• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: no ikdych snědla kilo rajčat denně,tak mi jich pořád ještě tak 2kg/den zbydou :)
    MAR_TINA: na stopkách myslíš,jakože na záhoně?nesežerou to slimáci?děda to právě sklízi kvůli nich
    MAR_TINA: neměla bys recept?nemůžu to najít .. nebo jen pokrájím,dát na plech,pect na kolik?jak dlouho? pak dochutit a ještě sterilovat?nebo stači otočit dnem vzhůru?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: hokaida plánuju nechat na stopkách co nejdéle a uskladnit ve sklepě. Měly by vydržet. Vařit budu postupně, jak bude chuť (už mám polívku v hrnci, parádní), žádný násilí a žádný zavařování.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: já nemám ani papriky, ani rajčata, ani cukety, ale kupuju to v sezóně v marketu, když je to kolem 15-20 za kilo (a zralé) a zavařuju z toho :-)
    teda letos máme všechny výše uvedené suroviny, ale vzhledem k tomu, že jsem domácích rajčat schopná sežrat kilo denně a na cuketu mám pořadník, tak mi jich na zavařování je líto :-)
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: já nejsem moc fanoušek leča vůbec,nemám ráda teplé papriky - každopádně měsic v roce to snesu a pak mám na zase na rok pokoj :) ségra dělá ale guláš,tak bych ji mohla potěšit..blbé je,že zase k tomu musím dokoupit papriky,protože děda má pouze kapie a ne v době,kdy už jsou rajčata :)
    podobně to mám se sálatovýma okurkama..celý rok se jich nedotknu,protože prázdniny jsou ve znamení taky okurek a 5x týdně dělám okurkový salát :)
    TRISSIE: něco podobného jsem dělala před pár lety a ještě mi to pořád leží ve špajzu!bych to mohla zkusit vytáhnout :) bohužel trpíme nedostatkem cuket letos .. za to máme dostatek hokaid

    hokaido vydrží jako obyč dýně někde uskladněná dýl?nebo se to musi spotřebovat hned?
    VERONIKA22: vyzkouším to vypadá dobře
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    PHUSHI: to je naprosto fantastický. když odbočim tak v kauflandu kupuju 1L 100% multivitamínu za 24kč a chuť taky senzační. prošla jsem naprosto všechnu možnou konkurenci na českém trhu a konkurence není. 100% ( opravdu 100% ) stojí od 40-50kč za 1litr výš.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    dnes jsem si koupila v kauflandu nejakou srbskou marlemadu "Babiccino tajemstvi" (omg) a je vyborna! 89g ovoce na 100gr. mela jsem merunkovou, doporucuju.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    ZEMINO: [ AETHER @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    dělalám ho už 3roky po sobě a je nej nej nej nej lepší !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: požádej Tyet (resp. dávala teď výborný a jednoduchý recept na samotná rajčata na facebooku).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: a jinak zkusila jsi lečo použít nikoli samo o sobě, ale podusit v tom třeba hovězí a udělat lečo guláš? Normální lečo u nás taky moc neboduje, ale na lečoguláš ho potřebuju spoustu :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZEMINO: tohle dával někdo do klubu permakulturních zahrad (okopírovala jsem si to do pošty bez jména, takže je to bez kreditu)

    Já z cukety dělám takovou zavařeninu - osmahnu cibuli, cuketu, případně papriku, případně lilek a pak přidám rajčata. Povařím (nebo taky ne, pak je to takové syrovější), přidám bylinky co zahrada dala (tymián, majoránku zcela určitě), osolím a nacpu do okurkovek a zavařím. Je to základ s širokým použitím - na omáčky na těstoviny, na maso, na rýži... Stačí pak v zimě na pánvi či v hrnci poladit dle chuti. :-)

    Včera jsem to dělala, chutnalo docela dobře, tak uvidíme, jak to upotřebím při vaření, mám toho 7 sklenic.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    nemáte některá osvědčený recept třeba na kečup-protlak nebo něco z rajčat?začíná se to na zahrádce hromadit a lečo je jediné,co mě napadá z nich dělat-jenže nechci..stačí,když ho jíme ted.. kdysy jsme toho zavařovali kvanta (leča),ale už nechci!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak já teď ještě straším u počítače, protože dovařuju druhou várku leča a rajčatové omáčky na těstoviny :-)

    výhoda zavařovacího hrnce je, že do něj vejdu 11 malých sklenic, do hrnce se mi jich vejde 7, takže mých dnešních 21 skleniček šlo jen nadvakrát :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LILY: ten zvuk je výrazně jiný, nejde si to splést (ani když to děláš poprvé). Je takový dutý, nebo jak to popsat.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: No jo, taky pravda... tak holt bude další pokusná várka o 5 skleničkách, abysme neprskli v případě neúspěchu :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: takže záhada rozluštěna :-)
    ale to pyré bych na tvém místě sterilovala i příště, protože pokud to nebude konzervované cukrem, tak je vyšší riziko, že se to zkazí. A po té práci by to asi docela naštvalo.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZEMINO: TRISSIE: Díky moc za objasnění záhady!!

    LILY: Zní to jinak... Když si vedle sebe dáš jenom zašroubovanou skleničku a vedle zavařenou, přichycenou, tak na poklep prostě úplně jiný zvuk...
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Ty jo, tak to jsem teda nedělala, dotáhla jsem napevno rovnou... Je pravda, že jak jsem postup sterilování odkoukávala od maminky, bylo to s omnia víčky, ne šroubovací...

    Tak to se na to asi příště radši na sterilování vykvajznu a pyré prostě znova přivedu ještě v hrnci k varu :-)
    LILY
    LILY --- ---
    ZEMINO: poklepu na víčko...a...? (co se má stát?)
    ANNNA: a když nemá bod uprostřed? Dloužno říci, že raději zavařuju do šroubovacích sklinek..
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TRISSIE: jj,šroubovací se dotahují 2x
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: a dotahovala jsi dvakrát? Ne na doraz před sterilací a dotáhnout po sterilaci? U nesterilovaných se dotahuje napevno hned.

    Já šroubovací nepoužívám, ale zkoumám tu svou zavařovací bibli a tohle jsem tam teď našla.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam