• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: my sme to kedysi mavali tak jak ty - v doze v spajzke, ale vzdy to malo taku divnu pachut, jak to vplyvom pristupu kysliku postupne zlukne... do pecenia to asi nevadi, ale na priame jedenie to nebolo ono... mam pocit, ze z mrazaku alebo z vakuovanej nadoby su lepsie, chutnejsie, "cerstvejsie" nez ked su len tak v doze...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: já nevím, momentálně jedu na (babičkou vyloupaných) ořeších 2010, zavakuované nejsou, bydlí ve skleněné dóze ve špajzu a jsou v pohodě :-)

    2009 už teda dobré nejsou, ty už jsem musela vyhodit. A obecně to mám rozdělené tak, že z předloňských peču a loňské dávám do krémů a dalších nepečených věcí.
    Bohužel (bohudík?) jsem totiž zásobovaná ořechy v takovém množství, že prostě spotřebovávat nestačím.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERONIKA22: a nějaký můžeš naložit i do medu ;)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: aby ti vydrzali, potrebujes zabranit pristupu kysliku... a ak nemas vakuovaciu supravu, aby si ich zavakuovala do nejakej nadoby, ktoru mozes mat v spajzke, tak ich musis zmrazit, aby si ich uchovala cerstve...
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja davam teda vzdycky do mrazaku.. proc je tam nechces dat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    úplně to sem nepatří ale mám doma vyloupané ořechy a co dělat aby mi vydržely do vánoc? musím je dát do mrazáku nebo fakt jen tak uložené v mističce žluknou?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: podle mojí loňské zkušenosti,bych řekla,že hrušková jsou ještě zdlouhavější než švestková.
    Dělala jsem pečená v troubě přes celou noc na 80stupnů - nějkaé koření + rum nebo kys.citronová a tohle byla asi nejtužší varianta,další varianty jsem dělala na plotně a všechny byly dost tekuté na povidlla.Měnila jsem druhy koření a zkoušela jsem i se solí,ale tam jsem to nějak neodhadla a byla slaná :)
    Letos hrušky nejsou,tak nezkouším!
    TABBY
    TABBY --- ---
    Recept na hruskova povidla prosim. Plus nejake tipy a triky jak na to.
    (Moje kucharka pravi, ze "priprava povidle je zdlouhava" a nasleduji 3 odstavce tykajici se povidel svestkovych...)
    KRKA
    KRKA --- ---
    XAJA: jo to verim, ze bude dobry :-) a urcite dobry i na zimu
    XAJA
    XAJA --- ---
    včera som dostala skvelý tip, keď sa tu už rieši tá jablková šťava - nahradiť chren zázvorom. určite budúci týždeň vyskúšam, znie to dobre. mal by to vraj zakonzervovať rovnako ako chren, chuťovo to bude určite zaujímavé. pravil potravinársky chemik:)
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: nene, mama ma velikej, takze mame vsechno u ni.. vlastne nasi maj velkou zahradu, kde maji asi 13 jabloni, takze to je vsechno z jejich jablek, ja to tu vyrabim a pak si to dle potreby odebiram z mrazaku :D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: dííííííky
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: jojo zlatej mrazák. já vás všechny obdivuju jestli máte ten obrovskej i v bytě? já mám 3 šuplíkovej a nevejde se mi tam ani pažitka :o/
    ( no asi si za to můžu sama, nemám ráda nakupování před vařením zítřejšího oběda takže mám doma úplně všechno abych mohla uvařit na co si vzpomenu )
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: jestli máš účet na fcb, recept je tady
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: a nemohla bych tě obtěžovat a poprosit o recept. kolik toho smíchat na kolik litrů moštu? musím to zkusit

    XAJA: ááá to bude tím usazením! díky
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: stavu z jablek jsem hned po odstaveni zamrazila a je vyborna.. nedavno jsem to tu resila
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: dělala jsem sirup z jablek a šťáva z odšťavňovače byla krásně čirá, ničím jsem ji neředila, přidala cukr a kyselinu citrónovou, svařila, naplnila do lahví, dala do sklepa :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    VERONIKA22: neviem, ako kupované šťavy, zloženie by hádam malo byť deklarované, ale taký ten bežný typ domácich odšťavňovačov ti skutočne urobí "hmotu". taká tá normálna šťava, mušt, sa lisuje. a výsledok je úplne iný - tekutina, po usadení krásne číra.

    o tej sterilizácii viď [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] a [ XAJA @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    a ak do nejakého väčšieho množstva fakt chceš ísť s kuchynským odšťavňovačom, aj v tom prípade by som výsledok nechala "usadiť" a uchovať potom len šťavu, nie kal a zvyšky dužiny.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    zavařoval někdo šťávu, kterou doma vyrobíte na odšťavňovači? přemýšlim aby se to fakt povedlo a nelitovala kolik toho chytne plíseň.
    nevím jestli je nutné do toho sypat kyselinu citr. nebo cukr :o/?

    a kolikrát se zařážím nad tím co je kupované bio 100%, to snad je taky ředěné vodou ne? protože když doma odšťavním jablka tak to je prostě "hmota" než průhledná tekutina.

    a možná bych se rovnou zeptala jestli když doma odšťavníte ty jablka, mrkev....ředíte to vodou a hodně či málo?
    TABBY
    TABBY --- ---
    XAJA: Aha. Dik za info. Budu si to pamatovat, kdybych nahodou nekdy prisla k sadu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam