• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BARA_ONLY_ONEDIETNÍ jídelníček aneb co jste dnes měli dobrého
    Taky už vás nebaví zeleninový salát, kuřecí maso se zeleninou, tuňák nebo nízkotučný jogurt stále dokola? Podělte se, co jste dnes všechno snědli a inspirujte ostatní.

Diskuze poslouží i k tomu, abyste získali přehled, co za den sníte a byli si vědomi chyb, kterých se při hubnutí dopouštíte.

Držte se prosím tématu, toto auditko je o zdravých, dietních (zejména redukčních) jídelníčcích a receptech.
    rozbalit záhlaví
    CYBORCA
    CYBORCA --- ---
    TEKKIT:
    GEISHA: nemusi to byt presne, proste kdyz mas hlad ne?! Ma tam byt minimalni rozptyl 4 hodiny...ja treba snidam v pul devate, obedvam v pul jedne a vecerim v sest a jsem v pohode. Tuhle infomraci mam z vic zdroju. Konkretne tenhle text jsem nasla tady: http://www.glukanovepripravky.cz/page/jime-3x-denne/12 nicmene je o tom zminka ve vice zdrojich.
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    CYBORCA: "....Jezme přesně 3krát denně. Ani méně, ani více. Jezme pravidelně. Jezme tak, aby mezi jídly byla časová mezera asi 4 hodiny..."

Z toho vyplývá že by ty jídla byly třeba 8, 12, 16...a pak už nic? Hele to se mi fakt nezdá...z jakýho zdroje to je?
    CYBORCA
    CYBORCA --- ---
    GEISHA: Pokud to chces z trosku vedeckeho pohledu, tak napriklad zde:
    Celý trávicí proces trvá přibližně 3,5 až 4 hodiny. Jestliže v jeho průběhu vložíme do úst nějakou potravinu (jablko, jahodu, bonbón, žvýkačku, ale i kafe, čaj nebo cigaretu), celý trávicí proces zastavíme. Tělo nejprve přeruší právě probíhající trávení a následně začne zcela nový trávicí proces – začne tvořit nové trávicí enzymy, na což spotřebuje značnou část Vaší energie. A poté, co jsme skončili konzumaci (např. hrstky brambůrků) tělo zjistí, že mu zbývají přebytečné enzymy, neboť bylo připraveno na plnohodnostné jídlo. Přebytečné enzymy tedy musí, za využití značného množství energie, zase zlikvidovat.

Člověk se tak začne točit v kruhu: pojídá během dne, čímž spotřebuje velké množství své energie, a pak má zase nutkání něco jíst, protože má hlad a chybí mu energie. A tak to jde stále dokola a člověk najednou zjistí, že jí vlastně celý den. Zažívání takového člověka pak nemá čas na zpracování potravy. A co hůř, pokud takto přerušíme trávicí proces několikrát, mozek zjistí, že vytváří příliš mnoho trávicích enzymů a jeden druh „nařídí“ nevyrábět. A tak lidem postupně ubývá množství enzymů, které se ale navzájem nedokáží nahradit, tak jako truhlář nenahradí elektrikáře. Člověk pak přichází o určitou složku potravy, která jím projde nestrávená, případně se, nevyužitá, někde uloží.

Jak by to tedy mělo být, aby zažívání začalo fungovat? Jezme přesně 3krát denně. Ani méně, ani více. Jezme pravidelně. Jezme tak, aby mezi jídly byla časová mezera asi 4 hodiny. Nepřerušujme trávení ničím jiným, než sklenicí čisté pitné vody (viz. pitný režim). Získáme tím nejen zdravě fungující tělo, ale také překvapivé množství volného času.
    CYBORCA
    CYBORCA --- ---
    GEISHA: Protoze je nejlepsi jist 3chody denne a vybrat jejich slozeni a mnozstvi tak, abys mezi jidly proste necitila hlad...coz je snadno dosazitelne (vim z vlastni zkusenosti)...tyhle doporucovane "svacinky" mezi hlavnimi jidly, se vetsinou skladaji z potravin bohatych na sacharidy a nebo cloveka stejne dostatecne nezasyti a jejich ucinek trva jen chvili...jediny efekt je ten, ze clovek prijme vic sacharidu a vic kalorii za den. Nicmene samozrejme, kdyz clovek opravdu citi mezi hlavnimi jidly hlad, je potreba si neco dat, ale je dobre v tom pripade pocitat s tim, ze musi do predchazejiciho hlavniho jidla pridat vic tuku nebo bilkovin a nebo celkove zvetsit mnozstvi.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    To je urcite individualni. Ja treba jim vice mene 4 krat, 2 vetsi a 2 mensi jidla. Ale tloustnu.
    Musim rict, ze lip jsem vypadala jedine kdyz jsem jedla 2 krat velke jidla a nechala se mezi nima uplne vyhladovet, ale zas to byl teror hladu...
    TARGI
    TARGI --- ---
    GEISHA: nedaří no, ale jak jim jinak, je mi těžko .... a nadejmam se.... takže buď možná budu hubenejsi, ale bude mi imrvete blbě, nebo budu v poho a mít pár kilc na víc...otázka priorit....vybírám si pohodu s pár kilcama na víc...
    TARGI
    TARGI --- ---
    MEDEA89: mě nejlíp sedí cca dvě jídla denně... jako neříkám, jablko, paprika okolo a tak ...ale jedno dopo druhé odpo a tunu zeleně okolo...

MEDEA89
    MEDEA89 --- ---
    KOCHANSKA_CH: naprosto souhlasim. Vždycky jsem se snažila jíst pětkrát denně a nic. a jak jsem začala jen 3x, cítim se mnohem líp, hubnu a nepřejídám se :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    GEISHA: Já bych neřekla, že jíst tři pořádná jídla denně je úplný nesmysl a proti zásadám zdravého stravování. Někdo jednou napsal, že se musí jíst malé porce pětkrát denně, pak to bylo v televizoře a Kozomolitanu, jedině tak je to správné. :-)
    Podle mě je to naprosto individuální. Já bych při takovém režimu tloustla a trávicí trakt by musel furt něco šrotovat.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: vajicko!
    MISHACZEQ
    MISHACZEQ --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: kvetakovy mozecek, pstruh, tofu se zeleninou. ted to tady taky vymejslim
    jinak ja dneska
    banan a cottage s nakrajenou paprikou
    100g hovezi karbanatek v troube peceny s dusenou zeleninou
    100g kureci sunky, 1 vejce
    kefir
    dusena zelenina, tvaroh
    puvodne mel byt misto toho kefiru jeste ten karbanatek se zeleninou, ale zdrzela jsem se v praci a v osm vecer uz jsem na nej nemela chut
    GALE
    GALE --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Co tvaroh se zeleninou? Základem je osolit, opepřit a naředit mlékem a pak přidat zeleninu a bylinky dle libosti.
    Ale hlavně hummus!
    13 Different Ways to Make Hummus
    http://www.pinterest.com/pin/147915168984709938/
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Já bych spíš od vás potřebovala jinou věc, dejte mi tipy na bílkovinové jídla, tj na jídlá na druhou část dne/večer .. cottage nebo maso se zeleninou nejdou střídat do nekonečna, a nějak nemůžu přijít na to, na co bych měla chuť..
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: aha tak uvidíš colu vynech úplně a pečivo taky a děj tomu čas, to půjde, myslím ;-)
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: povídej mi to i když kdyz nemam cas, jim i třeba jen dvakrát... ale řekla bych, že večerní jídlo by se mělo skládat asi s hodne zeleniny a možná třeba max něco z vody vytazeného ;-) asi;-) SIRRIL_NEMESIS:
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: tak ja takhle zacala jist nedavno, driv jsem si cas neudelala, nejedla zeleninu a energii dohanela dvema litry coly denne. Mam skoro 80kg, cemuz se vetsinou lidi divej, ale mam. Je mi jasny ze vetsina vahy budou svaly, ale alespon ten zachranny plovak na brise bych rada shodila :D
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TARGI: chodim spat mezi 22-24hod. Nicmene uklidnila jsi me, protoze predstava ze fakt jen tri jidla za den, tak zesilim.. :)
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: řekla bych že nejis špatně a při tvem energetickém vydeji se divím, že potřebuješ shodit, ale budu se opakovat, mám to skoro stejně i jidlo a shodit rozhodně potřebuju a cca měsíc co mam psa a litam ještě víc i ve volnu a žádná změna...
    TARGI
    TARGI --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: mám to stejne "obedvam" v deset a třetí jídlo, čili večeři mám mezi třetí a čtvrtou, bo snidam něco před pátou. Jenže ještě do půl desáté litam v práci a do pelechu jdu tak ve 23 hod. Zajímalo by mě jak časově v téhle případech jíst a co ;-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    IOM_NUKSO: tak hodilo by se. :) Vypada to u me zhruba takhle:
    4:30 knackebrot s gervais, zelenina
    8:30 zitny chleb, syr nebo sunka
    11:30 obed ve firemni jidelne - s rozumem, knedliky apod si odpustim.
    15:30 jogurt s ovocem, mlecny napoj, zelenina
    18:30 nekdy maso a zelenina, nekdy treba cottage, vejce na tvrdo, a zelenina..
    V pripade ze mam kdykoliv mezitim hlad, tak zelenina. Nutno rict, ze se skoro nezastavim - v praci 8 hodin chodim. Po prichodu domu odpoledne bud jezdim na koni, nekdy jdu na hodinu behat nebo na kolo. Vecer krmim dvacet koni.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: nevim, jestli potrebujes nejaka kila dolu, ale pokud ano, tak mozna tohle by mohl byt jeden z duvodu... resp pokud mas tech jidel vic nez tri, tak at to ctvrte/pate je treba jen acidofilni mleko nebo jabko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam