• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAR_TINAMarmelády, džemy a jiné zavařování
    Výroba marmelád, dženů, rosolů a klevel. Zavařování - ovoce, zelenina, houby. Zásoby dobré na chuť i hezké na pohled.
    rozbalit záhlaví
    WERKA
    WERKA --- ---
    BEBERA: Já rozlívám taky pomocí jiné nádoby (používám starý omáčník, protože jím se do sklenic trefuji narozdíl od naběračky bez opatlání kolem). Sklenice myju normálně ve dřezu, naběračku ani stěrku a lžíci nesterlizuju. Na víčka zevnitř a kraje sklenic se snažím nesahat, ale rozhodně to nehrotím. Ale je pravda, že po zavíčkování všechny džemy ještě sterilizuju. Už ani nepamatuju, kdy by mi něco zplesnivělo. Jen samolepky s názvem džemu a rokem výroby - máme dost vlhký sklep, takže ty většinou plíšeň chytí.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BEBERA: pán vaří spíše sladké ovocné rozvary, marmeláda/džem musí želírovat, takže když v ovoci není, musí se přidat pektin, citrusový nebo jablečný
    děláš to správně, sklenice vysterilované, víčka vysterilované, guma musí být taky (nehamtat na to rukama, mastnota z rukou (i ta přirozená) může způsobit nechytnutí sklenice)
    cukru musí být dostatek, je to i konzervační látka
    někde v materiálech ze školy bych našla rovnici, jak se spočítá poměr kyseliny citronové, cukru a pektinu, ale na to je třeba refraktometr a pH měřidlo
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BEBERA: dělám něco mezi. Ovoce a cukr 3:1, pektin, vařím 5 minut, kys. citronovou, rozliju hned do sklenic (projetých myčkou na 60 a víc stupňů, zavickuju (nesahá zevnitř rukama, zvenku jo), nestavím na víčko. Vyzkoušeno mám, že se chytí víčka u objemu 300ml a víc, to už to teplo stačí. Nechycené kusy nechám projít myčkou. Do citlivých druhů přidávám konzervant.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Teď jsem shlédla reportáž o marmeládách z Ráje a trochu mě to rozhodilo. https://www.televizeseznam.cz/video/vyletak/marmelady-z-raje-broskvova-s-matou-259172

    Nemám se zavařováním velké zkušenosti, ale když se do toho pouštím, vypadá to dost jinak. Nepoužívám konzervanty, takže ovoce vařím déle a cukru se bojím dát málo, aby se to bez chemie nezkazilo. Ve vedlejším hrnci ve vařící vodě vypařím sklenice, víčka i naběračku, víčka pak opatrně vytahuju lžičkou a sahám na ně jen z venku a rozlévám ještě vařící do ještě horkých sklenic. Tady ten pán přidává jen citronovou šťávu, žádnou chemii, cukru má prý málo, vařené ovoce si přelévá do džbánu a z něj to rozlévá (takže mu to mezitím vychládá), sklenice netuším, jestli předtím prošly nějakým procesem, ale na ta gumová těsnění hrabe před uzavřením rukama. Opravdu to takhle jednoduše stačí? Mám zbytečné obavy a zbytečně komplikovaně "sterilní" proces? Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a tady: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-aronii-recepty.html
    jsou taky zajímavé nápady (ale jejich recept na víno se mi nějak nezdá, takže to stejně skončí cukrovým rozvarem a po dokvašení uvidíme :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a protože jsem teď dvacet minut hledala recept na aroniový likér, tak ho hodím radši i sem :-)

    Recept na aroniový likér od ID VOSTER
    (kurzivou jsou moje poznámky)
    na 1kg aronie, 500g cukru a (asi půl litru) alkohol (světlého, možno použít i nepitelné domácí pálenky, jen je potřeba jim dát víc času). dám to celé do lahve a alkoholu tak aby to bylo ponořené a jednou týdně to míchám (není potřeba). Pak jen scedím a hotovo. nechávám to cca 2 měsíce čím dýl, tím líp

    vylouhované bobule nevyhazovat, jsou sladké a silně alkoholické, něco jako višně v rumu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: kouknu ti večer doma, když tak se připomeň
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: vidíš, likér, ten dělám taky, zkontroluju zásoby :-)
    kompot teda vyzkouším! skořice + cukrový nálev? Citron to myslím potřebovat nebude! :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: máma dělá likér, je to sladké a voňavé. Kompot Byl takový dospělácký, podobný klikvě
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LD_DRTH: na džem mám osvědčený recept tenhle: [ TRISSIE @ Marmelády, džemy a jiné zavařování ] (ten třetí odzhora) - neuvěřitelně voňavá záležitost...
    ale jak tak na to koukám, i ten s vínem by mohl být zajímavý :-)
    LD_DRTH
    LD_DRTH --- ---
    TRISSIE: dělala jsem z arónie kompot i marmeládu. Kompot ok, zaměnitelný s borůvkami do buchet, marmeláda celkem zelirovala sama, byli jsme spokojení
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    a podobně blbá je aronie. ta si teda neláme větve, ale to jen proto, že si prostě lehne na zem :-)

    zkoušeli jste někdo z aronie kompot?
    (v plánu je sirup - ten mám odzkoušený a je perfektní; víno, jestli seženu další demižon; zamrazit a sušit - marmeládu ještě mám :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRTVYKOTE: díky!!! zvlášť teda za ten recept na likér, ehm :-)
    naše meruňka je letos úplně blbá, větve už podpíráme málem i násadou od smetáku, jak dochází vhodné podpěry, ale dvě stě kilo, aby mi pálenice udělala čistě z mého, to ještě není (i když, kdo ví...).
    TESSS
    TESSS --- ---
    TRISSIE: koukni do asijsky kuchyne Zuzka tam ted davala recept na merunkovy sirup
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    TRISSIE: podělím, ale budu ho zkoušet poprvé, takže ruku do ohně za něj zatím nedám....z průzkumu se mi nejvíce líbil tento https://www.recepty.cz/recept/broskvovy-merunkovy-sirup-159475
    a při hledání jsem narazila na meruňkový likér, který asi taky nějakým způsobem vyzkouším. tak kdyby někoho zajímal tak zde https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/domaci-merunkovy-liker
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MRTVYKOTE: jj, dělali jsme ze švestek, meruněk, mirabelek, s mírnou úpravou receptu jdou i jablka nebo hrušky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MRTVYKOTE: podělíš se o recept na ten sirup?
    MRTVYKOTE
    MRTVYKOTE --- ---
    Jdu se sem ujistit: pomalu pečená povidla bez míchání jdou dělat i z meruněk? Popřípadě je na něco si potřeba dát pozor oproti švestkám?
    Ráda uvítám i nějaké tipy co jiného dobrého vymyslet z meruněk (nebo nápady na zajímavé chuťové kombinace). Mám tu 18kg odpeckovaných meruněk - něco jsem zamrazila, plánuju povidla a sirup...
    TESSS
    TESSS --- ---
    RANDOM_NIGHT: ja to zas az tak neprozivam, proto smajlik.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    TESSS: A dobrý. Předpokládám, že se teda ve skutečnosti ptáš na myrobalán, protože slivoň špendlík je celkem vzácná. Myrobalánové čatní mi připadalo lepší s receptem na meruňkové než na švestkové. A čistě z principu, nepřijde ti trochu blbý prskat, když ti někdo odpovídá, na co se neptáš, když se stejně neptáš na to, co chceš vědět?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TESSS: fungovat by měly úplně stejně jako meruňky nebo švestky, slívy. Dělala jsem z nich kdysi marmeládu a bylo to srovnatelné.
    VODOMERKA
    VODOMERKA --- ---
    TESSS: nojo. lepší, než špendlíky rovnou zatratit :). já ty povidla objevil až jako hotový ve skleničce od strejdy.
    TESSS
    TESSS --- ---
    A? Nenapinej mne :) nasla jsem neco na netu, ale zajima me, jestli mi to stoji za namahu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam