• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    VERONIKA22: Nacpeš do sklenice zavařovačky, sterilizuješ - to zaručí že nesplesnivý ani že nežluknou...
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    toto jsem někde našla:
    1.Déle vydrží ořechy nevyloupané ze slupky (uskladněné na suchém, větraném místě), což je ale méně praktické. Vyloupané ořechy skladujeme nejlépe zamražené a každopádně odděleně od silně aromatických potravin.

    2.Oloupané vydrží ve vzduchotěsné nádobě v chladu 4-6 měsíců, v mrazničce či ve skořápce na tmavém místě až 1 rok.

    3.Vyloupaná jádra je nezbytné skladovat bez přístupu vzduchu nebo je naložit například do medu.

    4.Vlašské ořechy skladujeme na temném a suchém místě, protože olej v jádrech snadno oxiduje. Hořké ořechy ztrácejí léčebné schopnosti, a dokonce mohou uškodit. Co se týče způsobu uložení, můžeme je nakládat do medu nebo uchovávat v zavřených sklenicích.


    1.http://kobliha.pise.cz/57501-pecici-baborady.html
    2.http://www.femina.cz/zdravi/vlasske-orechy-co-o-nich-nevite/4643
    3.http://www.mineralfit.cz/clanek/2048--orechy-a-zajimave-poznatky-o-tech-neojblibenejsich.html
    4.http://www.abecedazahrady.cz/default.aspx?server=1&article=751
    WERKA
    WERKA --- ---
    VERONIKA22: Já bych řekla, že když je nacpeš do sklenice se šroubovacím víčkem tak, aby byly až nahoru, moc kyslíku se k nim nevejde ;-) a do Vánoc vydrží v pohodě. A dala bych je někam do chladu
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: neb nemám mrazák u rodičů :oD ale jen doma a ten je chuděrka přeplněný. ale strčim to tam.

    ještě mě napadlo, že kouknu do google jak rychle můžou žluknout ořechy. přece jenom do letošních vánoc by to mohlo vydržet.

    pak napíšu jestli google něco věděl
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: my sme to kedysi mavali tak jak ty - v doze v spajzke, ale vzdy to malo taku divnu pachut, jak to vplyvom pristupu kysliku postupne zlukne... do pecenia to asi nevadi, ale na priame jedenie to nebolo ono... mam pocit, ze z mrazaku alebo z vakuovanej nadoby su lepsie, chutnejsie, "cerstvejsie" nez ked su len tak v doze...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: já nevím, momentálně jedu na (babičkou vyloupaných) ořeších 2010, zavakuované nejsou, bydlí ve skleněné dóze ve špajzu a jsou v pohodě :-)

    2009 už teda dobré nejsou, ty už jsem musela vyhodit. A obecně to mám rozdělené tak, že z předloňských peču a loňské dávám do krémů a dalších nepečených věcí.
    Bohužel (bohudík?) jsem totiž zásobovaná ořechy v takovém množství, že prostě spotřebovávat nestačím.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    VERONIKA22: a nějaký můžeš naložit i do medu ;)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    VERONIKA22: aby ti vydrzali, potrebujes zabranit pristupu kysliku... a ak nemas vakuovaciu supravu, aby si ich zavakuovala do nejakej nadoby, ktoru mozes mat v spajzke, tak ich musis zmrazit, aby si ich uchovala cerstve...
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: ja davam teda vzdycky do mrazaku.. proc je tam nechces dat?
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    úplně to sem nepatří ale mám doma vyloupané ořechy a co dělat aby mi vydržely do vánoc? musím je dát do mrazáku nebo fakt jen tak uložené v mističce žluknou?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    TABBY: podle mojí loňské zkušenosti,bych řekla,že hrušková jsou ještě zdlouhavější než švestková.
    Dělala jsem pečená v troubě přes celou noc na 80stupnů - nějkaé koření + rum nebo kys.citronová a tohle byla asi nejtužší varianta,další varianty jsem dělala na plotně a všechny byly dost tekuté na povidlla.Měnila jsem druhy koření a zkoušela jsem i se solí,ale tam jsem to nějak neodhadla a byla slaná :)
    Letos hrušky nejsou,tak nezkouším!
    TABBY
    TABBY --- ---
    Recept na hruskova povidla prosim. Plus nejake tipy a triky jak na to.
    (Moje kucharka pravi, ze "priprava povidle je zdlouhava" a nasleduji 3 odstavce tykajici se povidel svestkovych...)
    KRKA
    KRKA --- ---
    XAJA: jo to verim, ze bude dobry :-) a urcite dobry i na zimu
    XAJA
    XAJA --- ---
    včera som dostala skvelý tip, keď sa tu už rieši tá jablková šťava - nahradiť chren zázvorom. určite budúci týždeň vyskúšam, znie to dobre. mal by to vraj zakonzervovať rovnako ako chren, chuťovo to bude určite zaujímavé. pravil potravinársky chemik:)
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: nene, mama ma velikej, takze mame vsechno u ni.. vlastne nasi maj velkou zahradu, kde maji asi 13 jabloni, takze to je vsechno z jejich jablek, ja to tu vyrabim a pak si to dle potreby odebiram z mrazaku :D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: dííííííky
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    KRKA: jojo zlatej mrazák. já vás všechny obdivuju jestli máte ten obrovskej i v bytě? já mám 3 šuplíkovej a nevejde se mi tam ani pažitka :o/
    ( no asi si za to můžu sama, nemám ráda nakupování před vařením zítřejšího oběda takže mám doma úplně všechno abych mohla uvařit na co si vzpomenu )
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: jestli máš účet na fcb, recept je tady
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    TYET: a nemohla bych tě obtěžovat a poprosit o recept. kolik toho smíchat na kolik litrů moštu? musím to zkusit

    XAJA: ááá to bude tím usazením! díky
    KRKA
    KRKA --- ---
    VERONIKA22: stavu z jablek jsem hned po odstaveni zamrazila a je vyborna.. nedavno jsem to tu resila
    TYET
    TYET --- ---
    VERONIKA22: dělala jsem sirup z jablek a šťáva z odšťavňovače byla krásně čirá, ničím jsem ji neředila, přidala cukr a kyselinu citrónovou, svařila, naplnila do lahví, dala do sklepa :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam