXCITE: Bílkoviny se při vaření vysrážejí. (Více v receptech na výrobu medoviny.)

    TYET: Právě že vyšší teplota rozebere navíc i enzymy...[1]

    [1]: http://www.wikiskripta.eu/index.php/Enzymy#Vliv_teploty
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VODOMERKA: nerozumim..
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    EXCITE: předpokládám, že kvůli odseparování bílkovin určitě.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já vzala ten recept od Janči a Zentricha, který jsou velice důvěryhodný a zkušený bylinkáři, ale když to tak říkáš, asi by to stačilo
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: A musíš ten med s tím syrupem vařit? Nstačilo by ke konci vaření je přidat med a rozpustit ho?
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já myslím, že v tom sirupu to nevadí, do čaje a na chleba je samozřejmě syrovej :) zajímalo by mě spíš, jestli v tom medu zůstanou po deseti minutách varu ještě nějaký prospěšný látky, pokud se ptám jako trotl, tak mě omluv, nic o tom nevím
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: jo, ten jsem na FB už viděl :)
    Každopádně podle té tabulky bych viděl nárůst k urovni 20.. ideální by bylo mít nějakej vzorec do excelu :)

    jak tu tak pátrám tak jsem se docetl,ze HMF je považovaný pouze za "Antinutrient"..
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    KUATO: takze staci nesladit medem uplne horkej caj a je to v suchu :)
    KUATO
    KUATO --- ---
    EXCITE: to je super tabulka. clovek aspon vidi, ze pri normalnim uzivani (v horkem caji, ktery do par minut ochladne) je vzrust naprosto zanedbatelny.
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: já jsem nevysvětlila, proč to chci vědět, bylo to kvůli tomuhle sirupu, kde se jitrocel vaří spolu s cukrem a medem: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=407767199274495&set=a.370621732989042.97948.346774498707099&type=3&theater
    díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: na to jsem nenašel tabulku :D
    Ale při 80°C jsou to řádově hodiny aby ses u Cz medu dostala na vyssi urovne:
    TYET
    TYET --- ---
    EXCITE: deset minut mírnýho varu, díky :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    TYET: &MRTS: A take mnozstvi HMF zalezi na dobe a teplote prehrati medu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam