• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    LILY
    LILY --- ---
    VERONIKA22: já je mám v lednici v krabici od Cara a vydrží do té doby, než je spotřebuju (tj. rok i déle)
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERONIKA22: a nějaký můžeš naložit i do medu ;)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: aby ti vydrzali, potrebujes zabranit pristupu kysliku... a ak nemas vakuovaciu supravu, aby si ich zavakuovala do nejakej nadoby, ktoru mozes mat v spajzke, tak ich musis zmrazit, aby si ich uchovala cerstve...
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja davam teda vzdycky do mrazaku.. proc je tam nechces dat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    úplně to sem nepatří ale mám doma vyloupané ořechy a co dělat aby mi vydržely do vánoc? musím je dát do mrazáku nebo fakt jen tak uložené v mističce žluknou?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: podle mojí loňské zkušenosti,bych řekla,že hrušková jsou ještě zdlouhavější než švestková.
    Dělala jsem pečená v troubě přes celou noc na 80stupnů - nějkaé koření + rum nebo kys.citronová a tohle byla asi nejtužší varianta,další varianty jsem dělala na plotně a všechny byly dost tekuté na povidlla.Měnila jsem druhy koření a zkoušela jsem i se solí,ale tam jsem to nějak neodhadla a byla slaná :)
    Letos hrušky nejsou,tak nezkouším!
    TABBY
    TABBY --- ---
    Recept na hruskova povidla prosim. Plus nejake tipy a triky jak na to.
    (Moje kucharka pravi, ze "priprava povidle je zdlouhava" a nasleduji 3 odstavce tykajici se povidel svestkovych...)
    KRKA
    KRKA --- ---
    XAJA: jo to verim, ze bude dobry :-) a urcite dobry i na zimu
    XAJA
    XAJA --- ---
    včera som dostala skvelý tip, keď sa tu už rieši tá jablková šťava - nahradiť chren zázvorom. určite budúci týždeň vyskúšam, znie to dobre. mal by to vraj zakonzervovať rovnako ako chren, chuťovo to bude určite zaujímavé. pravil potravinársky chemik:)
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: nene, mama ma velikej, takze mame vsechno u ni.. vlastne nasi maj velkou zahradu, kde maji asi 13 jabloni, takze to je vsechno z jejich jablek, ja to tu vyrabim a pak si to dle potreby odebiram z mrazaku :D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: dííííííky
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: jojo zlatej mrazák. já vás všechny obdivuju jestli máte ten obrovskej i v bytě? já mám 3 šuplíkovej a nevejde se mi tam ani pažitka :o/
    ( no asi si za to můžu sama, nemám ráda nakupování před vařením zítřejšího oběda takže mám doma úplně všechno abych mohla uvařit na co si vzpomenu )
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: jestli máš účet na fcb, recept je tady
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: a nemohla bych tě obtěžovat a poprosit o recept. kolik toho smíchat na kolik litrů moštu? musím to zkusit

    XAJA: ááá to bude tím usazením! díky
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: stavu z jablek jsem hned po odstaveni zamrazila a je vyborna.. nedavno jsem to tu resila
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: dělala jsem sirup z jablek a šťáva z odšťavňovače byla krásně čirá, ničím jsem ji neředila, přidala cukr a kyselinu citrónovou, svařila, naplnila do lahví, dala do sklepa :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: neviem, ako kupované šťavy, zloženie by hádam malo byť deklarované, ale taký ten bežný typ domácich odšťavňovačov ti skutočne urobí "hmotu". taká tá normálna šťava, mušt, sa lisuje. a výsledok je úplne iný - tekutina, po usadení krásne číra.

    o tej sterilizácii viď [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] a [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    a ak do nejakého väčšieho množstva fakt chceš ísť s kuchynským odšťavňovačom, aj v tom prípade by som výsledok nechala "usadiť" a uchovať potom len šťavu, nie kal a zvyšky dužiny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    zavařoval někdo šťávu, kterou doma vyrobíte na odšťavňovači? přemýšlim aby se to fakt povedlo a nelitovala kolik toho chytne plíseň.
    nevím jestli je nutné do toho sypat kyselinu citr. nebo cukr :o/?

    a kolikrát se zařážím nad tím co je kupované bio 100%, to snad je taky ředěné vodou ne? protože když doma odšťavním jablka tak to je prostě "hmota" než průhledná tekutina.

    a možná bych se rovnou zeptala jestli když doma odšťavníte ty jablka, mrkev....ředíte to vodou a hodně či málo?
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: Aha. Dik za info. Budu si to pamatovat, kdybych nahodou nekdy prisla k sadu :-)
    XAJA
    XAJA --- ---
    a celkom zaujímavá debata o jablčnej šťave (áno, nedalo mi to a potrebovala som sa presvedčiť, že to nerobíme len my:)

    ZAHRADA.cz > Uchování jablečného moštu bez sterilace
    http://www.zahrada.cz/forum/zpracovani-ovoce-a-zeleniny/uchovani-jablecneho-mostu-bez-sterilace-3300/
    XAJA
    XAJA --- ---
    a teda tu v širokom okolí je to dosť známa vec, myslela som, že tak nejako všeobecne sa to robí. tak asi nie a bude to miestna špecialita:D
    XAJA
    XAJA --- ---
    TABBY: no, ako jablkový mušt s chrenom:) mne to chutí moc, ale som na to zvyknutá od detstva, robí sa to u nás odjakživa. proste jablčná šťava, ktorá zanechá taký ten mierne pikantný pocit v ústach. chuť jabĺk to neprerazí, je to skôr ako taký ten "ocásek" po dopití.

    ostatne, nič ťažké na vyskúšanie - skús si nastrúhať trochu chrenu do šťavy a tak na deň odložiť. tá chuť sa prejaví až po odležaní.

    hlavne teda v prípade, že človeku chren nevadí (niekoho môže dráždiť na žalúdok, alebo ho proste nemá rád), zakonzervuje tú šťavu bez toho, aby bolo nutné ničiť vitamíny teplom. a efekt to má, skutočne sa tá šťava minimálne do jari nepokazí. pravda, chladnejšie a tmavé miesto na uskladnenie je asi nutnosť.
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: TO je zajimave. Jak to chutna, ten most s krenem?
    XAJA
    XAJA --- ---
    KRKA: práve sme urobili prvých 120 l čerstvého muštu. ešte tak 200 l budeme robiť:))

    ad konzervácia. niekto robí tak, že priamo v hrnci zahreje na 80 st. a drží 20 min, preleje do sklenených fliaš, zabalí do deky a nechá pomaly vychladnúť. potvrdzujem trvanlivosť do nasledujúcej jesene, sused tak robí a ochutnávala som. niekto sterilizuje priamo v 7dcl pohároch, ako kompót.

    pravda, vitamínov tam moc nezostane. takže mi už roky rokúce robíme zásadne s chrenom.

    na dno nádoby cca 0,5 cm vrstvu strúhaného chrenu, naliať čerstvo vylisovanú šťavu až úplne povrch (aby pretekala), zatvoriť uzáver. vydrží bezpečne do veľkej noci - možno aj dlhšie, ale vždy ju stihneme vypiť:) uskladňujeme v chladnej komore.

    používame buď klasické sklenené fľaše, alebo 5 l demižóny, ten keď sa otvorí, tak preliať do fliaš a uskladniť v chladničke.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam