RUZOVYKOLOUSEK:
Ja mam pocit, ze nechcete rozumet tomu, co pisu. O gender studies ve vede jsem psal ve spojitosti s Alici Cervinkovou zde
NIZBORSKY. Predpokladam a doufam, ze se tento obor nestuduje nikde. Nikde jsem nekritizoval konkretni studijni obory.
Myslim, ze hlavni kostru toho, co si myslim, jsem vyjadril dost jasne. Ale muzu to zopakovat:
Jednim z hlavnich problemu ceske vedy a VS skolstvi (nebudu to oddelovat, protoze to dost souvisi) je ten, ze stat posila penize (ktere vybral na danich od vsech lidi) do nejake instituce, ktera dela vedu a/nebo funguje jako VS, a necha zamestnance (a v pripade VS i "klienty" teto instituce), aby sami rozhodli, jak s temito penezmi bude nalozeno. To mi prijde nejen nedemokraticke (vuci tem, co plati dane), ale hlavne strasne neefektivni a spatne (pokud chcete vedet, proc si to myslim, muzete se me na to zeptat nebo si precist me starsi prispevky v tomto vlakne). Nyni se ministerstvo snazi (neprilis stastnym zpusobem) tuto praktiku trochu zmenit a je nasledne obvinovano ze zavadeni neoliberalnich doktrin. I kdyz vecne zamery tech zakonu jsou evidentne spatne, jsem bohuzel presvedcen, ze vlna odporu by se zvedla tak jako tak. Me pochybnosti o tom, ze akademicka obec skutecne protestuje jen proti spatnemu zameru zakona a ne proti reforme z principu, se rozptylily pote, co jsem videl nize uvedeny program se jmeny recniku a nazvy prednasek. Mezi recniky, az na vyjimky, nenajdete respektovane osobnosti napric ruznymi obory, tak jak by se cekalo u tak masivniho protestu akademicke obce proti nedomyslenemu a spatne pripravenemu zakonu. Naopak, maji tam vystoupit predevsim jednostranne orientovani POLITICKY angazovani recnici s politickymi tematy. To je regulerni politicky natlak, ktery jeste stupnuji nektere politicke hyeny jako napr. zeleni (viz
NIZBORSKY).
Na humanitni vedy a moji kritiku k nim radeji zapomente, neni to tak dulezite. Proto jsem na to uz nechtel reagovat a spoustet nejaky flame. Chtel bych tedy poprosit, reagujte na to podstatne, jinak se muze stat, ze si neporozumime a budeme se tocit v kruhu. Viz napr. Vas zcela mylny dojem, ze "vrsite (...) tvrzeni, na zduvodneni kterych si ma clovek "prijit sam".." - zde je autorem onoho jednoho tvrzeni, ktere jsem udajne navrsil,
WYDER a ja jen rikal, ze jej nevysvetlim, at si na to prijde sam.