Teď jsem shlédla reportáž o marmeládách z Ráje a trochu mě to rozhodilo.
https://www.televizeseznam.cz/video/vyletak/marmelady-z-raje-broskvova-s-matou-259172
Nemám se zavařováním velké zkušenosti, ale když se do toho pouštím, vypadá to dost jinak. Nepoužívám konzervanty, takže ovoce vařím déle a cukru se bojím dát málo, aby se to bez chemie nezkazilo. Ve vedlejším hrnci ve vařící vodě vypařím sklenice, víčka i naběračku, víčka pak opatrně vytahuju lžičkou a sahám na ně jen z venku a rozlévám ještě vařící do ještě horkých sklenic. Tady ten pán přidává jen citronovou šťávu, žádnou chemii, cukru má prý málo, vařené ovoce si přelévá do džbánu a z něj to rozlévá (takže mu to mezitím vychládá), sklenice netuším, jestli předtím prošly nějakým procesem, ale na ta gumová těsnění hrabe před uzavřením rukama. Opravdu to takhle jednoduše stačí? Mám zbytečné obavy a zbytečně komplikovaně "sterilní" proces? Díky