• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a originál je v České kuchařce od Juliany Fialové ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNNA: to samé si říkám s Martininým receptem na bramborové knedlíky, ale tam aspoň vím, kdo je autor a koho když tak prosit do pošty :))))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: a tady: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] je ještě postup pro sirup přímo z lisované/svařené šťávy.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    TRISSIE: Jo, podle tohohle postu šťávuju, co tu visí. A furt si říkám, že si ho musím přepsat, protože tu navěky viset nebude :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: není. ale jsem tak líná hledat kuchařku, že jsem zkusila všechny možné kombinace (on ten příspěvek v sobě totiž nemá klíčové slovo sirup) a dohledala ho tady :-)

    obecný recept na ovocné sirupy
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    recept na mátový sirup
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: a zrovna ten byl výbornej! není v Domácnosti?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: skenovala jsem sem obecné návody na zavařování ovoce:
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]
    [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ]

    a ještě jsem si jistá, že jsem někam dávala univerzální návod na ovocné sirupy, ale nemůžu ho najít :-(
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MAR_TINA: rozhodně ten zásadní rozdíl mezi kyselými a nekyselými konzervami, přesnou definici dodám až v pondělí, doma nemám skripta ani jinou literaturu (něco mám i elektronicky a do jisté míry mohu poskytnout)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    prosím, nápady, co na nástěnku, sem :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MOIRAIN: na nástěnku se mrknu, stejně by chtěla nějak upravit nebo spíš vytvořit
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: dtto na obilniny bylo k tomu, že těm bych se vyhnula, protože nevím, jak se budou chovat :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SQUZZA: klid, radši se zeptat ;)
    Ale asi by to chtělo dát do záhlaví nebo na nástěnku? Tohle se tu opakuje často a přinejmenším u těch dětí jde docela o hubu.

    TRISSIE: Já bych řekla, že obilniny, jak mají vysoký podíl škrobů, se budou chovat zas jinak, ale bez konzultace s literaturou, kterou nemám k dispozici nevím, nicméně pravidlo na kyselé/nekyselé konzervy stále platí
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    TRISSIE: no radsi to nebudu delat vubec, uz takhle mame dost veselo diky nezralym travicim pochodum :))) odjime mrazak a pouziju ten.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SQUZZA: pokud chceš dělat přesnídávky bez cukru, tak rozhodně sterilovat (a myčka stačit nebude, potřebuješ udržet na 80-85C po dobu 15-20 minut).
    Ovoce nebo zelenina, to je jedno, ale masovým bych se vyhnula (vyšší riziko botulinu, jak píše MOIRAIN, kratší trvanlivost). Obilniny dtto, těžko říct, jak se budou chovat. A dodržovat velmi úzkostlivou čistotu při celém procesu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    MOIRAIN: super, diky za informaci a sorry za opakovany dotaz.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    SQUZZA: je to tu stále dokola v bledě modré, nekyselé - tj. cokoli, co není marmeláda, kompot, okurky, obecně, co má pH vyšší než cca 3,5 se horkým rozlivem konzevovat nemohou, není zaručeno, že tam nemůže vyrůst clostridium botulinum a to fakt nechceš, pro mimino bych cokoli jiného než ovocné přesnídávky nezavařovala, děti jsou daleko citlivější
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    Mate zkusenost se zavarovanim prikrmu? Muzu to horky plnit do horkych sklenic a soupnout konzervovat do mycky? Jde vse-maso, zelenina, ovoce i obilniny? Diky :))
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    MVEK: z těch plast. barelů stáčím do hrnce, ve kterým si mošt předehřívám (lahve snesou teplotní náraz 40 st.), pak do lahví a do zavař. hrnce a steriluju. Cider nedělám, jsme všichni abstinenti :-) . V barelech nechávám aspo'n 10 cm na výšku moštu, abych měla jistotu, že mi tam nic nevhrkne. Teprve tyhle zbytky filtruju/cedím.
    MVEK
    MVEK --- ---
    RADUZA: Hm, říkal jsem si, že se asi bez stáčení neobejdu... Tzn. to děláš do nějakého demižonu a pak stáčíš do další nádoby a z ní do lahví, případně rovnou z prvního demižonu do lahví a pak teprve steriluješ 75-80 stupňů, jak se většinou dělá?
    Nebo toto je pro výrobu cideru, takže bez sterilace, jen že teprve pak to necháš kvasit a stáčíš (ale tak tady je spousta různých postupů, cider zatím neřeším, to až příští roky).
    RADUZA
    RADUZA --- ---
    MVEK: nechám čerstvý mošt jeden den "usadit", pak OPATRNĚ stáčím hadičkou, kalů minimum. Pak už jen cedím přes jemné sítko. A když tam něco přece jen je, sedí to u dna a neplesniví.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam