• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: díky moc, stačilo by mi 1:1 (tj. 1,5 kg cukru) a to máme vlastně bezinkovou a funguje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: kolik nejmíň, to nevím, ale dělala jsem rebarborovou podle tohohle receptu:
    ✭ ... Moji šťastní andělé ... ✭ : Rebarborový sirup 2013
    http://myhappyangels.blogspot.cz/2013/05/rebarborovy-sirup-2013.html

    tam jsou dvě kila na 4 litry a je to málo - po otevření plesniví (a to se u nás otočí ta půllitrovka během týdne).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: to radši medové než barvivo.

    Nešlo by to udělat z méně cukru, aniž by se to kazilo? Nepotřebuju 4kg sirupu. Kolik je nejmenší podíl cukru ve šťávě, aby vydržela?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: bohužel, leda bys přidala potravinářské barvivo, samo o sobě je to spíš takové medové, jen s mírným zeleným nádechem - no zhruba jako silný mátový čaj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: bude ten sirup alespoň trochu zelený? Právě pěchuju hrnec a rád abych něco "jedovatého" :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA:
    Teda, já to názvosloví budu fakt muset oprášit. Zarazilo mě, proč řadíš špendlíky k mirabelkám a myrobalánům, když je to přece malvice a tu si s peckovicí snad nikdo nesplete - a ono to, čemu se doma říkalo špendlíky, je vlastně jeřáb oskeruše. Pro jistotu jsem projela víc těch obskurních názvů, kdo by řekl, že takovým hamrlatům se dneska říká sladkovišeň a mají nóbl název Amarelka královská :)

    Jinak poslední zbytek povidel ze špendlíkového protlaku jsem okořenila jako švestková (badyán, skořice, hřebíček, rum included) a nedožijí večera, ani jsem je neslívala do sklenice. Jsou o fous kyselejší než klasická švestková povidla, což je jenom plus.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ano, větština u nás planě rostoucích špendlíků / mirabelek je myrobalán a nejde od pecky :)
    Mám zrovna ve sklepě koš. Předpokládala jsem, že to rozvařím i s peckama a pak propasíruju. Ale co s nima? Část rozvaru použiju na čokoládovou pomazánku (až seženu recept) a zbytek nevím.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Tak mirabelky nejsou mirabelky, ale slivoň myrobalán, ževraj. Takže nešly od pecky, výsledkem čehož je, že mám skvělý sirup, který už neudělám nikdy znovu.
    Když jsem asi u desáté slívy začala běsnit, že to od té pecky ne a ne pustit, napadlo mě podusit je s trochou vody a následně propasírovat. Dušením vznikl parádní základ na sirup, stačilo přidat cukr v poměru 1 díl cukru na 2 díly tekutiny (800 na 1600) a k tomu lžičku kyseliny citronové. Ale kolik jsem tam původně dala ovoce a kolik vody, to už nikdy nezrekonstruuju :( Chutná to perfektně, jako něco mezi meruňkovým a švestkovým sirupem a má to šanci stát se druhým nejoblíbenějším v naší domácnosti.
    Povidla z propasírované hmoty vypadají taky slibně. Takže kompotama pro příště nebudu ztrácet čas ani suroviny.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    ZUZKAOU: diky...! usoudila jsem, ze k jidlu to je, ale preci jen zbytek domacnosti neduverive koukal
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HABRENKA: je to normální - dostatek tepla, barvy jdou do háje.
    HABRENKA
    HABRENKA --- ---
    lama dotaz... jahodova marmelada zhnedla, ale jinak se netvari, ze by mela nejake potize... je to normalni? nekde jsem udelala chybu...? citronovou stavu jsem tam davala, tedy jahody/cukr/zelirovaci cukr/citronovou stavu... diky...
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Mátový sirup :) v úterý zkusím meduňkový.

    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZEMINO: v pračce :D

    stará miniromo byla obří nádoba na vodu s termostatem, stačilo vyskládat sklenice, nalít vodu, zapnout, počkat na 90 st. a po odměřeném čase vypustit. Jo a NEZAPÍNAT vrtulku :D

    Roky stávala v kůlně v létě se tahala na dvůr na zavařování. Jo a pralo se v ní nesmírně blbě.
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    MAR_TINA: v pračce?!? :)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    MAR_TINA: A-Ha! Já si říkala, že tam ještě něco musí chybět. Poohlídnu se po tom, ty sklenice s gumou budou na jedlých dárcích vypadat líp než šroubovačky.

    A zjišťuju, že se celkem rozrodily mirabelky, mám cukání udělat z nich povidla. Mirabelkový kompot z loňska tu ještě straší, tak to chce něco nového.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNNA: lečo jsme zavařovali ve dvou vrstvách v pračce a bylo ok.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BONEMINA: vše se umyje, guma se zkontroluje, že není zpuchřelá. Nalije se obsah, guma dá na víčko, víčko na sklenici a zajistí se to dvěma kovovýma svorkama (prodává se zvlášť). Po vystydnutí marmelády (kompot se dá zavařit) nebo jiného obsahu se svorka sejme a to víčka fakt drží přilepený a musí se odlepit trochu ilou, nejsnáz příborovým nožem.
    Svorek prý stačí méně, tolik, kolik je jedna várka. Já těch sklenic mám asi 6 a zatím je používám cibuládu do lednice a na dezerty a tak.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: chápu, taky jsem se kdysi bál. Je fakt, že jednou jsem na hrnec zapomněl a vodu vyvařil, sklenice praskly, obsah vytekl a přiškvařil se k hrnci :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    ZATAMOKO: OK, možná je to iracionální, ale prostě bych se toho bála... že mi dostatečně netěsní poklice, že se vyvaří voda, že nebude v celém hrnci stabilní teplota...
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    ANNNA: ono se za tu chvilku skoro nic nevyvaří
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Děkuji, to je vyčerpávající! Společné zavařování s babičkou zkusím rozfázovat tak, aby nebyla přímo u zavařování, a dám dvě vrstvy. Resp. až dojde na jablečné pyré, tak tolik vrstev, kolik uloupu na jeden zátah jablek ;)

    ZATAMOKO: Zavařování v páře se právě trochu bojím... rošt mi přijde dost nízký, bála bych se, že se voda vyvaří... Zkrátka radši bych zvlášť okurky zavařila ve vodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam