• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: jdu na slívy, že je upovidlím a koukám na ten tvůj recept, opravdu se tam dává tolik cukru? To asi zůstanu při starém způsobu. (Vařit na 1/3 objemu.)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    pokud tu někdo má touhu dělat povidla a současně pomalý hrnec/crock pot - poté, co jsem letos zase pekelně připálila běžný hrnec při výrobě "povidel bez míchání", jsem se rozhodla otestovat i variantu v pomalém hrnci.

    S notnou dávkou obav, dlužno přiznat, protože představa, jak se snažím seškrábat centimetrovou vrstvu švestkového uhlí z keramiky, mě poněkud netěšila, ale řekla jsem si, že když tam píšou, že se to míchat má, tak to snad chytnu včas.

    Zkoušela jsem tenhle recept: http://www.labuznik.cz/recept/svestkova-povidla-v-pomalem-hrnci/
    a povidla už nikdy jinak! Jen tedy bylo potřeba značně přitlačit při svařování na "high", místo 4-6 hodin jsem poprvé svařovala 8 a podruhé 12 hodin, ale to bylo pravděpodobně tím, že recept volá po 1,5kg švestek a já prvně dělala ze 2 a podruhé ze 3 kil.

    Jinak 3 kila švestek (vypeckovaných) se tak akorát vejde do 6,5l crockpotu a ve výsledku dá 6 skleniček povidel. Luxusních. Jo a mixovala jsem, ač to recept nespecifikuje, ale já ráda povidla hladká.
    TABBY
    TABBY --- ---
    KAROLKA: Nezbyva, nez ti prat, aby se tvemu mrazaku vyhybaly vypadky proudu...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    tak se to krásně povedlo tak jak jsem si to vymyslela- koupila jsem litrový pytlíky do mrazáku, rozpůlila je, do každé půlky dala jednu porci přesnídávky, zavařila pytlík v té úžasné mašince a strčila do mrazáku, takže jsou z toho takové jednoporcové kapsičky. Myslím, že jako dítě bych chodila do mrazáku užírat- ustřihnout růžek a vycucat, nebo roztrhnout a dát si to jako zmrzku. Přítel když to viděl tak řekl že by si to přál jako dítě jako kosmickou stravu do rakety :D
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KAROLKA: Tak to bych osobně do roka s klidem spotřebovávala (samozřejmě za předpokladu rychlého zamrazení po zpracování, a že to bude po rozmrazení vypadat OK). A velký prázdný mrazák závidím :)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    No myslela jsem právě zavařit přímo to pyré, ne jablka. Máme takovou tu mašinku co zatavuje pytlíky, tak že bych si to rovnou naporcovala na jednotlivý malý dávky a tak to zamrazila
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KAROLKA: Zeleninový pyré se mrazí dobře. S trvanlivostí - obecně se udává půl rok, ale pokud to namrazíš tak, aby k tomu nemohl vzduch (třeba ve skleničkách - ne plných! :), tak by se tomu nemělo nic moc stát...


    LADY_MYSKA: Tak to je pravda u neporušených, zimních jablek. Letní a padančata je potřeba spotřebovat rychle... Já to zavařuju, protože mrazák máme prťavej, ale pokud je obrovskej a prázdnej, proč to nezkusit? Asi bych teda zase mrazila spíš pyré...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    opravdu je potreba jabka mrazit? Vzdyt se jedna o ovoce, ktere vydrzi ve stavu v jakem je pul roku.
    SANTAL
    SANTAL --- ---
    KAROLKA: Do obrovského mrazáku prskneš (předpřipravené ovoce), rozmrazíš, uděláš (= projde varem) až budeš mít čas a taky jen příčetný objem (= co se vejde do lednice).
    Předpřipravíš něco- třeba odpeckuješ švestky, meruňky - jiné mrazíš jak je (drobné ovoce, maliny, jahody, jostu, egreš, rybíz) - taky tam třeba počkají na jabka a hrušky, na džemy, pečené čaje, ... přesnídávky.

    Jabka jsem tedy ještě nemrazila, ale oloupané bez jadřinců, a čtvrtky, v pytlíku - zkusila bych (třeba potřít citronovou šťávou... nebo se taky vykvajznout na zhnědnutí kyslíkem, stejně to z mrazáku je vše takové tmavější pak). To jak ztratí na kvalitě změknutím a pod (z meruňek vyjde stejně takové... rovnou pyré, po odmražení) na přesnídávky (džemy, čaje) nevadí.
    Kompot z toho tedy už nenaděláš.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    a ještě se zeptám- nedávno jsme koupili obří mrazák a napadlo mně, jestli by se ty miminovský přesnídávky taky nedaly mrazit. Že by to bylo mnohem jednodušší než zavařovat. Ale nevim, jakou to má v mrazáku trvanlivost, jestli je problém, aby to tam bylo třeba 3/4 roku
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: už mám zavařeno-cukr jsem tam samozřejmě dávat nechtěla, tak uvidim, jak to dopadne.Před dvěma lety jsem dělala taky přesnídávky bez cukru, tenkrát pro sebe, ještě jich pár mám a jsou pořád výborné ale už si nepamatuju, jestli jsem je zavařovala nebo ne.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: někteří tvrdí, že to stačí - já bych na to, zvlášť teda pro minimimina, radši nevěřila a hezky zavařovala (že se zase odvolávám na Balaštíka, guru československého konzervárenství - ten u konzervace ovocných přesnídávek doporučuje buď standardní tepelnou sterilaci, nebo přidání cukru - tož to zase lepší ta tepelná).
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    mám dotaz- dělám přesnídávky (jablečné pyré) pro budoucí mimina. Je nutné je zavařovat? Nebo stačí nalít horké do vyvařených skleniček a obrátit dnem vzhůru?
    ZEMINO
    ZEMINO --- ---
    SVETLUSKA222: já dělám s červenou řepou a je to delikesa..samotnou řepu nemusím,ale takhle mi to chutná.. nebo jen čistě zeli sterilovat.
    AIJA
    AIJA --- ---
    SVETLUSKA222:
    S křenem třeba?
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Ahoj všem, nějaký nápad na zavaření zelí?
    JESTERENKA
    JESTERENKA --- ---
    MAR_TINA: az na 3) souhlas, jsem odchovana na Omnia a nemuzu si je vynachvalit, "narazeni" vicek je jednoduche a hlava stoji par korun, co se tyce opakovaneho pouziti vicek, mas bohuzel pravdu (z to neni to co to byvalo)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ma tchibu mají zavřovací sklenice weck a karafy (ty se skleněným víčkem a gumičkama). Ehm, jsou asi jen 2x dražší než v běžném eshopu, tak pozor na to.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    MAR_TINA:
    TABBY: Díky!
    TABBY
    TABBY --- ---
    DRIZZT: Loni jsem delala jablkove s merunkami. 3 dily jablek na jeden dil merunek. Bylo to dobre. (Na sezonu jablek pockaly merunky v mrazaku.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DRIZZT: 1) na jisto na internetu
    2) ne, nikdy.
    3) ne. U narážecích potřebuješ zavařovací hlavu a nasadit a narazit chce víc šikovnosti než závit. Závitové vydrží víc použití a pak jdou dokoupit taky. narážecí (Omnia) radši jen jednou.
    4) na čisté broskve bacha, rády kvasí anebo chytají botulotoxin, radši míchat s jablky. Meruň už spíš nejsou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam